Isparta Gezilecek Yerler – Lavanta Kokulu Köy ve Daha Fazlası
Isparta gezilecek yerler denilince Merkez yerine akla özellike Lavanta Kokulu Köy Kuyucak ve Eğirdir Gölü geliyor. Bunun yanında mis gibi kokan gül bahçeleri, kış turizmin gözde mekanlarından biri olan Davraz Kayak Merkezi ile tatilcilerin yaz kış ziyaret ettiği kentlerden. Göller Yöresi’nde bulunan kent Toros Dağları’na da ev sahipliği yapıyor. Akdeniz Bölgesi’nin biraz iç kesiminde kalmasından dolayı Antalya gibi kentlerin gölgesinde kalmış. ‘Isparta nerede, nasıl gidilir, gidilecek görülecek turistik ve tarihi yerler var mı, nasıl bir yer‘ diye merak edenler için bu gezi rehberi blog yazısı size ilaç gibi gelecek.
Şehrin turizmi özellikle Davraz Kayak Merkezi ve Lavanta Kokulu Köy sayesinde gelişme gösterdi. Yabancı turistlerin de ilgi göstermesiyle şehirde otel sayısı artmaya başladı. Her şey dahil 5 yıldızlı oteller bile var. Bununla birlikte Akdeniz Bölgesi’nin tarihi ve doğal güzelliklerine ev sahipliği yapıyor. Aşağıdaki Isparta gezilecek yerler listesinde bu gidilecek noktaları detaylı şekilde anlattım.
İçerik Listesi
- 1 Isparta Gezilecek Yerler
- 1.1 Isparta Nasıl Bir Yer?
- 1.2 Isparta Gezilecek Yerler Listesi
- 1.2.1 1- Lavanta Kokulu Köy – Kuyucak
- 1.2.2 2- Davraz Kayak Merkezi
- 1.2.3 3- Isparta Merkez Gezilecek Yerler
- 1.2.4 4- Eğirdir – Isparta Gezilecek Yerler
- 1.2.5 5- Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
- 1.2.6 6- Aziz Paul Yolu
- 1.2.7 7- Pisidia Antiokheia Antik Kenti
- 1.2.8 8- Kovada Gölü Milli Parkı
- 1.2.9 9- Gölcük Tabiat Parkı – Isparta Gezi Rehberi Blog
- 1.2.10 10- Kızıldağ Milli Parkı
- 1.2.11 11- Melikler Yaylası – Isparta Gezilecek Yerler
- 1.2.12 12- Yaka Kanyonu
- 1.2.13 13- Pınargözü Mağarası
- 1.2.14 14- Zindan Mağarası
- 1.2.15 15- İslamköy – Isparta Gezi Rehberi
- 1.2.16 16- Adada Antik Kenti
- 1.2.17 17- Kuz Mağarası
- 1.2.18 18- Kubadabad Sarayı
- 1.2.19 19- Yalvaç – Isparta Gezilecek Yerler
- 1.2.20 20- Lisinia Doğal Yaşam Köyü
- 1.2.21 21- Sagalassos Antik Kenti
- 1.2.22 22- Salda Gölü
- 1.3 Isparta Nerede & Isparta’ya Nasıl Gidilir?
- 1.4 Ne Zaman Gidilir?
- 1.5 Isparta Nerede Kalınır – Kalınacak Yerler
- 1.6 Nerede Ne Yenir?
- 1.7 Isparta Gece Hayatı İçin Merkez Gezilecek Yerler
- 1.8 Son Olarak
Isparta Gezilecek Yerler
Antik kentleri, yemyeşil ormanları, doğası, gölleri, lavanta bahçeleri, kanyonları, kayak tesisleri ile Isparta gidilecek yerler bakımından zengin bir kent. Yüzme konusunda ise tatlı suya sahip Eğirdir Gölü Altınkum Plajı’na gidebilirsiniz. Kısacası burada ne ararsanız var.
Burası yapılacak aktiviteler konusunda da çok şey sunuyor. Kamp alanları, Aziz Paul Yolu trekking turları, inanç turizmi, Eğirdir Triatlon Yarışması, dağcılık, su sporları, at biniciliği gibi çeşitli dallarda aktiviteleri Isparta il sınırları içerisinde deneyimleyebilirsiniz. Beklentinizi çok yüksek tutmazsanız burada harika bir tatil geçirebilirsiniz.
Isparta Nasıl Bir Yer?
Gezilecek yerler ve gezi rehberi bölümüne geçmeden önce ‘Isparta nasıl bir yer’ konusuna kısaca değinmek istiyorum.
Isparta, Türkiye’nin en mutlu şehirleri listesinde sürekli ilk 20’de yerine alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre diğer illere göre hayat yaşam memnuniyeti gayet yüksek. Doğal yaşam alanları, Antalya gibi tatil beldelerine yakınlığı ile şehir içi ulaşımının kolay olması insanları memnun eden şeylerin başında geliyor.
