Kars Gezilecek Yerler – En Güzel 20 Nokta

Kars gezilecek yerler denilince akla ilk olarak son yıllarda popüler bir hal alan Doğu Ekspresi geliyor. Ama Kars gezisi yaptığınızda siz de fark edeceksiniz ki burası bambaşka bir dünya. Ruslar’ın inşa ettiği Baltık mimarisine sahip yapıları, cirit oyunları, Ani Harabeleri, donan gölleri ile farklı deneyimler edineceksiniz. Kış turizminin gözdesi olan şehir, leziz yemekleri, kültürü, tarihi, doğal güzellikleri ile öne çıkıyor. ‘Peki Kars turistik tarihi yerler nerede, nasıl bir yer, nasıl ve ne zaman gidilir, kalınacak oteller nereler, ne yenir’ gibi konular hakkında her şey bu gezi rehberi blog yazısında.

kars gezilecek yerler tarihi ani harabeleri örenyeri

Kars Gezilecek Yerler Blog – Tarihi Ani Harabeleri Örenyeri nerede, nasıl gidilir

Tarihi İpek Yolu’nun Anadolu ile birleştiği bu coğrafya, Türkiye’nin en soğuk noktalarından. Bölge, özellikle Türkiye’de kışın gezilecek yerler rotalarına alternatif olarak dikkat çekiyor. Çok büyük bir potansiyele sahip ‘serhat şehri’ Kars gezilecek yerler listesi ve köklü tarihiyle gezginlerin beğenisi kazanmaya devam ediyor. Ayrıca Sarıkamış gezilecek yerler yazısına da göz atın derim.

Kars Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Türkiye’de kış tatili yapılacak yerler arasında bulunmayı hak eden kent son yıllarda Ankara çıkışlı Doğu Ekspresi ile bütünleşti. Yaklaşık 24 saat süren tren yolculuğunun son durağı olan Kars beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Zorlu hava şartlarına rağmen kentin en güzel hali bembeyaz karlar altındaki hali. O yüzden kışın tatile nereye gidilir diye sorarsanız adres belli.

Şehir, sadece Türkler’in değil yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Tarihi ve doğal güzellikleri gezip görmenin yanı sıra kış sporları için de muhteşem bir destinasyon. Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arasında bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi bunu en güzel örneği. O yüzden Kars’ta ne yapılır sorusunun birden çok cevabı var.

Kars Gezilecek Yerler Listesi

İster trenle ister arabayla Kars gezisi yapacaklar için görülmesi gereken yerleri aşağıdaki listede derledim. Tarihi eserler, ilginç yapılar, doğal güzellikler, aktiviteler gibi şeylerle burada dolu dolu tatil geçirebilirsiniz. Lafı uzatmadan Türkiye’nin en yüksek rakımlarından birine sahip olan bölgede gezilmesi gereken yerleri inceleyelim.

1- Ani Harabeleri

Kars gezisi için görülmesi gereken yerlerin başında gelen Ani Harabeleri, ‘1001 Kilise Kenti’ olarak da anılıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki tarihi eserler ve bölge, zamanında çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış, çok sayıda savaş görmüş. Kenti çevreleyen surların içerisinde Ermeni Bagratuni Hanedanlığı, Bizanslılar, Karsaklılar, Selçuklular, Gürcüler, Osmanlılar gibi devletlerin kalıntılarını görmek mümkün.

ani harabeleri antik kenti

Ani Harabeleri Antik Kenti – Doğu Anadolu tarihi ve turistik yerler

Arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre örenyerini geçmişi Milattan Önce 5000li yıllara kadar uzanıyor aslında. Antik kent sınırları içerisinde en dikkat çekici yapı ise St. Gregory Kilisesi.

Kars Ani Harabeleri nerede, nasıl gidilir? Doğu Anadolu’nun en önemli tarihi noktalarından kalıntılar, şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Türkiye – Ermenistan sınırındaki Arpaçay Nehri’ne de yakın bir konumda yer alıyor. Burada Arpaçay Kanyonu’nu da görebilirsiniz.

