Burdur Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi
Burdur gezilecek yerler bakımından Türkiye’nin güzel şehirlerinden bir tanesi. Akdeniz Bölgesi’nin iç kısmında yer alan şehir Salda Gölü gibi Göller Yöresi‘nin tüm doğal güzelliklerine ev sahipliği yapıyor. Burdur tarihi ve turistik yerler açısından da zengin bir ilimiz. Örneğin binlerce yıllık geçmişi ile Sagalassos Antik Kenti burada bulunuyor. Bunun gibi zengin kültürel mirasa sahip çok sayıda eseri görebilirsiniz. ‘Peki Burdur nerede, nasıl bir yer, ne zaman gidilir, Burdur’da nerede kalınır, neyi meşhur’ gibi konuları merak ediyorsanız cevapları bu gezi rehberi yazımda bulabilirsiniz.
İçerik Listesi
- 1 Burdur Gezilecek Yerler
- 1.1 Burdur Nasıl Bir Yer
- 1.2 Burdur Nerede
- 1.3 Burdur’a Nasıl Gidilir?
- 1.4 Ne Zaman Gidilir?
- 1.5 Burdur Gezilecek Yerler Listesi
- 1.5.1 1- Salda Gölü – Yeşilova
- 1.5.2 2- Sagalassos Antik Kenti – Ağlasun
- 1.5.3 3- Kibyra Antik Kenti, Altınyayla
- 1.5.4 4- Burdur Merkez – Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
- 1.5.5 5- Burdur Gölü – Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
- 1.5.6 6- Lisinia Doğal Yaşam Köyü
- 1.5.7 7- Lavanta Tarlası Burdur – Nasıl Bir Yer
- 1.5.8 8- Salda Kayak Merkezi, Yeşilova
- 1.5.9 9- Hacılar Höyüğü
- 1.5.10 10- İnsuyu Mağarası
- 1.5.11 11- Kuş Gözlem Evi
- 1.5.12 12- Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı – Altınyayla
- 1.5.13 13- Karacaören Barajı
- 1.5.14 14- Karataş Gölü
- 1.5.15 15- Bucak – Burdur Gezilecek Yerler
- 1.6 Ne Yenir – Ne İçilir?
- 1.7 Oteller ve Nerede Kalınır – Burdur Gezilecek Yerler
- 1.8 Son Olarak Burdur Gezilecek Yerler
Burdur Gezilecek Yerler
Akdeniz Bölgesi’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin bir kısmını sınırları içerisinde barındıran Burdur, küçük bir il olmasına rağmen tatilcilerin beklentilerini karşılıyor. Özellikle bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu şehir tarihinin MÖ 9000’li yıllara kadar uzandığı saptanmış. Antik çağlarda Psidia bölgesinin önemli kentlerinden biriymiş. Bu şaşırtıcı özelliği ile kent, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Burdur, tarihi eserlerin yanı sıra doğa harikası olan yerler ve turistik destinasyonları ile son zamanların dikkat çekici tatil rotalarından bir tanesi haline geldi. Yaz – kış, ilkbahar – sonbahar demeden yılın her günü ziyaret edip gezebileceğiniz güzel illerimizden biri. Özellikle yolu Antalya bölgesine uğrayanlar mutlaka bir kaç gününü buraya ayırsın derim ben.
Burdur Nasıl Bir Yer
Gezilecek yerler listesine geçmeden Burdur hakkında kısa bilgiler vererek başlamak istiyorum. Çünkü benim de çocukluğumun geçtiği Burdur, henüz çok bilinmeyen illerimizden bir tanesi. Daha önceleri sadece bedelli askerlik veya acemiliğini burada yapanların bildiği şehir yavaş yavaş adını duyurmaya başlasa da yeterli değil. Özellikle Türkiye’nin Maldivler’i olarak anılan Salda Gölü sayesinde popüler olmaya başladı.
Teke Yöresi olarak da bilinen bölgede yer alan şehrin toplam nüfusu 270bin civarında. Az kalabalık olan illerimizden. Tam bir memur şehri desek yeridir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi sayesinde gelen öğrenciler ise şehri hem ekonomik hem de sosyal hayat bakımından hareketlendirmeye başladı. Ekonomi demişken Bucak ilçesinde bulunan mermer fabrikaları hem Türkiye’nin ihracatında hem de bölgenin istihdamında önemli rol oynuyor.
