Schengen Vizesi Nasıl Alınır? En Önemli Noktalar

Schengen vizesi nasıl alınır konusu Avrupa’da tatil yapmak isteyenlerin kafasını kurcalayan bir konu. Vize başvurusu için gerekli evraklı toplama zahmeti bir yandan, acaba vizem reddedilir mi endişesi bir yandan… Hem masraflı hem de stresli bir durum. Sırf bu zahmete girmemek için Schengen ülkeleri yerine önceliği Türkiye’den vize istemeyen ülkelere rotayı çevirmek durumunda bile kalabiliyoruz.

Halbuki Avrupa’da görülmesi gereken çok önemli yerler var ki… Amsterdam, Prag, Budapeşte (Gezi Rehberi), Paris liste uzayıp gider. Dolayısıyla bu vize için gireceğimiz zahmete kesinlikle değecek. Aslında her şey biraz titiz olmaktan geçiyor.

Schengen vizesi ülkeleri hangileri, vize başvuru süreci nasıl işliyor, en kolay ve uzun süreli vize nasıl alınır? gibi bir çok sorunun cevabını ve anlattığım ipuçlarını bilirseniz sorun yaşamazsınız.

Schengen vizesi

Schengen vizesi ile hangi ülkelere gidilebilir 2020 Haritası – En kolay ve ucuz vize veren Avrupa ülkeleri

Schengen Vizesi Nedir?

İlk önce ‘Schengen nedir’ sorusundan başlayalım. Avrupa’ya adım atmak isteyenler sıkça duyduğu, kimilerinin seyahat etmesine engel olan vizenin adı. Schengen aslında Lüksemburg’da küçük bir kasaba. 1985’te 5 Avrupa Birliği ülkesinin (Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda) sınırlar ile ilgili bir anlaşma yapması üzerine Schengen Vizesi ortaya çıkmış. Bu anlaşmaya katılan Avrupa ülkeleri sınırlarına Schengen Bölgesi deniyor.

Böylece Schengen Ülkeleri vatandaşları, bölge içerisinde ülke değiştirirken hiç bir pasaport kontrolüne girmeden özgürce seyahat hakkını elde etmiş oldu. Bizim de Schengen Bölgesi’ne seyahat etmek ve bu bölge içerisinde serbest dolaşım hakkı elde etmek için bu vizeyi almamız gerekiyor.

Schengen Vizesi Çeşitleri nelerdir?

3 farklı vize tipi var. Bunlar; A Tipi (Transit), C Tipi (Turistik) ve D Tipi Vize (Uzun kalışlar için)

– A Tipi Schengen Transit Vize

Aşağıda belirttiğim 4 tane Schengen üyesi ülke, aynı zamanda transit vize isteyen ülkeler arasında. Eğer bu 4 ülke üzerinden başka bir ülkeye aktarma yapacaksanız transit vizeye ihtiyacınız var demektir. Ama geçerli Schengen Vizeniz varsa transit vize almanıza gerek yok. Örneğin, Brezilya’ya Almanya üzerinden gidecekseniz ve vizeniz yoksa Almanya’dan Transit Vize almanız gerekmektedir.

Transit Vize İsteyen Ülkeler 2020

  • Almanya
  • Çek Cumhuriyeti
  • İsviçre
  • Yunanistan

– C Tipi Schengen Turist Vizesi Nasıl Alınır

C tipi kısa süreli kalışlar için gerekli turistik Schengen vizesi olarak biliniyor. C Tipi vize ile Schengen üyesi ülkelere yapacağınız turistik veya kısa süreli ziyaretleriniz için veriliyor. Verilen vizenin geçerlilik süresi başvurduğunuz konsolosluğu bağlı. Ama maksimum sürelerden bahsetmek gerekirse 180 gün içerisinde 90 günü aşmamanız lazım. Vize geçerliği ister 1 yıl, ister 2 yıl, isterse 5 yıl olsun bu durum geçerli.

C Tipi vizeyi de 3’e ayırabiliriz;

Tek Girişli Vize;  Schengen ülkeler tek girişli vize ile sadece 1 kez giriş çıkış kabul ediyor.

