Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır – Başvuru İçin Gerekli Evraklar

Herhangi bir ülkeye giriş çıkış yaparken gümrük memurlarına ibraz edilmesi zorunlu olan pasaport, önemli bir seyahat belgesidir. Dolayısıyla yurt dışına çıkarken mutlaka bu belgeden çıkartmak gerekiyor. Not olarak kimlikle gidilen ülkeler hariç. Henüz bu belgeye sahip değilseniz bu yazıda size faydalı bilgiler aktarabilmek adına pasaport başvurusu nasıl yapılır ve nereden alınır gibi konulara değineceğim. Bunun yanında bordo, yeşil, gri, ve siyah pasaport türleri için randevu süreci ve gerekli evraklar konusunda da bilgiler bulabileceksiniz.

pasaport başvurusu nasıl yapılır

Pasaport başvurusu nereye, nasıl yapılır, nereden alınır – yeşil, bordo, gri, siyah türleri için istenen gerekli evraklar, belgeler neler

Pasaport çeşitleri ve özellikleri nedir yazısında bu hayati belge hakkında bilinmesi gerekenleri yazmıştım. O yazımı da okuyarak başvuru sürecinde kafanızda hiç bir soru işareti kalmayacaktır diye umuyorum. Zaten işlemler çok hızlı ilerlediği için zahmetli bir iş değil açıkçası.

Pasaport Nasıl Alınır

Pasaport başvurusu nereden yapılır? Önceden İl Emniyet Müdürlükleri’nden yapılıyordu. Artık yeni yasaya göre Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerince yapılıyor. Yeşil (hususi) ve hizmet (gri) pasaport için sadece il nüfus müdürlüklerinden, bordo pasaport için ise il veya ilçe nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak başvuru yapılarak işlemler başlatılır.

Pasaport başvurusu bizzat kişi tarafından yapılmalı. Yani vekaleten de olsa başkasının yerine pasaport başvurusu randevusuna kimse gidemez. Eşiniz, çoçuğunuz, anneniz, babanız gibi 1. dereceden akrabalar da bile başvuru sahibi bizzat nüfus müdürlüklerinde hazır bulunmalı.

1- Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir

Evrak falan deyince gözünüz hemen korkmasın. Belge toplama işi gerçekten çok kolay ve zahmetsiz. Peki nedir bu gerekli evraklar;

Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport için Gerekli Belgeler ve Evraklar

  • Bir adet biyometrik vesikalık fotoğraf
  • T.C. Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
  • Defter ve harç bedellerinin ödenmesi
  • Öğrenci belgesi (harçsız pasaport başvurusu yapacak öğrenciler için)
  • Varsa eski olanı
  • Kısıtlı veya ergin olmayanlar için muvafakatname

Yukarıda bahsedilen biyotmetrik fotoğrafın ölçüsü (50mm x 60mm) olmalı. Ölçüleri bilmek zorunda değilsiniz gerçi. Çünkü herhangi bir fotoğrafçıya gidip pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylerseniz onlar bilir. Önemli olan nokta ise bu başvuruda vereceğiniz fotoğraf en fazla 6 ay içinde çekilmiş olmalı. Kafasında soru işareti olanlar olabilir fotoğrafın resmi veya kravatlı olmasına gerek yok. Yüz hatlarınızın seçilir ve belirgin olması yeterli.

Yeşil (Hususi Damgalı) Pasaport için Gerekli Evraklar nelerdir?

  • Bir adet biyometrik fotoğraf.
  • T.C. Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi.
  • Kamu çalışanları ve ihracatçılar için talep formu.
  • Emeklilik veya kamudan ayrılanlar için kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı belge. Son çalışılan kurumdan alınması gerekiyor.
  • Ergin olmayan ve kısıtlılar için muvafakatname.
  • Anne veya babalarının haklarından dolayı yeşil pasaport alacak çoçuklar için öğrenci belgesi.
  • Ebeveynlerinin hakkından dolayı başvuru yapacak engelli ergin çoçuklar için Sağlık Kurulu Raporu.
  • Varsa eskisi.
  • Başvuru yapmadan önce defter bedeli ücretinin ödenmesi. (Harç bedeli muaf)
pasaport için gerekli evraklar nelerdir

Yeni pasaport için gerekli evraklar ve belgeler nelerdir 2020 – Başvurusu nasıl ve nereye yapılır – bordo, yeşil, gri, siyah renkleri için

Gri Hizmet Damgalı Pasaport için Gerekli Evraklar nelerdir?

