Tarsus Gezilecek Yerler – Kilikya’nın Merkezi

Tarsus gezilecek yerler, tarihi ve doğal güzellikleri ile Mersin ilinin en güzel noktalarına ev sahipliği yapıyor. İlçe, 8 bin yıllık geçmişiyle zamanında Kilikya Bölgesi’nin merkezi konumundaymış. Zengin kültürel mirası, doğa harikası olan tatil yerleri, yöresel yemekleri, Tarsus nasıl bir yer konusunda bizleri ipucu veriyor zaten. Bu yönleriyle ziyaretçileri her daim etkilemeyi başarıyor. ‘Tarsus şehir merkezi nerede, nasıl gidilir, kalınacak yerler nereler, ne yapılır‘ gibi konuları bu gezi rehberi blog yazısında sizlerle paylaştım.

Mersin Tarsus gezilecek yerler tarihi evler gezi rehberi tatil notları blog

Mersin Tarsus gezilecek yerler – Tarihi Evler – Gezi rehberi & tatil notları blog

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Tarsus tarihi yerleri ile kültür gezisi yapmak isteyenlerin hayran kalacağı destinasyonlardan. ‘Medeniyetler Beşiği’ olarak da adlandırılan kent zamanında Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu, Osmanlı Devletleri gibi uygarlıkların en önemli kalelerindenmiş. Bunun yanında ülkemizin bazı doğal güzelliklerini de bünyesinde barındıran tam bir tatil noktası.

Mersin Tarsus Gezilecek Yerler

Kilikya coğrafyasının en önemli kentlerinden biri olan Tarsus, Silifke ve Mut ile birlikte Mersin ilinin en güzel ilçesi. Hem kültürü hem de doğasıyla tercih edilen tatil rotaları arasında.

Bunun yanında inanç turizmi açısından da  önemli kentlerimizden. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki St. Paul Kilisesi ile Aziz Paul Kuyusu Hristiyan Dünyası için anlam ifade ediyor.

İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan kent maalesef diğer yerler gibi çok fazla ilgi görmüyor. Halbuki zengin kültürü, Akdeniz ikliminin o güzel havası, deniziyle kaliteli tanıtımlar yapılsa çok daha fazla turisti ağırlar diye düşünüyorum.

Buraya planlıyorsanız ayrıca Mersin gezilecek yerler yazısında da faydalı bilgiler bulacaksınız. Lafı daha fazla uzatmadan şehirde görülmesi gereken yerler listesine geçebiliriz.

1- St. Paul Kilisesi

Tarsus tarihi yerler arasında St. Paul Kilisesi, Hristiyanlığın önemli din adamlarından Aziz Paul’a adanarak yapılmış. İnşası 12’nci yüzyılda gerçekleşen yapı, 460 metrekarelik dikdörtgen plan üzerinde kesme taşlardan dizayn edilmiş.

Hristiyanlarca kutsal olan kilisenin kör kemerli ana giriş kapısı ile sütunları oldukça dikkat çekici. Kilisenin tavanındaki Hz. İsa, Matta, Markos, Luka, Yuhanna freskleri görmeye değer cinsten. İsa dışındaki diğer 4 kişinin İncil’i yazdığı kabul ediliyor. Bu kilisede vaftiz olmak çok değerliymiş.

St Paul Kilisesi Aziz Pavlus Anıt Müzesi İnanç turizmi

St. Paul Kilisesi – Aziz Pavlus Anıt Müzesi – İnanç turizmi için kutsal yerlerden

İncil’de ‘Tarsuslu Paul’ olarak da geçen St. Paul kimdir? Paul zamanında Hristiyanlığı yaymak için oldukça mücadele eden misyonerlerdenmiş. Hristiyanlar için oldukça önemli kişilerden. Öyle ki inanç turizmi yapmak isteyen Hristiyanların kutsal mekanlarından birisi de bu kilise.

Kilise günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Giriş ücreti 10 TL olup, Müze Kart sahiplerine ise ücretsiz.

2- St. Paul Kuyusu Ören Yeri

Burası kilise gibi Hristiyan dünyası için kutsal yerlerden. Kuyu, Tarsuslu Pavlus olarak bilinen ve İncil’de ‘müjdeleyici’ olarak adı geçen St. Paul’un doğduğu evin avlusunda bulunuyor. Tarsus gezilecek yerler arasında bulunan kuyu, zamanında Avrupa’dan Kudüs’e hacca gidenlerin mola yeriymiş.