2- Çıldır Gölü

Buz tutmuş bir gölün üzerinde hiç yürüdünüz mü? Veya eskimolar gibi buzu kırarak balık tuttunuz mu? Eğer bu gibi şeyler size ilginç geliyorsa Çıldır Gölü’nün yolunu tutmalısınız. Doğal set gölü olan Çıldır, 1959 metre rakımı ile insanda bambaşka bir dünyadaymışsınız hissi uyandırıyor. Gölün en derin noktası ise 42 metredir.

kars gezilecek yerler çıldır gölü gezi rehberi

Kars Gezilecek Yerler – Turistik Çıldır Gölü gezi rehberi – Doğal güzellikler nerede, nasıl gidilir

Çıldır Gölü üzerinde yapılan çeşitli aktiviteler ile gezinize renk katabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi buraya kışın gelirseniz göl üzerinde yürüyebilir, balık tutabilirsiniz. Veya atlı kızaklara binip heyecanlı bir tur atabilirsiniz. Bu esnada bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz.

Burada ayrıca bazı etkinlikler düzenleniyor. Çıldır Gölü Festivali ve Aşık Şenlik Anma Paneli gibi etkinlikler kış aylarında burada coşkulu bir kalabalığa ev sahipliği yapıyor. Eğer zamanını denk getirirseniz kaçırmayın derim. Gezilecek yerler listesindeki Çıldır Gölü şehir merkezinden arabayla 1 saatlik mesafedeki Ardahan – Kars il sınırında bulunuyor.

3- Kars Baltık Mimarisi

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın sonucu olarak 40 yıl Rus işgali altında kalan şehirde Ruslar’ın inşa ettiği yapılar Kars’a ayrı bir atmosfer katmış. Koyu renkli bazalt taşlarından dizayn edilmiş dış cepheleri ve farklı çatı tipleri ile Baltık Mimarisi özelliklerine sahip onlarca bina bulunuyor. Binaların bir kısmı restore edilerek otel, restoran gibi işletmelerce kullanılırken, diğerlerine hiç el bile sürülmemiş. Sanki ‘soğuk savaş’ın hatıralarını taşıyor.

kars nasıl bir yer defterdarlık binası baltık mimarisi

Kars nasıl bir yer – İl Defterdarlık Binası Baltık Mimarisi – Rus izleri taşıyor

Defterdarlık, İl Sağlık Müdürlüğü, eski adı Aleksandr Nevski Katedrali olan Fethiye Camii, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı gibi yapılar Rus etkilerini görebileceğiniz binalardan birkaçı. Her ne kadar Rus desek de bu binaları dizayn eden mühendisler ve mimarlar Hollanda’dan getirtilmiş. Baltık mimarisi denmesinin nedeni Rusya’nın kuzeyinde Baltık Denizi taraflarında uygulanan mimari anlayıştan geliyor.

Türkiye’nin hiçbir yerinde böylesine farklı yapıları göremeyeceğinizden buranın keyfini doyasıya çıkarın derim. Kars nasıl bir yer diye sorarsanız; tarih kokan sokaklarda, geniş caddelerde yürüyerek bu güzel şehri keşfetmelisiniz.

4- Kars Kalesi

Kars gezilecek tarihi yerler arasında olan Kale, asırlardır önemini koruyan bir yapı. Milattan Sonra 1153 yılında Selçuklu Devleti’ne bağlı Saltuklular tarafında inşa edilmiş. Timur’un Anadolu istilasının sonucu olarak tahribata uğrayan kale Osmanlı Padişahı 3. Murad’ın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından 1579’da tekrar yapılandırılmış. 40 sene süren Rus işgalinden nasibini alsa da akşamları ışıklandırma sistemi ile şehirdekilere görsel şölen sunuyor.

