Denizli Gezilecek Yerler – En Güzel 20 Yer

Denizli gezilecek yerler listesi doğal güzellikleri, tarihi ve turistik noktaları ile benzersiz bir tatil sunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan antik kentleri, Pamukkale Travertenleri, şifalı kaplıcaları, kebabı, meşhur yemekleri ile Denizli, güzel bir gezi yapmanız için her şeye sahip. Ege ve Akdeniz Bölgelerinin sınırında bulunan kent her türlü tatil anlayışı için ideal. Denize kıyısı olmayan bu şehir kültür turizmi yapmak isteyenler ve doğa severler adeta cennet gibi. Bu gezi rehberi blog yazısında ‘Denizli şehir merkezi nerede, nasıl gidilir, ne yapılır’ gibi konular hakkında faydalı bilgiler bulacaksınız.

denizli gezilecek yerler doğal güzellikleri pamukkale travertenleri

Denizli gezilecek yerler, doğal güzellikleri – Turistik Pamukkale Travertenleri – UNESCO Dünya Mirası 

Ülkemizin önemli büyük şehirlerinden biri olan Denizli, turizm açısından çok gelişmiş şehirlerimizden. Yerli ve yabancı turistler her yıl buraya akın ediyor. Tarihi eserler ile Ege’nin doğal güzellikleri şehrin atmosferini farklı kılıyor. Zamanında Frigler, Romalılar, Lidyalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar’ın hüküm sürdüğü bu topraklar zengin kültürel mirası ve varlıkları ile dikkat çekici. Görülecek noktalarının yanı sıra zengin termal kaynakları, mağaraları, şaraplık üzüm üretimi, yaylaları ile zengin bir kent.

Denizli Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Elverişli iklimi sayesinde yılın her günü gezilebilecek Denizli, hem çevresi hem de il merkezi ile güzel vakit geçirebileceğiniz bir şehir. Eğer arabayla Ege veya Akdeniz turu yapıyorsanız bir kaç gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ederim. Lafı uzatmadan Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasında değerlendirebileceğiniz Denizli gezisi ile ilgili tüm bilgilere geçelim.

Denizli Nerede, Hangi Bölgede

Denizli hangi bölgede diye sıkça sorulduğu için harita üzerinde nerede olduğundan bahsedelim ilk önce. Türkiye’nin güneybatısında bulunan horozu ile ünlü kent Ege Bölgesi’ne bağlı olsa da bağlı ilçeleri Akdeniz Bölge sınırında bulunuyor. Komşularından bahsetmek gerekirse Doğu sınırında Burdur ve Afyonkarahisar, kuzeyde Uşak, kuzeybatıda Manisa, batıda Aydın, güneyde ise Muğla yer alıyor.

Stratejik konumuyla dikkat çeken kentin bölgedeki diğer şehirlerle arasındaki uzaklıkları ise şöyle:

  • Muğla ile arasındaki uzaklık 137 kilometre. (Bu arada Muğla gezilecek yerler yazısını da okuyabilirsiniz.)
  • Salda Gölü ile meşhur Burdur’a olan uzaklığı yaklaşık 150 km.
  • Aydın ile arasındaki mesafe 125 km.
  • Isparta‘ya 168 km. (Isparta Eğirdir gezilecek yerler listesi için tıklayınız.)
  • Manisa Merkez’e olan uzaklığı 206 kilometre.
  • İzmir’e olan mesafesi 240 km.
  • Uşak ile arasında mesafe yaklaşık 150 km.
denizli nerede nasıl gidilir gezi rehberi

Denizli nerede, hangi bölgede, kaç km, nasıl gidilir – Gezi Rehberi Blog

Denizli’ye Nasıl Gidilir

Ulaşım konusu çok rahat. Hava yolu, kara yolu ve demir yolu alternatiflerinden hangisi size uygunsa ona göre seyahat planı yapabilirsiniz.

Hava yolunu tercih edecekler için şehre en yakın havaalanı Denizli Çardak Havalimanı. İstanbul’dan tarifeli direkt uçuş seferleri bulunuyor. Çardak Havalimanı’na indikten sonra servis veya diğer transfer araçlarını tercih edebilirsiniz. İster şehir merkezine isterseniz Pamukkale tarafına servis, taksi, otobüs veya araç kiralama seçeneklerini kullanarak gidebilirsiniz.

Kara yolunun tercih edecekler için özel aracınızla veya şehirler arası otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz. Hemen hemen her şehirden buraya sefer bulunuyor. Zaten köklü otobüs firmalarından Pamukkale Turizm’in merkez noktası burası.

Tren yolunu kullanmak isteyenler Eskişehir’den veya İzmir’den (Basmane) kalkan trenlerle seyahat edebilirsiniz. İzmir kalkışlı trenle yolculuk yaklaşık 5 saat sürüyor. Eskişehir kalkışlı Pamukkale Ekspress seferinin varış süresi ise 8 saati buluyor.