Şehrin ismi ile ilgili çeşitli rivayetler dolanıyor. Zamanında buraya gelen Türkmen boylarından Kınalı aşireti bölgenin güzelliği karşısında ‘Cennet buradadır, burda dur!’ demiş. ‘Burda dur’ lafı da zamanda Burdur olmuş. O günden bugüne şehir bu şekilde anılıyor. Bana bu hikaye hep ‘Game of Thrones’ dizisindeki ‘hold the door’ ve ‘hodor’ ilişkisini hatırlatıyor. Diziyi izleyenler bilecektir.
Diğer efsane ise Yunan mitolojisine dayansa da aynı mantığa sahip. Yunanistan’dan kovulan kahraman Aşil bu bölgeye gelir. Gaibten bir ses ona Latince ‘Ezostas!’ der. Yani ‘burada dur!’. Aşil de bu sesi dinler. Burada durarak şehre yerleşir ve ismini Ezostas koyar. Anadolu Selçuklu Devleti bölgeyi fethettiği zaman bu hikayeyi ve ‘Ezostas’ kelimesinin ‘burada dur’ anlamına geldiğini öğrenir. Şehir ismini de yukarıdaki rivayetteki gibi zamanla değişmiştir.
Burdur Nerede
Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunan şehir Antalya’nın hemen kuzeyinde yer alıyor. Ayrıca Göller Bölgesi ve Teke Yöresi’nin merkezi konumunda. Burdur’un komşu illerine gelirsek; Güneyde Antalya, Batıda Denizli, Doğuda Isparta ve Kuzeyde Afyonkarahisar bulunuyor. Ve hatta Güneybatıda Muğla ile arasında kısa bir il sınırı bulunuyor. Sonuç olarak konum olarak stratejik bir yerde bulunuyor.
Antalya plajlarına yakın olması sebebiyle Burdurlular rahat bir şekilde günü birlik denize gidip gelebiliyorlar. O yüzden Türkiye’nin tatil cenneti Antalya taraflarında tatil yapmayı planlıyorsanız Burdur’u kesinlikle es geçmeyin derim ben. Burdur Antalya arası sadece 127 km. Bu arada Isparta Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi blog yazısını okuyarak güzel bir tatil planı yapabilirsiniz.
Burdur’a Nasıl Gidilir?
Burdur gezilecek yerler ulaşım konusunda en kolay ulaşılabilen illerimizden bir tanesi. Çünkü yukarıda da anlattığım gibi konum olarak çok güzel bir yerde bulunuyor. O yüzden ister kara yolu ile isterseniz de hava yolu ile buraya gelebilirsiniz. Hatta uzun süre kapalı olan tren yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Tren yolunu kullanmak isterseniz; Göller Ekspresi adlı tren güzergahı ile İzmir, Aydın, Nazilli ve Denizli üzerinden keyifli bir tren yolculuğu yapabilirsiniz.
Uçakla Burdur’a nasıl gidilir? İl merkezine en yakın havalimanı Süleyman Demirel Havaalanı. Aslında havaalanı Isparta il sınırları içerisinde bulunsa da her iki şehre de yaklaşık aynı mesafede. Havaalanına indikten sonra otobüs, taksi veya özel servis gibi imkanlar ile merkeze kolaylıkla geçebiliyorsunuz.
Burdur gezi rehberi yazısında hava yolunu tercih edecekler için belirtmek istediğim konulardan bir tanesi de ucuza uçmanın yolları nelerdir konusu. Aslında bunun için sadece daha önce yazdığım 2 yazıyı size hatırlatacağım: Ucuz uçak bileti siteleri ve ucuz uçak bileti nasıl bulunur konulu yazıları mutlaka okuyun derim.
Kara yolu ile gelecekler için ister kendi aracınız isterseniz şehirler arası otobüs ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul, Ankara taraflarından Antalya yolunu takip ederseniz yolunuz burası ile kesişecektir.
Ne Zaman Gidilir?