Buraya çıkmak biraz yorucu olsa da şehir manzarası için buna değiyor. Özellikle şehir kış aylarında bembeyaz karlar altında iken harika bir görünüme kavuşuyor. Kalenin Su Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 adet büyük giriş kapısı bulunuyor. Ayrıca Karaman Celal Baba adlı bir adet de türbe burada görebileceğiniz eserler arasında.

kars kalesi merkez gezilecek yerler turistik gezi rehberi

Kars Kalesi gezisi – Merkez gezilecek yerler listesi – Turistik gezi rehberi & seyahat notları

5- Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış, Türkiye kayak merkezleri sıralamasında kar kalitesiyle üst sıralarda yerini alıyor. Alp Dağları’ndaki kara benzer yüksek kalitede kristal kara sahip. Bu durum burada kayak yapmanın zevkini haliyle artırıyor. Sarıkamış kar kalınlığı durumu ise Aralık ayından Nisan ayına kadar kış sporları için elverişli seviyede.

Kars doğal güzelliklerini gözler önüne seren gezilecek yerler listesindeki Sarıkamış Kayak Merkezi, şehir merkezinden 55 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Buraya kendi özel arabanızla gidebileceğiniz gibi otobüs gibi toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Burada konaklama için alternatif tesislere de sahip. Sarıkamış otelleri için tıklayınız. Ayrıca bu otelleri telefonla arayarak kar ve hava durumu konusunda bilgi alabilirsiniz.

sarıkamış kayak merkezi türkiye'de kışın gezilecek yerler

Sarıkamış Kayak Merkezi – Türkiye’de kışın gezilecek yerler – Trenle Doğu Ekspresi turu rotaları

6- Taş Köprü

Tarihi Taş Köprü, Kaleiçi Mahallesi ile Su Kapı Mahallesi arasındaki sınırı oluşturuyor. Kars Çayı üzerindeki köprü, aynı kale gibi Osmanlı Sultanı 3. Murad devrinde yaptırılmış. Düzgün kesme bazalt taşlarından inşa edilen köprü kemerli olup 3 gözlüdür.

Kars gezi rehberi yazısının önemli noktalarından olan Taş Köprü bugün bile işlevini devam ettirmektedir. Köprünün yakınlarında ise Osmanlı mimari özelliklerini gösteren Mazlum Ağa Hamamı bulunuyor. Buraya gelmişken her ikisini aynı kareye sığdırarak güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

taş köprü kars gezi rehberi

Taş Köprü nerede, nasıl gidilir – Kars gezi rehberi & tatil yorumları

7- Kars Müzesi

Kars Müzesi, Kültür gezisi sevenlerin uğraması gereken destinasyonlar arasında. Kafkaslar’ın Anadolu’ya açılan kapısı olan bu coğrafyada çok sayıda medeniyetin kesiştiği yer olarak dikkat çekiyor. Özellikle tarihi İpek Yolu üzerinde olması gibi nedenlerle bölgede kültür değeri yüksek eserler bulunuyor. Elde edilen bulgulara bu müzede şahitlik edebilirsiniz.

Gezilecek tarihi yerler arasındaki Kars Müzesi’nde arkeolojik ve etnografik değeri olan eserler sergileniyor. Yontma taş çağı eserleri, dinozor kemikleri, Urartu Dönemi bulguları gibi çeşitli nesneler burada ziyaretçilerini bekliyor.

Kars Müzesi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti var mı? Şehir merkezindeki müze İstasyon Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunuyor. Giriş ücreti bulunmuyor.

8- Havariler Kilisesi

Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Havariler Kilisesi eski bir Ermeni kilisesidir. Bagratlı Krallığı zamanında Kral Abbas’ın yaptırdığı tarihi yapının inşası 5 yıl sürmüştür. Hizmete ise MS 937 yılında açılmış.

1064 yılına gelindiğinde Müslümanların bölgeye egemen olmasıyla 12 Havariler Kilisesi, camiye dönüştürüldükten sonra Kümbet Camii adını almış. Daha sonra Ruslar şehri ele geçirince Rus Ortodoks Kilisesi’ne çevrilmiş. 1918’de Türkler tekrar şehirdeki hakimiyeti sağlayınca camiye dönüştürülerek ibadete açılmış. Cami, kimi çevrelerce Doğu’nun Ayasofya’sı olarak anılıyor.