Özellikle hava yolu seyahati ve rezervasyonu konusunda sıkıntı yaşamamanız için ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ yazılarını okuyun derim. Ayrıca tatilinizi kolaylaştıracak en iyi seyahat uygulamaları ile yol veya gezi arkadaşı edinebilirsiniz.

Ne Zaman Gidilir

Denizli gezilecek yerler listesini ve doğal güzellikleri görmek için buraya her mevsim gelebilirsiniz. Ama yaz aylarında hem hava sıcaklığı hem de nem oranı yüksek olduğu için dolaşmak sıkıntı olabiliyor. Kışın ise soğukta gezmek istemeyenler olabilir. O yüzden bence en iyi dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ama dediğim gibi ne zaman fırsat bulursanız hiç düşünmeden yola çıkıp buraya gelin derim ben.

23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi resmi tatillerinin yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramlarında da tercih edilecek bir yer. O yüzden tatile nereye gidilir diye düşünüyorsanız rotanıza burayı da ekleyin. Ayrıca şehirde bazı festivaller düzenleniyor. Bu tür etkinlikleri takip ederek seyahat planını ona göre yapabilirsiniz.

Denizli Gezilecek Yerler Listesi

Denizli tarihi ve turistik yerler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden. Hem doğa harikası olan yerleri hem de tarihi eserleri ve kalıntıları ile herkesin beklentisini fazlasıyla karşılıyor. Başta Pamukkale Travertenleri, Laodikeia ve Hierapolis Antik Kenti gibi destinasyonları ile doyumsuz bir tatil sizi bekliyor. Sağlık turizmi yapmak isteyenler için de Karahayıt Kaplıcaları gibi elverişli termal sular bulunuyor.

Gezilecek yerler dışında konaklama seçenekleri ve hareketli gece hayatı ile de dikkat çeken Denizli ilinde keyifli vakit geçirmek için her şey mevcut. Peki nereler gezilir, görülmesi gereken noktalar neresi?

1- Pamukkale Travertenleri

Denizli gezilecek yerler listesinin 1 numarasını şüphesiz dünyada eşi benzeri bulunmayan Pamukkale Travertenleri hak ediyor. Bembeyaz görüntüsü göz kamaştıran Pamukkale herkesin hayran kaldığı noktaların başında geliyor. Jeolojik hareketler sonucu benzersiz doğal oluşuma sahip bu yer UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

denizli gezilecek yerler doğal güzellikleri pamukkale travertenleri gezi rehberi

Denizli gezilecek yerler ve doğal güzellikleri – Pamukkale Travertenleri nerede – Gezi rehberi blog

Burada bembeyaz travertenler üzerinde yürüyebilir, şahane teraslarında bol bol fotoğraf çekebilir, karbonat minerallerinden çökelmiş suyunda şifa bulabilirsiniz. Büyük bir alana yayılmış olan bölge açık hava müzesi gibi. Görülecek çok fazla şey var. Bunlar;

  • Travertenler
  • Antik Havuz: Mısır Kraliçesi Kleopatra burada yüzdüğü için Kleopatra Havuzu olarak adlandırılıyor. Zamanında meydana gelen depremlerle yerle bir olan kentin bu bölgesi termal sularla dolduğu için havuz oluşmuş. Havuz içerisinde depremler yıkılan sütunlar ve diğer kalıntılar bulunuyor. Yaz kış suyun sıcaklığı 36 derece. Roma Dönemi’nden beri şifa dağıtan havuzda yüzmek için 50 TL vermeniz gerekiyor. Ama antik havuz etrafında ücretsiz şekilde dolaşabilirsiniz.
  • Hierapolis Antik Kenti: Pamukkale sınırları içerisinde bulunan antik bir Frigya kenti. Burayı gezmek için ekstra ücret ödemeniz gerekmiyor. Detaylı bilgileri aşağıda anlattım.
  • Natural Park

Pamukkale Travertenleri için giriş ücreti 2020 yılı için 80 TL. Müze Kart sahipleriyle öğretmenler için ücretsiz. Yol tarifinden bahsetmek gerekirse şehrin 18 km kuzeyinde bulunan bu cennetten köşeye ulaşım, trafik tabelalarını takip ederek çok kolay. Buraya vardığınızda ise ‘Güney Kapısı’ndan giriş yapmanızı tavsiye ederim.

2- Hierapolis Antik Kenti

Pamukkale sınırları içerisinde ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de Hierapolis Antik Kenti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kentte görkemli kalıntılar bulunuyor. Özellikle amfi şeklindeki 9500 kişi kapasiteli ihtişamlı antik tiyatro gezginlerin en çok hayran kaldığı mimari yapılardan.

hierapolis antik kenti

Hierapolis Antik Kenti nerede, nasıl gidilir – Ege Bölgesi tarihi yerler

Şehrin tarihinden biraz bahsetmek gerekirse kent MÖ 2’ci yüzyılda Eumenes tarafından kuruldu. Ama net tarihi konusunda hala şüpheler var. Şehir ismini ise Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşi ve Amazonlar Kraliçesi olarak da nam salmış Hiera’dan geldiği biliniyor.

Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Filipus’un (Philip) MS 80 yılında burada öldürüldüğü için Hristiyan dünyası için kutsal bir şehir haline geldi. Roma Dönemi’nde genel olarak din merkezi iken Bizand zamanında ise Piskoposluk merkezi haline geldi. Daha sonra Anadolu Selçuklular zamanında da değerini yitirdi. Denizli tarihi yerler arasındaki kent dünyaca ünlü bir destinasyon. Kentte görebileceğiniz eserler ise şunlar:

  • Antik tiyatro
  • Nekropol (Mezarlık)
  • St. Philippe Martyrion Kilisesi
  • Domitiyan Yolu Kapısı
  • Oktokonus Tapınağı
  • Frontinus Caddesi Kapısı
  • Agora
  • Kuzey ve Güney Bizans Kapısı
  • Okul binası
  • Çeşme
  • Apollon kutsal alanı
  • Su kanalları
  • Philippus Martyrionu Köprüsü
  • Direkli Kilise
  • Katedral
  • Plütonyum Deliği (Cehennem Kapısı)

Denizli gezilecek ve turistik yerler arasındaki Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti Pamukkale Ören Yeri ile aynı. Tek girişle her ikisini de gezebilirsiniz.

3- Denizli Karahayıt Kaplıcaları – Gezilecek Yerler

Denizli turistik yerler arasında bulunan eşsiz noktalardan biri de ‘Kırmızı Su’ olarak da bilinen Karahayıt Kaplıcaları. Pamukkale’ye yakın konumda bulunan Karahayıt kırmızı suyu ile ilginç bir yapısı var. Sudaki demir oranı yüksek olduğu için su kırmızı rengi alıyor. Mineralli suyun sıcaklığı ise genelde 60 derece oluyor.

İçerisindeki maden oksitleri nedeniyle su aktığı yerlerde kırmızı, mavi, turuncu, sarı, yeşil gibi renkler oluşturuyor. Suyun romatizma, boyun fıtığı, kemik erimesi ve açık yaralara iyi geldiği söyleniyor. Termal suya girerek, çamur banyosu yaparak gibi uygulamalarla tedavi olabilirsiniz. Bölgede bulunan termal otel ve pansiyonlarda kalarak her gün sudan faydalanabilirsiniz.

karahayıt kaplıcaları kırmızı su

Karahayıt Kaplıcaları – Kırmızı Su – En şifalı kaplıcalar nerede – Denizli gezilecek tarihi yerler

4- Laodikeia Antik Kenti

Denizli gezi rehberi yazısının önemli destinasyonlarından biri de Laodikeia Antik Kenti. Pamukkale Yolu üzerinde bulunan kent 5 kilometrekare gibi çok büyük alana kurulmuş. Depremlerle yerle bir olan şehirde kazı çalışmaları halen devam etse de gün yüzüne çıkarılan bulgular insanı kendine hayran bırakan cinsten. Kalıntılar ile ilgili detaylı bilgileri Laodikeia Antik Kenti yazısında bulabilirsiniz.

denizli gezilecek yerler laodikeia antik kenti gezi rehberi

Denizli gezilecek yerler – tarihi Laodikeia Antik Kenti nerede, nasıl bir yer – Turistik gezi rehberi

Hellenistik özellikler taşıyan kent MÖ 3’üncü yüzyıllarda kurulmuş. Seleukos Kralı Antiokhos II’nin karısı Leodike adına kurulmuş. Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu kentin Kalkolitik Erken Dönem (Bakır Çağı) yani MÖ 5500’den MS 7’nci yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğü yönünde.

Laodikeia Antik Kenti Hristiyan dünyası için önemli bir yere sahip. Çünkü burada bulunan kilisenin adı İncil’de geçiyor. Çünkü bu kilise Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri. Bunun gibi birçok tarihi kalıntılar görülmeyi hak ediyor. 2 adet tiyatro, 4 adet hamam, 5 agora, 5 çeşme, meclis binası, peristylli evler gibi çok sayıda eser sergileniyor. Şehir zamanında ise yünlü dokumacılığın önde gelen şehirlerindenmiş.

5- Denizli Merkez Gezilecek Turistik Yerler

Denizli’de ne yapılır diye sorarsanız kent merkezinde görülesi noktalar var. Şehir içinde görülecek ve yapılacak bazı şeyler ise şöyle:

  • Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi
  • Tarihi Kaleiçi Çarşısı: Bakırcılık, kuyumculuk, demircilik gibi geleneksel el sanatları ürünlerine bakmak isteyebilirsiniz.
  • Babadağlılar İşhanı: Dokumacılık ile meşhur olan iş hanında güzel ürünler satın alabilirsiniz.
  • Denizli Teleferik ile Bağbaşı Yaylası’na çıkmak.
  • Çamlık Parkı: Yeşil orman içerisinde şehir gürültüsünden kaçamak yapmak isteyenlerin rotasına olmalı. Kafa dinlemelik yerlerden.
  • Ufo Müzesi
  • Şahin Tepesi’nden şehir manzarasını seyretmek.

