Gazipaşa Gezilecek Yerler – Antalya’nın Gizli Cenneti
Gazipaşa gezilecek yerler bakımından Antalya ilinin en güzel ilçelerinden biri. Her ne kadar Kemer, Kaş, Kalkan, Manavgat, Alanya gibi şehirler kadar öne çıkmasa da önemli bir turizm potansiyeline sahip. Özellikle Delik Deniz Kral Koyu son dönemlerde adından sıkça söz ettiren destinasyonlardan. Bunun gibi birçok tarihi ve doğal güzellikler bu güzel ilçede keşfetmenizi bekliyor. Peki Gazipaşa nerede, Alanya Havalimanı’ndan nasıl gidilir, kalınacak otelleri hangileri, plajları güzel mi’ diye merak ediyorsanız bu gezi rehberi size ilaç gibi gelecek.
İçerik Listesi
- 1 Gazipaşa Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
- 1.1 Gazipaşa Nerede, Nereye Bağlı
- 1.2 Gazipaşa’ya Nasıl Gidilir
- 1.3 Ne Zaman Gidilir
- 1.4 Antalya Gazipaşa Gezilecek Yerler
- 1.4.1 1- Delik Deniz ve Kral Koyu
- 1.4.2 2- Antiochia Ad Cragum Antik Kenti
- 1.4.3 3- Selinus Antik Kenti
- 1.4.4 4- Koru Plajı ve Doğal Havuzlar
- 1.4.5 5- İotape Antik Kenti
- 1.4.6 6- Yalan Dünya Mağarası
- 1.4.7 7- Nephelis Antik Kenti
- 1.4.8 8- Günnercik Yaylası
- 1.4.9 9- Sapadere Kanyonu ve Cüceler Mağarası
- 1.4.10 10- Aysultan Kadınlar Plajı
- 1.5 Oteller, Nerede Kalınır – Gazipaşa Gezilecek Yerler
- 1.6 Ne Yenir, Ne İçilir
- 1.7 Son Olarak Antalya Gazipaşa Gezilecek Yerler
Gazipaşa Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki turizm cenneti Antalya, çok sayıda tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındırıyor. Yemyeşil ormanları, masmavi denizi, plajları, koylarıyla her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bu turizme katkı yapan şehirlerden birisi de Gazipaşa ilçesi.
Kısaca kentin tarihinden bahsedelim. ‘Sessiz Cennet‘ olarak bilinen kent adını ülkemizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten almış. Kurtuluş Savaşı ile Delibaş Ayaklanması sırasındaki başarılarından dolayı isim değişikliğine gidilmiş. Şehrin önceki ismi ise Selinti’dir.
Gazipaşa Nerede, Nereye Bağlı
Gazipaşa, Alanya ilçesine 44 kilometre uzaklıkta olup Antalya’nın en doğusunda konumlanıyor. Mersin il sınırına yakın konumda bulunan kent, yerli muz tarımıyla ünlü Anamur’a ise 77 km’dir. Yolunuz bu taraflara düşerse Antalya Mersin karayolu üzerindeki bu kente yol üstü kesinlikle uğrayın derim.
Her ne kadar Alanya’nın gölgesinde kalsa da Gazipaşa, plajları, koyları, doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle görmeye değer bir destinasyon. Arabayla Akdeniz turu yapıyorsanız burayı da keşfederek eşsiz bir tatil geçirebilirsiniz.
Gazipaşa’ya Nasıl Gidilir
Gazipaşa nerede, nasıl gidilir diyenler için Antalya Şehir Merkezi’ne 178 km doğusunda uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım son derece rahat. Çünkü hem karayolu hem havayolu ile ulaşım mümkün.
Karayolunu kullanarak nasıl gidilir? Antalya Mersin devlet yolu üzerindeki kente, trafik tabelalarını takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracınız yoksa ilçeler arası minibüs veya şehirler arası otobüslerle de kolayca gelebilirsiniz.
Havayolu ile nasıl gidilir? Kente en yakın havalimanı olan Gazipaşa Alanya Havalanı, ilçe merkezine sadece 5 buçuk kilometre mesafe yer alıyor. Havaalanından şehre Havaş veya belediye otobüslerine binerek gelebilirsiniz. Diğer alternatifler ise havaalanında araç kiralamak veya taksi tutmak.