12 havariler kilisesi nasıl bir yer trenle kars turu

12 Havariler Kilisesi nasıl bir yer – Trenle Kars turu ve Doğu Anadolu gezilecek yerler rotasında olmalı

9 – Namık Kemal Evi

Namık Kemal’in çocukluk yıllarında dedesiyle 1850’li yıllarda bu evde kalmış. Yaklaşık 1 buçuk yıl kadar bu evde kalan Namık Kemal’in ilk şiirlerini burada yazdığı belirtiliyor. Giriş ücreti bulunmayan binada zaman zaman ‘aşıklar atışması’ oluyormuş. Ayrıca eski zamanlardan kalma tablolar da sergilenen şeyler arasında. Kars turistik yerler arasında değerlendirebileceğiniz noktalardan.

10- Ekomüze Zavot Peynir Müzesi

Ekomüze Zavot Peynir Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesi olma özelliği taşıyor. Kars gezilecek yerler listesindeki bu peynir müzesi Zavot Köyü olarak da bilinen Boğatepe Köyü’nde bulunuyor. Çoğu kişinin de bildiği gibi Kars kaşarı ile ünlü. Burada da kaşar ve gravyer peynirlerinin farklı tatlarını deneyimleyebilirsiniz.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin organize ettiği müze haricinde Zavot Köyü’nde köylü halkın doğal, organik ürünleriyle hazırladığı  sofrada kahvaltı da yapabilirsiniz. Bal, kavurma ve mis gibi peyniri yerinde tatmak unutamayacağınız deneyimler arasında yerini alacaktır.. Mandıra kültürünü yakından tanıyabileceğiniz Ekomüze Zavot Peynir Müzesi’ne giriş ücreti bulunmuyor.

ekomüze zavot peynir müzesi kahvaltı

Ekomüze Zavot Peynir Müzesi – Kahvaltı – Ne yenir – Boğatepe Köyü

11- Sarıkamış Şehitliği

Hepimizin içini acıtır. Kurşun bile atmadan, savaşamadan Sarıkamış’ın o buz gibi soğuk havasında donarak şehit olan Mehmetçiklerimiz… Kars’ı Ruslar’dan geri almak için harekete çıkan 60 bin asker maalesef donarak şehit oldu. 1914 yılında 15-22 Aralık tarihlerindeki bu acı olay Allahuekber Dağları’nda yaşanmış.

Her sene Ocak ayının ilk haftasında Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenleniyor. Türk Bayrakları ile milli değeri yüksek olan bir yürüyüş gerçekleşiyor. Kars Belediyesi’nin düzenlediği bu organizasyona katılarak hem şehitleri anabilir hem de tarihimiz ile ilgili etkinlikleri izleyebilirsiniz. Allahuekber Dağları Milli Parkı’nda bulunan şehitliklere mutlaka uğramalısınız diye düşünüyorum.

sarıkamış şehitliği nasıl bir yer kars gezilecek yerler

Sarıkamış Şehitliği nasıl bir yer – Anma yürüyüşü & etkinlikleri – Kars gezilecek yerler

12- Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars turu yapanların kültürel gezi yapmak amacıyla uğradıkları noktalardan biri. Müze, bu vatanın nasıl bir mücadeleden sonra kurulduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Hiçbir fikri olmayan insan bile buraya gelerek ister istemez bilgileniyor. Konsept müze kavramının en güzel örneklerinden.

