Uçansu Şelalesi – Antalya’nın Saklı Cenneti

Uçansu Şelalesi Antalya iline bağlı Gündoğmuş ilçesinin saklı cennetlerinden biri olarak adını son zamanlarda sık sık duyurmaya başladı. Alara Çayı’nın kaynağını oluşturan şelale doğal güzelliği ile ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Henüz çok fazla kişi tarafından ziyaret edilmese de bu doğa harikası, misafirlerine muhteşem görsel şölen sunuyor. Yaz aylarında Manavgat, Alanya gibi tatil beldelerinden kaçamak yapmak veya serinlemek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. Bu yazıda sizlere Çündüre Şelalesi olarak da bilinen Uçansu Şelalesi nerede, nasıl gidilir gibi konular hakkında bilgi vereceğim.

uçansu şelalesi nerede

Uçansu Şelalesi nerede, nasıl gidilir, kaç kilometre – Antalya Gündoğmuş gezilecek yerler

Uçansu Şelalesi Antalya Gezi Rehberi

Toroslar’ın en yüksek noktalarından olan Geyik Dağları’nın eteklerindeki şelale 50 metre yükseklikten coşkuyla dökülüyor. Hele ilkbaharda karların erimesiyle birlikte daha da gürül gürül akıyor. Üzerinde rafting yapılan ve piknik alanları ile ünlü Alara Çayı’na hayat veren şelale üst noktadaki havuzdan bir kaç kola ayrılarak dökülüyor. Bizler alt taraftan yukarıdaki havuzu göremiyoruz ama ‘drone’unuz varsa havadan güzel çekim yapabilirsiniz.

‘Ormanın içindeki saklı cennet’ olarak anılan Uçansu Şelalesi çok popüler olmasa da gezginler tarafından Türkiye’nin en güzel şelaleleri arasında gösteriliyor. Şelale çevresinde henüz herhangi bir işletme bulunmuyor. Buna rağmen Uçansu, yayla gibi serin havası, efsane manzarası, ailecek piknik yapılacak yerleri, uygun kamp alanı ile güzel bir destinasyon. Ama yine de biraz bakıma ihtiyacı var. Çünkü bazıları çöplerini bırakıp gidiyor.

Akdeniz Bölgesi’nin Saklı Hazinesi

Cennetin yeryüzündeki yansıması olan şelale buz gibi suyuyla yazın gezilecek yerler arasında bulunuyor. Yaz aylarında suyun sıcaklığı 15 derece civarında oluyor. Su yüzmek için çok uygun. Özellikle Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında kar sularının erimeye başlamasıyla su daha da görkemli hale dönüşüyor. Akvaryum gibi suda yüzerken kırmızı benekli alabalıkları bile görebilirsiniz.

alara çayı

Alara Çayı – Yeşillikler arasındaki buz gibi ırmakta yüzebilirsiniz.

Uçansu Şelalesi (Çündüre) hafta sonu günü birlik kaçamak yapmak isteyenlerin tercih edebileceği müthiş bir yer. El değmemiş çam ağaçlarının arasında piknik veya kamp yapabileceğiniz bir yer ayrıca. Köpürerek akan şelalenin enfes manzarası karşısında oturmak insana huzur veriyor gerçekten. Bölgenin sakinliği ile tam kafa dinlemek bir yer diyebiliriz.

Yaşlı çınarlar, kara çam ağaçları arasında saklanan şelale alternatif turizm arayışında olanlar için ideal seçeneklerden. Zaten buradaki Alara Çayı havzası Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘yaşanabilir alan’ olarak belirlenmiş. Kar suyu ile beslenen çay ekoturizm için önemli bir merkez.

Güneş ışınları sayesinde oluşan gökkuşağı renkleri, yüzünüze çarpan su damlacıklarıyla efsane diyebileceğimiz doğa harikası burası. Çağlayandan iç tarafa doğru uzanan kanyon manzarası da nefes kesen cinsten. Akıntıya karşı o tarafa yüzerek geçiliyor mu bilmiyorum ama profesyonel yüzücü iseniz deneyebilirsiniz belki.

uçansu şelalesi çündüre

Uçansu Şelalesi – Çündüre Kayabükü Köyü – Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzellikleri

Birinci doğal sit alanı olan Uçansu bölgesinde herhangi işletme olmadığı için konaklayacak veya yiyecek satın alacak mekanlar bulunmuyor. Onun için buraya hazırlıklı gelmenizde fayda var. Gündoğmuş’ta marketlerden bir şeyler alabileceğiniz gibi yol üstünde bulunan köy pazarlarından da alışveriş yapabilirsiniz.