Burdur tarihi ve turistik yerler yılın her günü ziyaret için müsaittir. Yaz kış demeden buraya gelebilirsiniz. Ama kışın gezilecek yerleri gezip göreyim derseniz soğuk havadan dolayı Salda Gölü veya diğer göllere girip yüzemezsiniz.
Bazı yerler bazı mevsimlerde daha güzel. Örneğin son yıllarda adından çok sık söz ettiren ve Instagram’ın en fenomen yerlerinden biri haline gelen lavanta tarlaları için belli bir dönemde gelmelisiniz. Bu gibi detayları Burdur gezilecek yerler ve gezi rehberi listesinde açıkladım zaten.
Burdur Gezilecek Yerler Listesi
Salda Gölü, Sagalassos ve Kibyra Antik Kenti bölgenin en meşhur yerleri arasında bulunuyor. Ama aşağıdaki listede de göreceğiniz üzere Burdur ili bundan çok daha fazlasına sahip. Tarihi ve turistik yerlerin yanı sıra Akdeniz’in doğası ve iklimi size huzur verecek. Sadece görülecek yerleri ile değil, kayak gibi yapılacak aktiviteleri ile de güzel bir kent burası. Bunun yanında lezzetli yöresel yemekleri ile hem gözünüz hem de karnınız bayram edecek.
1- Salda Gölü – Yeşilova
Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinmeye başlayan Instagram’ın en fenomen yerleri arasında bulunan Salda Gölü Burdur gezilecek yerler listesinin birinci sırasında olmayı hak ediyor. Yeşilova ilçesinda bulunan Salda Gölü özellikle yaz aylarında gezginlerin ve turistlerin akınına uğruyor. Bembeyaz kumsalı, turkuaz renkli suyu ile doyumsuz bir manzaraya sahip.
Salda Gölü nerede, nasıl gidilir, kamp alanı var mı, yüzülür gibi sorular çok sorular. Merkeze 75 kilometre uzaklıkta bulunan göle ulaşım konusu çok kolay. Kendi aracınız ile ya da Yeşilova’ya giden minibüsler ile gidebilirsiniz. Gölde yüzmek için izin verilen Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı veya Doğanbaba Plajı’na gitmeniz gerekiyor. Buralarda ayrıcak kamp alanları ve kalmak için bungalov evler de bulunuyor.
Yazın gezilecek yerler arasındaki Salda Gölü’nün turizmden ziyade çok önemli bir özelliği bulunuyor. NASA, gölün Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıkladı. Mars’a uzay aracı göndermeden önce burada da inceleme yapmışlar. Yani hem bilim insanlarının hem de turistlerin dikkati çeken yegane noktalardan birisi.
2- Sagalassos Antik Kenti – Ağlasun
Burdur tarihi yerler denilince akla gelen ilk yer olan Sagalassos, Ağlasun ilçesinde bulunuyor. Yüksek bir konumda kurulan antik kentte eşsiz tarihi eserler bozulmadan günümüze kadar gelmiş. 12000 yıllık bir geçmişi olan Sagalassos, zamanında Pisidia Uygarlığı’na başkentlik yapmış. Detaylı bilgiler için Sagalassos Antik Kenti Nerede yazısını mutlaka okuyun derim.
Dağın yamacına ve ovaya hakim bir şekilde kurulan kentte ayrıca muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Antik kentin diğer bir özelliği ise dünyanın en yüksek rakımlı amfi tiyatrosuna ev sahipliği yapması. UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ndeki Sagalassos Antik Kenti’nde agora çeşmeleri, Hadrian Çeşmesi ve Tapınağı, büyük hamam, meclis binası, Claudius Kemeri, Antoninler Çeşmesi ve Geç Helenistik Çeşmesi gibi kültürel değeri yüksek eserler bozulmadan sergileniyor. Bazı eserler ise şehir merkezindeki müzede ziyaretçilerini bekliyor.
Likyalılar, Karyalılar, Frigler döneminde de önemli bir şehir olan Sagalassos Roma Dönemi’nin de önemli dini merkezlerinden biriymiş. Peki Sagalassos Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir? Ağlasun ilçesine sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğer özel aracınız yoksa Ağlasun’a ilçeler arası minibüsler ile gelebilirsiniz. Tarihi eserlere toplu taşıma olmadığı için maalesef taksi tutmanız gerekiyor.