Şehrin nüfusu 445bin dolaylarında. Merkez ilçenin nüfusu ise 264000. Fakat Süleyman Demirel Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler nedeniyle nüfusta ciddi artış oluyor. Bu durum kentteki hareketlenmeyi artırıyor. Böylece Isparta gece hayatı, kafeleri ve mütevazi kulüpleriyle hareketli bir şekilde yaşanıyor.
Isparta Gezilecek Yerler Listesi
Akdeniz’in tarihi ve doğal güzelliklerini eşsiz bir şekilde yansıtan Isparta şehrinde görülmesi gereken yerler gezginlerin beklentilerini karşılıyor. Özellikle antik dönemde ve daha sonraları farklı uygarlıkların burada yaşaması bölgeyi daha da anlamlı kılıyor. Kültür gezisi yapmak isteyenler Pisidia, Roma ile Bizans uygarlıklarına ait kalıntıları ile antik kentleri ziyaret edebilirler.
Doğal yaşam alanları, zengin biyoçeşitliliği, ekosistemiyle harika bir doğaya sahip. Lavanta kokan köyler ve gül kokan bahçeleriyle doğa fotoğrafçılığı yapanların da tercih edebileceği destinasyonlardan. Bunun yanında kamp alanları ile maceraperest gezginleri tahmin ediyor. Isparta turistik yerler listesine lafı uzatmadan geçelim.
1- Lavanta Kokulu Köy – Kuyucak
Son yıllarda turizmin en gözde yerlerinden biri olan Isparta Lavanta Kokulu Köy, yani Kuyucak Köyü, gezilecek yerler listesinin 1’inci sırasında olmayı hak ediyor. Ziyaretçilerine görsel şölen sunan lavanta bahçeleri özellikle Instagram’da en çok paylaşılan resimlerin başında geliyor. Temmuz ayı hasat zamanı gelince buraya insanlar akın etmeye başlıyor.
Mor renklere bürünen lavanta tarlaları ayrıca mis gibi kokuyor. İnsanı masallar dünyasında hissettiren Lavanta Vadisi Kuyucak Köyü, Keçiborlu ilçesine bağlı. Merkez ilçeye ise yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta konumlanmış. Lavanta Kokulu Köy giriş ücreti 2020 yılında bulunmuyor. Sık sorulan sorulardan en popüleri de ‘Salda Gölü Lavanta Kokulu Köy arası kaç km’ sorusu. Cevap: 95 kilometre.
2- Davraz Kayak Merkezi
Türkiye’nin en güzel kayak merkezleri arasında gösterilen Davraz Kayak Tesisi, Akdeniz Bölgesi’nin kış turizmi için gidilecek noktalardan biri. Kar kalitesi bakımından popüler kayak merkezleri olan Sarıkamış, Uludağ, Erciyes gibi yerlerden aşağı kalır yanı yok. Ucuz fiyatları da çok cazip olan tesislerin başında geliyor.
Davraz Kayak Merkezi’ni benzersiz kılan şeylerin başında Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapmak geliyor. Konum itibari kar turizmi için çok elverişli. Uzun kayak pistleri, telesiyej, teleski gibi imkanlarla harika vakit geçirebilirsiniz. Kayak ekipmanları gibi şeyleri de kiralayabiliyorsunuz. Türkiye’de kışın gezilecek yerler arasında da bulunan Isparta Davraz Dağı nerede diye soranlar için, merkez ilçeye sadece 28 kilometre mesafede bulunuyor.
3- Isparta Merkez Gezilecek Yerler
Isparta Merkez gezilecek yerler bakımından şehir içinde belli başlı birkaç nokta var. Sadece oralara uğramanız yeterlidir. Bu yerleri aşağıda kısa kısa yazdım. Zaten turistik anlamda şehir merkezinde çok fazla vakit geçirmenizi tavsiye etmem. Ayrıca şehir merkezinde Isparta kebabı yemeden ayrılmayın derim.
- Firdevs Paşa Camii: Şehrin en eski camilerinden. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Vali Firdevs Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmış. Mimar Sinan Camii olarak bilinen caminin planı kare şeklinde olup tek kubbelidir.
- Firdevs Bey Bedesteni: Yapı, Mimar Sinan stiliyle inşa edilmiş. Yapımında kövke taşları kullanılmış. İçerisinde lokumcu, hediyelik eşya dükkanı, çanak çömlekçi gibi dükkanlar hizmet veriyor.
- Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi: Kentin en eski yerleşim yerlerinden Turan Mahallesi’nde bulunan harabe halindeki kilise 1750 yılında inşa edilmiş.
- Etnografya Halı ve Kilim Müzesi: Müzede, halı motifleriyle el dokuması kilim örneklerini görebilirsiniz. Kültür gezisi düşünenler uğraması gereken yerlerden.
- Eski Üzüm Pazarı: Vali Firdevs Bey tarafından yaptırılan pazar, Osmanlı Dönemi’ne aittir. Kahve, lokumcu, tekstil, kuyumcu, saatçi, hediyelik eşya gibi dükkanlar var.