Uçakla seyahat etmek isteyenlere birkaç ufak hatırlatmam olacak. ‘En Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ blog yazılarındaki tüyoları kullanarak seyahat masraflarını azaltabilirsiniz. Bunun yanında tatillerinizde size gezi arkadaşı olacak ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Ne Zaman Gidilir
Turizm cenneti olarak dünyaca ünlü bir kent olan Antalya denizi, plajları, koyları, gece hayatı ile yazın gezilecek yerler arasında gösteriliyor. Haliyle Gazipaşa gibi ilçeler de yaz aylarında daha fazla turist ağırlıyor.
Fakat kavurucu etkiye sahip çok sıcak havalar yaz mevsiminin dezavantajlarından. O yüzden Eylül – Ekim, hatta Kasım gibi sonbahar aylarında gelirseniz çok sıcak olmadığı gibi deniz keyfi de yapabilirsiniz.
Alternatif olarak ilkbaharda veya Türkiye’de kışın gezilecek yerler rotalarına burayı ekleyebilirsiniz. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bu coğrafya kış aylarında bile ılıman hava durumuna sahip.
Lakabı ‘Sessiz Cennet’ olan Gazipaşa nasıl bir yer diye sorarsanız kafa dinlemelik huzurlu tatil rotalarından. O yüzden şehir stresinden uzaklaşmak isterseniz hafta sonu kaçamağı için ideal bir nokta. Ayrıca 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi resmi milli tatil veya dini bayramlarda günü birlik tatil imkanlarını da değerlendirebilirsiniz.
Antalya Gazipaşa Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en güzel tatil beldeleri arasında gösterilen Gazipaşa son derece şirin bir yer. Eşsiz tarihi ile yemyeşil doğayı aynı anda ziyaretçilerini sunuyor.
4000 yıl geçmişi olduğu tahmin edilen kent, Hititler Dönemi’nde Arzava olarak anılmış. O tarihten bu yana Yunanlar, Roma İmparatorluğu, Bizans, Selçuklu Devleti, Karamanoğulları Beyliği ile Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmış. Hal böyleyken kültür gezisi yapmak isteyenleri cezbediyor.
Kültürel değerlerin yanında Delik Deniz Kral Koyu, Koru Plajı, Selinus Plajı gibi denize girilecek sakin yerler ve sahilleriyle de dikkat çekiyor. Lafı uzatmadan görülmesi gereken yerler listesine geçelim. Hepsini 1-2 günde rahatlıkla gezip keşfedebilirsiniz.
1- Delik Deniz ve Kral Koyu
Eşine az rastlanır bir doğa harikası olan Delik Deniz ve Kral Koyu, son yıllarda adından sık sık söz ettirmeye başladı. Zaten Instagram paylaşımları ile diğer gezi platformlarında karşımızı sık çıkıyor.
Buraya geldiğinizde deniz üzerindeki devasa büyük delik kayalık sizi karşılıyor. İlginç bir oluşumu olan koyun berrak, tertemiz, kristal gibi suyu var. Burada yüzmek insana keyif veren cinsten.
Yalnız burası bildiğimiz sıradan plajlardan değil. Kıyı şeridi çok taşlık olup kayalıklardan meydana geliyor. O yüzden yüzerken dikkat etmekte yarar var.
Gazipaşa Plajları arasındaki Delik Deniz ve Kral Koyu nerede, nasıl gidilir? Bu cennetten köşe, Anamur istikametinde olup ilçe merkezine 23 kilometre mesafede bulunuyor. Antiochia Ad Cragum Antik Kenti içerisinden geçilerek koya iniliyor. Ayrıca Gazipaşa tekne turları aracılığıyla da buraya gelebilirsiniz.
2- Antiochia Ad Cragum Antik Kenti
Adını Kommagene’nin son kralı IV Antiochos’dan alan kentte arkeolojik kazı çalışmaları halen devam ediyor. Roma ve Bizans İmparatorluk Dönemleri’ne ait kalıntılar bulunan kentin bulunduğu coğrafya antik dönemde Dağlık/Taşlık Kilikya olarak adlandırılıyormuş.
Güney Toroslar’ın Akdeniz’le buluştuğu noktadan yer alan kent agora, kilise, orta çağ kalesi, sütunlu cadde, hamam, tapınak, anıtsal kapı, nekropol, anıt mezarlar, triconhos gibi yapılar sergileniyor. Ayrıca zemin mozaikleri hayranlık duyacağınız eserlerden. Gazipaşa gezilecek yerler listesindeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti için giriş ücreti bulunmuyor.