Kuyunun derinliği 38 metre, çapı 1,15 metredir. Ağız kısmı silindir şeklinde olup kuyunun gövdesi ise karedir. Türkiye’deki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilen cazibe merkezlerinden biri. Kesinlikle ziyaret edilmeli.

Tarihi St Paul Kuyusu nerede nasıl gidilir Tarsus gezilecek yerler

Tarihi St Paul Kuyusu nerede, nasıl gidilir – Tarsus gezilecek yerler

3- Kırkkaşık Bedesteni

Kırkkaşık Bedesteni, her dönem ticari, siyasi, dini anlamda merkez olan Tarsus’un tarihi yerleri arasında bulunuyor. Ramazanoğulları Beyliği döneminde Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından inşa edilen bedestenin yapımı 1579’da tamamlanmış.

Kırkkaşık Bedesteni nasıl bir yer

Kırkkaşık Bedesteni nasıl bir yer – Mersin gezilecek yerler blog – Tarsus’ta ne yapılır

Önceleri medrese ve aşevi(imarethane) olarak hizmet veren Kırkkaşık Bedesteni, Cumhuriyetimizin ilanından sonra kapalı çarşı olmak üzere tekrar açılmış. Geleneksel el sanatları, seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma turistik hediyelik eşya alabileceğiniz gibi Mersin’in yöresel yemeklerini de burada tadabilirsiniz.

Burası Beyaz Çarşı olarak da biliniyor. Dış cephe kaşık süslemeleriyle görsel anlamda ziyaretçilerini etkiliyor. Haftanın 7 günü açık olan bedestende alışveriş keyfi yapabilirsiniz.

4- Tarsus Ulu Camii – Gezilecek Yerler

Mersin gezilecek turistik yerler listesindeki Tarsus Ulu Camii, şehir merkezinde önemli Türk-İslam eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Kırkkaşık Bedesteni gibi 1579 yılında aynı kişi tarafından inşa edilmiş. İnşasında tamamen kesme taşlar kullanılmış.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi özelliklerini gösteren Ulu Camii’nin tek şefereli minaresi bulunuyor. Daha sonraları camiye şardırvan, saat kulesi gibi bölümler eklenmiş. Caminin oradaki türbede ise Hz. Lokman Hekim Hz. Şit ile Halife Me’mun’un sandukaları bulunuyor.

Tarsus gezilecek yerler Ulu Camii Kültür gezisi

Tarsus gezilecek yerler – Ulu Camii – Kültür gezisi ile inanç turizmi rotalarından

5- Şahmeran Hamamı

Şahmeran efsanesi ve figürü ile oldukça ilginç mitolojik bir yaratık. Baş tarafı güzel bir kadın, gövdesi yılan olan Şahmeran’ın bu hamamda öldürüldüğüne inanılıyor.

Diğer adıyla ‘Eski Hamam’, Romalılar’dan kalma temel üzerine Ramazanoğulları Beyliği tarafından inşası tamamlanmış. O yüzden planıyla, ölçüleriyle klasik Türk hamamı özellikleri taşıyor. Tarsus gezisi sırasında kese attırıp temizlenmek isterseniz Şahmeran Hamamı’nın olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Şahmeran Heykeli Mersin Tarsus nasıl bir yer

Şahmeran Heykeli – Mersin Tarsus nasıl bir yer

6- Roma Hamamı (Altından Geçme)

Roma İmparatorluğu kalıntısı olan hamam maalesef günümüzde tahrip olmuş vaziyette. Halk arasında ‘Altından Geçme’ veya ‘Kemer Altı’ diye adlandırılan tarihi yapı, iki ana bloktan oluşmaktadır.

Günümüzde insanların yaşadığı konutlar arasında kalan Roma Hamamı’nın duvarlarının kalınlığı 3 metre iken yüksekliği 9 metredir. Ayrıca Tarsus Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda altında ısıtma sistemi olan havuz gün yüzüne çıkartılmıştır.