Balmumundan yapılmış canlandırmalar, görseller, dekorlar, anlatımlar, ışıklar, mektuplar insanı hüzünlendirirken diğer yandan da gururlandırıyor. Dönemi en iyi şekilde yansıtan müze binası aslında ‘Kanlı Tabya’ olarak literatüre geçmiş. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars merkez gezilecek yerler arasında bulunuyor.

kafkas cephesi harp tarihi müzesi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi – Kültür Gezisi – Kars çevresinde gezilecek yerler

13- Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Şehitliği ile anılan Allahuekber Dağları Milli Parkı bünyesinde hem tarihi hem de doğal güzellikleri barındırıyor. Tarihi değerini yukarıda anlatmıştım zaten. Bunun yanında milli park, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından dikkat çekici. Bölgenin zengin biyoçeşitliliği ile ekosistemini burada gözlemlemek mümkün.

Özellikle Türkiye’nin en yüksek konumda bulunan sarıçam ormanına ev sahipliği yapması burayı özel kılan şeylerin başında geliyor. Ayrıca ardıç ve titrek kavak ağaçları da görebileceğiniz çam türlerinden.

Yaban hayatından söz edecek olursak; tilki, ayı, vaşak, su samuru, yaban kedisi, kızıl sincap, kaya sansarı, bozkır kartalı, kara akbaba, kızıl çaylak gibi memeli türleri ile çok sayıda kuş ve balık cinslerinin hayat bulduğu bir coğrafya burası.

14- Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti, Kars gezi rehberi blog yazısında olmayı hak eden doğal güzellikleri arasında. Kuş gözlemleme işi veya hobisiyle uğraşanların mutlaka görmesi gereken bu cennetten köşe Kuyucuk Gölü üzerinde yer alıyor. Deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunan gölün en derin yeri ise 12 metre olarak ölçülmüş.

2011 Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliklerinde bölgedeki sulak alanlarda sadece 1 günde 81 türden 40 bine yakın kuş sayılarak bu alanda rekor kırılmış. Burası aynı zamanda Türkiye’nin 13. Ramsar (uluslararası öneme sahip sulak alanı) olarak kayda geçmiş. Kars gezilecek turistik yerler arasındaki Kuyucuk Kuş Cenneti ve Doğal Hayatı Koruma Alanı nerede diye soranlar için kent merkezinin 40 km kuzeydoğusundaki Arpaçay yakınlarında ziyaretçilerini bekliyor.

kars gezilecek yerler kuyucuk gölü nerede

Kars gezilecek yerler – Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti nerede – Doğu Anadolu turistik doğal güzellikler

15- Horomos Manastırı

Kars gezilecek yerler listesinin başında bulunan tarihi Ani Harabeleri yakınlarındaki Horomos Manastırı 931 yılında inşa edilmiş. Horomos Manastırı’nın önemi Bagratid Krallığı’nın Ani’ye taşınmasıyla daha artmış. Özellikle Orta Çağ’da dönemin dini merkezi haline gelmiş. Manastır kompleksine ait 3 adet kilise bulunuyor.

Şimdilerde harabe şeklinde keşfedilmeyi bekliyor. Aslında değerlendirilip turizme açılırsa Horomos Manastırı, Ani Harabeleri’ne gösterilen değeri görecektir. Ani’ye 15 kilometre uzaklıkta bulunan manastır yolu kötü olduğu için pek fazla giden yok.

Horomos manastırı nasıl bir yer

Tarihi Horomos Manastırı nasıl bir yer – Kars gezilecek yerler listesi

16- Tigran Honents Kilisesi

Tigran Honents Kilisesi, Kars turistik yerler arasındaki tarihi ve kültürel değeri yüksek Ani Harabeleri Ören Yeri’nin kuzeydoğusunda konumlanmış. 1215 yılında Anili tüccar Tigran Honents tarafından yaptırılmış. Bölgenin geçmişine ışık tutan yapıların başında geliyor.