- Kutlubey Ulu Camii: İlk hali 1429 yılından önce yapıldığı tahmin edilen cami, II. Abdülhamid zamanında yıktırılarak Ayasofya’ya benzeyecek şekilde inşa edilmiş. Fakat 1914 yılında meydana gelen depremde yıkılınca 1922 yılında günümüzdeki mimari özelliklerine göre tekrar yapılmış.
4- Eğirdir – Isparta Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en büyük gölleri arasındaki Eğirdir Gölü, görülmesi gereken destinasyonlardan biri. Muhteşem göl ve yarımada manzarası burada sizleri bekliyor. Göl üzerindeki önceleri 2 küçük ada varmış. Daha sonra adalar yapılan yol ile karaya bağlanarak efsane bir yarımada manzarası oluşturmuş. Özellikle Yeşil Ada’ya (yarımadanın uç tarafındaki ada) mutlaka uğrayın derim. Burada kalabileceğiniz pansiyonların yanı sıra balık yiyebileceğiniz güzel restoranlar mevcut. Kent hakkında daha fazla bilgi edinmek için Eğirdir Gezilecek Yerler yazısını mutlaka okuyun.
Eğirdir, il merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Eğer burada konaklamak isterseniz otel – pansiyon listesinden online rezervasyon yapabilirsiniz. Isparta turistik yerler denilince akla gelen Eğirdir ilçesinde aşağıdaki şu yerleri görmeden dönmeyin derim.
- Hızır Bey Camisi: Halk arasında Ulu Camii olarak biliniyor. 1328 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla çok tarihi yerlerden.
- Eğirdir Kalesi: Isparta tarihi yerler arasında gösterilen kalede Bizans Dönemi’nden kalma kalıntılar bulunuyor. Bazı yapılar Timur’un istilası sırasında zarar görmüş, sonrasında ise yıkılmış. Osmanlı ve Hamidoğulları kaleyi kendi dönemlerinde zaman zaman onarmışlar.
- Altınkum Plajı: Plaj, Eğirdir Gölü’nde denize girilecek en güzel yer. Denizi oldukça sığ, Yüzme bilmeyen veya çocuklu aileler için ideal. Plajda belirlenen noktalarda çadır kurabilirsiniz. Isparta kamp alanlarından biri olarak gezginlerin uğrak bir noktası.
- Yeşil Ada: Yarımada boyunca yürüyüş yapabilirsiniz.
- Akpınar Yörük Çadırı Seyir Terası: Eğirdir Gölü’nü en güzel buradan izleyebilirsiniz. Doyumsuz manzarasıyla insanı keyiflendiriyor.
- İnönü Mağarası: Sarıidris Köyü’nde bulunan mağaranın uzunluğu 227 metre.
- Ayestefanos Kilisesi: Yeşilada Mahallesi’nde bulunan kilise, zamanında Rum kökenli Hristiyanların Kudüs’e kutsal gezi yapmadan önce uğrayıp ibadet ettikleri kiliseymiş.
5- Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Isparta Sütçüler Yazılı Kanyon Milli Parkı, bölgedeki görebileceğiniz doğa harikalarından biri. Çam ormanları arasında büyülü atmosferi bulunan kanyon ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Ayrıca zambak çiçekleri görsel şölen sunuyor. Buraya özellikle yaz aylarında giderseniz kanyonun buz gibi sularına atlayıp yüzmenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Sütçüler Yazılı Kanyon kamp yapılacak yerler arasında ama bazı dönemlerde doğayı korumam için kamp kurmak yasak olabiliyor. O yüzden kamp için gidecekseniz güncel bilgiyi şu siteden öğrenebilirsiniz. Burada dağçılık, kaya tırmanışı, jeep safari, olta balıkçılığı, doğa turları, trekking gibi etkinlikleri de yapabilirsiniz.
Isparta gezilecek yerler arasındaki Yazılı Kanyon’u tarihi anlamda özel kılan bir yol geçiyor. Hristiyan dünyasının en önemli sembollerinden biri Aziz Paul Yolu buradan geçiyor. Likya Yolu yürüyüş parkuru gibi bu patikayı takip ederek Antalya Perge Antik Kenti‘ne yürüyen yerli-yabancı çok sayıda gezgin buraya geliyor. Ayrıca kanyonda Hierapolisli ünlü filozof Epikirus’un imzasını taşıyan taşın üzerinde bir yazıt bulunuyor. Zaten ‘yazılı’ ismi de buradan geliyor.
Isparta Yazılı Kanyon nerede, nasıl gidilir diye soranlar için biraz bilgi vereyim. İl merkezine 69 kilometre uzaklıkta ziyaretçilerini bekliyor. Toplu taşımayı kullanacaklar Sütçüler’e minibüs ile gelmeliler.