Tarsus gezilecek yerler tarihi Roma Hamamı kalıntıları Altından Geçme

Tarsus gezilecek yerler – Tarihi Roma Hamamı kalıntıları (Altından Geçme)

7- Tarihi Eski Tarsus Evleri – Gezilecek Yerler

Tarsus nasıl bir yer diye merak ediyorsanız bu meşhur tarihi evleri kesinlikle tatil planı rotaları eklemelisiniz. Evler, kentin kültürel birikimini gözler önüne seriyor. Zamana direnip hala ayakta duran evler Cumhuriyet dönemini yansıtarak Türk mimarisi özelliklerini ziyaretçilerine sunuyor.

Tarihi Tarsus evleri nasıl bir yer nerede Mersin Merkez yakınlarında gezilecek yerler

Tarihi Tarsus evleri nasıl bir yer, nerede – Mersin Merkez yakınlarında gezilecek yerler

Taş, kerpiç ve ahşaptan dizayn edilmiş evler görsel şölen sunuyor. Sayısı 600’ü bulan evlerin 300’ü tescillenmiş durumda. Burada bol bol fotoğraf çekip Instagram’da paylaşım yapabilirsiniz.

Görülecek yerler arsındaki Tarihi Tarsus Evleri nerede? Kent merkezinde tarih kokan sokaklarda burayı ziyaret edebilirsiniz. Bazıları otel, restoran, butik otel, cafe gibi işletmelerce yaşamını sürdürürken zaman zaman dizi ve filmlerin çekimine ev sahipliği yapıyor. Bu arada kent merkezinde konaklama isterseniz linkteki otel listesine bakın derim.

8- Yedi Uyurlar Mağarası

Yedi Uyuyanlar Mağarası ilginç hikayesi her daim turistlerin uğrak duraklarından biri oluyor. Ashab-ı Keyh diye bilinen hikaye hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için önem arz ediyor. Yedi Uyurlar İnanışı’nın temsilcisi kabul edilen mağara ilçe merkezinin 14 kilometre kuzeybatısında konumlanıyor.

Mağaradan, Kur’an-ı Kerim’de Kehf suresinde bahsediliyor. Tek tanrıya inandıkları için zulm görmekten korkan 7 Hristiyan genç bu mağarada saklanarak mucizevi şekilde 309 yıl uykuya dalmışlar. Ayrıca Yedi Uyurlar Mağarası’nın dünyanın çeşitli noktalarında da olduğuna dair iddialar var. Afşin, Lice ve Efes bu iddialardan birkaçı.

Yedi Uyurlar Mağarası Ashabı Kehf nerede

Yedi Uyurlar Mağarası – Ashabı Kehf nerede – Arabayla Akdeniz Bölgesi turu

9- Tarsus Şelalesi – Mersin Gezilecek Yerler

Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzellikleri arasında bulunan Tarsus Şelalesi, Berdan Çayı üzerinde yer alıyor. Şelale özellikle yaz aylarında Tarsuslular’ın temiz hava alıp serinledikleri yerlerin başında geliyor. Göleti, çağlayanı, gün batımı efsane.

Tarsus Şelalesi Mersin gezilecek yerler Ülkemizin doğal güzellikleri

Tarsus Şelalesi nasıl bir yer – Mersin gezilecek yerler – Ülkemizin doğal güzellikleri

Burası aynı zamanda Roma Mezarları’na ev sahipliği yapıyor. Bizans İmparatoru Jüstinyen dönenimde su baskınlarını önlemek için su yatağını değiştirme kararı alınmış. Daha sonra mezarlıklar (nekropol alanı), Bolkar Dağları’ndan gelen çayın altında kalmış. Su seviyesine bağlı olarak zaman zaman bu mezarlar görünebiliyor.

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki turistik Tarsus Şelalesi nerede, nasıl gidilir? İlçe merkezinde bulunan şelale Mersin’e 30, Adana’ya 41 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ziyaret etmek isterseniz giriş ücreti bulunmuyor. Piknik yapmak için de ideal.

10- Kleopatra Kapısı

Mersin yolu üzerinde bulunan Kleopatra Kapısı, tahmin edeceğiniz üzere adını Mısır’ın güzeller güzeli kraliçesi Kleopatra’dan almaktadır. Mısır’ın ünlü kraliçesi Kleopatra, Romalı sevgilisi General Marcus Antonius ile buluşarak bu kapıdan şehre girdiği rivayet ediliyor.

