Lviv Gezilecek Yerler – En Güzel 20 Yer
Lviv gezilecek yerler bakımından Ukrayna sınırları içerisinde ziyaret edebileceğiniz en güzel şehirlerden biri. Avrupai mimarisi, çılgın gece hayatı, lezzetli yemekleri, tarihi bölgeleri, sokak müzisyenleri ile Lviv beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Yani kısacası her bakımdan etkileyici bir kent. Peki Lviv nerede, nasıl gidilir, nereler gezilir, şehir gezisi ve turu yaparken nelere dikkat edilmeli gibi merak edilenleri bu gezi rehberi yazısında bulacaksınız.
Vizesiz ülkeler listesindeki Ukrayna’nın en çok ziyaret edilen kentlerinden biri olan Lviv küçük olmasına rağmen şirin bir şehir. Ülkenin batısında konumlanan bu kent Sovyet etkisinden uzak kalarak Avrupai bir görünüme sahip. Özellikle bana Krakow’un küçük hali gibi geldi nedense.
Kent ile ilgili detaylı bilgileri Lviv Gezi Rehberi blog yazısında da bulabilirsiniz.
İçerik Listesi
- 1 Ukrayna Lviv Gezilecek Yerler
- 1.1 Lviv Gezilecek Yerler Listesi & Gezi Rehberi
- 1.1.1 1- Rynok Square
- 1.1.2 2- Lviv Belediye Binası – Gezilecek Yerler
- 1.1.3 3- Lviv Opera Binası
- 1.1.4 4- Lychakiv Mezarlığı
- 1.1.5 5- Potocki Sarayı (Potocki Palace)
- 1.1.6 6- St. George Katedrali
- 1.1.7 7- Virmenska Caddesi
- 1.1.8 8- Lviv High Castle
- 1.1.9 9- Ivan Franka Parkı
- 1.1.10 10- Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları
- 1.1.11 11- Dominikan Katedrali ve Manastırı
- 1.1.12 12- Kornyakt Sarayı & İtalyan Avlusu (Italian Courtyard)
- 1.1.13 13- Lviv Ermeni Katedrali – Gezilecek Yerler
- 1.1.14 14- Lviv Silahhane Müzesi
- 1.1.15 15- Taras Shevchenko Meydanı
- 1.1.16 16- Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi
- 1.1.17 17- Eczacılık Müzesi (Pharmacy Müzesi)
- 1.1.18 18- Boim Şapeli
- 1.1.19 19- Kayıp Oyuncaklar Müzesi
- 1.1.20 20- Bernardine Kilisesi
- 1.2 Lviv Gece Hayatı – Gezilecek Yerler
- 1.3 Lviv Nerede?
- 1.4 Nasıl Gidilir?
- 1.5 Lviv Nerede Kalınır ve Otelleri – Gezilecek Yerler
- 1.6 Son Olarak Ukrayna Lviv Gezilecek Yerler
- 1.1 Lviv Gezilecek Yerler Listesi & Gezi Rehberi
Ukrayna Lviv Gezilecek Yerler
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan destinasyonlarıyla Lviv sadece gece hayatı için değil kültür gezisi yapmak isteyenlerin de beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Tarihi kiliseleri, arnavut kaldırımlı sokakları, renkli evleri ile insanı kendine aşık ediyor adeta.
Kenti 1-2 günde rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Gerçekten ufak bir şehir. Ama bir o kadar da etkileyici bana sorarsanız. Kentteki atmosfer müthiş. Sadece Lviv barları veya gece kulüpleri değil, Ukraynalı sokak müzisyenleri bile insanı havaya sokuyor.
700 yılı aşkın tarihinde Doğu Galiçya’nın merkezlerinden biri olan kent, Ukrayna’nın da kültür başkenti kabul ediliyor. Küçük Paris, şirin Viyana, Ukrayna’nın Prag’ı gibi lakaplara sahip aynı zamanda.
