Perge Antik Kenti – Pamfilya’nın Başkenti

Perge Antik Kenti, Antalya ilinin tarihi eserleri arasında bulunan önemli noktalardan. Zamanında Pamfilya Bölgesi’ne başkentlik yapması bu şehri daha özel yapıyor. Arkeolojik kazılar halen devam eden kent, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini aldı. Halen gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok sayıda eser bulunuyor. Roma ve Helenistik Dönem özelliklerini gösteren bu yerleşim yeri Efes, Bergama, Truva gibi çok popüler olmasa da insanı kendine hayran bırakıyor. ‘Antalya Perge Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, yol tarifi, giriş ücreti, ziyaret saatleri’ gibi konuları bu gezi rehberi yazısında bulabilirsiniz.

antalya perge antik kenti nerede nasıl gidilir

Antalya Perge Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir – Gezilecek tarihi yerler

Akdeniz Bölgesi’nin doğal güzelliklerini bilmeyen yoktur. Bunun yanında tarihi yerleri de o kadar fazla ki doğa ie iç içe kültür gezisi yapabilirsiniz. Bu bağlamda gidebileceğiniz destinasyonlardan birisi de Aksu ilçesindeki Perge Örenyeri. Antalya turistik yerler arasında bulunan kent her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlıyor.

Perge Antik Kenti

Devasa alana yayılmış olan kentte muhteşem kalıntılara tanıklık ediyorsunuz. Sütunlar, çeşmeler, hamamlar, tiyatrolar gibi yapılar göz kamaştıran cinsten. Özellikle sütunlu yol sonundaki tepede yer alan seyir terasında doyumsuz bir manzara sizi bekliyor olacak. Buradan kentin ihtişamını daha iyi anlıyorsunuz.

Burası aynı zamanda heykeltıraşların kenti olarak da biliniyor. Caracalla lakabına sahip Roma İmparatoru Marcus Aurelius Antoninus’ın tek parça halinde bulunan heykeli görmeye değer güzellikte. Bunun gibi çok sayıda kültürel değeri yüksek eserleri burada görebilirsiniz. Bu kültürel miras ile zenginliğin vurgulanması için 2018 yılı Antalya’da ‘Perge Yılı’ ilan edildi.

Perge Antik Kenti Hikayesi

Pamfilya’nın başkentliği yapmış olan Perge Antik Kenti tarihi çok eskiye uzanıyor. Erken Tunç Çağı, Cilalı Taş Devri, Bakır Çağı gibi devirlerde yerleşim yeri olarak insanların yurdu olmuş. Prehistorik dönem birikimini koruyan şehir ilk parlak dönemini Helenistik çağında yaşayan kent, Roma İmparatorluğu zamanında ise altın çağını yaşamıştır. Bu dönemde gelişerek Pamfilya Bölgesi’nin dikkat çekici noktalarından biri olmuştur.

antalya gezilecek yerler tarihi pamfilya turu

Antalya gezilecek yerler listesi – Tarihi Pamfilya turu – Kültür gezisi nerede yapılır

Rivayete göre Truva Savaşı’ndan sonra Amphilokhos, Khalkas ve Mopsos önderliğinde Akdeniz’e gelen Yunanlar tarafından kurulmuş. Hellenistik Dönemde Attaleia’nın kuruluşuna kadar bölgenin tek liman kentiymiş.

Perge’yi önemli kılan şeylerden biri de Aziz Paul Yolu’nun başlangıç noktası olması. Isparta gezilecek yerler listesindeki Pisidia Antiocheia’ya kadar uzanan yol Selge, Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu, Yazılı Kanyon, Adam Kayalar, Eğirdir Gölü gibi noktalardan geçiyor. Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir görevi olan Aziz Paul sayesinde önemli din adamlarının uğrak yeri olmuş. Büyük bazilika ve kiliseler inşa edildikten sonra şehir ‘Metropolit Kent’ unvanını almış.

Perge Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Planlı kent mimarisi ile Roma Döneminin en düzenli yeri olarak gösteriliyor. Bunu sütunlu cadde yapısı ile görmek mümkün. Aksu Nehri’nin (Kestros) 4 kilometre batısında kurulmuş olan şehir, Türkiye’deki bir yer olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi. Geniş bir ovanın üzerine kurulu kent, sanatçılar sayesinde mermerden kente dönüştürülmüş.