Buraya gelmişken ayrıca Delik Deniz Kral Koyu’nda denize girin derim. Tarih ve doğanın iç içe geçtiği yegane noktalardan. Antalya yakınlarında görülmesi gereken tarihi turistik yerler rotalarına mutlaka ekleyin.
3- Selinus Antik Kenti
Roma, Bizans ve Selçuklu Devleti dönemlerine ait mimari eserlerini görme imkanı bulabileceğiniz Selinus Antik Kenti Akdeniz’in eşsiz manzarasına kurulmuş. Tepelik bir alanda yer alan kent Dağlık Kilikya’nın en önemli ticaret limanlarından birine ev sahipliği yapmaktaymış.
Helenistik dönem özelliklerine de şahitlik edeceğiniz Selinus Antik Kenti’nin tarihi Milattan Önce 6’ncı yüzyıla kadar uzanıyor. Agora, akropol, büyük – küçük hamamlar, kilise, anıtsal mezarlar, nekropol, su kemerleri, odeon ile Şekerhane Köşkü, Selinus turu yaparken göreceğiniz başlıca tarihi eserlerden.
Antalya Alanya Gazipaşa gezilecek yerler listesinde Selinus Antik Kenti ile plajı nerede, nasıl gidilir? İlçe merkezine 3 buçuk km mesafede bulunuyor. Liman manzarasına sahip kent İnceağrı Çayı’nın denize döküldüğü yerin hemen doğusunda konumlanıyor. Giriş ücreti bulunmuyor.
4- Koru Plajı ve Doğal Havuzlar
Gazipaşa Koru Plajı, gezilecek yerler listesinde olup denize girebileceğiniz güzel sahillerden. Koru Plajı’nı diğer plajlardan farklı kılan 2 tane etken var. İlki plajın doğusundaki ‘yalı taşı’ olarak da adlandırılan kayalıklar üzerindeki Doğal Havuzlar. Diğeri ise caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olarak burayı seçmesi.
İlginç oluşumu ile dikkat çeken Doğal Havuzlar, eşi benzeri az bulunur türden. Akarsu içerisinde taşınarak gelen doğal çimento hammaddesinin taşlarla birleşerek böylesine doğa harikası oluşturmuş. Deniz içerisinde oluşan bu havuzlarda yüzmek hayatta tadacağınız farklı deneyimlerden olacaktır.
Peki Koru Plajı nerede? İlçeye 5,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Giriş ücreti bulunmayan plajda şezlong, şemsiye, duş gibi imkanlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca su altı güzelliklerini görmek için deniz gözlüğünüzü mutlaka yanınızda getirin derim.
5- İotape Antik Kenti
Türkiye’nin tatil cenneti Antalya’nın en güzel koylarından biri İotape Antik Kenti’nde bulunuyor. Aytap Antik Kenti olarak da duyabileceğiniz tarihi eserler ayrıca Antalya kamp yerleri arasında gezginlerin konakladığı noktalardan.
Tarihle masmavi Akdeniz’in görsel şölen sunduğu İotape, Gazipaşa ile Alanya ilçeleri arasında yer alıyor. Roma’yla Bizans dönemi kalıntılarının bulunduğu İotape (Aytap) Antik Kenti, muhteşem koyu ile tatilcilerin gözdesi. Ayrıca hamam, surlar, tapınak duvarları gibi eserler görebileceğiniz en sağlam yapılardan.
Buradaki koy çok küçük olsa da denizi inanılmaz güzel. Gazipaşa plajları kapsamında buraya gelip deniz keyfi yapabilirsiniz.
İotape ismi ise Kommagene Kralı 4. Antiochos’un karısı İotape’dan gelmektedir. Zamanla Aytap şeklinde telaffuz edilmeye başlanmış.
6- Yalan Dünya Mağarası
Dünyanın en uzun mağaralarından biri olan Yalan Dünya Mağarası 5 milyon yaşında. Doyumsuz güzelliğe sahip mağara gizemli yapısıyla oldukça dikkat çekici. Özellikle akustiği, ışıklandırma ve aydınlatma sistemiyle ziyaretçileri resmen büyülüyor.
Toros Sıra Dağları’nın eteklerinde bulunan Yalan Dünya Mağarası’nın uzunluğu 4 kilometre olmasında rağmen bunun sadece 450 metrelik kısmı ziyaret edilebiliyor. Nem oranın %75 olduğu mağaranın sıcaklığı ise yaz kış hep 28 derece olarak ölçülmüş. Nemli olduğu terleme ihtimalinizi düşünerek yanınıza ekstra t-shirt falan almak isteyebilirsiniz.