Çift Girişli Vize; Schengen üyesi ülkelere maksimum 2 kez giriş çıkış yapabilirsiniz.

Çok Girişli Schengen Vizesi: Pasaportta ‘MULT’ olarak yazan çok girişli vize ile belirtilen geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesi ülkelere  istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.

– D Tipi Vize (Uzun süreli kalışlar için)

D tipi, 90 günden fazla süreli kalışlar için gereklidir. Örneğin, Erasmus yapan öğrenciler bu vize tipinden çıkartıyorlar. Ayrıca diğer değişim programları, oturum, çalışma izinleri için de D tipi vize çıkartmalısınız.

Yeşil Pasaporta Schengen Vizesi Gerekli mi?

Yeşil pasaportunuz varsa kafanız rahat olsun. Vize derdi ile uğraşmadan istediğiniz Schengen bölgesi ülkelerine giriş yapabilirsiniz. 90 güne kadar seyahat edebilirsiniz. Dolayısıyla ‘Schengen vizesi nasıl alınır’ konusu bordo pasaport sahipleri için önemli.

en güzel şehirler

Avrupa’nın gezilecek en güzel ve romantik şehirleri arasındaki Brugge – Vize nedir nereden alınır

Schengen Ülkeleri Hangileri

Schengen Vizesi almak için yukarıda bahsettiğim anlaşmaya imza atan 26 üye ülkeden birine Schengen vize başvurusu yapmanız lazım. Bu ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.

Güncel durumu bu siteden kontrol edebilirsiniz.

Bir de şunu karıştırmamak lazım; her Avrupa Birliği ülkesi Schengen Bölgesi’nde yer almayabilir. Örneğin İngiltere ve İrlanda. Schengen Vizesi ile İngiltere’ye giremezsiniz.

Başka bir örnek ise Hırvatistan, Bulgaristan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan ve Güney Kıbrıs Schengen Bölgesi’nde değil. Dolayısıyla bu ülkelerden başvuru yapamazsınız çünkü vize vermiyorler. Ama bu ülkelere Schengen Vizesi ile giriş yapabilirsiniz. Tabii bunun için çok girişli vizeniz olduğunuzdan emin olunuz.

Toparlayacak olursak Schengen Vizesi almak için bu 26 ülkeye vize başvurusu yapmamız gerekiyor. Aldığımız bu vize ile birlikte 33 ülkeye gidebiliyoruz. Peki önemli konulardan olan en kolay ve en ucuz Schengen Vizesi veren ülke neresi ve hangi ülkeden uzun süreli vize alınır?

Schengen Vizesi Nereden Alınır, Nasıl Çıkarılır

Yukarıda belirttiğim 26 ülkenin konsolosluklarından vize alınır. Ama ülkemizdeki çoğu konsolosluk artık yetkilendirilmiş aracı kurumlarla çalıştığı için başvuracağınız konsolosluğun birlikte çalıştığı aracı kurumu öğrenip, o kurumdan randevu alarak başvurmak gerekiyor. Aracı kurumlar değişebildiği için güncel durumu konsolosluktan veya internetten öğrenebilirsiniz.

Siz bu aracı kurumlara gerekli evrakları veriyorsunuz, onlar da sizin adınıza konsolosluklarda başvuru işlerini hallediyorlar.

schengen ülkeleri hangileri

Schengen ülkeleri hangileri 2020 – Krakow, En uzun ve ucuz Polonya vizesi nasıl alınır, vize istiyor mu

Schengen Vizesi Nasıl Alınır

Yurtdışına çıkmak için vize nasıl alınır? İlk önce geçerli bir pasaportunuzun olması lazım. Keşke sadece pasaport yetse… Bunun yanında Schengen vizesi için gerekli evraklar lazım. Ama yine de gözünüzde büyütmeyin, gerekli şartları sağladığınızda vize alacağınızdan emin olun.