6- Bağbaşı Yaylası ve Denizli Teleferik

Bağbaşı Yaylası şehirden kısa süreli uzaklaşmak isteyenler için huzurlu bir nokta. 300 metre rakımdan 1400 rakıma 5-6 dakika süren keyifli teleferik yolculuğu yapıyorsunuz. Haliyle yolculuk esnasında harikaya şehir manzarasına şahitlik edeceksiniz.

bağbaşı yaylası denizli teleferik ege bölgesi gezilecek yerler

Bağbaşı Yaylası – Denizli Teleferik – Ege Bölgesi gezilecek yerler ve turistik noktalar

Yaylada yöresel yemekleri tadabilir, gözleme ayran keyfi yapabilirsiniz. Burada konaklamak isterseniz bungalov evlerde güzel ve sakin bir gece geçirebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında serinlemek için buraya çıkın derim ben.

Teleferik Bağbaşı mahallesinde kalkıyor. Buraya özel aracınızla veya 130 ile 131 numaralı belediye otobüsleri ile gelebiliyorsunuz. Kendi aracınızla gelirseniz 300 araçlık ücretsiz otoparka aracınızı park edebilirsiniz.

7- Tripolis Antik Kenti

Denizli antik kentler listesindeki Tripolis Antik Kenti kültür gezisi yapmak isteyenleri tatmin edecek güzellikte. Menderes Nehri kıyısında kurulan kent sırtını yamaca yaslıyor. Antik Lidya kentlerinden biri olan Tripolis, Merkez’e 40 kilometre uzaklıktaki Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’nde bulunuyor. Kentin ilk adının ise Apollonia olduğu biliniyor. Geç Hellenistik Dönem’de ise Tripolis adını almış.

Tripolis, Lidya şehri olmasına rağmen Karya ve Frigya uygarlıklarının kesişiminde bulunmasından dolayı kentin stratejik bakımından önemi artmış. Özellikle ticaret ve tarım alanlarında önde gelen kentlerden biri olmuş. Çürüksu Ovası’na hakim konumuyla dönemin gelişmiş şehircilik anlayışını sergileyen antik çağın önde gelen yerleşim yeriymiş. Geç Roma ve erken Bizans Dönemlerine ait surlar şehri özel kılan şeylerden.

Tripolis Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Buldan ilçesi yönlendirmelerini takip ederek özel aracınız ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile ise ilçeler arası minibüsleri kullanarak ulaşımı sağlayabilirsiniz.

8- Kaklık Mağarası

Kaklık Mağarası, ‘Denizli doğal güzellikleri nerede veya hangileri’ denilince akla gelen noktalardan. Doğa harikası olan mağara içerisine adeta küçük bir Pamukkale sığmış. Bol bol termal su bulunuyor. Bununla birlikte sarkıt ve dikitlerle ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

denizli gezi rehberi kaklık mağarası nasıl bir yer

Denizli gezi rehberi – Kaklık Mağarası nasıl bir yer – Arabayla Ege turu yapacaklar kesinlikle uğrasın

Mağaraya varır varmaz kükürt kokusu burnunuzun direğini kıracak gibi olsa da bir süre sonra alışıyorsunuz. Sülfürlü suyun berraklığı ve mağara içerisindeki travertenlerin güzelliği zaten bu kokuyu unutturacak.

Gezilecek yerler listesinde bulunan Denizli Kaklık Mağarası nerede ve nasıl gidilir? Merkeze 37 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Honaz ilçesine bağlı. Şahsi aracınızla veya araba kiralayarak kısa sürede ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti ise 3 TL. Buraya kadar gelmişken kirazı ile ünlü Honaz’da Avrupa standartlarına uygun kirazları tadabilirsiniz.

9- Yeşildere Şelalesi (Ağlayan Kaya)

Ağlayan Kaya olarak da adını duyuran Yeşildere Şelalesi göz kamaştıran güzelliği ile Çal ilçesinde ziyaretçilerini bekliyor. Yolları biraz engebeli olsa da sonucunda göreceğiniz manzara ‘buna değdi’ dedirttiriyor. Yeşil doğanın arasında akan su yaz aylarında bile ortamı serinletiyor. 30 metreden dökülen sular karşısında bol bol fotoğraf çekmek isteyeceksiniz.