Gezmenin 1-2 saat sürdüğü Perge’de arkeolojik kazılar 1946 yılında başlamış. Halen kazı çalışmaları sürüyor. Bazı eserler yerinde sergilenirken bazıları da Antalya Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Kültürel mirası yüksek olan şehirde, Pers Uygarlığı gibi köklü medeniyetler ile Büyük İskender gibi komutanlar bulunmuş.

kestros çeşmesi sütunlu cadde akdeniz bölgesi tarihi yerler

Kestros Çeşmesi & Sütunlu Cadde – Akdeniz Bölgesi Tarihi Yerler, Roma Dönemi Eserleri

Perge hamamları, su yolları ve kanallarıyla zamanında su zengini bir şehirmiş. Kentin her noktasına su taşımak için her şey düşünülmüş. Zaten şehir ona dizayn edilmiş. Bunun yanında yüzlerce heykelle şehir görkemli bir hal almış. Antik kent sınırları içerisinde görmeniz gereken başlıca tarihi eserleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tiyatro
  • Stadyum
  • Sütunlu Ana Cadde
  • Hamamlar
  • Agora & Macellum
  • Helenistik Kent Kapısı ve Kuleler
  • Palaestra & Gymnasium

Perge Tiyatrosu

Roma Dönemi kentlerinin olmazsa olması amfi tiyatrolarının en güzel örneklerinden biri Perge Antik Kenti sınırlarında bulunuyor. Tiyatro Cavea (seyircilerin olduğu yer), Orkestra ve Scene (sahne) olmak üzere 3 aba bölümden oluşuyor. 13000 kişi kapasiteli tiyatro, zaman zaman gladyatör karşılaşmalarıyla vahşi hayvan dövüşlerine de ev sahipliği yapmış.

Sahne kısmı yapının en ilginç bölümü. Sahne duvarlarında şarap tanrısı Donysos‘un hayatı tasvirleyen rölyefler var. Mermer kabartmalar film sahnesini andırıyor. Tarihi tiyatro yapısı Milattan Sonra 2’nci yüzyıl eseri olarak karşımıza çıkıyor.

perge tiyatrosu roma helenistik dönem özellikleri mimarisi

Perge Tiyatrosu – Roma ve Helenistik Dönem Özellikleri, Mimarisi Örneklerinden

Stadyum

Tiyatronun hemen ön tarafında yer alan Stadyum, ‘Pamfilya başkentinde’ yarışların ve spor müsabakalarının yapıldığı yermiş. 12 bin kişilik stadyumun ana malzemesi yörede çok bulunan konglomera blokları. Konglomera ise kum ve çakılların zaman sertleşmesiyle oluşan oldukça sağlam bir taş. İnce uzun dikdörtgen planlı Stadyum’un uzunluğu 234 m, genişliği ise 34 metredir.

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki Antalya sınırlarında bulunan Stadyum’un inşası MS 1’inci yüzyıla dayanıyor. Oldukça korunmuş bir şekilde günümüze gelmiş. Hatta dünyanın en iyi antik stadyumları arasında gösteriliyor. Kesinlikle görülmeyi hak ediyor.

stadyum perge antik kenti nerede antalya aksu

Stadyum – Perge Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir – Antalya Aksu Kültür Turizmi

Sütunlu Cadde

Kentin mimari açıdan bu kadar düzenli olmasının nedenlerinden biri sütunlu caddeler. Doğu-batı ve kuzey-güney olmak üzere birbirini dik kesen 2 cadde bulunuyor. Caddelerin birleştiği noktada Apollonius Demetrius takı bulunuyor.

Doğu – batı yönünde olan cadde ‘Sütunlu Ana Cadde’ olarak adlandırılıyor. Hadrianus Kapısı ile Kestros Anıtsal Çeşmesi arasındaki ana caddenin uzunluğu 300 metre, eni ise 22 metredir. Araba trafiğine bile uygun.

Antalya tarihi yerler arasında bulunan sütunlu caddenin her iki tarafında dükkanlar bulunuyor. Caddenin ortasında ise 2 metre genişliğinde su kanalları var. Böylece drenaj sisteminin kentin önemli bir parçası olduğunu anlıyoruz.

sütunlu ana cadde roma dönemi mimarisi

Sütunlu Ana Cadde – Roma Dönemi mimarisi – Antalya civarı gezilecek yerler

Hamam

İki tane hamamı bulunan şehirde özellikle Güney Hamamı daha çok ilgi çekiyor. Güney Hamamı günümüze en iyi korunmuş bir şekilde gelen yapılardan. Bu hamam ayrıca Pamfilya bölgesindeki diğer hamamlardan daha büyük. Anıtsal yapısıyla da dikkat çekici.

