Aspendos Antik Kenti ve Muhteşem Tiyatrosu – Antalya

Aspendos Antik Kenti, Antalya ilinin Serik ilçesindeki Belkıs Köyü’nde bulunan ve muhteşem antik tiyatrosu ile dünyaca ünlü tarihi bir yer. Zamanında adına para bastırılan şehir, ticaret yolu üzerinde bulunduğu için stratejik olarak önemli bir konuma sahip. Günümüzde ise yerli ve yabancı turistin en çok ziyaret ettiği yerlerden. MÖ 10’uncu yüzyılda inşa edilen eşsiz mimariye sahip kent hamam, su kemerleri, agora, sarnıç, anıtsal çeşme gibi eserlerden oluşuyor. ‘Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu nerede, hangi ilimizde, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar’ gibi konular hakkında bilgiler bu yazıda.

aspendos antik kenti tiyatrosu nerede

Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu nerede, hangi ilimizdedir – Antalya –  Hakkında Bilgi

2 tepe üzerine kurulmuş olan antik kent Akdeniz Bölgesi’nin en bilinen tarihi noktalarından. Şehrin çoğu yapısı günümüze kadar gelmiş. Özellikle 15 bin kişi kapasiteli 1900 yıllık amfi tiyatro günümüzde bile etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapmakta. Büyüleyici bir akustiği olan bu tiyatro, Anadolu’nun en güzel açık hava tiyatrolarından biri.

Aspendos Antik Kenti Antalya

MÖ 10’uncu yüzyılda Akalar tarafından kurulan kent önemli bir ticaret şehri özelliği taşıyor. Yakınlarındaki Köprüçay (Antik adı Eurymedon River) ile limana bağlanması ile her uygarlığın sahip olmak istediği yerleşim yerlerinden. Zaten çoğu kez işgallere ve istilalara maruz kalmış. Büyük İskender’in de hüküm sürdüğü kentte görülmesi gereken çok önemli tarihi eserler bulunuyor.

Kemerli su yolları ve devasa büyüklükteki antik tiyatrosu ile en parlak çağlarını Roma İmparatorluğu Dönemi’nde yaşamış. Ayrıca agora, tiyatro, stadyum, hamam, sarnıçlar, kiliseler, bazilikalar, dükkanlar gibi yapılarla oldukça görkemli bir şehir. Helenistik Dönem özelliği gösteren bu eserlerin büyük bölümü, tiyatronun yaslandığı tepenin üst tarafındaki düzlükte sergileniyor.

Aspendos Antik Kenti Hikayesi

Kendi adına madeni bastırılan ilk şehirlerden biri burası. Politik olarak o kadar ön planda olmamasına rağmen kendi adlarına para bastırmaları dikkat çekici unsurlardan. Arkeolojik kazılar sonucu elde edilen bulgularda Aspendos’un eski adının Estwediis olduğu biliniyor. Günümüzde ise Belkıs Köyü’ne yakın olmasından dolayı Belkıs olarak da duyabilirsiniz.

Turistik bir yer olan kentin kuruluşu hakkında aslında çeşitli rivayetler var. Yunan tarihçi, coğrafyacı ve gezgin olan Strabon’a göre Truva Savaşı sonrasında Pamfilya’ya gelen Akalar’ın Aspendos’u kurduğu biliniyor. Yunan mitolojisine göre Pamphylia’ya gelen ünlü kahraman Mopsos önderliğinde Argive kolonicileri şehri kurmuş. Elde edilen sikkelerde şehrin kurucusunun Mopsos olduğu yazmaktadır. Bu arada Pamfilya’nın anlamı ‘tüm kavimlerin ülkesi’ demektir.

aspendos antik tiyatrosu antalya

Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya – Nerede, Nasıl Gidilir – Akdeniz Bölgesi’nin Tarihi Yerleri ve Eserleri

MÖ 467’de Persler ile Yunanlar’ın karşı karşıya geldiği Eurymedon Savaşı burada yapılmış. Köprüçay’ın Akdeniz’le buluştuğu yerde yapılan savaşta Yunan Donanması, Pers Donanmasını bozguna uğratmış. Aspendos şehri, atlar ve altın karşılığında Büyük İskender’in egemenliği altına girmiş. Büyük İskender’den sonra ise ünlü general Ptolemaios’un krallığı altında kent varlığını devam ettirmiş.