6- Aziz Paul Yolu
Likya Yolu yürüyüş parkuru gibi Aziz Paul Yolu da turizme kazandırılan uzun bir patika yol. Hristiyanlar için kutsal olan yol, din turizmi yapmak isteyen Hristiyanların da tercihi. Sadece din amaçlı değil, Yalvaç Pisidia Antiokheia – Antalya Perge arasındaki Aziz Paul Yolu rotası trekking turları için de elverişli parkurlardan.
Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotalarından biri olan Aziz Paul Yolu Kate Clow’un projesi. Kate Clow ayrıca Likya Yolu’nu da turizme kazandıran kişi. Kral Yolu olarak da bilinen St. Paul Yolu güzergahı Köprüçay, Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu ve Eğirdir Gölü’nün batı yakasından geçiyor.
7- Pisidia Antiokheia Antik Kenti
Helenistik Dönem özellikleri gösteren Pisidia Antiokheia Antik Kenti Isparta Yalvaç gezilecek yerler listesinde bulunuyor. Roma Dönemi’nde en parlak zamanlarını yaşayan kent MÖ 275 yılında kurulmuş. Bizans Dönemi’nde de önemli görevler üstlenen şehir Hristiyanlığın yayılmasında etkili olmuş. Bu sebeple antik kent Hristiyanlığın hac merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Stratejik bir konumda bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Frigya ve Pisidia arasında karakol görevi üstlenmiş. Arkeolojik kazı çalışmaları halen devam ediyor. Kentte hamam, kilise, bazilika, antik tiyatro, Nympheum (çeşme) gibi tarihi eserleri görebilirsiniz. Kültür turizmi yapmak isteyenler burayı Isparta tarihi yerler listesine dahil edebilir.
8- Kovada Gölü Milli Parkı
Isparta kamp alanlarından biri olarak değerlendirilen Kovada Gölü Milli Parkı eşsiz doğası ile dikkat çekiyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında burada kamp yapacaklara veya günübirlikçilere Bolu Yedigöller’deymiş hissi uyandıracak. Gölün çevresi kızılçam, meşe ve çınar ormanlarıyla çevrelenmiştir.
Doğa harikası olan Kovada Gölü Eğirdir yakınlarında misafirlerini ağırlıyor. Birinci derece doğal sit alanı aynı zamanda. Ekosistem çeşitliliği de çok fazla. Önünüzden sincap, tilki gibi hayvanlar aniden geçebilir. Türkiye’nin ve Göller Bölgesi’nin en güzel gölleri arasında gösterilen Kovada Gölü’nü mutlaka görün derim ben.
Kovada Gölü Milli Parkı nerede, giriş ücreti var mı konusundan bahsedecek olursak; yaya olarak girerseniz 7,5 TL, otomobille gelirseniz 21 TL ücret ödemeniz gerekiyor. İl merkezine ise 64 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
9- Gölcük Tabiat Parkı – Isparta Gezi Rehberi Blog
Isparta merkez gezilecek yerler listesinde yer alan doğa harikası Gölcük Tabiat Parkı volkanik bir krater gölü. Gölün etrafı küllü tepeler ile ormanlık alanlarla çevrili. Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte bulunan göl, il merkezine 10 kilometre mesafede. Yerel halkın daha çok piknik için tercih ettiği mesire yerlerinden. Vaktiniz varsa burada hoş vakit geçirebilirsiniz.
10- Kızıldağ Milli Parkı
Jeolojik olarak karstik bir bölgeyi kapsayan Kızıldağ Milli Parkı 59400 hektar büyüklüğünde. Oksijen yoğunluğu bakımından dünyanın sayılı noktalarından biri. Şarkikaraağaç ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kızıldağ Milli Parkı Sedir Ağaçları ile ünlü. Ayrıca karaçam, kızılçam, göknar, ardıç, kavak, söğüt ve meşe ağaçlarıyla bol oksijen sunuyor.
Kurt, tilki, yaban domuzu, sansar gibi memeli hayvanları burada gözlemleme şansı olabilir. Dedegöl Dağı eteklerinde bulunan milli park sınırlarında Pınargözü Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Isparta gidilecek yerler rotalarında mutlaka olması gereken destinasyonlardan. Denk gelirse ‘Helva Bayramı’nı kaçırmayın derim.
Isparta gezi rehberi blog yazısında belirtmek istediğim konulardan biri de kalınacak yer konusu. Burada konaklamak için Kızıldağ Milli Parkı bungalov ve dağ evleri fiyatları uygun diyebilirim. Hotelscombined sitesinden fiyatları kontrol edebilir. Ayrıca kamp sahalarında çadır kurabilirsiniz.
11- Melikler Yaylası – Isparta Gezilecek Yerler
Dedegöl Dağı’nın yamaçlarında yer alan Melikler Yaylası ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği Kulübü) tarafından düzenlenen Dağcılık Şenliği’ne ev sahipliği yapıyor. Mayıs ayının 3’üncü haftasında organize edilen şenliğe çok sayıda dağcı katılıyor. Dağcılığa ilginiz var ise Melikler Yaylası’nı mutlaka ziyaret edin. Kamp, dağ tırmanışı, dağ bisikleti, trekking, doğa turları gibi etkinliklerle keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.
