Gelidonya Feneri Nerede, Nasıl Gidilir – Efsanevi Yürüyüş Parkuru

Gelidonya Feneri, Antalya ilinin en güzel manzaralarından birine sahip bir nokta. Aynı zamanda dünyanın en uzun mesafeli yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu‘nun bir durağı. Yürüyüş ve doğa severlerin ölmeden önce görmesi gereken yerlerden bir tanesi. 227 metrelik deniz seviyesinden yüksekliği ile bu alanda Türkiye’nin en yüksek deniz feneri konumunda. Böyle olunca doyumsuz bir bir Akdeniz manzarası sizi bekliyor olacak. Antalya Adrasan gezilecek yerler listesindeki ‘Gelidonya Feneri nerede, nasıl gidilir, yürüyüş parkuru zor mu’ gibi soruların yanıtları bu gezi rehberi blog yazısında.

gelidonya feneri antalya

Gelidonya Feneri Antalya Adrasan – Nerede, Nasıl Gidilir, Yürüyüş Parkuru zor mu – Efsanevi Manzara

Gelidonya Feneri Antalya

Akdeniz’in kılavuz deniz fenerlerinin biri olan bu yapı Taşlıkburnu Feneri olarak da biliniyor. Likya Dilinde ise kırlangıç anlamına gelen ‘Kaledonya’ olarak geçiyor. İlk çağ kaynaklarına göre zamanında Hiera Akra, yani Kutsal Fener olarak biliniyormuş. Piri Reis’in haritasında ise Şilden Burnu olarak kayda geçmiş.

Fener, deniz kıyısının 3 kilometre içinde 1936’da kayalıklar üzerinde inşa edilmiş. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken deniz feneri ve gardiyan binası artık ulusal miras. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından korunmaktadır.

gelidonya feneri adrasan trekking

Gelidonya Feneri – Adrasan trekking turu – Likya Yolu yürüyüş parkuru

Turizm konusunda adını duyurmaya başlayan Gelidonya Feneri Antalya’nın ilinin Akdeniz’deki en uç noktası. Fenerin bulunduğu burnun açıklarında dikine sıralanmış olan ‘5 Adalar’ bulunmaktadır. Burnun doğu tarafında ise Türkiye’nin Maldivler’i olarak da tanımlanan Suluada yer alıyor. Ayrıca Akdeniz’in ufuk çizgisine bakmanın rahatlatıcı hazzını burada bir başka yaşıyorsunuz.

Fenerin bulunduğu burnun açıkları denizcilerin korkulu rüyasıymış. Ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezi’nin (Antik dönemdeki adı Pamfilya Körfezi) en tehlikeli noktalarından biri. Eski dönemdeki gemi teknolojisiyle burayı geçmek oldukça zormuş. O yüzden bölgede çok fazla batık olduğu biliniyor. Hatta MÖ 12’nci yüzyıla ait bir Suriye ticaret gemisine ait çıkarılan bazı batıklar Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergileniyor. Arkeoloji açısından çok önemli bir yer.

Gelidonya Feneri Nerede & Nasıl Gidilir

Likya Yolu yürüyüş parkuru veya trekking turu denilince akla gelen duraklardan biri olan Gelidonya Feneri nerede? Antalya’nın Kumluca ilçesi bağlı olan deniz fenerine gitmek zaman ve efor gerektiriyor. Hem uzak hem de yollar pek iyi değil. Nasıl gidilir konusuna geçmeden önce en yakın yerleşim yerlerine olan uzaklıklardan bahsedeyim:

likya yolu etapları parkurları haritası

Likya Yolu Etapları, Parkurları, Haritası, Nerede, Nasıl Gidilir – Taşlıkburnu Light House

  • Antalya Merkez‘e 103 kilometre uzaklıkta.
  • Kemer Şehir Merkezi’ne olan uzaklığı 64 km.
  • Adrasan Koyu & Plajı ile arasındaki mesafe 19 kilometre.
  • Karaöz Mahallesi’ne 4 kilometre uzaklıkta.
  • Olympos Antik Kenti’ne 24 kilometre uzaklıkta.
  • Finike ilçesine olan uzaklığı ise 32 kilometre.
  • Demre İlçe Merkezi‘ne 60 km.
  • Kaş’a 107 kilometre mesafede.
  • Kalkan‘a yaklaşık 133 km uzaklıkta.