Lviv Gezilecek Yerler Listesi & Gezi Rehberi
Kimlikle gidilebilen ülkeler arasındaki Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden Lviv’de birbirinden ihtişamlı yapılar bulunuyor. Gerek tarihi, gerek mimari, gerekse doğal güzellikleriyle her yönden insanı kendine hayran bırakıyor deyim yerindeyse.
Peki Lviv’de ne yapılır, nereler gezilir? Ülkemizden çok sayıda insanın ziyaret ettiği bu şehir, dünyanın dört bir tarafından da keşfeden gezginleri de ağırlıyor. Böyle olunca turistik anlamda gelişmeye devam ediyor. Neyse lafı uzatmadan, görülmesi gereken noktalarla Lviv gezi rehberi yazısına devam edelim.
1- Rynok Square
Kentin kalbi olan Rynok Square aynı zamanda Old Town olarak da geçiyor. Günün her saati hareketli bir nokta. Kentin en turistik noktası olan Rynok Square (Pazar Meydanı) adeta tarih kokuyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de olan meydan çevresinde yanyana inşa edilmiş şekilde tarihi 13’üncü yüzyıla kadar uzanan evleri görebilirsiniz. Ayrıca meydana çıkan sokaklarda da diğer eski yapıları görmek mümkün. Bu bölgede yürüyerek tarih kokan her bir sokağı keşfetmenizi şiddetle öneririm. Dinlenmek için ise gözünüze kestirdiğiniz herhangi bir kafeye girebilirsiniz.
Burası şehrin en turistik yeri olunca meydan çevresinde çok sayıda restoran, cafe, bar vs bulunuyor. Özellikle Lviv Croissant, Coffee Manufacture (Kahve Fabrikası) ve Beer Theatre başlıca denemeniz gereken işletmelerin başında geliyor. Meydana ayrıca Yunan mitolojisinden Neptune, Diana, Amphitrite ve Adonis gibi figürlerin heykelleri de renk katıyor.
Lviv’de nerede kalınır? diye merak edenler hotelscombined sitesindeki ucuz otel listesine bakın derim. Rynok Square’a yakın konumda olan otelleri tercih etmenizi tavsiye ederim.
2- Lviv Belediye Binası – Gezilecek Yerler
Lviv gezi rehberi yazısında olması gereken destinasyonlardan biri de meydanda bulunan meşhur belediye binasıdır. Şehrin tam merkezinde bulunan bu tarihi yapıyı aynı zamanda Lviv Town Hall olarak da duyabilirsiniz.
İlk olarak 1357 yılında inşa edilen Belediye Binası’nı turistik anlamda önemli kılan şey ise Ratusha Tower. Yani binanın tepesinde saat kulesi bulunuyor. Bu tarihi saat kulesi de müthiş bir panoramik şehir manzarası sunuyor.
Kuleye çıkmak için 40 Ukrayna Grivnası (UAH) ödemeniz gerekiyor. Ardında merdiven basamaklarını birer birer çıkmanız gerekiyor. Bazı bloglarda merdiven çıkmanın çok yorucu olduğunu okumuştum. Her ne kadar 65 metre yüksekliğinde olsa da bana sorarsanız oraya çıkmak o kadar da yorucu değil.
3- Lviv Opera Binası
Lviv gezisi sırasında uğramanız gereken noktalardan birisi de Opera Binası. Barok ve Rönesans mimari özelliklerini taşıyan Opera Binası’nın inşası 1900 yılında tamamlanabilmiş. Dış cephesiyle oldukça etkileyici olan yapı, insanı bir anlığına sanki Viyana’daymışsınız gibi hissettiriyor.
Tiyatro, opera, bale gibi çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bu opera evinde hem yerel hem de diğer ülkelerden sanatçılar geliyor. O yüzden fırsatınız varsa siz de bu etkinliklere katılabilirsiniz. Etkinliklere katılmak istemezseniz bile rehberli turlarla Opera Binası’nın içini gezebilirsiniz.
Bu arada Opera Binası Meydanı’nın hemen yakınında yerel pazar kuruluyor. Yöresel kıyafet, elbise, antika, hediyelik süs eşyası gibi şeylerin satıldığı bu pazara mutlaka uğrayın. Pazar, Nyzkyi Zamok Caddesi üzerinde kuruluyor.