3- Kibyra Antik Kenti, Altınyayla
Gladyatörler şehri olarak da adlandırılan Kibyra Antik Kenti hala hak ettiği ilgili görmüş değil. 2300 yıllık tarihi şehirde döneim en hızlı atları yetiştirilirmiş. Arkeolojik kazılar ve kaynaklar kentte 30 binin üzerinde piyade ve 2 bini aşkın atlı askeri birliklerin bulunduğunu söylüyor. Militarist karakteri ile öne çıkan şehir aynı zamanda bölgedeki 25 kentin yargı merkezi olarak önemli bir misyona sahipmiş. Kibyra Antik Kenti ile ilgili daha detaylı bilgileri bu yazımda bulabilirsiniz.
Burdur gezilecek yerler listesindeki tarihi Kibyra Antik Kenti’nde görülmesi gereken çok önemli eserler bulunuyor;
- Kibyra Stadyumu: 12 bin kişi kapasiteli stadyum 200 metre uzunluğa sahip. İhtişamlı yapısı ile dikkat çeken stadyum ilk yıllarında sportif amaçlar için kullanılsa da daha sonraları gladyatör savaşlarında kullanılmış.
- Kibyra Tiyatrosu: 8000 kişi kapasiteli antik tiyatro oldukça dik formda yapılmış. Bu da sahne hakimiyetini artıyor. Burası Anadolu’nun en büyük tiyatrolarından bir tanesi. Çok yaşlı olmasına rağmen hala sağlam olan tiyatroda bir yandan restorasyon çalışmaları yapılıyor.
- Odeon: Ölçüleri ile dünyanın en büyük Odeonu. 3500 kişilik amfi tiyatroda antik çağlarda konser ve müzik gösterileri düzenleniyormuş.
- Medusa Mozaiği: 11 metre çağı ile Anadolu’daki en büyük ve en sağlam Medusa Mozaiği Kibyra’da bulunuyor. ‘Opus Sectile’ tekniği ile renkli mermerlerden dizayn edilen mozaiğin dünyada eşi benzeri yok.
- Hamam: Türkiye’nin en büyük antik hamamlarından biri. 1800 yıllık geçmişi ile Roma Dönemi’nin önemli yapılarından bir tanesi.
Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Gölhisar ilçesinde bulunuyor. İl merkezine yaklaşık 107 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Buraya kadar gelmişken yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta bulunan Altınyayla (eski adı Dirmil) ilçesinde kuyu kebabı yiyerek hem karnızını doyurabilir hem de güzelce dinlenebilirsiniz.
4- Burdur Merkez – Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
Burdur nasıl bir yer diye merak edenlerin görmesi gereken noktalardan bazıları da şehir merkezinde bulunuyor. Burdur gezi rehberi yazısında bahsetmek istediğim ve il merkezinde görebileceğiniz başlıca noktalar şunlar;
- Tarihi Osmanlı Konakları: Osmanlı dönem mimarisini çok güzel yansıtan çok sayıda var. En önemli yapı ise 17’nci yüzyılda inşa edilen Bakibey Konağı. Mısırlılar Evi de şehirde gezebileceğiniz diğer bir konak.
- Taş Oda Etnoğrafya Müzesi: Pazar Mahallesi’nde bulunan yapı Kınalı aşiretinden Emin Bey tarafından yapılmış. İki katlı ahşap yapı Osmanlı döneminden izler taşıyor. Müzede eski yöresel eşyalar ve cansız mankenler ile geleneksel ve eski yaşam tanıtılıyor.
- Burdur Arkeoloji Müzesi: İl sınırları içerisinde pek çok tarihi kalıntılar olduğu anlatmıştım. Kazılardan çıkarılan bazı eserler korunarak müzede sergileniyor. Özellikle Hacılar Höyüğü ve Sagalassos Antik Kenti’nden çıkarılan eserler ve fazlası tarih meraklılarını bekliyor.
- Doğa Tarihi Müzesi: Eski bir kilise olan Kavaklı Rum Kilisesi’nin bulunduğu bina zamanla terk edilmişti. Restore edilerek artık Doğa Tarihi Müzesi’ne çevrilen yapıda, mamut gibi eski Anadolu coğrafyasından yaşayan canlıların iskeletlerini görebilirsiniz.