Nasıl Gidilir

Antalya’nın turistik yerleri arasında gösterilen fenere ulaşım biraz meşakkatli. Eğer Antalya tarafından Kumluca yolu istikametine gidiyorsanız Olympos yol ayrımından değil de bir sonraki Adrasan yol ayrımından sapmanız gerekiyor. Zaten kahverengi Adrasan trafik tabelası göreceksiniz. Belli bir miktar gittikten sonra yol ikiye ayrılıyor. Bir taraf Adrasan Koyu’na giderken diğer taraf Karaöz ve diğer köylerin olduğu tarafa gidiyor. Siz Karaöz levhasını takip edeceksiniz.

gelidonya feneri nerede nasıl gidilir antalya taşlık burnu

Antalya Gelidonya Feneri nerede, nasıl gidilir – Taşlık Burnu – Adrasan’dan kaç km

Karaöz kıyı şeridine vardıktan sonra sola dönerek sahil yolunu devam edin. Zaten buralarda Gelidonya Feneri (Light House) yol levhalarını göreceksiniz. Yol belli bir yere kadar asfalt, ondan sonra toprak şekilde devam ediyor. Çam ormanları arasında zor ama keyifli yolculuk sırasında kamp yerleri göreceksiniz. Özellikle Korsan Koyu’nda büyük bir kamp alanı var.

Korsan Koyu’na vardıktan sonra yaklaşık 2 buçuk kilometre daha aracınızla devam edebilirsiniz. Yalnız yolun bu kesimi gerçekten çok kötü. Hızınız 15-20’yi geçtikten araba titremeye başlıyor. Altı yere yakın araçlarda sıkıntı yaşayabileceğiniz bazı kesimler var. Aman dikkat! 2 buçuk km sonra yolun sol tarafında yukarı doğru giden ufak bir patika göreceksiniz. Burada aracınızı yolun kenarına ücretsiz şekilde park edip yürüyüşe başlayabilirsiniz.

Diğer alternatif ise Adrasan üzerinden buraya gelmek. Ben o güzergahı kullanmadım ama o taraftan gelirseniz çok daha fazla yürümeniz gerekiyormuş. Maps.me uygulamasından baktığım kadarıyla Likya Yolu’nun o trekking etabı yaklaşık 12 kilometre. O yüzden birinci alternatif olan Karaöz – Korsan Koyu güzergahı üzerinden planlama yapmanızı öneririm.

maps me uygulaması

Maps.Me Uygulaması – Yürüyüş Parkurunu bu şekilde takip edebilirsiniz.

Gelidonya Feneri Yürüyüş Parkuru Turu

Yukarıda arabanızla gelebileceğiniz noktaya kadar anlattım. Şimdi de yürüyüş zamanı… Yürüyüşe başlamadan önce rahat spor ayakkabısı giydiğinizden emin olun. İkinci bir husus ise yanınıza mutlaka su alın. Çünkü inanılmaz derecede yorucu olduğu için çok terliyorsunuz. Hele bir de yaz aylarında giderseniz o sıcak havada yürümek iki kat daha yorucu olabilir.

gelidonya feneri yürüyüş parkuru likya yolu

Gelidonya Feneri Yürüyüş Parkuru resimdeki gibi – Amtalya Adrasan Likya Yolu güzergahı

Yürüyerek gideceğiniz mesafe yaklaşık 1.8 kilometre. Yürümeye başladığınız nokta ile Gelidonya Feneri arasındaki kot farkı ise yaklaşık 180 metre. Yani 180 metre daha yukarı tırmanacaksınız. Özellikle son kesimlerde patika daha da dikleşmeye başlıyor. Benim hafif tempolu yürüyüşüm 30 dakika civarı sürdü. 2 kez de 1’er dakikalık su molası verdim.

Patika google maps üzerinde gözükmüyor. Ama bu Likya Yolu yürüyüş parkuru en iyi seyahat uygulamaları arasındaki Maps.me’de görünüyor. Dolayısıyla nerede olduğunuzu GPS ve aplikasyon aracılığı ile takip edebilirsiniz. Ayrıca Likya Yolu’nda olup olmadığınızı kırmızı ve beyaz işaretleri takip ederek anlayabilirsiniz.