4- Lychakiv Mezarlığı
Ukrayna’ya gidip de mezarlık ziyareti mi yapacağız diye düşünmeyin. Çünkü Ukrayna Lviv gezilecek yerler listesindeki Lychakiv Mezarlığı bildiğiniz mezarlıklardan değil.
1787 yılında imparatorluğun emri neticesinde kurulan mezarlık 42 hektarlık alana yayılı vaziyette. Mezarlıklar haricinde Gotik mimarisi tarzda anıtlar, heykeller, tarihdeki önemli kişiler için yapılmış gösterişli yapılar bulunuyor. Bazı sanatçılar, askerler gibi kişilerin anısına da mezarlıklar yer alıyor.
Lviv Lychakiv Mezarlığı nerede, nasıl gidilir? Rynok Square’e yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yürüyerek ulaşabileceğiniz bir yer. İsterseniz otobüsle de ulaşımı sağlayabilirsiniz. Giriş ücreti ise 50 Ukrayna Grivnası’dır.
5- Potocki Sarayı (Potocki Palace)
Sanat,mimari, tarihi anlamda önemli bir yapı olan Potocki Sarayı günümüzde Ukrayna Cumhurbaşkanlığı için hizmet veriyor. Fransız mimar Louis Dauvergne tarafından dizayn edilen Potocki Palace oldukça ihtişamlı. Görsel anlamda adeta Fransa başkenti Paris’ten esintiler sunuyor.
Şehrin ana meydanına yürüme mesafesında bulunan sarayda zengin sanat koleksiyonları sergileniyor. Ayrıca Orta Çağ döneminden kalma heykeller, tablolar, bazı araç-gereçler de insanı kendine hayran bırakıyor. Gezilecek yerler listesindeki bu sarayda ayrıca Lviv Sanat Galerisi’ne bağlı Avrupa Sanat Müzesi yer alıyor.
Saray Mavi Salon, Kırmızı Oda (Red Hall), Aynalı Oda (Mirror Hall), Ordinat Ofisi gibi bazı bölümlerden oluşuyor. Sizi girişte Meryem Ana Heykeli karşılıyor. Giriş ücreti ise 90 UAH. Kabartmalarıyla, süslü işlemeleriyle, vitray pencereleriyle görkemli olan yapının önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi de unutmayın. Ayrıca bahçesini de bir turlayın derim.
6- St. George Katedrali
Lviv gezilecek yerler blog listesindeki diğer bir turistik ve tarihi nokta ise St George Katedrali. 1744 yılında temeli atılan tarihi katedralin inşası 1760’da tamamlanmış. Barok ve Rokoko mimari özelliklikleri gösteren yapı şehrin batı yakasında bulunuyor.
Bir tepe üzerine kurulu olan St. George Katedrali’nde hem batı esintilerini hem de Ukrayna geleneksel kilise özelliklerini gözlemleyebilirsiniz. Dış cephe süslemeleri oldukça zarif. Gerçekten ilgi çekici bir dekorasyona ve tasarıma sahip bir yapı burası.
Burada ayrıca Ejderha Avcısı lakabıyla da tanınan Aziz George’u tasvir eden heykelleri de görebilirsiniz. Bununla birlikte Meryem Ana ikonu ve ünlü din adamlarının mezarları da görebileceğiniz şeyler arasında. Giriş ücreti bulunmayan bu dini yapıyı mutlaka ziyaret edin derim.
Ukrayna’ya en ucuz şekilde gitmek için En Uygun ve En Ucuz Uçak Bileti Siteleri adlı makaleyi okuyabilirsiniz.
7- Virmenska Caddesi
Virmenska Caddesi, kışın Avrupa’da gezilecek yerler listesinde de olan Ukrayna’nın Lviv şehrindeki diğer bir destinasyon. Ermeni Sokağı olarak da bilinen bu tarihi caddenin geçmişi 13’üncü yüzyıla dayanıyor.