- Ulu Camii: Eski beyliklerden Hamitoğulları (Dündar Bey) tarafından 1300’lü yıllarda inşa edilen tarihi bir cami.
- Saat Kulesi: Hemen hemen Anadolu’nun her şehrinde bulunan tarihi saat kulesi burada da bulunuyor. Ulu Camii’nin hemen orada görebilirsiniz.
5- Burdur Gölü – Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
Son yıllarda su seviyesinin ciddi bir şekilde çekilmesi ise haberlerde gündeme sık sık gelen Burdur Gölü yine de görülmeye değer. Kuraklık tehlikesine rağmen göl ziyaretçilerini güzelliği ile tatmin ediyor. Göl kıyısının düzenlenmesi ile insanlar burada güzel vakit geçiriyorlar. Yüzülebilen göller arasındaki göl de halk plajı ve Bimtaş Göl Tesisleri bulunuyor. Ayrıca Kuş Gözlem Evi de Burdur Gölü çevresinde gezilecek yerler arasında.
Zamanında tektonik depremler sonucu oluşan göl Türkiye’nin en büyük gölleri arasında 6’ncı sırada bulunuyor. Kapalı havza olmasından dolayı tuz oranı yüksek bir göl. Zaten giderek belirginleşen kuraklık sonucu bu oran daha da artıyor maalesef. Buna rağmen 85 farklı tür ve 300 bine yakın su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Burası nesli tehlikede olan Dikkuyruk ördeklerinin de evi ayrıca.
6- Lisinia Doğal Yaşam Köyü
Psidia Uygarlığı’nın en önemli şehirlerinden biri Lisinia günümüzde de önemli bir görevi üstleniyor. Burada Lisinia Doğa adında Türkiye’nin ilk ‘Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ kurulmuş. Gönüllü esasına dayalı projelerle bölgenin kalkınmasını sağladıkları gibi kanser gibi hastalıklara da farkındalık yaratıyorlar. Karakent Köyü’nde bulunan Lisinia Doğa ve projeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
7- Lavanta Tarlası Burdur – Nasıl Bir Yer
Lavanta tarlası denilince akla ilk olarak Isparta Kuyucak Köyü gelse de Burdur sınırları içerisinde de muhteşem kokulu tarlalar bulunuyor. Bunlardan en güzeli ise Akçaköy’de bulunan Lavanta Deresi. Burası Türkiye’nin en büyük lavanta tarlası olarak kayda geçmiş. Lavanta tarlalarına gitmek için en iyi zaman Temmuz ayı başı. Ama her yıl bir kaç hafta sapmalar olabiliyor.
8- Salda Kayak Merkezi, Yeşilova
Türkiye en güzel kayak merkezleri arasında bulunan tesislerden biri de Salda Kayak Merkezi. Salda Gölü manzarası eşliğinde kayak keyfi yapma imkanı sunan kayak merkezi uygun fiyatları ile de tercih edilesi bir yer. İl merkezine 77 kilometre uzaklıkta bulunan kayak tesisi 2079 metre rakımlı Eşeler Dağı Tınaztepe mevkiinde bulunuyor.
Kayak yapmayı bilmeyenler için elverişli pistler sahip. En uzunu 1600 metre, en kısa 800 metre olan 5 adet kayak pisti bulunuyor. Ayrıca iki kişilik telesiyej de bulunmaktadır. Bir Palandöken, Sarıkamış, Uludağ kayak tesisleri gibi olmasa da günü birlik kış turizmi için buraya gelebilirsiniz. O yüzden Burdur gezilecek yerler listesine burayı da kesinlikle dahil etmelisiniz.
9- Hacılar Höyüğü
Burdur turistik yerler denilince akla gelen yerlerden biri de tarihi Hacılar Höyüğü. Tarih derslerinden de adını duyduğumuz Hacılar Höyüğü 8000 yıllık bir yerleşim yeri. Bu özelliği burayı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri yapıyor.