Vize Başvurusundan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Pasaport Geçerlilik Süresi

Pasaportunuzun talep edilen vize süresi bitiminden itibaren en az 3 ay geçerlilik süresi olduğundan emin olun. 3 aydan kısa ise ilk önce yeni pasaport çıkartıp öyle başvuru yapın.

2- Schengen Bölgesi’nde Kalış Süresi

Schengen ülkeleri sınırları içerisinde 180 gün içerisinde en fazla 90 gün turistik amaçlı kalabiliyorsunuz. O yüzden vize başvuru yaparken göstereceğiniz uçak ve otel rezervasyon tarihlerini bu maksimum süreye göre ayarlamanız tavsiye edilir. Örneğin başvuruda belirteceğiniz tatil planında 100 gün kalacak şekilde göstermeniz doğru olmaz.

3- Schengen Vizesi Hangi Ülkeden Alınmalı

En kolay vize veren Avrupa ülkeleri konusu ‘Schengen Vizesi Nasıl Alınır’ sorusu ile birlikte vize başvurusu yapacakların en çok sorduğu sorulardan biri.

Tek bir ülke gezecekseniz zaten çok fazla bir kafa karışıklığı olmuyor. Ama birden fazla ülke gezecekseniz o zaman insanın aklı karışıyor. Aslında kafaya takacak çok bir şey yok. En fazla hangi ülkede kalacaksanız o ülkeden başvurulması. Eğer bu net değilse ilk giriş yapılacak ülkeden başvurulmalı.

Bana sorarsanız ilk giriş yapacağınız ülkeden başvuru yapın. Diğer türlü sınırda sorun çıkartabilirler. Örneğin Polonya’dan alınmış bir Schengen vizeniz ile ilk olarak Almanya’ya giderseniz problem çıkartabilirler. Türkiye’ye geri gönderilme durumu bile söz konusu. Bazı ülkeler bu konuda toleranslı olsa da tamamen şans işi. O yüzden risk almayın.

Diğer sık sorulan sorulardan biri ise ‘en kolay Schengen vizesi veren ülkeler hangileri’. Açıkçası bu sorunun cevabı yok ya da daha doğrusu kişilerin tecrübelerine göre değişir.

4- Ne Zaman Başvurmalıyım

Planladığınız uçuş tarihinden en geç 1 ay öncesinden başvuru için randevu almanız tavsiye edilir. En erken olarak da 3 ay öncesinden başvuru için randevu alabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra sonuçları almak 10-15 gün falan sürebilir.

5- Seyahat Planını Titizlikle Yapın

Vize başvurusunda seyahat planı sunacağınız için başvuru öncesinde her şeye hakim olun. Hangi ülkede ne kadar kalacaksınız vs gibi. Zaten bunu bir dilekçeyle başvuruda sunmanız vize almanızda olumlu bir etki yapacaktır.

schengen vizesi nasıl alınır

En kolay Schengen Vizesi nasıl ve kaç günde alınır – Orta Avrupa ülkeleri – Budapteşte Macaristan vize istiyor mu

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor

Başvuru süreci, ilgili konsolosluktan veya aracı kurumdan aldığınız randevu ile resmen başlar. Tabii başvuru sürecinin ilerlemesi için gerekli evrakları hazırlamanız gerekiyor. Turistik amaçlı Schengen vizesi için gerekli evrakları ilgili konsolosluktan veya aracı kurumdan bilgi almanız en sağlıklısı. Ama ben yine de gerekli evraklar ile bir yazı yazdım, okumanızı tavsiye ederim.

Başvuru süreci nasıl işliyor madde madde ondan bahsedelim.

1- Randevu Almak

Yukarıda da belirttiğim gibi randevuyu seyahat planınızdan en geç 1 ay öncesine alın. Bence en ideali 1 buçuk – 2 ay öncesinden başvurmak. Nolur nolmaz konsolosluk yoğun olur, pasaportunuzu geç vermek durumunda kalabilir. Siz de beklerken stres olursunuz ‘acaba çıkmayacak mı’ diye.

Mümkünse randevuyu sabah erken saatte olacak şekilde almanızı öneririm. Çünkü olası eksik evrak sorunu olması durumunda gün içinde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Diğer türlü ertesi güne sarkabilir.