Isparta gezilecek yerler listesindeki Melikler Yaylası Türkiye’nin en karanlık bölgelerinden biri. Buraya gece gelirseniz gökyüzündeki yıldızların hareketi sizleri kesinlikle büyüleyecek. Gökyüzü olaylarını izleme imkanı veren Melikler Yaylası’na gelmişken Yaka Kanyonu’nu da görün derim.
12- Yaka Kanyonu
Amanas Dağı’dan eriyerek gelen suların oluşturduğu bir kanyon olan Yaka Kanyonu doğa severlerin ilgisini çeken noktalardan. Isparta gidilecek turistik yerler arasında gösterilen kanyonun uzunluğu 4 km, genişliği ise 2 metreyi buluyor. Kanyon duvarlarını oluşturan sarp kayalıkların yüksekliği ise 30 metre civarında. Kanyon turu boyunca çok sayıda şelale ve doğal havuz görebilirsiniz.
Yaka Kanyonu Aksu ilçesi sınırlarındaki Yaka Köyü’nde bulunuyor. Kamp için elverişli olan kanyon biyoçeşitliliği zengin bir bölge. Çeşitli bitki ve kuş türlerinin yanı sıra rengarenk kelebekleri de burada gözlemleyebilirsiniz.
Kanyon turu için profesyonel olmaya gerek yok. Her sağlıklı bireyin yapabileceği bir etkinlik. Yani çok fazla malzeme veya yürüyüş ekipmanına gerek olmadan kanyon boyunca ‘body rafting’ yapabilirsiniz.
13- Pınargözü Mağarası
Pınargözü Mağarası, hem Avrupa’nın hem de Türkiye’nin en uzun mağarası unvanını taşıyor. Aynı zamanda dünyanın hem en derin hem de en büyük mağaraları arasında gösteriliyor. Yapılan araştırmalarda mağaranın uzunluğunun 16 kilometre olduğu tespit edilse de henüz son noktaya ulaşılamamış. Sanki gizemli bir dünyaymış gibi insanda merak uyandırıyor.
Pınargözü Mağarası içindeki göletler, şelaleler, damlataş havuzları, sifon, sarkıtlar, dikitler insanı etkileyen şeylerin başında geliyor. Eşi benzerine az rastlanır yerlerden olan mağara içerisinde çok sert rüzgar akımları meydana geliyormuş. Öyle ki yaz aylarında bile bu rüzgar akımlarından dolayı içinde dere gibi akan su buz gibi oluyormuş. Mağaranın zorlu şartlar içermesi sebebiyle giriş demir parmaklıklar ile kapatılmış. Çünkü tecrübesiz insanların girmesi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Isparta gezilecek yerler listesinde olması gereken Pınargözü Mağarası nerede, nasıl gidilir? Mağara, Yenişarbademli ilçesine 11 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yollar bozuk olmasına rağmen bölgede bitki çeşitliliği insana huzur veriyor. Kızıldağ Milli Parkı ve Melikler Yaylası’na yakın olan mağara çevresinde kamp veya günü birlik piknik yapabilirsiniz. Kamp yapanların yabani hayvanlara dikkat etmesi tavsiye ediliyor.
14- Zindan Mağarası
Aksu ilçesi yakınlarında bulunan Zindan Mağarası Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Rakımı 1300 metre olan mağaranın uzunluğu ise 765 metre olarak ölçülmüş. Mağara tam aktif olmasa da yarı aktif biçimde oluşumuna devam ediyor. Değişik formlardaki damlataş, akmataş, kenartaş ile yeraltı deresinin güzelliğine burada tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca kalsit kristallerinin oluşturduğu mozaik şeklindeki hamam mağaranın sonunda bulunuyor.
Isparta nasıl bir yer diye soranların mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalardan Zindan Mağarası’nın önünde Eurymedon Kutsal Alanı bulunuyor. Açık hava tapınağı olarak kullanılmış alan Timbriada Antik Kenti’ne bağlı. Mağara içinde de Helenistik Dönem’den kalma yazıtlar burayı eşsiz yapan önemli özelliklerden. Ayrıca mağara yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma Dönemi zamanında mimari anlamda yapılaşmaya maruz kalmış.
Gidilecek yerler listesindeki Isparta Zindan Mağarası nerede, nasıl gidilir? Mağara Aksu’ya 2, Eğirdir’e ise 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler Aksu’ya hareket eden minibüsler ile yolculuk yapabilir. Özel aracı olanlar ise rahatlıkla buraya gelebilir. Her ne kadar ismi ürkütücü olsa da görülesi cazibe merkezlerinden.
15- İslamköy – Isparta Gezi Rehberi
Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak siyaseti noktalayan isim olan Süleyman Demirel’in memleketi olan İslamköy, Atabey ilçesine bağlı belde belediyedir. Demirel sayesinden diğer beldelere nazaran yüksek standartlara sahiptir. İslamköy’de görülmesi gereken en önemli destinasyon ise Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’dir.