Kültürel dokusunu hala koruyan sokak göz alıcı mimariye sahip. Tarih kokan caddede Ermeni Katedrali, eski yapılı evler, Ermeni Avlusu gibi görülmesi gereken yapılar bulunuyor. Sanat galerileri, sokak müzisyenleri, renkli mekanlar, kafeler bu caddeyi özel kılan diğer etmenlerden sadece birkaçı.
Lviv Virmenska Street nerede, nasıl gidilir diye soranlar için bu cadde Rynok Square’a çok yakın bir konumda bulunuyor. Zaten şehri yürüyerek keşfetmeye çıkarsanız tesadüfen de olsa buradan mutlaka geçersiniz.
Ukrayna’da En İyi Otel Rezervasyon Siteleri aracılığıyla ucuza ve güvenli bir konaklama gerçekleştirebilirsiniz.
8- Lviv High Castle
Lviv gezi rehberi yazısında olması gereken cazibe merkezlerinden biri de High Castle, yani Yüksek Kale. Aynı zamanda Yüksek Tepe (High Hill) olarak da geçiyor.
Pasaportsuz gidilen ülkeler 2022 listesindeki Ukrayna’nın bu güzel şehrini panoramik manzara sunan bu kaleyi mutlaka ziyaret edin derim. Şehir stresinden uzaklaşmak isteyen Ukraynalılar’ın yemyeşil kale çevresinde vakit geçirmek istediği yerlerden biri. Burası aynı zamanda Vysokyi Zamok Park içerisinde bulunuyor.
9- Ivan Franka Parkı
Lviv gezisi yeşil ve doğa severler için de muhteşem parklar vaat ediyor. Kentin en güzel parklarından olan Ivan Franka Parkı koşu, yürüyüş, hatta piknik yapmak için bile ideal bir park.
Burası ayrıca Ukrayna’nın en eski ve tarihi parklarından biri. Çünkü geçmişi Kutsal Roma İmparatorluğu’na uzanıyor. Yerel halk tarafından Cizvit Bahçeleri olarak da anılan park 18’inci yüzyılın sonunda kurulmuş.
Yol Arkadaşı olacak En İyi Seyahat Uygulamaları sayesinde sıkıntı yaşamadan bir tatil gerçekleştirebilirsiniz.
10- Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları
Miskevycha Meydanı’nda bulunan Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları (Lviv Museum of Etnography, Arts and Crafts) sanat severlerin görmek isteyebileceği bir destinasyon. Bu kent için Ukrayna’nın Kültür Başkenti diye boşuna denmediğini gösteren detayları burada bulabilirsiniz.
Müze bulunduğu yapı itinari ile de oldukça ilgi çekici. Çünkü muhteşem mimariye sahip eski Galiçya Tasarruf Bankası’nın (Galician Savings Bank) binasında bulunuyor.Heykeller, motifler, süslemeler insanda hayranlık uyandırıyor.
Ukrayna Lviv gezilecek yerler listesindeki Etnograf Müzesi nerede, nasıl gidilir? Opera Binası’nın ön tarafındaki meydana çok yakın bir konumda yer alıyor. Eski Sovyet kültürünü yansıtan müzeye giriş ücreti ise 60 Ukrayna Grivnası’dır.
11- Dominikan Katedrali ve Manastırı
Kışın gezilecek ülkeler listesinde de bulunan Ukrayna’nın bu güzel şehrini dolaşırken görmeniz gereken yapılardan biri de Dominikan Katedrali’dir. Katedral ülkenin en eski dini yapılarından. Böyle olunca özellikle tarih severlerin uğraması gereken duraklardan.
Dominican Cathedral 13’üncü yüzyılda inşa edilmiş. Dönemin Ukrayna Prensi olan Lev Danylovych’in eşi Macaristan Prensesi Constance’nin isteğiyle katedral kurulmuş.