2- Schengen Vizesi Başvuru Formu ve Gerekli Evraklar

Randevuyu aldıktan sonra evrak toparlama derdi başlıyor. Gerekli evraklardan Schengen Vizesi başvuru formu Türkçe olarak (genelde Türkçe oluyor) dikkatli bir şekilde doldurulmalı. İnternette de örnek olarak doldurulmuş formlar bulabilirsiniz. Bunun dışında gerekli evraklar ile ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim.

3- Randevu Günü

Randevuya kesinlikle geç kalmamaya çalışın. Randevuya gittiğinizde başvuru merkezindeki görevliler evraklarınızı tek tek kontrol ediyorlar. Eğer eksik veya yanlış evrağınız yoksa işleminiz hemen biter. Eksik belgeniz varsa gün içerisinde halledebilirsiniz. Ya da ertesi güne de sarkabilir.

Eğer ilk kez vize başvurusu yapıyorsanız randevuya bizzat kendiniz gitmek zorundasınız. Çünkü başvuru sırasında parmak izi verilmesi gerekiyor. Eğer daha önce Schengen Vize almışsanız ve vizenizin üzerinde ‘VIS’ yazıyorsa vekalet verdiğiniz bir kişi sizin adınıza başvuru yapabilir.

VIS yani Visa Information System sizin daha önce parmak izi verdiğinizi gösteriyor ve son 5 yılda parmak izi vermiş olmanız yetiyor. Yani 5 yılda bir parmak izi vermek zorundasınız.

Başvuru sırasında ayrıca Schengen vize ücreti de ödemek gerekiyor. Aşağıdaki belirttiğim fiyalar haricinde ayrıca aracı kuruma da belli bir miktar hizmet ücreti veriliyor.

Schengen Vizesi Ücretleri 2020;

  • Kısa süreli C tipi turistik vize için: 60 Euro
  • Uzun süreli D tipi için: 116 Euro
  • 6-12 yaş arası çoçuklar için: 35 Euro

4- Mülakata Çağrılma Durumu

Bu çok olan bir şey değil. Tamamen konsolosluğa bağlı. Eğer sizden şüphelenmiş ise, ya başvurunuzu direk reddeder ya da sizinle görüşmek ister. Eğer mülakata çağrılmışsanız zamanında gitmeye ve iyi izlenim bırakmaya çok dikkat edin.

5- Pasaportun Teslimi

Başvuru için gerekli evrakları aracı kurumlara verdikten sonra bize sadece vize sonucunu beklemek düşüyor. ‘Schengen vizesi kaç günde alınır’ sorusu en çok sorulan sorulardan bir tanesi. Bunun cevabı net olmamakla birlikte ortalama 10-15 gün içinde pasaportunuzu geri alabilirsiniz.

Pasaportu teslim alma işleminden bahsetmek gerekirse; ya kendiniz bizzat gidip aracı kurumdan alabilirsiniz ya da aracı kurumun sağladığı ücretli hizmetlerden biri olan kurye ile adresinize gönderebilirler. Artık hangisi seçerseniz.

6- Vize Başvurusunun Ret Edilmesi

En kötü senaryolardan vize başvurusunun reddedilmesi durumunda dilekçe yazarak konsolosluğu itiraz edebilirsiniz. En geç 1 ay içinde konsolosluğa itiraz edebilirsiniz. İtiraz için gerekli güncel bilgiler aracı kurumdan veya konsolosluktan öğrenilebilir.

Diğer seçenek ise başvurunuzun reddedilmesine sebep olan hususları gidererek tekrar başvurmak. Tabi tekrar başvurunca yine her şeyi tekrar baştan yapmanız gerekecek. Yeni evraklar, yeni ücret ödemesi vs.