Dünya medeniyetinin en önemli arkeolojik kazılarından bir tanesi burada yapılıyor. Avcılıktan yerleşik hayata geçilmesinin adımlarını Hacılar Höyüğü’nde şahit olabilirsiniz. Höyük il merkezine 24 km uzaklıkta bulunuyor.
10- İnsuyu Mağarası
İnsuyu Mağarası Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olarak dikkat çekiyor. 1965 yılından beri ziyaretçileri ağırlayan mağarada sarkıtlar ve dikitler göz kamaştıran cinsten. Ayrıca mağara içerisinde bulunan göletler de burayı ilginç kılan şeylerin başında geliyor. Ama artık su seviyesi eskisi gibi değil maalesef.
Mağaranın içindeki su karbonatlı maden suyudur. Karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu oluşan mağarada sayısız odacık ve dehlizler ile yeraltı sarayı gibi. Yazları serin, kışları ise ılık bir sıcaklığa sahip olan İnsuyu Mağarası, Burdur Bucak gezilecek yerler arasında kesinlikle olmalı. Mağara nerede diye sorarsanız Antalya yolu üzerinde bulunuyor.
11- Kuş Gözlem Evi
Burdur Gölü kıyısında Fethiye yolu üzerinde bulunan Kuş Gözlem Evi, doğa severler ve fotoğraf tutkunları için harika bir yer. Göçmen kuşlarının duraklarından bir tanesi olan gölde yüzlerce farklı kuş türünü bir arada görebilirsiniz. Ayrıca burada çay, kahve içip bir şeyler yiyebilirsiniz.
12- Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı – Altınyayla
Akdeniz bölgesinin doğal güzelliklerinden biri de Burdur gezilecek yerler listesinde de yer alan Karanlıkdere Kanyonu. Antınyayla İlçesi Ballık Köyü yakınlarındaki kanyon dağcılık ve doğa yürüyüşleri için elverişli bir rota. Saklı cennet gibi karşımıza çıkan Karanlıkdere Kanyonu’n uzunluğu 10 kilometreyi buluyor. Deniz seviyesinden yüksekliği kanyonun en derin yerinde 350 metre, en yüksek yeri ise 1500 metredir.
Fotoğraf tutkunları ve doğa fotoğrafçıları için büyüleyici manzaralar sunan kanyon bitki türleri ve ağaç çeşitliliği dikkat çekiyor. Sedir, çam, çınar, meşe ve ardıç gibi ağaçların yanı sıra rengarenk çiçeklerle görsel bir şölen sizleri bekliyor. Zakkum gibi çiçeklerle tablo gibi resimler çekebilirsiniz. Canlılar açısından zengin bir ekosisteme sahip olan Karanlıkdere Kanyonu’nda yabani hayvanları da gözlemleyebilirsiniz. Kaya sansarı, porsuk, vaşak ve yaban domuzu gibi hayvanlar aynı habitatta bulunuyor.
Burdur turistik yerler arasındaki Karanlıkdere Kanyonu nerede, nasıl gidilir? Buraya gelmek için ilk önce Ballık Köyü’ne gelmeniz gerekiyor. Muğla il sınırına yakın bir konumda bulunan köy, il merkezinden 145 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
13- Karacaören Barajı
Karacaören Barajı, Burdur gezisi yapıyorsanız veya Isparta – Antalya yolundan geçiyorsanız uğramanız gereken bir destinasyon. Aksu Çayı üzerine kurulu Karacaören Baraj Gölü’nde hayran kalacağınız kart postallık kızılçam ve anıt ağaçlar bulunuyor. Yeşilin 50 tonu arasındaki masmavi baraj gölünde farklı aktiviteler ile hem keyifli vakit geçirebilir hem de yol üstü dinlenebilirsiniz.
Baraj gölünde kamp kurabilir, kano yapabilir, tekne turuna katılabilir veya Gölbaşı restaurantında güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca Saklı Evler’de konaklama imkanı ile geceyi doğa ile iç içe geçirebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği Karacaören Barajı’nda yamaç paraşütü gibi adrenalini yüksek aktiviteler de düzenleniyor.