Hamam kompleksi 4 bölümden oluşuyor. Frigidarium (soğuk), caldarium(sıcak banyo), Soyunma bölümü (apodyterium), ılık banyo (tepidarium), beden hareketleri odası (palaestra). Buraya gelen kişi hamamın bütün bölümlerinden yararlanabiliyor.

Antalya gezilecek yerler listesindeki Perge Antik Kenti Güney Hamamı taban ısıtma sistemi ile de çağının ötesinde bir sisteme sahip. Kalıntıları gezerek bu destansı yapının nasıl işlevi olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

güney hamamı perge nerede

Güney Hamamı – Perge Nerede – Manavgat yakınlarında gezilecek yerler

Agora & Macellum

Antik Roma şehirlerinin olmazsa olmazı Agora her türlü ticari ve politik faaliyetlerin gerçekleştiği yer olarak biliniyor. Antik Grekçe’de de ‘agora’ toplanmak anlamına geliyor. Perge şehrinde agoranın orta bölgesinde geniş bir avlu bulunurken, çevresinde ise dükkanlar yer alıyor. Özellikle et ve balık dükkanları ağırlıklı olarak faaliyet gösteriyormuş.

Bazı dükkanların önlerindeki tabelalardan ne dükkanı olduğu anlaşılabiliyor. Örneğin dükkanın bir tanesinde kasabı ifade eden bıçak şeklinde mermerden bir kabartma bulunuyor. Bazılarının tabanı mozaik kaplamalarla süslenmiş. Türkiye’nin en büyük 2’nci agorası olan bu yerde parfüm dükkanları da mevcut.

Helenistik Kent Kapısı ve Kuleler

Helenistik Kapı, çağın savunma anlayışına uygun olarak dört katlı iki yuvarlak kule olarak inşa edilmiş. Oval avlulu bir plana sahip olan kapı son derece anıtsal bir yapı. Antalya Aksu Perge Antik Kenti sembollerinden kabul edilen Helenistik Kapı’nın tarihi Milattan Önce 3’üncü yüzyıla kadar uzanıyor.

helenistik kent kapısı ve kuleler

Helenistik Kent Kapısı ve Kuleler – Pamfilya turu

Duvarlardaki mermerle kaplı sütunlu cephe mimarisi göze oldukça hoş geliyor. Duvarlardaki niş adı verilen oyuklara ise tanrılar ile efsanevi kurucuların heykelleri bulunuyormuş. Bu heykeller günümüzde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

İsa’dan Sonra 121 yılında bazı değişiklikler yapılarak şeref avlusuna dönüştürülmüş. Kulelerin yan tarafındaki bu avlular zaman zaman siyasilerin propaganda amaçlı kullandıkları yerlerden biriymiş.

Palaestra & Gymnasium

Burası Romalılar’ın spora verdiği önemi gösteren yapılardan. 2000 yol önce sırf spor konusu için böylesine bir kompleksi inşa etmişler. Burası, imparatorluktaki diğer Gymnasiumlar’dan büyüklük açısından da farklılık gösteriyor. Ayrıca Perge Antik Kenti Palestra’ya su gelmesi amacıyla yapılan zamanın mühendislik harikası su kemerleri dikkat çekiyor.

Perge Antik Kenti Nerede

Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olan Perge nerede? Pamfilya neresi? Bu muhteşem tarihi eserler Antalya’nın doğu girişi olarak da adlandırılan Aksu ilçesi sınırlarında bulunuyor. Antalya’dan Manavgat veya Alanya istikametine giderken Aksu kavşağında örenyerinin tabelasını kahverengi tabelasını görebilirsiniz.

Ayrıca Perge Ören Yeri, bölgeye hayat veren Aksu Nehri’nin (Kestros) yakınlarında konumlanmış. Buraya kadar gelmişken Aksu’nun meşhur köfte – piyazını da deneyin derim. Barbaros Mahallesi, Perge Caddesi üzerinde bulunan kalıntıların diğer yerleşim yerlerine uzaklıklar ise şöyle:

antalya perge antik kenti nerede nasıl gidilir kaç km giriş ücreti

Antalya Perge Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, kaç km, giriş ücreti 2023

  • Yazın gezilecek yerler arasındaki Antalya İl Merkezi’ne 16 km.
  • Serik’e 25 kilometre mesafede.
  • Denize girilecek sakin yerler arasında gösterilen Belek Tatil Beldesi’ne 29 km.
  • Manavgat Side Antik Kenti ile arasında 61 km mesafe vardır.
  • Hareketli gece hayatı ile ünlü tatil yerlerinden turizm cenneti Alanya ile arasında 120 kilometre vardır.
  • Türkiye’nin en büyük şehirlerinden İstanbul’a 695 , Ankara’ya 505, İzmir’e 473 kilometre uzaklıktadır.