Meşhur Kleopatra Kapısı Arabayla Akdeniz turu Mersin Gezisi

Meşhur Kleopatra Kapısı – Arabayla Akdeniz turu, Mersin Gezisi

Tarsus tarihi yerler arasında gösterilen Kleopatra Kapısı, kentte ayakta kalan tek antik kapı olarak ilgi odağı oluyor. Kapının diğer adı ise Deniz Kapısı imiş.

Kapının ne zaman yapıldığı konusu ise tam belli değil. Bizans Dönemi sonları veya Abbasiler zamanında tekrar yapıldığı tahmin ediliyor. Kapının adı Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de geçiyor. Yüksekliği 8 buçuk, genişliği 6 buçuk metre olan Kleopatra Kapısı, Horacan harcı kullanılarak at nalı şeklinde düşünülmüş.

11- Eski Camii – Tarsus Gezilecek Yerler

Eski Camii, Türkiye’de kiliseden camiye çevrilen yapılardan biri. Kilise Camii veya Baytemür Camii olarak da biliniyor. Roma mimarisi özelliklerini gösteren cami yüksek duvarları, derin penceleri, kalın sütunlarıyla dikkat çekiyor.

Yapının ilk önce 1102 yılında St. Paul Katedrali olarak inşa edildiği tahmin ediliyor. 1415 yılında ise Ramazanoğulları Beyliği zamanında Ahmet Bey burayı camiye dönüştürdükten sonra ibadete açılmış. Üç nefli, tonoz örtülü sade bir yapı olan Eski Camii, Mersin Tarsus Merkez gezilecek tarihi yerler listesinde olmalı.

12- Donuktaş Roma Tapınağı

Donuktaş Roma Tapınağı, dünyanın en eski tapınaklarından biri. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Roma Mabedi’nin yapımında kesme taş kullanılmış. Tarsus Donuktaş Roma Tapınağı nerede diye sorarsanız Tekke Mahallesi’nde konumlanıyor.

MS 2’nci yüzyılda yaptırılan tapınak dev bir kütleyi andırıyor. (100m x 43m) ölçülerinde dikdörtgen plana sahip. Duvarların yüksekliği ise 8 metreyi buluyor. Ortaçağ’ın ünlü gezginlerinden olan V. Longlois, buranın aynı zamanda Asur Kralı Sardanapal’ın mezarı olduğunu belirtmiş. Donuktaş’ın arkeolojik çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi gerçekleştirmiş.

Donuktaş Roma Tapınağı

Donuktaş Roma Tapınağı – Görülmesi gereken noktalardan

13- Danyal Peygamberin Mezarı

Türkiye’de kabri olan tek peygamber olan Hz. Danyal semavi dinlerin kabul ettiği peygamberlerden. Musevilerin, Hristiyanların ve Müslümanların buluşması noktası olması sebebiyle dünyadaki kutsal yerlerden.

Burada ayrıca Makam-ı Şerif Camii bulunuyor. İnanç turizmi kapsamında ziyaretçilerini ağırlayan cami ve Danyal Peygamberin Makamı’na giriş ücreti bulunmuyor. Tarsus nasıl bir yer diye sorarsanız burayı mutlaka görün derim.

Hazreti Danyal Peygmberin Mezarı İnanç turizmi için kutsal yer

Hazreti Danyal Peygmberin Mezarı – İnanç turizmi için kutsal yer – Kültür gezisi

14- Yarenlik Alanı

Yarenlik Alanı, araç trafiğine kapalı genişçe bir alan. Tarsus’ta ne yapılır diye kararsız kaldıysanız burada hem rahatça yürüyüş hem de alışveriş yapabilirsiniz. Cadde şeklindeki yapısıyla kentin sembolü konumunda.

Atatürk Bulvarı üzerindeki Yarenlik Alanı’nda Mersin’in meşhur yöresel ev yemeklerini yiyebileceğiniz lokantalar da bulunuyor. Günün yorgunluğunu buralarda takılarak atabilirsiniz. Tarsus nasıl bir yer diye merak ediyorsanız buraya mutlaka uğrayın derim.

15- Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı

Tarihin dönem noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı Zaferi’nin simgelerinden olan Nusrat Mayın Gemisi, Tarsus gezilecek yerler arasında bulunuyor. Çanakkale ruhunu hissettiren gemi müze park olan alanda sergileniyor. Kültür gezisi yapanların ziyaret ettiği gemi adeta sizi Çanakkale’ye götürüyor.

Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda görebileceğiniz balmumu heykelleri, 3 boyutlu gezi alanı bulunuyor. 2003’ten beri turistleri ağırlayan gemi ilçe merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Giriş ücreti 6 Türk Lirası olup, Müze Kart geçerli.

Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı Mersin Tarsus gezilecek yerler gezi rehberi

Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı – Mersin Tarsus gezilecek yerler, turistik gezi rehberi, tatil notları

16- Roma Yolu

Mersin Tarsus tarihi yerler arasındaki Roma Yolu, 1993’te temel kazısı çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilmiş. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen bulgular ışığında Roma Yolu’nun Milattan Sonra 1’inci yüzyılda yapıldığı ortaya çıkmış. Yapımında ise serpantin taşı kullanılmış.

2 binlik yol güzergahında Roma ile Bizans dönemlerine ait kalıntılar, mezarlar ve kitabeler bulunuyor. Yolun güney ucunda ise Kilikya Zafer Takı diye adlandırılan kemerli kapı bulunuyor. Tarsus Roma yolu nerede, nasıl gidilir diye soranlar için bu tarihi eserler Sağlıklı Mahallesi’nde (Sağlıklı Köyü) yer alıyor.

Tarsus gezilecek yerler Turistik Roma Yolu Tarihi Kilikya Zafer Takı

Tarsus gezilecek yerler – Turistik Roma Yolu & Tarihi Kilikya Zafer Takı

17- Antik Yol – Tarsus Gezilecek Yerler

Antik Yol, Kent merkezinde olup Aziz Paul Kuyusu’na çok yakın konumda bulunuyor. Milattan Önce 1’inci yy’da Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış. Bunca seneye rağmen yolun zemini büyük ölçüde korunarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Zamanında Cicero, Kleopatra, St. Paul ve Hadrian gibi ünlü isimler bu yolu kullanmış. Poligonal tekniği uygulanarak yerleştirilen bazalt taşlardan oluşan yol, Cumhuriyet Alanı’nda yer alıyor. Yolun kullanıma uygun kanalizasyon sistemi de mevcut.

18- Justinianus (Baç) Köprüsü

Mersin gezilecek yerler listesindeki Justinianus Köprüsü, Adana – Ankara Karayolu’nun Tarsus girişi tarafında konumlanıyor. Bizanslılar tarafından İsadan Sonra 6’ncı yüzyılda köprünün yapımı tamamlanmış. Yapılış amacı Berdan Çayı’ndaki (Cydnos) su taşkınlarından korunmakmış.

Şehre çıkış girişlerin yapıldığı köprünün diğer ismi ise Baç Köprüsü olarak geçiyor. Buradaki kervan geçişlerinden Baç Vergisi adı altında köprü geçiş ücreti alınıyormuş. Taştan yapılan köprünün görülmeye değer kemerli açıklıkları bulunuyor.

Justinianus Köprüsü (Baç) nasıl bir yer Anadolu'nun en güzel köprüleri

Justinianus Köprüsü (Baç) nasıl bir yer – Anadolu’nun en güzel köprüleri arasında

19-Gözlükule Höyüğü

Şehirde yerleşik hayatın Erken Neolitik Çağ’da başladığını gösteren kanıtlardan olan Gözlükule Höyüğü, günümüzde ağaçlık alan üzerinde park amacıyla kullanılıyor. Höyükte gerçekleşen bilimsel çalışmalarda 33 kültür tabakasına rastlanmıştır.

Yerli Kilikya, Mezopotamya, Miken Seramiği, Geç Bronz Dönemi’ne ait tabakalar, Hattuşaş tapınak özelliklerini gösteren şeyler elde edilen başlıca bulgulardan. Çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi tarafından yürütülen Gözlükule Höyüğü’nün uzunluğu 300 metredir. Tarsus nasıl bir yer diye merak edenler burayı gezip görsün derim.

20- Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı

Kurtuluş Savaşı Zaferi’nin simgelerinden biri olan Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı, bölgedeki Fransızlar’a karşı gösterilen mücadeleyi anlatıyor. Kısaca hikayesinden bahsedeyim.

Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı nasıl bir yer

Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı nasıl bir yer – Tarsus gezisi – Kilikya Bölgesi

Pozantı’da direnemeyen Fransızlar Mersin’e kaçmak isterler. Yolda tesadüfen gördükleri Kumcu Veli ile Gülekli Hatice’yi yanlarına rehber olarak alırlar. Elmalı Boğazı patikasını takip eden Fransızlar, Karboğazı’na girmişler. Karboğazı ise dik yamaçlı bir deredir.

Burada Fransızlar’ı sürpriz beklemektedir. Kumcu Veli’yle Gülekli Hatice sayesinde burada pusuya düşürüldüler. Çünkü buraya bu iki kişinin yönlendirmeleriyle geldiler. Çukurova’nın kurtuluşunda oldukça önemli bir savaş olan Karboğazı olayı daha sonra yapılan Ankara Antlaşması’nın zeminini hazırlamıştır. Bu kahramanlık destanının yaşandığı anıt kesinlikle Mersin Tarsus gezilecek yerler tatil rotalarında olmalı.

Tarsus Nerede & Tarsus’a Nasıl Gidilir?

Yukarıdaki listesinde Mersin Tarsus gezilecek yerler hakkında gezi notları verdim. Peki ya Tarsus nerede ve nasıl gidilir? Ulaşım zor mu?

Mersin ili sınırları içerisinde bulunan Tarsus, Adana yolu istikametinde yer alıyor. Peki Adana ile Mersin’e kaç kilometre? Adana’ya 41 km, Mersin il merkezine ise 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Karayolu ile ulaşım son derece rahat. İster otobüsle ister kendi özel aracınızla buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Trafik tabelaları son derece yönlendirici. En kötü ihtimalle Google Maps’i açarak telefonunuzun GPS’i ile buraya gelebilir veya gezilecek noktaları ziyaret edebilirsiniz.

Mersin Tarsus nerede nasıl gidilir Adana kaç km nasıl bir yer harita gezilecek yerler gezi rehberi

Mersin Tarsus nerede, nasıl gidilir, Adana kaç km, nasıl bir yer, harita – Gezilecek yerler gezi rehberi

Uçakla Tarsus’a nasıl gidilir? Kente en yakın havaalanı 40 kilometre batıdaki Adana Şakirpaşa Havaalanı’dır. Bu havalimanı ayrıca Çukurova Bölgesi’ndeki tek havaalanıdır. Havaş otobüsleri veya taksileriyle havaalanından şehir içine ulaşımı kolayca sağlayabilirsiniz. İsteyen havaalanında araç kiralama firmalarından da faydalanabilir.

Havayolunu tercih edecekler seyahat masraflarını en aza indirmek için ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ adlı yazıları okusun derim. Ayrıca ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ tatilinizde size yardımcı olacak. Hatta hayat bile kurtarabilir. Kim bilir!

Ne Zaman Gidilir?

Mersin Tarsus gezilecek yerler veya kültür gezisi için yılın her günü tatile çıkabilirsiniz. Sadece kış aylarında soğuk falan olur derseniz ona göre hazırlıklı gelmenizde fayda var. Yazın gezilecek yerler arasında değerlendirmek isterseniz ise hava durumu bunaltıcı sıcak olacaktır.

Bence en iyi dönem ne sıcak ne soğuk denebilecek ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Her mevsimde kolayca konaklayacak yer bulabilirsiniz. Bunun yanında günü birlik veya yol üstü buraya uğrayıp Tarsus nasıl bir yer görebilirsiniz.

Tarsus Nerede Kalınır & Oteller

‘Tarsus nerede kalınır, kalınacak yerler, oteller, kamp alanları’ gibi konular gezi rehberi yazısının önemli başlıklarından. Akdeniz Bölgesi’nin bu güzel ilçesinde bütçenize uygun fiyatlı konaklama tesislerini bulabilirsiniz. Şehir merkezinde çok sayıda tesis bulunuyor.