Külliye şeklinde inşa edilen müzede Demirel’e ait eşyalar, resimler gibi çok sayıda eser sergileniyor. Girişte Demirel’in balmumu heykeli meşhur şapkası ile ziyaretçileri selamlıyor. Bu heykeli Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen hediye etmiş. İslamköy’de Demirel’in doğduğu ev ile defnedildiği anıt mezarı ziyaret edebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken ekşi maya ile yoğurulan meşhur İslamköy ekmeğini de tadın derim.
Müzeye giriş ücreti bulunmuyor. Isparta gezilecek yerler listesindeki ‘Demirel Külliyesi’, şehir merkezinden 21 kilometre uzaklıkta ziyaretçilerini bekliyor.
16- Adada Antik Kenti
Isparta gezi rehberi yazısının görülmesi gereken diğer bir destinasyonu ise Adada Antik Kenti. Pisidia Bölgesi kentlerinden olan Adada’da tarihi eserler çok fazla bozulmadan günümüze kadar gelebilmiş. Akdeniz Bölgesi’ndeki çok fazla bilinmeyen antik kentlerimizden biri. Kentin ismi ilk olarak Artemidoros’ta belirtilmiş.
Kentin kuruluş tarihi tam bilinmiyor. Ama MÖ 2’nci yüzyılda Termesos ile yapılan anlaşma ve MÖ 1’inci yüzyılda sikke basıldığı için bu tarihlerden önce kurulduğu tahmin ediliyor. Roma Dönemi İmparatorları Traianus, Hadrianus ve Antonius Pius zamanlarında Adada Antik Kenti en parlak günlerini yaşamış. Zaten devlet binası, hamam, Zeus Tapınağı, anıtsal çeşme, akropol, tiyatro, Bizans Bazilikası gibi tarihi eserler bu zamanlardan kalma.
Isparta gezilecek tarihi yerler arasında olması gereken Adada Antik Kenti nerede, nasıl gidilir? Sütçüler ilçesinin Sağrak Köyü yakınlarında bulunan kalıntılar, il merkezine 75 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Toplu taşıma kullanacaksanız köy dolmuşlarına binebilirsiniz. Kente giriş ücreti bulunmuyor.
17- Kuz Mağarası
Köprüçay Kanyonu’nun dik yamacından yer alan Kuz Mağarası, Kesme Kasabası yakınlarında yer alıyor. Dik yamaçtan dolayı mağaraya girmek biraz tehlikeli. O yüzden çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Uzunluğu 224 olan Kuz Mağarası’na ulaşım Kesme Kasabası’ndan traktörlerle sağlanıyor.
Mağara sarkıt ve dikit anlamında çok zengin bir doğa harikası. Turistik anlamda çok fazla bilinmese de Isparta gezilecek yerler listesindeki en güzel mağaralardan. Vakit sıkıntınız yoksa burayı da seyahat rotanıza ekleyebilirsiniz.
18- Kubadabad Sarayı
Isparta – Konya il sınırının Beyşehir Gölü tarafına düşen Kubadabad Sarayı, 1236 yılında yapılan oldukça tarihi bir saray. I. Alaeddin Keykubad döneminde yaptırılan saray, Toroslar’a bağlu Amanas Dağı’nın eteklerinde olup Beyşehir Gölü’nün kıyısındadır. Günümüzde ise burada göz kamaştıran Kubadabad Sarayı çinileri ile tarihi kalıntılar sergileniyor. Ayrıca buradan çıkartılan eserler Karatay Müzesi gibi bazı müzelerde ziyaretçilerini bekliyor.
19- Yalvaç – Isparta Gezilecek Yerler
Isparta nasıl bir yer diye daha iyi tanımak için ilçeleri de gezmek lazım diye düşünüyorum. Bu ilçelerden biri de il merkezine 109 km uzaklıktaki Yalvaç. Yalvaç, Afyonkarahisar, Konya ve Isparta il sınırlarının birleştiği noktaya yakın bölgede bulunuyor. Burada konaklamak için otel listesi bu linkte.
Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde ilçedeki kalıntılarla fosillerin 8-9 milyon yıl öncesine ait olduğu saptanmış. Pisidia Antiocheia Antik Kenti’ne de ev sahipliği yağan Isparta Yalvaç kentinde başlıca gezilecek yerler ise şöyle:
- Pisidia Antiocheia Antik Kenti: Yukarıda detaylı olarak yazdım.
- Men Kutsal Alanı: Ay Tanrısı Men adına yapılmış. Güneydeki en yüksek tepede ise Men Tapınağı konumlanmış.
- Yalvaç Müzesi: Müzenin Prehistorik, Klasik ve Etnoğrafik Eserler Salonu olmak üzere 3 tane salonu bulunuyor. Memeli hayvan fosilleri, Eski Tunç Çağına ait pişmiş toprak gibi tarihi nesneler ile yöreye özgü eşyalar sergileniyor.