Nasıl Gidilir

Perge Antik Kenti Ören Yeri’ne nasıl gidilir konusuna gelirsek GPS yol tarifi ile ulaşım çok kolay. İster kendi aracınızla isterseniz toplu taşıma vasıtalarını kullanarak buraya gelebilirsiniz. Arabayla Akdeniz turu yapıyorsanız zaten trafik tabelalarını veya Google Maps haritası yol tarifini takip ederek kolayca ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Antalya şehir içinden gelmek isteyenler için taksi tutmak haricinde 2 alternatif var: Belediye otobüsü ve tramvay. İl merkezinden AC03 nolu belediye otobüsüne binerseniz Aksu’ya gelebilirsiniz. Ondan sonra yaklaşık 2 kilometre yürümeniz gerekecek.

Tramvay konusunda ise şehir içinden tramvaya bindiğinizde AntRay Aksu Durağı’nda inmeniz gerekiyor. Bundan sonra 2 kilometrelik yürüyüş sizi bekliyor.

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden olan Antalya’ya hava yolu ile gelmek isteyenler Antalya Havaalanı’nı (AYT) kullanmak zorunda. Havalimanından da otobüs veya tramvayla bu güzel tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz. Şunu hatırlatmadan geçmeyeyim. ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ yazılarını okumanızı tavsiye ederim. Ayrıyeten ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ listesine de göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Giriş Ücreti 2023

Perge Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılı için 50 Türk Lirası olarak bedel biçilmiş. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletildiği için Müze Kart sahipleri ücret ödemeden örenyerini gezebilir. Kamuda aktif öğretmenlik görevini yapanlar, öğretmen kartlarını ibraz ettikleri taktirde ücretsiz ziyaret hakkından faydalanabiliyorlar. Çocuklara ise ücretsiz.

caracalla çeşmesi perge antik kenti nerededir giriş ücreti

Roma İmparatoru Caracalla Çeşmesi – Perge Antik Kenti nerededir, giriş ücreti ne kadar

Örenyeri yılın 365 günü açık. Fakat ziyaret saatleri yaz ve kış dönemi olarak 2’ye ayrılmış.

  • Nisan – 1 Ekim arası Yaz döneminde: Açılış saati: 08:30, kapanış saati: 18:30
  • 1 Ekim – 1 Nisan arası Kış döneminde: Açılış saati: 08:30 , kapanış saati: 17:30

Perge Antik Kenti Nerede Kalınır

Antalya Perge Antik Kenti Pamfilya turu yaptıktan sonra bölgede konaklayabileceğiniz kaliteli oteller mevcut. Çok sayıda alternatif bulunuyor. İster her şey dahil 5 yıldızlı otellerde kalın, isterseniz denize sıfır pansiyonları tercih edin, isterseniz Antalya şehir içinde konaklayın, isterseniz de Akdeniz kıyılarında kamp yapın. Her bütçeye uygun seçenek mevcut.

Antalya bölgesinde kalınacak otel araştırması yapmak için hotelscombined sitesindeki kullanıcı yorumlarına veya puanlara bakarak rezervasyon yapabilirsiniz. Ayrıca şehir içinde ev kiralamak için Airbnb, para ödemeden birinin evine misafir olmak için Couchsurfing gibi uygulamaları da kullanabilirsiniz. Ucuza konaklama yöntemleri için ‘Otel Rezervasyon Siteleri‘ blog yazısını okuyunuz.

Konaklama yapabileceğiniz başlıca yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Son Olarak

Antalya turistik tarihi yerler arasındaki Perge Pamfilya turu hakkında yazacaklarım bu kadar. Özellikle arabayla Akdeniz turu yapanlar için birkaç hatırlatma yaparak yazımı bitirmek istiyorum. Çünkü ‘buraya kadar gelmişken başka nerelere gidilir’ gibi aklınızda soru işareti olabilir. Aşağıda Antalya yakınlarında gezilecek yerler rotasına dahil edebileceğiniz destinasyonlar var. Bu gezi rehberi blog yazıları size tatil planı yaparken yardımcı olabilir.

Daha fazla kültür gezisi yapmak isteyenler, Perge gibi tarihi yerler hakkındaki aşağıdaki yazıları da okuyabilir.

Cevapla