14- Karataş Gölü
Burdur gezilecek yerler listesindeki diğer bir rotamız Karataş Gölü. Akdeniz’in kuş cenneti olarak bilinen göl küçük ve sığ bir göldür. En derin yeri 2 metredir. Suyu tatlı olan göl 1985 yılında yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edilmiş. Bol miktarda sazlık alan bulunan göl 122 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca yayın balığı ve sazanlar gölde balık popülasyonunu oluşturan canlılardan.
Gölde su kuşu, yırtıcı kuş, ötücü kuş ve gündüz kuş türleri bulunuyor. Boz Sakarca Kazı, angıt, fiyu, kaz, gri balıkçıl, elmabaş patka, çamurcun, boz ördek, çamurçulluğu, büyük ve küçük ak balıkçıl Karataş Gölü’nde bulunan başlıca kuş cinslerinden. Ayrıca yılan, kaplumbağa gibi sürüngenler de yaşamlarını bu alanda sürdürüyorlar.
15- Bucak – Burdur Gezilecek Yerler
Bucak, Antalya yolu üzerinde bulunan Burdur’un büyük ve kalabalık ilçesi. Meşhur salebi ile tanınan Bucak’ta keşfedilmeyi bekleyen tarihi yerler bulunuyor. Burdur Bucak gezilecek yerler rotalarında olması gereken bazı destinasyonlar şunlar;
Kremna Antik Kenti: İlçe merkezine 13 km uzaklıkta bulunan kent, antik çağlarda Psidialılar tarafından kurulmuş. Yunanca ‘uçurum’ anlamına gelen Kremna yüksek bir konumda bulunuyor. Aksu Vadisi’ne hakim bir bölgede bulunan şehirde ayakta kalan kalıntılar ise Roma Dönemi eserlerine aittir. Surlarla çevrili olan tarihte en zor ele geçirilen şehirler arasında bulunuyor.
Susuz Kervansaray: Bucak’a 10 kilometre mesafede bulunan Susuz Köyü’nde bulunan kervansaray, Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemine aittir. Susuz Han olarak da bilinen kervansaray 13’üncü yüzyılda inşa edilmiş. Kabartmalar, motifler ve yılan figürleri ile tarihi kervansaray yol üstünde olduğu için görmeye değer bir nokta.
İncirhan: Anadolu Selçuklu Devleti’nin tarihi hanlarından biri de Bucak’ın İncirdere köyündeki İncir Han. Hanın bazı bölümleri tahrip olsa da kemerli yapıları ile ihtişamlı görüntüsünü günümüzde de sürdürüyor. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan İncirhan, vaktiniz varsa görmeye değer. Hanın yukarı tarafında bulunan Balıkçı Amca restoranında manzara eşliğinde yemek yiyerek dinlenebilirsiniz. Ayrıca bölge halkı buraya piknik yapmaya geliyor.
Burdur Bucak’ta görülecek ve gezilecek diğer tarihi yerler ise Milyos ve Sia Antik Kentleri’dir. Vaktiniz var ise tatil rotanıza bu iki noktayı da ekleyebilirsiniz.
Ne Yenir – Ne İçilir?
Burdur yemek konusunda da zengin sayılabilecek illerimizden bir tanesi. Nedense kimsenin çok bilmediği ‘Burdur şiş’ bölgenin en meşhur yemeği. Gerçekten çok lezzetli olan şiş dananın kaburga etinde yapılıyor ve ekstra hiç bir malzeme eklenmiyor. Yani sadece eti tadıyorsunuz. Yanında sunulan pideler ile lezzetli bir kombinasyon oluşturuyor.
Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki Burdur’un başka nesi meşhur diye sorarsanız cevabım ceviz ezmesi olacaktır. Ceviz yetiştirmeye elverişli iklimi bulunan şehirde ve köylerde çok sayıda ceviz ağacı bulunuyor. Ezme derken ekmeğe sürülen ezmeler aklınıza gelmesiz. Son derece katı olan ceviz ezmesi sadece şeker ve cevizden yapılıyor. Kesinlikle deneyin derim.
Nerede Ne Yenir?
Şişçi Hasan, Toros Aile Lokantası, Mudul Bey Restaurant, Altay Pide, Özsarı Kebap Salonu gibi restoranlar lezzetli şiş deneyebileceğiniz başlıca yerler. Aslında nerede denerseniz deneyin, Burdur şişin tadına hayran kalacağınızı düşünüyorum.