  • Bir adet biyometrik fotoğraf.
  • T.C. Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi.
  • Talep formu.
  • Kamu çalışanı olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı.
  • Anne veya babaları üzerinden başvuru yapacak çocuklar için öğrenci belgesi.
  • Engelli ergin çocuklar için Sağlık Kurulu Raporu.
  • Ergin olmayan ve kısıtlılar için muvafakatname.
  • Eskisi varsa onu da göstermeniz gerekiyor.
  • Başvuru öncesinden defter bedeli ücretinin ödenmesi. (Harç bedeli ise muaf)

Siyah Diplomatik Pasaport Başvurusu Nereden Yapılır

Diplomatik pasaport çıkartmak için Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü‘ne bizzat başvurmak gerekiyor. Ben aşağıda gerekli belgeleri yazdım ama güncel durumu teyit etmek için şu siteden kontrol edebilirsiniz.

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı veya T.C. Yeni Kimlik Kartı.
  • Son 6 ayda çektirilmiş biyometrik fotoğraf (2 adet).
  • Cüzdan bedelinin ödendiğine dair dekont.
  • Varsa eskileri (Güvenlik gerekçesiyle bunların iptali gerekiyor.)
  • Dış göreve gidecekler için atama kararı veya cumhurbaşkanlığı kararnamesi örneği.
  • 18 yaşından küçük çocuklar için muvafakatname.
  • 18-25 yaş arası çocukların hala öğrenci olduklarına dair belge.

2- Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir, Nasıl Belirlenir

Başvuru yaparken en az 6 aylık olmak üzere maksimum 10 yıla kadar pasaport geçerlilik süresi için karar vermeniz gerekiyor. Haliyle süre uzun olursa ödemeniz gereken miktar da o oranda artıyor. Ama uzun vadeli düşününce uzun süreli pasaport çıkartmak daha uygun oluyor. O yüzden benim size tavsiyem 10 yıllık almanız yönünde olacaktır.

Ayrıca geçerlilik süresi uzun olanların başka ülkelerden vize alırken daha avantajlı olduğu söyleniyor. Bir de çoğu ülke artık süresi 6 aydan az kalmış pasaportlara vize vermiyor. Bu durumda özellikle Schengen Vizesi almanız imkansız gibi bir şey. O yüzden 6 aylık olanından hiç almayın derim.

Bahsi geçen harç bedeli fiyatları nedir?

  • 6 aylık; 170,00 Türk Lirası
  • 1 yıllık; 248,40 Türk Lirası
  • 2 yıllık; 405,50 Türk Lirası
  • 3 yıllık; 575,90 Türk Lirası
  • 4-10 yıllık süre için; 811,60 Türk Lirası

Önemli not: harç bedeli ile defter bedeli farklı şeylerdir. Yukarıdaki gibi harç bedeli pasaport geçerlilik süresine göre değişirken, defter bedeli her zaman aynı. 2019 yılı defter bedeli ücreti ise 133,50 Türk Lirası. Pasaport harçları hangi bankaya yatırılır; Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Katılım Bankası.

Bankalar haricinde internetten online olarak para yatırabilirsiniz. İnternet Vergi Daire Sitesi’nden ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme’ seçeneğine tıklayarak ‘Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme’ sekmesinden ödemenizi yapabilirsiniz.

3- Pasaport Başvurusu Randevusu Nasıl Alınır?

Yukarıda işlemleri yaptıktan sonra geriye randevu alıp bizzat gidip başvurmak kalıyor. Peki pasaport başvurusu nereden ve nasıl alınır? Bunun İl veya İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’nin internet sitesinden online olarak randevu alabilirsiniz.

Randevu alma işlemi çok kolay. Sitenin arayüzü ve işlem adımları gayet anlaşılır. Sistemde belirtilen tarih ve saatlerden hangisi sizin için uygunsa o tarih için hemen randevu alabilirsiniz. Geriye artık randevu alınan tarih ve saatte randevu yerinde hazır bulunmak kalıyor.