Barok mimarisi özellikleri gösteren katedral ve manastır ayrıca Lviv Din Tarihi Müzesi’ni de bünyesinde barındırıyor. Burayı ilginç kılan şeylerden biri de kentin bazı zindanları yapınan altında yer alıyor. Ukrayna Lviv şehir gezisi yapıyorsanız mutlaka uğramalısınız. Buradan çıkışta da Museina Meydanı’ndaki antika pazarına da bir göz gezdirebilirsiniz.
12- Kornyakt Sarayı & İtalyan Avlusu (Italian Courtyard)
Ukrayna Lviv gezi rehberi yazısında görülmesi gereken turistik noktalardan birisi de Kornyakt Sarayı’dır. Çünkü tarihi öneme sahip bu yapı Rönesans Dönemi mimarisini en güzel şekilde yansıtıyor.
Sarayın dizaynını İtalyan kökenli mimar Pietero Barbon yapmış. İtalyan Rönesans esintilerini ve yerel mimari izlerini taşıyan yapıyı şehrin en zengin tüccari Constantine Kornyakt 1580 yılında yaptırmış.
Italian Courtyard nerede, nasıl gidilir diye sorarsanız Lviv gezisi sırasında Rynok Square’dan sonra buraya yürüyerek gelebilirsiniz. Burada ayrıca Lviv Tarih Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
13- Lviv Ermeni Katedrali – Gezilecek Yerler
İngilizce’de Armenian Cathedral of Lviv olarak geçen katedral şehrin en tarihi dini yapılarından bir tanesi. Çünkü burası UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde bulunuyor.
Katedralin geçmişi 14’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Ermeni tüccar tarafından yapının ilk hali Kars gezilecek yerler listesinde de bulunan Ani Katedrali’ne benziyormuş. Fakat 1527 yılında çıkan büyük yangında büyük hasar görmüş.
Kafkas mimarisi özelliklerini de taşıyan yapı 1630’da genişletme çalışmalarıyla yeniden ibadete açılmış. Eğer gelmişken ayin gözlemlemek isterseniz pazar sabahı buraya uğrayın derim.
14- Lviv Silahhane Müzesi
Arsenal Müzesi olarak da bilinen Silahhane Müzesi şehirdeki akla ilk gelen müzelerden. Şehrin eski cephaneliği sergilenen müze çok sayıda turisti ağırlıyor.
Bu binada 16’ncı yüzyılda silah imalatı yapılmış. Hatta cephane saklamak için de kullanılmış. Burada ayrıca dünyanın dört bir tarafında üretilen silahlar da sergileniyor. Örneğin Osmanlı Devleti İmparatorluğu’na ait silahlar görmek mümkün.
Bu binanın olduğu yerde kentin en iyi ve en lezzetli et restorantı bulunuyor. Lviv’de nerede ne yenir diye kararsız kalırsanız müzeyi gezdikten sonra burada karnınızı doyurabilirsiniz. Fakat restorana girmek için kapı önünde neredeyse günün her saatinde uzun kuyruk oluşuyor. O yüzden burada Ukrayna mutfağından birşeyler yemek için sıra beklemeniz gerekebilir.
15- Taras Shevchenko Meydanı
Ukrayna Lviv gezilecek yerler blog yazısında olması gereken turistik noktalardan biri de Taras Shevchenko Meydanı’dır. Ulaşımı oldukça basit olan tarihi meydan meşhur Opera Binası’nın ön tarafındaki yürüyüş yolundun devamında bulunuyor.
Meydan da Taras Shevchenko Anıtı’nı da görebilirsiniz. Taras Shevchenko kimdir diye sorarsanız Ukraynalı hümanist ressam ve şair oluyor kendileri. Meydandan güneye doğru devam ederseniz ise Adam Mickiewicz Anıtı sizi bekliyor olacak.
Tarihi 18’inci yüzyıla uzanan meydan çevresinde lüks cafe, restoran gibi mekanlar da bulunuyor. Gece hayatı ile ünlü olan Lviv şehir turu sırasında kısa bir mola verip dinlenip kahve içebileceğiniz bir durak.
16- Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi
Shevchenkivskyi Hai Park olarak da bilinen Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi (Lviv Museum of Folk Architecture and Life) yeşiller arasında şahane bir yer. Doğa aşıklarının, yeşil severlerin Ukrayna Lviv turu kapsamında mutlaka uğraması gereken destinasyonlardan.
Açık hava müzesiz olan Shevchenkivskyi Hai Park Ukrayna köy yaşantısı ve Batı Ukrayna’nın ahşap mimari anlayışına dair bilgiler ziyaretçilerine sunuyor. Tarih meraklıların da gitmek isteyeceği bu müzede, Doğu Galiçya halkının nasıl yaşadığını, zamanında nelerle uğraştıkları konusunda ilginç bilgiler edinebilirsiniz.
Ormanlık alandaki bu parkta bol bol kartpostallık, Instagramlık resimler çekinebilirsiniz. Buraya giriş ücreti ise 70 Grivna. Ayrıca zaman zaman müze içerisinde bazı etkinlikler de düzenleniyor. Şu siteden ‘etkinlik var mı yok’ diye gitmeden önce bilgi sahibi olabilirsiniz.
17- Eczacılık Müzesi (Pharmacy Müzesi)
Kentin önde gelen müzelerden biri olan Eczacılık Müzesi turistler arasında da oldukça popüler. Eski ilaçları ve tıbbi cihazları görmek insana adeta zamanda yolculuk yaptırıyor. Eczane ilk olarak 1735’te askeri eczacı olan Wilhelm Natorp tarafından işletilmeye başlanmış.
Burayı ilginç kılan olay eski ilaçların sergilenmesinin yanı sıra modern ilaçların satılmasıdır. İlaçların haricinde eski dönemi yansıtan gaz lambası, çanak, çömlek, porselen, bakır, kimyager terazileri, yazar kasa gibi tarihi eski eşyaları da gözlemleyebilirsiniz.
Lviv Eczacılık Müzesi nerede, nasıl gidilir? Rynok Meydanı’na çıkan Drukarska ve Stavropihiiska Caddeleri’nin köşesinde bulunuyor. Özellikle eczacılar, doktorlar ve bu fakültelerde okuyan öğrenciler burayı kesinlikle görsün derim.
18- Boim Şapeli
Tarihi 17’nci yüzyıla dayanan Boim Şapeli farklılığı ve cazibesiyle oldukça dikkat çeken bir yapı. Lviv gezisi sırasında zaten bunu siz de fark edeceksiniz diye düşünüyorum. Simsiyah olan yapı oyma ve süslemelerle adeta ‘ben buradayım’ diyor.
Şapel Boim ailesinin ebedi istirahatgahı aynı zamanda. Boim ailesi kimdir diye sorarsanız açıklayayım. Şarap ticareti ile ilgilenen Macar asıllı George Boim, Ukrayna vatandaşlığına geçince burada belediye başkanlığı yapmış.
Yapı Rönesans dönemi mimari özellikleri yansıtıyor. Şapel aynı zamanda Polonya’nın en güzel şehirlerinden olan Krakow’daki Wawel Katedrali’nde bulunan Sigismund Şapel’inden esinlenmiş. Hz. İsa oymaları ve İncil kabartmaları görmeye değer gerçekten.
19- Kayıp Oyuncaklar Müzesi
Ukrayna Lviv gezilecek yerler listesinde olan Kayıp Oyuncaklar Müzesi açık hava müzesidir. Kuruluş hikayesi ise oldukça ilginç bana sorarsanız.
Mahalle sakinlerinden Vasly Petrovych ikamet ettiği apartman yakınlarında 2 adet oyuncak bulur. Oyuncakları sahipleri gelip alması amacıyla bunları apartman ortak bahçesine koyar. Fakat böyle yapa yapa zamanla oyuncak bulduğu oyuncak koleksiyonu genişlemiş.