Gelidonya Feneri Trekking Turu Manzarası

Yürüyüş parkurundan sağ salim çıkıp buraya geldiğinizde muhteşem bir manzara sizleri bekliyor olacak. Karşıda ‘Beş Adalar’ diye bilinen takım adaları ve masmavi Akdeniz manzarası insanı büyülüyor. Taşlıkburnu’nun doğu tarafında ise Adrasan’dan tekne turları düzenlenen Suluada bulunuyor. Gözükmüyor ama Doğu tarafı kıyı şeridi Adrasan Koyu, ondan sonra da Olympos Antik Kenti Plajı (Çıralı) olarak devam ediyor.

akdeniz beş adalar manzarası

Akdeniz Beş Adalar manzarası – Antalya gezilecek yerler & turistik noktalar – Gelidonya Burnu

Her ne kadar efsanevi manzarası olsa da sanırım ilk olarak dinlenmek isteyeceksiniz. Çıkar çıkmaz tahtadan yapılmış oturma alanını göreceksiniz. Burada biraz soluklanabilirsiniz. İsterseniz de fener kulesinin denize bakan tarafına geçebilirsiniz. Çünkü orası açıkta olduğu için yaz aylarında bile inanılmaz derecede esiyor. Güzel fotoğraf çekmek için ise orman tarafına yani biraz daha yukarı kısma çıkın derim.

Bir tarafınızda el değmemiş yemyeşil bir orman diğer tarafta uçsuz bucaksız bir deniz… Herkesten izole bir şekilde burada biraz vakit geçirmek bile insanı emin olun rahatlatıyor. Tam kafa dinlemelik bir yer. Manzaraya karşı oturup biraz dinlenmek, ormandan gelen çam ve ada çayı kokusu yürüyüşün bütün yorgunluğunu atmanıza yardımcı oluyor.

Ne Zaman Gidilir

En uygun zaman ilkbahar dönemi olabilir. Hem doğanın canlanmaya başladığı hem de kavurucu sıcakların henüz gelmediği bu dönemde yürüyüş yapmak daha keyifli olacaktır. Eğer yaz aylarında gelecekseniz hava durumunun sıcak olması yürüyüş performansını haliyle etkileyecektir. O yüzden güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde değil de ya erken saatlerde ya da biraz daha geç saatlerde yürümeniz daha sağlıklı olacaktır.

Akdeniz’in iklimi hep ılıman olduğu için kışın bile buraya gelebilirsiniz. Ama tek şart yağmurun ve fırtınanın olmadığı bir günü seçin. Aksi takdirde sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Nerede Kalınır

Antalya Gelidonya Feneri civarında hiç bir yerleşim yok. Maalesef su imkanı da bulunmuyor. O yüzden zirvede çadır kuracaksanız tedarikli gelmeniz gerekiyor.

gelidonya feneri kamp korsan koyu

Gelidonya Feneri Kamp – Adrasan Korsan Koyu nerede, nasıl gidilir – Çadır kurulacak yerler

Diğer seçenek ise en yakın yer olan Korsan Koyu’ndaki kamp yerleri. Burada su, yeme-içme, tuvalet gibi imkanlardan faydalanabilirsiniz. Korsan Koyu’nda kamp kurarak hem deniz keyfi yapabilir hem de dünyanın en güzel parkurlarında doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

‘Kamp bana göre değil’ derseniz Türkiye’nin en güzel sahillerine ev sahipliği yapan Adrasan veya Olimpos’ta otel, pansiyon ve bungalov evler gibi konaklama seçeneklerini düşünebilirsiniz. Konaklama yöntemleri ve internetten güvenilir kalınacak yer ayarlamak için otel rezervasyon siteleri yazısına da bir bakın derim.

Antalya Gelidonya Feneri Bekçisi

Bir ara haberlerde çıkmıştı. Hatırlayan olabilir belki, internette de videosu oldukça popülerdi. Feneri bekleyen ve bakımlarını yapan ailenin hikayesinden kısaca bahsedeyim.

Antalya’nın turistik yerlerinden biri olan fenere çıktığınızda iki odalı lojmanı fark edeceksiniz. 1944 yılında fenerin ilk bekçisi olan Ali Demir eşini ve 2 çocuğunu alarak buraya yerleşmiş. Ali Demir ve ailesi 28 yıl herkesten uzak bir şekilde burada yaşamış. Ardından bu görev nesilden nesile aktarılmış. O gün bugündür fenerin bakımını 3 kuşaktır bu aile yapıyor. İlk zamanlarda gaz yağı ile yanan fener, 2017 yılından itibaren güneş enerjisi ile elektrik üreterek aydınlatıyor. Yine de bakım yapılması gereken durumlar ortaya çıkıyormuş.

Şimdi ise fenerin bakımını üstlenen Mustafa Demir teknolojinin de gelişmesiyle artık işlerini uzaktan hallediyor. Ayda sadece 1 kez gelerek bakım ve diğer işlerini yapıp ayrılıyor. Bu güzel hikayeyi YouTube’dan bulup izleyebilirsiniz. Şansınıza denk gelirse birinci ağızdan da bu hikayeyi dinleyebilirsiniz.

Cevapla