- Ay İni Mağarası: İçerisinde Roma ile Bizans dönemlerinden bentler ve sarnıçlar bulunan mağara ilçeye 16 km mesafede bulunuyor.
- Çınaraltı: 800 yıllık çınara burada şahit olabilirsiniz.
- Tokmacık Fosil Yatakları: 9 milyon yıl öncesine ait gergadan fosilinin bulunduğu nokta.
- Devlethan Camii: Anadolu Selçuklu kültür mirası arasında bulunan eserlerden.
20- Lisinia Doğal Yaşam Köyü
Aslında Burdur gezilecek yerler listesinde olan Lisinia Doğal Yaşam Köyü’nü Isparta sınırlarına yakın olması sebebiyle bu gezi rehberi blog yazısına da eklemek istedim. Çünkü çok güzel bir oluşum örneği. Doğa gönüllüsü Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından başlatılan organizasyon Türkiye’nin ilk Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezlerinden biri olarak hizmet veriyor.
Hem ekolojik dengenin önemini hem de kanser gibi hastalıklara farkındalık yaratılıyor. Yüzbinlerce ziyaretçi ağırlayan Lisinia’da 5 bini aşkın yabancı gönüllü de misafir etmiş. Vaktinin varsa Burdur Gölü kıyısındaki Karakent Köyü’ndeki bu güzel yeri görün derim ben. Burada ayrıca göl manzaralı lavanta tarlaları da bulunuyor.
21- Sagalassos Antik Kenti
‘Aşkların ve İmparatorların Şehri’ olarak bilinen Sagalassos Antik Kenti, Türkiye’nin en güzel tarihi eserleri arasında yerini alıyor. Antik dönemde güçlü yapısıyla dikkat çeken Pisidia Bölgesi’nin başkenti. 1706’da Fransız gezgin Paul Lucas’ın keşfettiği antik kentteki en ünlü yapı Antoninler Çeşmesi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca muhteşem Ağlasun Ovası manzarası ile ziyaretçileri büyüleyen bir antik kent. Kent hakkında daha detaylı bilgileri Sagalassos Antik Kenti Gezi Rehberi yazısından edinebilirsiniz.
Isparta gezilecek tarihi yerler arasında gösterilen Sagalassos Antik Kenti nerede, nasıl gidilir? Burası aslında Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunuyor. Oldukça yüksek konuma kurulan şehrin Isparta ile arasında mesafe ise sadece 48 kilometre. Burada konaklama imkanı da bulabilirsiniz. Sagalassos Lodge & Spa Hotel‘de huzurlu ve sakin bir gece geçirebilirsiniz.
22- Salda Gölü
Isparta gezi rehberi yazısının gidilecek yerler listesindeki en uzak yer olan Salda Gölü, Burdur Yeşilova’da bulunuyor. Yine de çok uzak sayılmaz. En azından gittiğiniz yola değiyor. Hepimizin bildiği gibi bembeyaz kumsalı, turkuaz renkli suyu ile Türkiye’nin Maldivler’i olarak nam salmış bir yer.
Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Salda Gölü ile ilgili Instagram gibi sosyal medyalarda çok fazla paylaşım yapılıyor. O yüzden burası özellikle yaz aylarında genelde kalabalık oluyor. Sırf sadece fotoğraf çektirmeye gelenler bile var. Kamp severler için belirlenen bazı noktalarda kamp kurabiliyorsunuz. Buraya kadar gelmişken Salda Kayak Merkezi’ni de ziyaret edin derim ben.
Burası Jeolojik olarak da önemli. Çünkü Salda Gölü’nde Mars’taki Jezero Krateri benzer özellik gösterdiği NASA tarafından tespit edilmiş. Öyle ki Mars’a uzay aracı yollamadan önce burada araştırma yapıp incelemelerde bulunmuşlar.
Isparta Nerede & Isparta’ya Nasıl Gidilir?
Gül bahçeleri ve lavanta kokulu köyleri ile nam salan Isparta Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Ayrıca Göller Bölgesi’nin de üyesi olarak dikkat çekiyor. Sınır komşuları Burdur, Afyonkarahisar, Konya ve Antalya. Önemli kentlere olan uzaklıkları ise şöyle:
- Isparta Burdur arası 51 kilometre,
- Antalya’ya 127 kilometre,
- Denizli İl Merkezi’ne 153 kilometre,
- Konya’ya 240 km,
- Muğla‘ya 272 km,
- Başkent Ankara’ya 425 km,
- İzmir’e 400 kilometre,
- İstanbul’a ise 573 kilometre uzaklıkta.
Karayolu ile ulaşım son derece rahat. İster otobüsle isterseniz de kendi arabanızla seyahat edin kolaylıkla ulaşımı sağlayabilirsiniz. Otobüsle gelecekler için Isparta Otogarı Otobüs Terminali, şehir merkezindeki Iyaş Park AVM’nin hemen yan tarafında bulunuyor.