Eğer kontrol ettiğiniz nüfus müdürlüğü size randevu için geç bir tarih veriyorsa, size yakın veya uygun olan başka bir nüfus müdürlüğünün randevu sistemini kontrol ederek daha erken tarihli randevu alabilirsiniz. Biraz şansınıza kalmış tabii.

pasaportla kimlikle gidilen ülkeler

Hem yeşil pasaportla hem de kimlikle gidilen ülkeler – Ukrayna, Kiev – Pasaport başvurusu

4- Pasaport Teslimat Süresi

Sık sorulan sorular; ‘pasaport ne zaman çıkar, ne zaman elime ulaşır veya kaç günde ve nasıl teslim alabilirim.’ Aslında dert etmenize gerek yok. Başvurunuz olumlu sonuçlandığı taktirde evinize, işinize veya belirttiğiniz başka bir adrese PTT kargo ile merkezden gönderiliyor. Başvurunun sonuçlanması 1 hafta – 10 günü bulabilir. Daha sonra 3 gün içinde de kargo ile gönderilir.

Gelen kargo sadece siz veya başvuru esnasında belirteceğiniz ikinci bir kişi alabilir. Kargo geldiği zaman evde veya belirttiğiniz adreste olmazsanız bulunduğunuz şehirdeki PTT şubesine geri götürüyorlar. Zaten takip numarası ile kargonuzun nerede olduğu izleyebilirsiniz. Ona göre PTT ile iletişim bile kurarak dağıtım zamanı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Geçici Pasaport Nedir, Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır

Eğer yabancı bir ülkede pasaportunuzu bir şekilde kaybederseniz (düşürme, çaldırma) veya geçerlilik süresi biterse dış temsilcilikler aracılığıyla verilen bir belge türüdür. Bununla sadece tek sefer seyahat edebilirsiniz.

Geçici pasaport başvurusu nereden ve nasıl yapılır? Hangi ülkedeyseniz, size en yakın Türk konsolosluğuna veya elçiliğine giderek durumunuzu anlatmanız gerekiyor. Daha sonra adınıza, Türkiye’ye geri dönmeye yarayan kırmızı veya pembe renkli olan geçici bir belge veriliyor.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır

Eğer öğrenci iseniz ve 25 yaşını henüz doldurmamış iseniz harç bedeli ödemenize gerek yok. Bu kriterlere uyuyorsanız ister eğitim için ister kurs için isterseniz de gezmek için yurt dışına çıkacağınızda sadece defter bedeli ödeyerek öğrenci pasaportu alabilirsiniz.

Çok güçlü olmamasına rağmen maalesef dünyanın en pahalı pasaportlarından birini kullandığımızdan dolayı bu sistem öğrenciler için gerçekten çok iyi. Başvuru yapacaksanız istenen gerekli belgeler aşağı yukarı yukarıda anlattığım gibi ve yine randevu almanız gerekiyor. Ekstradan sadece öğrenci olduğunuzu kanıtlayan son 60 gün içinde alınması zorunlu olan öğrenci belgesini başvuruda hazır etmeniz gerekiyor.

18 yaşından küçük öğrenciler için en fazla 5 yıl geçerliliği olan pasaport alabiliyorsunuz. 25 yaşına gelindiğinde ise artık geçerliliğini yitirmiş oluyor.

Pasaport Yenileme İşlemleri için Gerekli Evraklar

Pasaport yenileme nasıl yapılır ve bunun için gerekli evraklar nelerdir diye çok soruluyor. Yenileme yapacaksanız yukarıda anlattığım belgeleri hazırlayıp sıfırdan yeni pasaport çıkartacakmış gibi randevu alarak başvurmanız gerekiyor. Sadece eskisi gerekli evraklar arasında sunmanız gerekiyor. Bunu size başvuru sonrası tekrar veriyorlar.

Geçerlilik süresinin bitmesi, yıpranma, kimlik bilgileri değişmesi (evlilik – boşanma – mahkeme kararıyla isim değişikliği gibi) durumlarında pasaport yenileme işlemleri yapmanız gerekmektedir. Eğer yıpranma gibi durumlarda mevcut pasaportunuzda halen geçerlilik süresi bulunması halinde bu süre yenisine bedel ödemeden ilave ediliyor. Bu durumda sadece yenisi için defter bedeli ödemeniz gerekiyor.

Pasaport Başvurusu Sonrası Ne Yapmalı

Artık yurt dışına seyahat edip yeni yerler keşfetme zamanı. Planınızı programınızı iyi yapıp uçak bileti alarak tatile ve yollara çıkmalısınız. Seyahat planı yaparken sizlere yardımcı olacak diğer yazılarımı da bir okumanızı öneririm;

Pasaport başvurusu nasıl yapılır, nereden alınır, çıkartırken istenen gerekli evraklar nelerdir konuları ile ilgili olarak anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sorularınızı, eklemek istediklerinizi ve tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yorum kısmından yazabilirsiniz.

Cevapla