İnginç figürler, peluş oyuncaklar, çocuklar için müzik aletleri, bebekler, bisikletler gibi yüzlerce sahibi olmayan eşyalar burada sergilenmeye başlanmış. Böylece ilginç bir müze ortaya çıkmış olmuş. Vaktiniz varsa İlkbaharda gezilecek yerler listesinde de bulunan Ukrayna Lviv turu sırasında buraya da uğrayın derim.
20- Bernardine Kilisesi
Lviv tarihi ve turistik yerler arasında gösterilen Bernardine Kilisesi ve Manastırı’nın inşası 17’nci yüzyılda tamamlanmış. Mimarisi ile dikkat çeken kilise yapısı ihtişamı ile görenleri büyülüyor.
Barok mimari özellikleri gösteren yapıda İtalyan ve Flemenk esintilerini de görebilirsiniz. İnsana tarihte yolculuk yaptıran kilisenin ön bölümünde Aziz John heykeli bulunuyor. Heykeller, freskler, oyma sunaklar, çan kulesi gibi şeyler dikkat çeken diğer unsurlardan.
Bir Ortaçay kilisesi olan Bernardine Kilisesi ve Manastırı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Old Town bölgesinde yer alıyor. Görsel şölen sunan bu tarihi ibadet yeri aynı zamanda St Andrew Kilisesi olarak da biliniyor.
Lviv Gece Hayatı – Gezilecek Yerler
Ukrayna Lviv gece hayatı ün salmış bir tatil yeri. Zaten ülkemizde gece hayatı için nereye gidilir dendiğinde akla ilk gelen ülke Ukrayna oluyor.
Sadece Türkiye’den değil Avrupa’nın diğer şehirlerinden de Ukrayna’ya hareketli gece kulüpleri, barları, pubları, Ukraynalı kızları, çılgın partileri, striptiz kulüpleri için gelenler oluyor. Kimine göre Kiev ve Odessa gece hayatı olmasa da Lviv şehri de bu anlamda oldukça cazip bana sorarsanız.
Lviv gezilecek yerler listesi görüldükten akşamları Old Town bölgesindeki cafe barlarda takılabilirsiniz. Özellikle Beer Theatre (Пива Театр) yani Bira Tiyatrosu müthiş bir mekan. İnsanı coşturan bir atmosferi var buranın. Gerek orkestrası gerek rock grubu ile akşamları bira içerken aynı anda dans edebiliyorsunuz burada.
Ayrıca sosyalleşmek için de harika bir mekan. Sadece mekan içerisinde değil, Beer Theatre’nin hemen ön tarafında yer alan banklarda oturarak da insanlarla kaynaşabilirsiniz. Hatta Pyana Vishnya adlı içkü dükkanından vişne likörü alın sonra bu bahsettiğim banklara gelin ve likörünüzü yudumlayarak insanlarla sohbete başlayın. Akşamları oldukça hareketli oluyor burası.
Eğer Lviv gece hayatı için bar, gece kulübü gibi tavsiye istiyorsanız aşağıdaki sıraladığım mekanlara gidebilirsiniz.
- Beer Theatre
- Malevich Night Club
- Zanzibar
- Picasso Night Club
- Rafinad People Club
- Libraria Speak Easy Bar
- Masoch Cafe Bar
- Music Lab
Lviv Nerede?
Öncelikle Ukrayna nerede sorusundan başlayalım. Gece hayatı hareketli olan tatil yerlerinden biri olan Ukrayna, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden biri. Yani Türkiye’nin tam kuzeyinde ve olan Doğu Avrupa ülkesi.
Lviv Nerede? Bu güzel şehir Ukrayna’nın batısında bulunuyor. Polonya sınırına oldukça yakın. Yani buraya Polonya’dan da rahatlıkla gelebilirsiniz. Hatta Schengen Vizesi sahibiyseniz buradan Polonya’nın Krakow şehrine geçebilirsiniz.
Yurtdışı ev kiralama nasıl olur, güvenli mi diye merak ediyorsanız Airbnb nedir, nasıl kullanılır adlı yazıyı okuyun derim.
Nasıl Gidilir?