Havayolunu tercih edecekler için şehre 34 kilometre mesafede bulunan Süleyman Demirel Havaalanı’na uçabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine de halk otobüsü, özel shuttle servis veya taksilerle geçebilirsiniz. Havalimanında araç kiralama imkanından da faydalanabilirsiniz.
Uçakla seyahat edecekler için her zamanki hatırlatmamı yapayım. En ucuza uçmak için ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ve ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ yazılarını mutlaka okuyunuz. Bununla birlikte ‘en iyi seyahat uygulamaları‘ ile seyahatinizde hiçbir zorlukla karşılaşmayacaksınız.
Ne Zaman Gidilir?
Isparta merkez gezilecek yerler listesindeki destinasyonları yaz kış demeden istediğiniz zaman gezip görebilirsiniz. Sadece Kış aylarında hava durumunun soğuk olmasından dolayı sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama yine de vaktiniz varsa bu fırsatı kışın bile değerlendirebilirsiniz.
Bana sorarsanız Davraz Kayak Merkezi’nde kayak yapmayacaksanız seyahat için en iyi dönem ilkbahar aylarıdır. Gideceğiniz yerler hem çok kalabalık olmuyor hem de ilkbaharın en yeşil haline burada tanıklık edebilirsiniz. Bunun yanında bayram tatillerinde, 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi resmi tatillerde de günü birlik gezi planı yapabilirsiniz.
Isparta Nerede Kalınır – Kalınacak Yerler
Isparta gezilecek yerler gibi kalınacak oteller bakımından da zengin alternatifleri olan bir kentimiz. Özellikle il merkezinde bulunan oteller, Eğirdir’deki pansiyonlar, diğer noktalardaki kamp alanları ile Isparta her bütçeye uygun konaklama imkanı sunuyor. Otel ve pansiyon listesi için hotelscombined sitesine bakabilirsiniz. Tavsiye edebileceğim başlıca tesisleri aşağıdaki gibidir. Bu tesislerle gönül rahatlığıyla kalabilirsiniz.
- Barida Hotels
- Hilton Garden Inn
- Ramada Otel
- Devin Otel
- Charly’s Pension Eğirdir Turkey
- Fulya Pansiyon
- Şehsuvar Peace Pension Eğirdir
Otel ve pansiyon haricinde kiralık ev veya villa gibi konaklama yerlerini de değerlendirebilirsiniz. Bunun için ‘Airbnb nedir, nasıl kullanılır‘ yazısı size fikir verecektir. Alternatif olarak Couchsurfing platformu ile ücretsiz konaklama imkanı bulabileceğiniz gibi sosyalleşme fırsatı da yaratıyor. Hala kalınacak yer konusunda tereddütte kaldıysanız otel rezervasyon siteleri yazısını okuyabilirsiniz.
Nerede Ne Yenir?
Isparta nasıl bir yer diye soranların merakını giderecek konulardan biri de kentin meşhur yemekleri konusu. Bir şehri en iyi anlamanın yollarından biri o bölgenin yöresel damak tatlarını denemekten geçiyor. Şehrin en meşhur yiyeceklerini, tatlılarını, içeceklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kabune pilavı (Düğün pilavı)
- Isparta Kebabı
- Göl levreği
- Banak
- Bakla borani
- Sazan dolması
- Yalvaç güllacı
- Gül şerbeti
- Gül lokumu
- Elma veya kiraz bahçelerine uğrarsanız dalından taze taze kopardığınız meyveleri deneyebilirsiniz.
Şehirde gidebileceğiniz en gözde restoranlar ise şunlar;
- Ferah Kebap Salonu
- Etopia Ocakbaşı
- Antre Cadde
- Uysal Aile Lokantası
- Hacı Bekir Pide Salonu
- Leman Kültür
- İrfan Usta Dondurmaları (İrfando Dondurmaları)
- The Big Apple Restaurant
- Lezzet Evi Ev Yemekleri
Isparta Gece Hayatı İçin Merkez Gezilecek Yerler
Isparta gece hayatı bakımından çok mütevazı. Kafe yönünden gelişmiş olsa da az sayıda bar ve gece kulübü bulunuyor. O yüzden çok fazla beklenti içerisinde olmayın. Şehirde üniversiteli gençlerin azımsanmayacak sayıda olmaları sayesinde özellikle ‘kafeler caddesi‘ olarak anılan bölge akşamları hareketli oluyor.
Son Olarak
‘Isparta nerede, nasıl gidilir, merkezde gezilecek yerler nereler, gidilecek tarihi turistik noktalar nasıl gezilir, ne yenir’ gibi konuları içeren gezi rehberi blog yazısında anlatacaklarım bu kadar. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Sormak istedikleriniz var ise aşağıdaki yorum kısmından bana soru sorabilirsiniz. Ayrıca BirAcayipGezi Instagram hesabını takip ederek bana destek olabilirsiniz.