Kilise Ermeni mimari özellikleri gösteriyor. Cephelerin çatı tarafındaki yer alan hayvan figürleri göz kamaştıran cinsten. Ayrıca iç mekanda bulunan freskler oldukça dikkat çekici güzellikte. Hz. İsa’nın hayatı boyunca başına gelen olayları anlatan freskler gerçekten büyüleyici. Hristiyan dünyasının önemli yapılarından Tigran Honents Kilisesi görülmeye değer.

tigran honents kilisesi nasıl bir yer kars gezi rehberi

Tigran Honents Kilisesi nasıl bir yer – Kars gezi rehberi – Gezilecek tarihi yerler 

17- Fethiye Camii

Fethiye Camii, 19’uncu yüzyılın başlarında Ruslar’ın şehri işgali döneminde kilise olarak yapılmış. Baltık mimariye sahip binanın doyumsuz güzelliği ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. İlk adı Alexander Nevski Katedrali olan yapı şehir Ruslar’dan temizlenince kapatılıyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ise spor salonu olarak kullanılmış. 1985’de şimdiki halini alarak camiye dönüştürülmüş. 2 minaresinde toplam 4 şerefesiyle dikkat çeken yapıların başında geliyor. Doğu Anadolu turu yapıyorsanız burası Kars merkez gezilecek yerler rotalarında olması gereken noktalardan.

fethiye camii nasıl bir yer kars gezi rehberi

Fethiye Camii nasıl bir yer – Kars gezi rehberi – Baltık Mimarisi

18- Ebu’l Menûçihr Camii

Ani Antik Kenti Ören Yeri’nde bulunan Ebu’l Menûçihr Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Caminin Türk – İslam dünyası açısından en önemli özelliği Türkler’in Anadolu’da yaptığı ilk cami olması. Camiye ismi veren Menuçehr tarafından 1072’de yaptırılmış. Menuçehr kimdir diye sorarsanız Selçuklu Sultanı Alparslan tarafında Ani Beyi olarak atanın devlet adamıdır.

‘Kufi’ yazısıyla üzerinde ‘Bismillah’ yazan sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılıyor. Selçuklu Dönemi tarihi eserlerinden cami, sağlam şekilde hala ayakta durmasıyla tarihe adeta ışık tutuyor. Tüf taşıyla inşa edilen 2 katlı caminin tavanlarında ise geometrik süslemelerle yıldız motifleri bulunuyor. Kars nasıl bir yer diye merak ediyorsanız bu tarihi camiyi mutlaka görün derim.

ebu'l menuçihr camii ani antik kenti

Ebu’l Menuchir Camii, Ani Antik Kenti – Anadolu’nun ilk Camisi

19- Katerina Köşkü

Kars gezilecek turistik yerler arasındaki Katerina Köşkü, Sarıkamış’ın sembol yapılarından biri. Köşk, peri masallarını andıran Baltık tarzdaki mimarisiyle bölgenin tarihi dokusunu kusursuz şekilde yansıtıyor. Av köşkü olarak yapılan köşk adını Rus Çarı 2. Nikola’nın eşi Katerina’dan alıyor. Ayrıca çarın hasta oğlunun tedavisi de burada yapılmış.

Köşkün inşasında hiç çivi kullanılmamış. O halde bugüne kadar gelmesi insanı şaşkına çeviriyor. Ama köşk harap durumda. Biraz bakıma ihtiyacı olduğu aşikar.

Kars Sarıkamış Katerina Köşkü nerede, nasıl gidilir? Sarıkamış’ın Kazım Karabekir Mahallesi’nde bulunan köşke toplu taşıma maalesef bulunmuyor. Kendi aracınız veya özel turlarla gelebilirsiniz. Bunun yanında denk gelirseniz trekking, yani doğa yürüyüşü, yapan gruplar eşliğinde de buraya gelip, doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

kars sarıkamış gezilecek yerler katerina köşkü

Kars Sarıkamış gezilecek yerler – Katerina Av Köşkü gezisi, nerede, nasıl gidilir – Trenle Doğu Turu

20- Ebul Hasan-ı Harakani Türbesi

Kars gezi rehberi blog yazısı ve seyahat notları kapsamında gidilecek son yerimiz Ebul Hasan-ı Harakani Türbesi. Ebul Hasan-ı Harakani kimdir diye soranlar için açıklık getirelim. Ebul Hasan-ı Harakani, Yahniler Dağı’nda düşmana karşı savaşırken 1033’te şehit düşmüş. Bu kişinin Selçuklu Devleti’nin Anadolu’ya girişini kolaylaştırdığı biliniyor.