Kent, Bizans ve Anadolu Selçuklu dönemlerinde de varlığını sürdürmüş. Zaten tiyatronun hala bu kadar güçlü bir şekilde ayakta olmasının nedenlerinden biri sürekli kullanılması ve onarım görmesi. Osmanlı Dönemi’nde ise önemini yitirerek 18. yüzyılda kaderine terk edilmiş. Günümüzdeyse TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı örenyeri olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Antalya Aspendos Tiyatrosu Hakkında Kısa Bilgi

Antalya Aspendos Antik Kenti sınırları içerisinde görebileceğiniz en görkemli yapılarından biri tarihi amfi tiyatrosu. 15000 kişilik kapasitesi tiyatro duruma göre 20 bin kişiye çıkabiliyor. Türkiye’nin en iyi korunmuş açık hava tiyatrolarından biri olarak dünyaca ünlü bir destinasyon. Ülkemizin tanıtım videolarında da sıkça kullanılıyor.

Roma İmparatoru Marcus Aurelius devrinde MS 2’nci yüzyılda inşa edilen yapının muhteşem bir akustiği var. Heybetli görüntüsü ile tepe yamacına yapılmış olan tiyatro tanrılara ve imparatorlara adanmış. Bu ünlü şaheserin tasarımını yapan mimarı ise Theodoros’un oğlu Zenon’dur.

pamfilya turu antalya manavgat gezilecek yerler

Pamfilya Turu – Antalya Manavgat gezilecek yerler

Selçuklu döneminde tiyatro sultanların konakladığı yazlık konut ve kervansaray olarak kullanılmış. Bu nedenle hep bakım görüp onarılmış. Günümüze kadar bu derece korunarak gelmesinin önemli nedenlerinden. Bu sayede buraya kültür gezisi yapanlar bu güzellik karşısında büyüleniyorlar dersek yeridir.

1930 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk burayı ziyaret ettiğinde “Bu tiyatroyu restore ediniz, ama kapısına kilit vurmayınız; burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz.” sözünü söyleyerek buranın önemini vurgulamıştır. Tiyatro aktif bir şekilde her yıl bazı etkinliklerin merkezi oluyor. Açık hava konserleri, tiyatrolar, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali gibi etkinliklerle hem tarih severler hem de sanatseverler tek bir noktada buluşuyor.

Su Kemerleri, Suyolları

Türkiye’nin en önemli kültür varlıklarından biri olan kentteki en önemli kalıntılardan biri de insanların su ihtiyacını karşılayan su kemerleri veya diğer bir deyişle suyolları. Kuzey tarafta bulunan dağlarda bulunan su kaynaklarından şehre su getiren kemerlerin 1 kilometrelik kısmı günümüze kadar gelmiş. Dönemin şartlarını düşünürsek mühendislik harikası olan suyolları atmosferik basınç yardımıyla su basan 3 adet kuleye sahiptir.

tarihi su kemerleri belkıs köyü

Tarihi Su Kemerleri, Suyolları – Pamphylia Bölgesi Serik Belkıs Köyü – Türkiye’nin en güzel eserleri

Aspendos Köprüsü

Manavgat gezilecek yerler listesindeki Aspendos Antik Kenti yakınlarında görülmesi noktalardan biri ise tarihi köprü. Köprüçay’ın her iki yakasını birbirine bağlayan bu kemerli taş köprü Selçuklu döneminde yaptırılmış. Dönemin ünlü hükümdarı Alaeddin Keykubat devrinde yapılan ihtişamlı köprünün 7 açıklığı bulunuyor.

Köprünün olduğu nokta ücretsiz olduğu için yol üstü buraya uğrayarak fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz. Antik kente ile arasında 3 kilometre uzaklık bulunuyor.

tarihi aspendos köprüsü

Tarihi Aspendos Köprüsü – Kültür gezisi – Antalya Manavgat yakınlarında gezilecek yerler

Aspendos Antik Kenti Nerede

Muhteşem bir mimariye sahip Aspendos Tiyatrosu, Antalya ilinin Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü yakınlarında yer alıyor. Kent, Toros Dağları’ndan gelen ve bölgeye hayat veren Köprüçay’ın yanı başında keşfedilmeyi bekliyor. Antalya – Manavgat Devlet Yolu’nun kuzey tarafında bulunan tarihi yapılar ana yolu yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta.

  • Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasındaki Antalya’ya 49 kilometre.
  • Serik’e 9 km mesafede.
  • Belek Tatil Beldesi’ne 18 km.
  • Manavgat Side ile arasında 36 km.
  • Yazın gezilecek yerler rotalarında bulunan turizm cenneti Alanya’ya 94 kilometre.
  • Büyükşehirlerden Ankara’ya 526, İzmir’e 500 ve İstanbul’a 727 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Nasıl Gidilir

‘Belkıs Harabeleri’ olarak da bilinen eserleri görmek için birden çok alternatif var. Kendi aracınız var ise zaten çok kolay. Trafik tabelalarını takip ederek veya telefondan yol tarifini açarak kolayca ulaşımı sağlayabilirsiniz. Buraya vardıktan sonra aracınızı gişe önündeki ücretsiz otoparka park edebilirsiniz.

Eğer toplu taşımayı kullanmak isterseniz hem Antalya’dan hem Manavgat’tan hem de Alanya’dan otogardan kalkan otobüslere binerek ilk önce Serik’e gelmeniz gerekiyor. Serik’e geldiğinizde Aspendos’a giden minibüsleri binmelisiniz. Minibüsler sizi tiyatronun ön tarafındaki gişelerin orada indiriyor.

Buraya uçakla gelmek isterseniz en yakın havalimanı kentin 37 kilometre doğusunda bulunan Antalya Havaalanı. Havaalanından örenyerine direkt toplu taşıma bulunmuyor. Alternatif olarak araç kiralama, özel shuttle servis ayarlama veya taksi tutma gibi yöntemleri değerlendirebilirsiniz. Toplu taşıma için ise ilk önce Havaş veya 600 Nolu belediye otobüsü ile Antalya Otogar’a gitmelisiniz. Ardından İlçeler Arası Otobüs Terminali’nden Serik minibüsüne binmeniz gerekiyor.

Pamfilya turu için buraya uçakla geleceklere ufak bir hatırlatma yapmadan geçmek istemiyorum. Ucuz Uçak Bileti Siteleri ile En Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur konulu yazılarda bilet konusunda seyahat masraflarını azaltacak ipuçları bulunuyor. Ayrıca en iyi seyahat uygulamaları listesine de göz atın derim ben.

aspendos antik kenti tiyatrosu nerede nasıl gidilir özellikleri giriş ücreti

Aspendos Antik Kenti & Tarihi Tiyatrosu nerede, nasıl gidilir, akustik ve mimari özellikleri, giriş ücreti 2020

Giriş Ücreti 2020

Aspendos Antik Kenti giriş ücreti 2020 yılı için 50 Türk Lirası olarak belirlenmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir örenyeri olduğu için Müze Kart sahipleri ücret ödemeden bu güzel kalıntıları gezebilir. Ayrıca kamuda çalışan öğretmenler, öğretmen kartlarını gösterdikleri takdirde ücretsiz ziyaret edebiliyorlar.

Yılın her günü açık olan örenyerinin ziyaret saatleri ise şöyle:

  • 1 Nisan – 1 Ekim arasını kapsayan Yaz döneminde: Açılış saati: 08:30, kapanış saati: 18:45
  • 1 Ekim – 1 Nisan arasını kapsayan Kış döneminde: Açılış saati: 08:30 , kapanış saati: 17:00

Aspendos Antik Kenti Nerede Kalınır

Aspendos Antik Kenti turu yaptıktan sonra bir yerlerde kalmak isterseniz kalınacak bolca konaklama tesisi alternatifi var. Tarihi eserler çevresinde doğa ile iç içe konaklamak isterseniz Köprülü Kanyon Bungalov Evleri’ni tercih edebilirsiniz. Genel olarak Antalya Bölgesi’nde uygun fiyatlı tesis araştırması yapmak için en iyi otel rezervasyon siteleri arasındaki hotelscombined sitesini kullanabilirsiniz. Kalabileceğiniz başlıca bölgelerdeki otelleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Son Olarak

Turistik Aspendos kültür gezisi ile ilgili yazacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bahsetmek istediğim son konu ise ‘buraya kadar gelmişken başka nerelere gidilir’ konusu. Özellikle arabayla Akdeniz turu yapıyorsanız aşağıdaki yazılarımı okuyarak rotanıza civarda bulunan destinasyonları ekleyebilirsiniz. Tatil planı yapacaklar mutlaka okusun derim.

Kültür turizmi yapmayı seviyorsanız Aspendos Antik Kenti gibi tarihi noktalar olan aşağıdaki antik kentler hakkındaki yazılara da göz gezdirebilirsiniz

2 Comments

Cevapla