Antalya Uçansu Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir

Uçansu Şelalesi Antalya Gündoğmuş’a bağlı Kayabükü Köyü (Çündüre) sınırlarında bulunuyor. Şelaleye yakın diğer köy ise Eskibağ Köyü. Gündoğmuş ile arasındaki mesafe 24 kilometredir. Yollar hem virajlı hem de rampalı. O yüzden yol kilometre bakımından kısa mesafe olmasına rağmen yolculuk 40 dakika falan sürüyor.

Çündüre Şelalesi olarak da duyabileceğiniz bu eşsiz yere kendi özel aracınızla gelebilirsiniz. Manavgat – Alanya devlet yolundaki Kızılağaç mevkiindeki kavşaktan Gündoğmuş tarafına dönmeniz gerekiyor. Zaten tabelalardan da takip edebilirsiniz.

Yol boyunca hep yeşillikler ve ormanlıklar içinde yolculuk edeceksiniz. Keyifli yolculuk esnasında rakım seviyesi arttıkça çeşit çeşit bitki türleriyle Akdeniz iklimine özgü ağaçları gözlemleme fırsatını yakalamış olacaksınız.

uçansu şelalesi nerede nasıl gidilir

Uçansu Şelalesi nerede, nasıl gidilir – Manavgat Alanya çevresinde gezilecek yerler – Antalya haritası

Eğer toplu taşıma tercih ederseniz Gündoğmuş ilçesine kadar minibüslerle gelebilirsiniz. Ama ondan sonra şelaleye giden herhangi bir dolmuş falan yok diye biliyorum. Ona göre planınıza yapın derim. Manavgat gezilecek yerler arasındaki şelale Manavgat ilçe merkezine 93 kilometre, Alanya Merkez’e ise 77 km uzaklıktadır.

Bu arada burayı ‘Kral Havuzu’ ile ünlü Serik Gebiz Uçansu Şelalesi ile karıştıranlar oluyor. Serik’teki şelaleler Uçan Su 1 ve Uçan Su 2 olarak adlandırılıyor. Ona dikkat edin.

Eğrigöl Antalya – Söbüçimen Yaylası

Antalya’nın Alpler’i olarak bilinen Eğrigöl Yaylası ile Çündüre Şelalesi arasında 52 kilometre mesafe bulunuyor. Eğer şelaleye erken saatlerde gelirseniz bizim yaptığımız gibi Eğrigöl Söbüçimen Yaylası’nı da görmenizi öneririm. Çünkü göl muhteşem doğaya ve eşsiz bir manzaraya sahip.

Sadece yaylacıların değil yerli ve yabancı gezginlerin de ziyaret ettiği göl ve çevresi piknik yapmak için de ideal. Heybetli Geyik Dağları’nın eteklerindeki Eğrigöl çevresi doğa sporları için de uygun. Doğa yürüyüşleri, dağ bisiklet turu, tırmanış, fotoğrafçılık, kayak, olta balıkçılığı gibi etkinliklerle burada güzel vakit geçirebilirsiniz. Antalya’da kamp yapılacak yerler arasında bulunan yayla, endemik bitki türleri,  rengarenk çiçek türleriyle gerçekten müthiş.

Eğrigöl Yaylası Antalya Söbüçimen

Eğrigöl Antalya Söbüçimen Yaylası – ‘Saklı cennet’ Uçansu Şelalesi çevresinde görülecek doğal güzellikler

Antalya’da görülmesi gereken noktalar rotalarında yer alan göl adını artık yavaş yavaş duyulmaya başlandı. Yalnız belirtmekte fayda var buraya gelirken özellikle Gündoğmuş ilçesinden sonra yolda telefon çekmeyebilir. O yüzden en iyi seyahat uygulamaları arasındaki maps.me uygulamasının offline harita özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim.

Son Olarak – Çündüre Şelalesi

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki Antalya’nın tarihi ve doğal güzellikler say say bitmiyor. Buraya kadar gelmişken Alara Kemer Köprüsü’nü de görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bölgedeki tarihi Roma dönemine kadar uzanan bazı kalıntılar ve antik kentler de bulunuyor. Tarih meraklılarının görebileceği bazı yerlerden bazıları şunlar. Colybrassus Antik Kenti, Kaseyir Şehri harabeleri, Cassae Gelefi ve Taşavur gibi örenyerleri Gündoğmuş yakınlarındaki tarihi eserlerden.

Ayrıca ülkemizde yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden olan Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarında bulunan Tazı Kanyonu‘nu da tatil rotanıza eklemenizi öneririm.

Antalya gezilecek yerler listesindeki Çündüre Şelalesi nerede, nasıl gidilir konuları ile çevresi hakkında anlatacaklarım bu kadar. Tavsiyem bölgenin doğallığı bozulmadan önce mutlaka gelip bu güzelliği görmeniz. Üstelik giriş ücreti de yok. Sormak istedikleriniz var ise aşağıdan bize yazabilirsiniz. Ayrıca instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.

Cevapla