İbn-i Sina, Gazneli Mahmut gibi düşünürler zaman zaman Ebul Hasan-ı Harakani’yi yerinde ziyaret edermiş. Böylesine oldukça önemli bir şahsiyet olunca türbesi de ilgi odağı haline geliyor. Ziyaret etmek isterseniz türbe, Kale İçi Mahallesi’nde bulunuyor.

Kars Nerede, Hangi Bölgede?

Doğu Anadolu’da bulunan Kars, Ağrı ile birlikte Türkiye’nin Ermenistan sınırını oluşturuyor. Kentin doğusundaki Arpaçay Nehri ülke sınırlarını çiziyor. Köklü tarihi, renkli ve yüksek kültüre sahip olan kent, Türkiye’nin Kafkaslar’a açılan kapısı olarak anılıyor.

Kars, komşu şehirler olan Ağrı ile arasında 168 kilometre, Erzurum ile arası 206 km ve Ardahan’la arasında 90 kilometre uzaklık vardır.

Kars’a Nasıl Gidilir

Ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacağınız illerden olan Kars iline her türlü alternatifi değerlendirebilirsiniz. Uçak, otobüs, tren, kiralık araç vs. Özellikle son yıllarda popüler olan Ankara çıkışlı Doğu Ekspresi, yani trenle buraya gelebilirsiniz. 24 saat süren yolculuk boyunca Türkiye’nin doğal güzelliklerini trenle giderken kahvenizi veya çayınızı yudumlayarak seyredebilirsiniz. Eşsiz dağ, tepe, orman, dere manzaraları sizi bekliyor olacak.

kars nerede hangi bölgede nasıl gidilir gezilecek yerler harita

Kars nerede, hangi bölgede, nasıl gidilir, gezilecek yerler nereler, tren turu – Doğu Anadolu Haritası

Uçakla gelmek isteyenler şehir merkezine yaklaşık 5-6 kilometre mesafedeki Kars Harakani Havaalanı bilet alabilirler. Havaalanından şehir merkezine belediye otobüsü, özel shuttle servisi veya taksi ile geçebilirsiniz. Havalimanında araç kiralamak da değerlendirebileceğiniz diğer seçeneklerden.

Diğer şehirlerden otobüs ile gelecekseniz, otogar şehir merkezinde bulunuyor. Otobüs terminalinden Kars merkez gezilecek yerler listesindeki noktalara yürüyerek bile gidebilirsiniz. Şehir dışındaki yerler için ise en iyi seçenek araç kiralamak bana sorarsanız.

Kars’a en ucuza uçmak için ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ve ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ yazılarına da göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ Kars gezisi sırasında size yardımcı olup hayatınızı bile kurtarabilir. O derece!

Ne Zaman Gidilir

Ne zaman gidilir konusu aslında tamamen size kalmış. Ama Kars gezilecek yerler turu yapacaklar için en iyi dönem, kış tatilinin yaşandığı Ocak veya Şubat ayları diyebiliriz. 15 tatil, sömestr tatili veya ara tatil gibi fırsatları buraya seyahat ederek değerlendirebilirsiniz. Özellikle bu dönemde trenle Doğu Ekspresi Kars turu ve gezisi çok popüler.

Türkiye’de kışın gezilecek yerler arasında değerlendirilen bu kent, kar turizmi düşünenler için güzel bir alternatif olacaktır. Sarıkamış Kayak Merkezi, Uludağ, Erciyes, Palandöken gibi tesislere göre hem daha ucuz hem de kar kalitesi çok iyi.