Antalya Gazipaşa gezilecek yerler listesindeki Yalan Dünya Mağarası nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti var mı? İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki bu doğa harikası Beyrekbucak Mahallesi’nde konumlanıyor. Özel işletme tarafından işletilen mağaranın giriş ücreti 8 TL olarak belirlenmiş.
7- Nephelis Antik Kenti
Ülkemizin tarihi güzellikleri arasında yerini alan Nephelis Antik Kenti, Muzkent Mahallesi’nde bulunuyor. Kilikya mimarisinin etkin olduğu şehirde Orta Çağ kalıntıları dikkat çekiyor.
Muz bahçeleri arasından ulaşabileceğiniz kent genel olarak dik yamaç üzerine inşa edilmiş. Ormanlık alan içerisindeki bu antik şehirde çoğu şey yıkılmış duruma. Ama Orta Çağ Kalesi, sulama sistemi, tapınak, nekropol gibi arkeolojik kalıntıları gözlemleyebilirsiniz.
Kültür turizmi yapması seviyorsanız Nephelis, Gazipaşa gezilecek yerler rotalarına mutlaka ekleyin derim. Çünkü burayı önemli yapan şeylerden biri de kentte para ve sikke basılmış olmasıdır.
8- Günnercik Yaylası
1800 metre rakımlı bir doğa harikası olan Günnercik Yaylası Gazipaşa şehir merkezine 55 kilometre mesafede bulunuyor. Toros Dağları’nın eteklerindeki yayla aynı zamanda Karaman il sınırına çok yakın.
Antalya Gazipaşa gezilecek yerler listesindeki Günnercik Yaylası’nın çok önemli özelliği var. Dağ yamacında oluşan Atatürk’ün silüeti bu yaylada da ortaya çıkıyor.
Kış aylarında yoğun kar yağışına maruz kalan Günnercik Yaylası, sanki İsviçre Alp Dağları’ndaymışsınız hissi uyandırıyor. Bu karlar baharda eriyerek muhteşem manzaraya sahip kocaman bir gölet oluşturuyor. Doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, doğa fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı gibi aktiviteleri yapmak için cennet gibi yer.
Yaz aylarında ise yörükler sıcak havalardan kaçmak için buraya geliyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylülere ev sahipliği yapan yaylada doğal organik köy ürünlerini deneyebilirsiniz. Burası bana Eğrigöl Yaylası‘nı anımsatıyor bu arada.
9- Sapadere Kanyonu ve Cüceler Mağarası
Alanya Gazipaşa arası gezilecek yerler listesinde bulunan Sapadere Kanyonu ile Cüceler Mağarası yaz aylarında sıcaktan bunalanların gidebileceğini adreslerden. Her iki doğa harikası Akdeniz’in ne kadar güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu insana hissettiriyor.
Sapadere Kanyonu billur gibi berrak suyu, şelaleleri, göletleriyle adeta görsel şölen sunuyor. 750 metre uzunluğundaki kanyonu ayrıca yürüyüş parkuru da bulunuyor. Piknik yapılacak yerler arasındaki Sapadere’ye gelirken mayonuzu, şortunuzu getirmeyi unutmayın.
Cüceler Mağarası ise Sapadere Kanyonu’na yaklaşık 10 dakikalık mesafede bulunuyor. Sarkıtları, dikitleriyle adeta saklı bir cennet. 170 metre uzunluğundaki mağaraya giriş ücreti ise 8 TL. Müze Kart geçer mi diye soranlar için kötü haberim var. Burada Müze Kart geçmiyor.
10- Aysultan Kadınlar Plajı
Antalya yakınlarında denize girilecek sakin yerler arayışındaysanız Aysultan Kadınlar Plajı’nı yaz tatili rotalarına ekleyebilirsiniz. Iotape Antik Kenti yakınındaki plaj tertemiz suyu, huzurlu yapısı, seyir terasıyla ziyaretçileri gayet tatmin ediyor.
Sadece kadınlarla 9 yaşına kadar erkek çocuklarına açık olan plaja ücretsiz servis imkanlarıyla gelinebiliyor. En güzel Gazipaşa plajları arasındaki Aysultan Kadınlar Plajı, ilçe merkezinin 9 kilometre batısında bulunuyor. Bir ara açılıp kapanmasıyla gündeme gelmişti.