Denizli doğal güzellikleri arasında gösterilen Yeşildere Şelalesi’ne gitmek için ilçeler arası minibüsler ile Çal ilçesine ilk önce gitmeniz gerekiyor. Buraya gelmişken Hocanın Yeri Alabalık Tesisi’ndeki sofralı köşklerde alabalık yemeden dönmeyin derim. Özellikle hafta sonları kalabalık olduğu için hafta içi tercih etmenizi tavsiye ederim.

yeşildere şelalesi ağlayan kaya

Yeşildere Şelalesi – Ağlayan Kaya – Doğa harikası olan yerler

10- Apollon Lairbenos Tapınağı

Denizli gezilecek tarihi yerler arasındaki Apollon Lairbenos Tapınağı, Asartepe adlı küçük bir tepeliğin üzerine kurulmuş. Kenti ilginç kılan şeylerden biri başka yerde karşımıza çıkmayan din ile ilgili yazıtlar. Katagraphe adı verilen yazıtlarda bazı insanları veya mülkleri ‘tanrıya tahsis etme’ gibi anlamlar bulunuyor.

Menderes Ovası’na hakim konumuyla ilgi odağı olan tapınak, Anadolu tanrısı olan Apollon Lairbenos’a adanmış. Bu tanrının adı Hierapolis sikkelerinde de görülmektedir. Arabayla Ege turu yapıyorsanız ve vakit sıkıntınız yok ise gezi rotanıza burayı da ekleyebilirsiniz. Hierapolis’e 35 km uzaklıkta bulunuyor.

denizli gezilecek tarihi yerler apollon lairbenos tapınağı

Denizli çevresi gezilecek tarihi yerler – Apollon Lairbenos Tapınağı – Gün batımı

11- Saklı Göl – Denizli Gezilecek Yerler

Saklı Göl çam ağaçları arasında gizlenmiş cennet gibi karşımıza çıkıyor. Yukarı Dağdere Gölü olarak bilinen göl Honaz ilçesi sınırlarında bulunuyor. Oldukça güzel manzaraya ve doğaya sahip. Kafa dinlemelik bir yer arıyorsanız burası sizin için ideal diyebiliriz. Denizden yüksekliği 1080 metre olan gölde çok sayıda tatlı su balığı var. Balık tutmak için de uygun.

saklı göl gezi rehberi ege bölgesi doğal güzellikleri

Saklı Göl Gezi Rehberi – Ege doğal güzellikleri

Sadece gezginler için değil ‘hafta sonu nereye gidilir’ diye düşünen yerel halk için de güzel vakit geçirebilecekleri bir nokta. Doğa yürüyüşleri için elverişli olan Saklı Göl’de ailenizle birlikte güzel bir piknik keyfi de yapabilirsiniz. Yayla gölü güzelliğindeki göl, fotoğraf tutkunları için de elverişli bir nokta. Doğa fotoğrafçılarının tercih edebileceği yerlerden biri.

Denizli doğal güzellikleri arasında bulunan Saklı Göl nerede, nasıl gidilir? Şehir merkezinden Ankara istikametinde doğru yolu devam edin. Kaklık Mahallesi’ne varmadan yolun güneyindeki sapaktan sağa dönülür. Bu yol sizi Yuarı Dağdere Mahallesi’ne götürür. Göl hemen bu köyün yakınındadır.

12- Işıklı Gölü

Denizli gezi rehberi yazısında bahsetmek istediğim noktalardan biri de Işıklı Gölü. Çivril ilçesi yakınlarınki göl Büyük Menderes Nehri’ni besliyor. Doğa turizmi için gidebileceğiniz sessiz, sakin ve huzurlu bir göl. Ayrıca doğa fotoğrafçılığı yapanlar burada güzel kareler yakalayabilir.

denizli doğal güzellikleri ışıklı gölü

Denizli doğal güzellikleri – Işıklı Gölü – Turistik yerler & gezilecek noktalar

Gölde sazan, turna ve yöreye özgü kadife balığı yetişiyor. Burada tutulan balıklar göl kenarındaki restoranda tadılabilir. Ayrıca bu restoranda güzel bir serpme kahvaltı da yapabilirsiniz.

Denizli gezilecek yerler listesinde olan Işıklı Gölü piknik yapılacak noktalardan ayrıca. Bununla birlikte burası kamp yapılacak yerlerden biri.

Işıklı Gölü, su kuşları koruma alanı olarak da geçiyor. Alaca balıkçıl, angıt, erguvan balıkçıl, pasbaş dalağan, saz delicesi, kızıl şahin, çeltikçi gibi kuş türleri bu bölgede yaşıyor. Dolayısıyla kuş gözlemciliğini sevenler veya hobi olarak yapanlar için Işıklı Gölü harika bir destinasyon.