‘Vize reddi pasaporta işlenir mi’ sorusunun cevabı hayır ama hangi sebeple reddedildiğinize dair bir kağıt veriyorlar.

neuschwanstein şatosu

Almanya Münih yakınlarındaki Neuschwanstein Şatosu – 2 veya 5 yıllık uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır ve uzatılır

Genel olarak bilinmesi gerekenler

Genel ipuçlarını ve yararlı olabilecek bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Uzun süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır

Vize süreci masraflı ve zahmetli olduğu için bir seferde uzun süreli vize alıp daha da uğraşmamak. Öyle olunca herkesin aklında ‘Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır’ sorusu var. Bu konuda ise kimse net bir şey diyemez ama bunun için bir kaç taktik var.

Bunlardan birisi, önceden alınmış eski vizeniz varsa ve o vizeyi hangi ülkeden almışsanız yine ülkeden başvurmak. Böylece önceki aldığınız vizenin geçerlilik süresinden daha uzun süreli vize almanız muhtemeldir. Buradaki püf nokta, önceden aldığınız o vize ile o ülkeden giriş yapmış olmanız. Eğer başka bir ülkeden giriş yapmış iseniz, bu sizin için kötü bir izlenim uyandırabilir.

Diğer bir yöntem ise geçerli bir vizeniz varsa, geçerlilik süresinin bitmesine 1 ay kala falan tekrar vize başvurusunda bulunmak. Böylece konsolosluk sizin çok sık seyahat ettiğinizi düşünerek uzun süreli vize verebilir. Mümkünse yine aynı ülkeden başvurun.

Yukarıdaki gibi aynı ülkeden başvurursanız, artık o ülke sizin için ‘en kolay Schengen vizesi veren ülkeler‘den biri olmuş olur.

Schengen Vizesi İle Hangi Ülkeye Girilir

Schengen vizesi almış olmak Avrupa ülkelerine kesinlikle giriş yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Pasaport kontrolündeki görevli sizden şüphelenir veya iyi bir izlenim veremezseniz geri gönderilebilirsiniz.

Yukarıda da bahsettim ama önemli olunca bir kez daha vurgulamak lazım. Hangi ülkeden vize aldıysanız oradan giriş yapın.

Davetiye İle Başvurma Konusu

Yurtdışında akrabanız, arkadaşınız, sevgiliniz vs olabilir. Onlardan davetiye mektubu alarak vize başvurusu yapabilirsiniz ama bu bazen olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü konsolosluğa başvururken ‘orada bir tanıdığım var’ derseniz adamlar sizin oraya yerleşebileceğinizi düşünebilir. Bu konuda tamamen şahsi düşüncem orada birilerini ziyarete gidiyorsanız bile, sanki tek olarak turistik seyahat yapıyormuşsunuz gibi başvurmanız.

schengen vizesi nasıl alınır

Uzun süreli schengen vizesi nasıl alınır – 2017’de Macaristan Konsolosluğu için yazdığım dilekçe

Dilekçe yazın

Düzgün yazılmış bir dilekçe ile ‘neden vize almak istediğinizi, Avrupa’da ne yapacağınızı, nerelere gideceğinizi vs’ gibi konuları yazarak kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.

Başvuruda Sunulabilecek Ek Belgeler

Başvuruda sunulan gerekli evrakların yanı sıra isteğinize göre ek belgeler de sunabilirsiniz. Varsa ev tapusu, araba ruhsatı, iş dışında herhangi bir resmi geliriniz varsa onun belgesi (kira vs) gibi. Bu sizin maddi açıdan iyi bir durumda olduğunuzu göstereceği için konsolosluk size güvenecektir. Yani maddi durumuzu iyi gösteren ve konsolosluğu Türkiye’ye geri döneceğinize ikna edebilecek her türlü belge işinizi görür. Ama yine de adamları çok fazla belgeye boğmadan, güzelce hazırlanmış bir şekilde sunulmalı.

Ayrıca eski pasaportunuz varsa onu da gerekli evraklar arasına ek olarak koyabilirsiniz. Çok seyahat ediyorsanız ve eski pasaportunuzda giriş çıkış damgaları varsa vize almanızı kolaylaştırabilir.

Schengen vizesi nasıl alınır konusu ile anlatacaklarım bu kadar. Sormak istedikleriniz varsa yorum kısmından sorabilirsiniz.

Cevapla