Online rezervasyon yapmak için Tarsus otelleri listesine bakarak otel puanlarına, müşteri yorumlarına göre değerlendirme yapabilirsiniz. Ev, daire, havuzlu villa gibi müstakil yer kiralamak isterseniz Airbnb nedir yazısında bu konuda ilaç gibi bilgiler bulunuyor. Ucuza konaklama metotları ve daha fazlasını bulabileceğiniz ‘Popüler Otel Rezervasyon Siteleri‘ konulu blog yazısına da göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Peki şehirde nerede kalınır, konforlu oteller hangileri?

Tarsus Yemekleri – Gezilecek Yerler

Tarsus tarihi yerler ve doğal güzellikler gezilip görüldükten sonra sıra geldi Mersin’in o meşhur yöresel yemeklerini tatmaya. Zaten herhangi şehrin kültürünü, geleneklerini, görenekleri en iyi anlama yollarından biri de o kentin mutfağından geçiyor. O yüzden yolunuz buraya düşerse aşağıdaki yemekleri mutlaka tadın derim ben.

  • Topalak Çorbası: İçeriğinde nohut, et, kimyon, nane, baş soğan gibi ürünler bulunuyor. Tadı oldukça ekşi.
  • Yüksük Çorbası: Mersin’e özgü yemeklerden olan yüzük çorbası, mantı çorbası olarak da geçiyor.
  • Tatar Çorbası: Mantının salçalısı diyebiliriz.
  • Dövme Pilavı: Aşurelik buğdaydan yapılan dövme pilavı kırmızı etli veya tavuk etli olarak sunuluyor. Düğün, cenaze gibi merasimlerde ikram ediliyor.
  • Humus: Aslında çoğu yerde popüler yemeklerden olan humus burada sıcak yemek olarak servis ediliyor. Pastırmalı sıcak humusu mutlaka deneyin derim.
Mersin Tarsus yöresel meşhur yemekleri Topalak Çorbası Gezilecek yerler gezi rehberi blog

Mersin Tarsus yöresel meşhur yemekleri – Topalak Çorbası – Gezilecek yerler gezi rehberi blog

Aslında bu yemek listesi uzayıp gider ama burada kesmek zorundayım. Siz kendiniz de şehirde esnaf lokantalarında falan ‘ne yenir’ keşfedebilirsiniz. Peki gidilecek kaliteli restoranlar hangileri?

  • Kervan Humus: Humus ve fındık lahmacunu mutlaka burada yemelisiniz. Fiyatları ise hesaplı.
  • Sofioğlu: Buranın humusuyla fındık lahmacunu meşhur. Yolunuz buralara düşerse uğrayın derim.
  • Kebapçı Eyüp: Havası mistik olan Kebapçı Eyüp’ün kebapları ile tavuk şişi harika.
  • Yeni Ada Kebap Salonu: Lezzetli zengin menüsüyle müşterilerin beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
  • Ciğerci Apo: Mersin’in meşhur şiş ciğerlerini Ciğerci Apo’da yemenizi tavsiye ederim. Zaten ülkenin çoğu yerinde restoran zinciri bulunuyor.
  • Künefeci Sadık Usta: Mersin Tarsus gezisi sırasında tatlı krizine girerseniz künefeyi burada mideye götürün.

Son Olarak Mersin Tarsus Gezilecek Yerler

Türkiye’de popüler tatil yerleri ve Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzelleri arasında yerini alan Mersin’in Tarsus ilçesi gerçekten çok tarihi bir bölge. Nereyi kazarsanız kazın sanki her an Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulabilirmişsiniz hissi veriyor insana. Zaten yerel halkın da ‘bulunan tarihi eserler nereye verilir’ konusunda bilinçli olması bu kültürel zenginliğin korunmasında yardımcı oluyor.

Mersin Tarsus nasıl bir yer, gezilecek yerler nerede, tatile ne zaman gidilir, ne yenir gibi konular hakkında notlarım ve yorumları bu gezi rehberi blog yazısında bu kadar. Umarım faydalanışsınızdır. Eklemek veya sormak istedikleriniz varsa aşağıdaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yazımı beğendiyseniz Bir Acayip Gezi Instagram hesabını da takip ederseniz sevinirim. Ayrıca Akdeniz Bölgesi’nin tarihi ve doğal güzelliklerini görebileceğiniz diğer destinasyonlar hakkında bilgileri aşağıdaki yazılardan elde edebilirsiniz. Dolayısıyla kendinize göre güzel bir tatil rotası çizebilirsiniz.

Cevapla