13- Keloğlan Mağarası

1990 yılında MTA tarafından yapılan bir kazı sonucu ortaya çıkan Keloğlan Mağarası turizme kazandırılarak adından söz ettirmeye başladı. Denizli gezilecek turistik yerler arasındaki mağara zamanında da Sadettin Teksoy’un ‘saç çıkartan mağara’ konulu programı ile gündeme gelmişti. Rivayete göre saçı sakalı çıkmayan köse bir çoban yağmurdan kaçarak bu mağaraya sığınmış. Ama mağara içerisinde kaybolur. Günler sonra saçı sakalı çıkmış şekilde bulunmuş.

denizli gezilecek turistik yerler keloğlan mağarası doğal güzellikleri

Denizli gezilecek turistik yerler – Keloğlan Mağarası – Ege Doğal Güzellikleri

Keloğlan Mağarası, Acıpayam ilçesinin 18 kilometre doğusunda bulunuyor. O yüzden konum açısından biraz sapa gibi bir noktada bulunmasına rağmen görülmeye değer. Mallı Dağı’nın yamacındaki mağaranın 145 metre uzunluğundadır. Mağaranın sarkıt, dikit, sütun ve damlataşlar ile göz kamaştıran fanstastik dünyası var.

Girintili çıkıntılı yapısı ile ilginç bir oluşum. Jura-kretase kireç taşları ile gelişen mağara bol çatlaklı yapısı ile karstlaşmaya son derece uygun. Denizli doğal güzellikleri arasındaki Keloğlan Mağarası’nda yürürken minik yarasaları görebilirsiniz. Giriş ücreti 5 Türk Lirası gibi cüzi bir miktar. Buraya direkt olarak ulaşım yok ama toplu taşıma kullanacaksanız Acıpayam Dodurga Mahallesi’ne giden minibüsleri kullanabilirsiniz.

14- Tokalı Kanyonu (Akdağ Kanyonu)

Gezilecek yerler listesindeki Tokalı Kanyonu, Denizli – Afyonkarahisar il sınırında bulunan Akdağ Tabiat Parkı’nda bulunuyor. 20 kilometre uzunluğundaki kanyonun özellikle 1200 metrelik bölümünde 200 metre yüksekliği bulan dar geçitler bulunuyor. Bıçakla kesilmiş gibi görüntüsüyle doyumsuz bir manzara sizi bekliyor. En geniş yeri 4 metre, en dar yeri ise 1 buçuk metre.

tokalı kanyonu denizli gezi rehberi doğal güzellikleri

Tokalı Kanyonu – Denizli gezi rehberi & Doğal güzellikleri  & Gezilecek yerler

Kanyon girişindeki sarp kayalar ve kartal yuvaları insanı bambaşka dünyaya götürüyor. Maceraperestler için cennet olan Tokalı Kanyonu’nun hem yürüyüş, hem tırmanış hem de yüzme gerektiren bölümleri var. Ortalama 7-8 saatlik yürüyüş sonunda geniş bir vadiye ulaşarak parkur sona eriyor.

Dilden dile dolaşan söylentiye göre Romalılar hazinelerini burada saklıyormuş. 40 tonluk çil çil altınlarla dolu hazine kanyonun belli bölümlerine gizlemişler.

15- Nikfer Kayak Merkezi – Denizli Gezilecek Yerler

Türkiye’deki en güzel kayak merkezleri arasında bulunan Denizli Nikfer Kayak Tesisleri kışın gezilecek yerler arasında bulunuyor. Eğer kayak yapmak veya denemek istiyorsanız bölgede en uygun tesis burada. Kış turizminin yeni yeni gözdesi olan tesis, uygun skipass fiyatları ile de dikkat çekiyor.

Tavas ilçesinin Nikfer Mahallesi’nde bulunan tesis Ege Bölgesi’nin en büyük kayak merkezi olarak kış tatili önerilerinde ilk sıralarda yerini alıyor. 8 parkur, 2 telesiyej ve 1 teleski ile hizmet veren veren merkezde telesiyej kapasitesi ise 2700 kişi. Muğla, Manisa gibi çevre illerden çok talep gören tesisde kızak, kask,kıyafet, snowboard, üst mont gibi kayak ekipmanları kiralayabilirsiniz.

16- Akhan Kervansarayı

Anadolu Selçuklular döneminden kalma en önemli eser olarak dikkat çeken Akhan Kervansarayı’nı vakti bol olanlar Denizli gezilecek yerler listesine dahil edip bu tarihi mekanı ziyaret edebilirler. Şehir merkezine 8 km mesafede bulunan Akhan Kervansarayı, 13’üncü yüzyılda inşa edilmiş. 1100 metrekarelik alana kurulu kervansarayın 2 adet kitabesi vardır.