Peki Ukraya’nın en güzel şehirlerinden olan Lviv’e nasıl gidilir? Ülkemizden Türk Hava Yolları’nın ve Pegasus Airlines’ın her gün düzenli olarak tarifeli uçuşları var. Turkish Airlines İstanbul Havalimanı’ndan, Pegasus ise Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan kalkıyor. Ona göre uçak biletlerini ayarlayabilirsiniz.
Peki Ukrayna uçak bileti pahalı? Bu soru gideceğiniz tarihe göre değişiyor elbette. O yüzden havayolu firmalarının kampanyalarını mutlaka takip edin derim. Ayrıca En Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur adlı yazımı da okuyun derim.
Peki Ukrayna başkenti Kiev’den Lviv’e nasıl gidilir? İki şehir arasında ulaşımı gerek havayolu gerek trenyolu gerekse karayolu ile sağlayabilirsiniz. Uçak, otobüs ve tren biletinin yanı sıra alternatif rotalar için rome2rio adlı siteye göz gezdirebilirsiniz.
Ayrıca Lviv’den Polonya’ya nasıl gidilir diye de merak ediliyor. Polonya’nın ve Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden ve tatil yerlerinden olan Krakow’a kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. Bu yolculuk için genellikle tren ve gece otobüsü tercih ediliyor.
Lviv Nerede Kalınır ve Otelleri – Gezilecek Yerler
Lviv turu ve şehir gezisi yapacaklar için en önemli konulardan bir tanesi de konaklama konusu. Kent, konaklama açısından farklı alternatif sunuyor. Her şey dahil 5 yıldız oteller, ucuz yollu pansiyonlar, sırt çantalı gezignler için hosteller ve günlük, haftalık veya aylık olarak ev kiralama seçeneklerinden size uygun olanını tercih edebilirsiniz.
Öncelikle kalacak yer araştırması yaparken booking veya hotelscombined adlı otel bulma sitelerini tercih edin. Çünkü burada ucuza otel bulabileceğiniz gibi daha önce konaklamış olan müşterilerin yorumları size karar verme sürecinde yardımcı olacaktır. Ayrıca Lviv ev kiralama seçeneğini düşünürseniz Airbnb sitesinden ev, daire vs ayarlayabilirsiniz.
Peki gezilecek yerler keşfedildikten sonra gece geçirmek için Lviv şehrinde nerede kalınır? Size tavsiyem otel kalınacak yer seçerken Old Town bölgesinde yani Rynok Square’a yakın olmasına dikkat edin. Çünkü hem Lviv gezi rehberi blog yazısında bahsettiğim turistik noktalar buraya çok yakın hem de gece hayatı da bu bölgede daha hareketli. Ayrıca tavsiye olarak aşağıdaki otellere göz gezdirin derim.
- Dream Hostel – Ucuz konaklama alternatiflerinden. Oldukça temiz bir hostel.
- !FEST Hotel – Merkezde konaklama için ideal.
- Chopin Hotel – 4 yıldızlı.
- BANKHOTEL – Şehrin en lüks otellerinden.
Son Olarak Ukrayna Lviv Gezilecek Yerler
Ukrayna Lviv gezilecek yerler nereler, ne yapılır, nasıl gidilir, nerede kalınır, gece hayatı ucuz mu, kaç gün kalınır gibi konular içeren bu gezi rehberi yazısının sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur.
Yukarıda olmayan ama yapmanız gereken birkaç şeyi bu bölümde belirtmek istiyorum. Lviv Homemade Chocolate’a mutlaka gidin. Sıcak çikolata ya da erimiş çikolataları deneyim. Sevdiklerinize buradan hediyelik eşya gibi bol bol çikolata alabilirsiniz. Ayrıca alkol alıyorsanuz bol bol vişne likörü için. Özellikle kışın gidiyorsanız sıcak vişme likörü iyi gidiyor.
Eğer Lviv gezisi veya şehir turu ile ilgili paylaşmak istedikleriniz varsa aşağıdaki yorum kısmından paylaşırsanız sevinirim. Son olarak Bir Acayip Gezi Instagram hesabını takip edin derim.