Kışın gelmenin tek dezavantajı aşırı soğuk olması. Hava sıcaklığının hep sıfır derecede olması gözünüzü korkutabilir. Eğer bu konuda çekinceniz varsa ilkbahar, sonbahar veya yaz aylarında seyahat etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca her mevsimde farklı festivaller, etkinlikler oluyor. Onun için görmek istediğiniz etkinlik varsa seyahat takvimini ona göre ayarlamalısınız.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Mutfak konusunda Kars nasıl bir yer diye sorarsanız zengin mutfağında yok yok. Hem Anadolu hem de Kafkas kültürünün harmanlandığı yer olan bu şehirde mideniz bayram edecek. Kars’ta ne yenir derseniz kaşar peyniri, gravyeri, ketesi, kara kovan balı, hangel, kaz eti, Çıldır Gölü balığı gibi yiyecekler en meşhur olan yiyecekler. Denemeniz gereken yemek listesini aşağıdaki gibi oluşturabiliriz:

  • Kaz Eti: Tandırda pişen leziz kazlar, yanında bulgur pilavıyla servis ediliyor.
  • Hangel: Bildiğiniz mantı hamuru. İçi boş. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağlı sos ile servis ediliyor.
  • Evelik Aşı: Bol miktarda C vitamini içeren evelik otundan yapılan bu  çorbaya, ısırgan otu da ilave ediliyor.
  • Piti: Azerbaycan mutfağında da yapılan yemeklerden. Koyun eti, nohut ve lavaştan yapılıyor.
  • Umaç Helvası: Ağzımız tatlansın diyenler mutlaka bu tatlıyı denesin derim.
  • Sarı Balık: Aynalı sazan türü olan sarı balığın yaşam alanı Çıldır Gölü.
  • Kaşar peyniri ve grayveri
  • Bal
gezi rehberi ne yenir kaz eti

Turistik Gezi Rehberi – Ne Yenir – Kaz eti – Kars gezilecek yerler

Nerede yenir, hangi restoranda gitmeli?

  • Kars Kaz Evi: Kaz etini burada deneyin derim.
  • Hanımeli Kars Mutfağı: Fiyatlar makul. Lokantanın mistik bir havası var. Kesinlikle uğrayın.
  • Puşkin Restaurant: Yöresel yemekleri tadabileceğiniz mekanlardan.
  • Sugar Beet Cafe: Yemek için değil ama Kars gece hayatı için takılabileceğiniz huzurlu ve sakin mekanlardan.

Oteller, Nerede Kalınır – Kars Gezilecek Yerler

Türkiye’de kışın tatil yapılacak yerler arasındaki Kars, konaklama bakımından zengin seçenekleri misafirlerine sunuyor. Otel ve pansiyon alternatiflerinin yanı sıra Airbnb sitesinden ev kiralama yöntemini de tercih edebilirsiniz. Hatta şu linkten üye olursanız ilk konaklamanız için ciddi oranda indirim kazanacaksınız.

Şehirde kahvaltı dahil, ücretsiz iptal seçenekleri gibi imkanlar sunan oteller için şu linki kullanarak online rezervasyon yapabilirsiniz. Bunun yanında Öğretmenevi, DSİ Misafirhanesi gibi ucuz fiyatlı konaklama yerleri şehirde mevcut. Kars otelleri ve kalınacak yerler önerisi için aşağıdaki tesisleri değerlendirebilirsiniz.

Son Olarak Kars Gezilecek Yerler

Kars gezi rehberi yazısında şehirle alakalı gezilecek yerler, tarihi ve turistik noktalar, yemekler gibi bilgileri aktarmaya çalıştım. Tarihi dokusu, doğal güzellikleri, huzuru, sakinliğiyle özellikle burada kış tatili yapmanızı tekrar tavsiye ediyorum. Doğa Anadolu’nun bu güzel bölgesinin beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacağından emin olabilirsiniz.

Konuyla ilgili sorularınız veya paylaşmak istediğiniz detaylar var ise aşağıdan bana yazabilirsiniz. Ayrıca BirAcayipGezi Instagram hesabını takip ederek beni desteklerseniz sevinirim. Şimdiden iyi tatiller dilerim.

Cevapla