Kervansaray açık ve kapalı olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. Avlusundaki geometrik süslemeler hayranlık uyandıran cinsten. Dönemin önemli ticari yapılarından biri olan han beyaz kesme taşlardan inşa edilmiş. Denizli nasıl bir yer diye merak ediyorsanız tarihi açıdan önemli olan bu güzel hanı da görmelisiniz.

akhan kervansarayı

Akhan Kervansarayı – Anadolu Selçuklu Devleti kültürel miraslarından – Denizli tarihi yerler

17- Bekilli Deresi

Türkiye’nin en iyi rafting parkurları arasında gösterilen Bekilli Deresi zorluk derece 3-4’dür. Bu derecede suyun debisi oldukça fazla ve rapid sayısı oldukça tatmin edicidir. Bu da maceraperestler için heyacanı yüksek seviyeye çıkartıyor. Fakat amatör raftingciler uygun değil. O yüzden profesyonellerin tercih ettiği bir parkur.

Hançalar Köprüsü’ne kadar olan parkur ise  turistler ve amatörler için uygun hale getirilmiş. O yüzden yüksek adrenalinli bir tatil yaşamak için burada rafting yapabilirsiniz. Antalya Manavgat Köprüçay veya diğer yerler gibi popüler olmasa da en azından doğasını görmek için kesinlikle uğramak gerek diye düşünüyorum. Denizli gezilecek yerler listesindeki Bekilli Deresi nerede derseniz, şehir merkezine 86 km uzaklıktaki Bekilli ilçesinde bulunuyor.

18- Salda Gölü

Türkiye’nin Maldivleri olarak nam salmış bir yer olan Salda Gölü hem görsel olarak hem de jeolojik özellikleri ile turistlerin ve gezginlerin hayran kaldığı yerlerden. Aslında Burdur gezilecek yerler listesinde olan Salda Gölü’ne Denizli gezi rehberi blog yazısında da değinmek istedim. Çünkü Burdur il sınırları içerisinde bulunsa da bu eşsiz göl Denizli Merkez’e sadece 84 km uzaklıkta bulunuyor. O yüzden en azından yarım gününüzü buraya ayırın derim ben.

salda gölü burdur denizli gezilecek yerler

Turistik Salda Gölü – Burdur Denizli çevresinde gezilecek yerler – Türkiye’nin Maldivler’i

Salda Gölü’nü özel kılan etkenlerin başında ise Mars gezegeni ile aynı jeolojik özellikleri taşıması. Turkuaz renkli suyu, bembeyaz kumsalı ile tam kartpostallık veya tabloluk görüntüsüyle Instagramlık yer haline geldi.

Yaz aylarında serinlemek için burada yüzebilirsiniz. Ayrıca bazı belli noktalarda kamp kurabilirsiniz.

Doğal sit alanı olduğu çok fazla konaklama seçenekleri yok. Ama göl yakınlarında konaklayabileceğiniz tesisler var. Salda Gölü otelleri için bu linkten rezervasyon yapabilirsiniz. Eğer buraya kış aylarında gelirseniz Salda Kayak Merkezi’nde kayak keyfi de yapabilirsiniz.

19- Kibyra Antik Kenti

Salda Gölü gibi Burdur sınırlarında bulunan Kibyra Antik Kenti Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden bir tanesi. Gölhisar ilçesinde bulunan kent ‘Gladyatörler şehri’ ve ‘hızlı koşan atların yetiştirildiği şehir’ olarak nitelendiriliyor. Denizli gezilecek tarihi yerler ile antik kentler listesinde olması gereken bu tarihi kalıntılar, il merkezine sadece 101 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

kibyra antik kenti odeion müzik evi medusa mozaiği

Kibyra Antik Kenti * Odeion Müzik Evi ve Medusa Mozaiği – Akdeniz Bölgesi tarihi eserler

Kentin tarihi MÖ 4’üncü yüzyıla dayanıyor. Kibyra Antik Kenti’nde özellikle Odeion ,yani Müzik Evi, görmeye değer. Odeion’da bulunan Medusa Mozaiği ise tek kelime ise şahane. Antik kentte bulunan stadyum ve tiyatro Anadolu’nun en büyükleri arasında bulunuyor.

Depremlerle yerle bir şehirde bugün sergilenen yapılar Geç Antik Çağ’a ve Roma İmparatorluğu Dönemi’ne aittir. Hellenistik Dönem’in özelliklerini de görmek mümkün. 2020 yılı için henüz giriş ücreti bulunmasa da girişe yapılan gişe kulübesi, yakında giriç ücreti alanacağı izlenimi oluşturdu bende. Ayrıca burası ile birlikte Sagalassos Antik Kenti‘ni de gezerek mükemmel bir kültür gezisi yapabilirsiniz.

20- Akyaka

Denizli, Ege Bölgesi’nde olmasına rağmen denize kıyısı olmayan şehirlerden biri. Hal böyle olunca denize girmek için gidilebilecek en yakın destinasyon 165 kilometre uzaklıktaki Muğla’nın en güzel tatil beldesi Akyaka. Daha fazla bilgi edinmek için Akyaka gezilecek yerler listesine bakın derim.