Oteller, Nerede Kalınır – Gazipaşa Gezilecek Yerler
Konaklama bakımından Gazipaşa otelleri, pansiyonları Alanya’daki gibi çok çeşitli değil. Yani çok fazla alternatif yok. Ama yine de güvenilir, konforlu konaklama tesisleri mevcut.
Antalya’nın diğer tatil beldelerinin gölgesinde kalmasından dolayı konaklamanızı ucuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Otel, aile pansiyonlarının aynı sıra günlük, haftalık veya aylık kiralık daire, havuzlu villa bulma şanslarını da değerlendirebilirsiniz. Bunun için Airbnb sitesinden arama yapabilirsiniz.
Yurtiçinde nasıl konaklama yapılır derseniz ‘Otel Rezervasyon Siteleri‘ yazısını okuyun derim. Gazipaşa otelleri listesi için ise şu linkten bütçenize uygun tesisleri bulabilirsiniz Şehirde kalınacak en güzel ve hesaplı yerler için aşağıdaki tesisleri önerebilirim.
- Delfin Hotel
- Özyiğit Hotel
- Evon Otel
- Gazipaşa Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu
Ne Yenir, Ne İçilir
Akdeniz’in zengin mutfağı ile yöresel Gazipaşa ev yemeklerini tatiliniz boyunca keyifle tadabilirsiniz. Antalya’nın küçük bir ilçesi olmasından dolayı ‘acaba nerede ne yesem’ diye düşünmenize gerek kalmıyor. Ama ben yine yaklaşık 50 bin nüfuslu bu ilçede denenmesi gereken yemekler ile restoranları sizin için yazdım.
Antalya Alanya yakınlarında gezilecek yerler listesinde Gazipaşa ilçesinde yöresel mutfağından ne yenir?
- Göleviz yemeği: Her derde deva olan bitkilerden göleviz burada yemeği çok meşhur. Zeytinyağlı olanını tercih edin.
- Ülübü salatası (piyazı): Ana maddesi kuru börülce olan ülübü salatası, bölgenin en önemli sofra kültürlerinden.
- Meneviş yoğurtlaması: Yörük yemeklerinden olan meneviş yoğurtlamasını buraya gelmişken denemelisiniz.
Kentte yemek yiyebileceğiniz en gözde restoranlar ise aşağıdaki gibi:
- Tadım Ev Yemekleri: Adı üstünde ev yemekleri yapan işletmede her gün farklı menüler oluyor. Antalya Mersin arası yolculukta mola vermeye değer mekanlardan.
- Tarihi Gümrük Restaurant: Kavurmasıyla köftesi harika olan mekan ayrıca oldukça otantik.
- Giritli Balık Evi: Deniz ürünlerini tercih etmek isterseniz ilk sıraya Giritli Balık Evi’ni alın. Akdeniz’in doyumsuz manzarasına karşı balık, karides, ahtapot gibi deniz mahsullerini yiyip bir şeyler içmek insanı ferahlatıyor. Burada günbatımı da harika oluyor.
Son Olarak Antalya Gazipaşa Gezilecek Yerler
Gazipaşa gezi rehberi blog yazısında, bu şirin tatil beldesindeki ‘gezilecek yerler listesi, plajları, koyları, otelleri nerede, nasıl gidilir’ gibi konular hakkında anlatacaklarım burada sona eriyor. Arabayla Akdeniz turu yapıyorsanız buradaki tarihi ve doğal güzelliklerini mutlaka keşfedin. Ayrıca aşağıdaki blog yazılarını da okuyarak kendinize güzel bir yaz tatili rotası çizebilirsiniz.
- Alanya Gezilecek Yerler
- Manavgat Gezilecek Yerler
- Uçansu Şelalesi Nerede
- Eğrigöl Antalya – Söbüçimen Yaylası
- Perge Antik Kenti
- Aspendos Antik Kenti & Tiyatrosu
- Tazı Kanyonu
- Antalya Kaleiçi Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi
- Kemer Gezilecek Yerler
- Göynük Kanyonu
- Phaselis Antik Kenti
- Gelidonya Feneri Yürüyüş Parkuru
- Demre Myra Gezilecek Yerler
- Kaş Kalkan Gezilecek Yerler
- Mersin Tarsus Gezilecek Yerler
- Mersin Gezilecek Yerler
Son olarak Bir Acayip Gezi Instagram hesabımı takip edebilirseniz sevinirim.