Tostçu Tahsin: Bucak ilçesinde bulunan Tostçu Tahsin, lezzetli tostları ile ilçedeki en popüler mekan. Sucuklu, yumurtalı, bol salçalı tostları ve açık ayranı ile sadece Bucaklılar’ın değil diğer yerlerden gelenlerin de çok sık gittiği bir tostçu. Ucuzluğu ile de dikkat çeken Tostçu Tahsin’de bazen sıra beklemek gerekiyor. Ama buna değiyor.
Kayımoğlu Dondurma: Burdur Merkez’de ne yenir derseniz kaliteli süt ürünlerinin kullanıldığı Kayımoğlu Dondurma’da dondurma yiyin derim ben. Çeşit çeşit aromalı ve keçi sütünden yapılan dondurmaları ile yaz aylarının vazgeçilmezi. Burada ceviz ezmesi de satın alabilirsiniz.
Tekke Köyü Pazarı: Tekke Köyü, Antalya istikametinde giderken yol üzerinde bulunuyor. Köy girişinin karşı tarafındaki alana ise köylülerin her gün kurduğu bir pazar kuruluyor. Burada kısa bir mola verebileceğiniz gibi köylülerin yetiştirdiği organik meyve ve sebzelerden tadabilirsiniz. Pazar özellikle yaz aylarında hareketli oluyor. Mevsiminde giderseniz kirazları şahane. Bu pazarı da Burdur gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.
Burdur gece hayatı konusuna gelirsek il merkezinde ve Bucak ilçesinde çok sayıda cafeler bulunuyor. Dans edip eğlenebileceğiniz gece kulübü ise bulunmuyor.
Oteller ve Nerede Kalınır – Burdur Gezilecek Yerler
Turizm konusunda yeni yeni gelişmekte olan bir kent olduğu için öyle her şey dahil 5 yıldızlı otel gibi bir beklentiniz olmasın. Buna rağmen güvenli, temiz otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Ücretsiz iptal seçenekleri ile güvenli bir şekilde rezervasyon yapabileceğiniz otel listesine hotelscombined sitesinden bakabilirsiniz. Ayrıca size tavsiye edeceğim başlıca oteller ise şunlar;
- Hotel Lago di Salda
- Sagalassos Lodge & Spa Hotel
- Grand Özeren Otel & Spa
- Aliya Garden Köy Evi ve Lezzetleri
- Devin Otel Isparta – Kuyucak Lavanta Tarlaları’na gidip Isparta’da kalmak isteyenler için güzel bir alternatif otel. Isparta’ya kadar gitmişken Göller Yöresi’nin diğer güzel bir gölü olan Eğirdir Gölü‘nü görmeden dönmeyin derim.
Konaklama konusunda tüyolar içeren otel rezervasyon siteleri yazısına mutlaka göz gezdirin derim. Ayrıca tatillerinizde ev veya daire kiralamak isterseniz Airbnb uygulaması üzerinden araştırma yaparak uygun fiyatlı bir şekilde geceyi geçirebilirsiniz. Bununla birlikte gezilerinizde size yol arkadaşlığı yaparak hayatınızı kolaylaştıran en iyi seyahat uygulamaları yazısındaki aplikasyonları telefonunuza indirim derim.
Son Olarak Burdur Gezilecek Yerler
Burdur gezilecek tarihi ve turistik yerler hakkında bilgiler içeren bu gezi rehberi yazısında anlatacaklarım bu kadar. Yukarıdaki listede yer alan destinasyonları bir kaç günde gezebilirsiniz. Dolayısıyla özellikle arabayla Akdeniz turu yapıyorsanız rotanıza bu güzel şehrimizi de ekleyin. Konu ile ilgili sormak veya paylaşmak istediğiniz tecrübeler var ise aşağıdan bana yazabilirsiniz. Ayrıca BirAcayipGezi Instagram hesabımı da takip etmeyi unutmayın.
Burdur tatil turu veya gezisi yapıyorsanız aşağıdaki yazılarımı da okuyarak gezilecek yerler listesine alternatif tatil rotaları ekleyebilirsiniz.