Akyaka son yıllarda adından çok sık söz ettiren bir güzel bir tatil beldesi. Denize girilecek plajları, cennet gibi koyları, kitesurfing (uçurtma sörfü) yapılacak sahili, Azmak Nehri ve daha fazlası ile Akyaka’yı kesinlikle görmelisiniz. Ayrıca Gökova Körfezi tekne turlarına katılarak bakir koyları keşfedebilirsiniz.

Gökova Körfezi’nde bulunan bu cennetten köşenin çevresinde de gidebileceğiniz noktalar var. Hazır buraya gelmişken Milas Ören, Bodrum Mazı Köyü, Marmaris Turunç Koyu, Fethiye gibi yerlere de birkaç saat yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Çadır kurmaya elverişli orman kamplarında kalabileceğiniz gibi zengin konaklama seçenekleri ile güzel bir gece geçirebilirsiniz. Akyaka otel ve pansiyonları için tıklayınız.

muğla akyaka azmak nehri tekne turu ege doğal güzellikleri

Muğla Akyaka Azmak Nehri tekne turu – Ege doğal güzellikleri

Oteller ve Nerede Kalınır – Denizli Gezilecek Yerler

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki Denizli otel, pansiyon, apart evler gibi seçenekleriyle konaklama açısından zengin. Şehirde hem her şey dahil lüks oteller, hem ucuz pansiyonlar hem de Pamukkale termal kaplıca otelleri bulunuyor. Bütçenize ve aradığınız şeye göre kolaylıkla kalınacak yer bulabilirsiniz.

Sizler için hazırladığım Denizli otelleri listesine göz gezdirerek olumlu yorumlara ve yüksek puana sahip tesislerden rezervasyon yapabilirsiniz. Bunun için hotelscombined sitesi çok uygun olduğu gibi güvenli ve ücretsiz iptal seçeneğine sahip. Ayrıca otel rezervasyon siteleri yazısını okuyarak ucuza konaklama yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Horozu ile ünlü olan kentte tavsiye edebileceğim bazı otel ve pansiyonlar ise şunlar;

Oteller haricinde ev kiralama yöntemini de seçebilirsiniz. Özellikle Airbnb sitesinden uygun fiyatlı ev veya daireleri bulabilirsiniz. 200 TL’lik Airbnb seyahat kredisi almak için referanslı linkten üye olun. Kamp yapmak isteyenler içim Tepe Camping adlı işletmeyi tercih edebilirler.

denizli gezilecek tarihi yerler gezi rehberi pamukkale müzesi

Denizli gezilecek tarihi yerler & Gezi rehberi – Turistik Pamukkale Müzesi

Ne Yenir

Denizli neyi meşhur denildiği zaman akla gelen şeylerden biri yemekleri. Özellikle Denizli kebabı ve tandır kebabı yemeden buradan ayrılmayın derim. Bunun yanında Ege Bölgesi’nin meşhur zeytinyağlı yemeklerini yapan kaliteli restoranlar da bulunuyor. Tulum peyniri, tarhana çorbası, patlıcan yemekleri gibi yiyecek her ev sofrasının olmazsa olmazlarından. Peki bu güzel şehirde ne yenmeli?

  • Denizli kebabı
  • Tandır kebabı
  • Mısır gömbesi
  • Patlıcan dolması
  • Yen böreği
  • Pide
  • Arabaşı çorbası

Karnınızı doyurabileceğiniz, lezzetli yemekleri ile meşhur restoranlar ise şunlar;

  • Kebapçı Enver
  • Gazeoğlu Pide
  • Kebapçı Dursun
  • Food Lab
  • Kebapçı Baki
  • Kocabaylar Kebap Salonu
  • Hacı Şerif (Tatlıcı)
  • Kebapçı Halil
  • Bizim Ev
  • Garson Şükrü
  • Kelleci Kardeşler (Kelle paça severler için)

Denizli Gece Hayatı için Gezilecek Yerler

Ege Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Denizli gece hayatı hareketli olan yerler arasında da bulunuyor. Tabii ki Antalya, İzmir veya Muğla gibi gece hayatı beklemeyin ama düşük beklenti ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kaliteli restoranlar, barlar, canlı müzik mekanları, gece kulüpleri ile şehirde geceler renkli ve hareketli geçiyor. Özellikle öğrenci kenti olmasından dolayı ortamlar daha bir canlı oluyor. Gidebileceğiniz başlıca gece mekanları ise şunlar;

  • Marla Tesisleri
  • Müdavim Bistro
  • Eat’n Joy
  • Downtown House
  • Leman Kültür
  • Big Chefs
  • Baron
  • Saint Tropez
  • Imagine Cafe & Bar

Son Olarak

Denizli gezilecek yerler, turistik noktalar, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile ilgili bu gezi rehberi blog yazısında anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir gezi yazısı olmuştur. Sormak veya eklemek istedikleriniz var aşağıdan yorum bırakabilirsiniz. Yazıyı beğendiyseniz BirAcayipGezi Instagram hesabını takip ederek beni destekleyebilirsiniz.

One Response

Cevapla