Mostar Gezilecek Yerler – En Güzel 10 Yer
Mostar gezilecek yerler bakımından Balkanlar’daki en özel şehirlerden biridir. Osmanlı Dönemi’nden kalma eserleriyle tarihi bağlarımızın güçlü olduğu noktalardan. Özellikle Bosna Hersek’in bu güzel şehri Tarihi Mostar Köprüsü ile sadece bu coğrafyada değil dünyaca ünlü bir yer. Peki ‘Mostar nerede, nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir’ diye merak ediyorsanız bu gezi rehberi yazısında aradığınız cevapları bulacaksınız.
Bu güzel yerleşim yeri özellikle 92-95 arası Bosna Savaşı sırasında çok acı çekmiş. Günümüzde bile şehrin sokaklarında silah ve bomba izlerini görmek mümkün. Buna rağmen acılarını sararak güler yüzlü insanlarıyla yabancı turistleri ağırlıyor.
Bu arada Saraybosna gezilecek yerler ile Saraybosna gezi rehberi yazılarını da göz önünde bulundurarak Bosna Hersek tatil planı yapmanızı öneririm. Hatta Bosna Hersek Gezilecek Yerler listesine göre güzel bir vizesiz Balkan turu rotası çizebilirsiniz.
İçerik Listesi
- 1 Mostar Gezilecek Yerler
- 1.1 1- Mostar Köprüsü
- 1.2 2- Karagöz Bey Camii
- 1.3 3- Tara Kulesi
- 1.4 4- Koski Mehmet Paşa Camii
- 1.5 5- Eski Köprü Müzesi
- 1.6 6- Eğri Köprü – Mostar Gezilecek Yerler
- 1.7 7- Biscevica Evi – Mostar Gezilecek Yerler
- 1.8 8- Müslüm Bey Konağı
- 1.9 9- Blagay Tekkesi (Blagaj Tekija)
- 1.10 10- Kujundžiluk – Mostar Gezilecek Yerler
- 1.11 Mostar Nerede?
- 1.12 Mostar’a Nasıl Gidilir?
- 1.13 Ne Zaman Gidilir?
- 1.14 Mostar Nerede Kalınır
- 1.15 Ne Yenir Ne İçilir – Mostar Gezilecek Yerler
- 1.16 Son Olarak Bosna Hersek Mostar Gezilecek Yerler
Mostar Gezilecek Yerler
Neretva Nehri’nin iki yakasında kurulan kenti görülecek tarihi ve doğal güzellikler bulunuyor. Adriyatik Denizi ile Balkan Bölgesi’ni bağlayan kenti meşhur yapan yapı ise şüphesi Mostar Köprüsü. Bunun yanında eski taş evleri, ahşap konakları, çarşısı, doğası, mütevazı restoranlarıyla aynı zamanda Hersek Bölgesi’nin en büyük şehridir.
Kentin çok kültürlü yapısı var. Farklı etnik kökenden insanları yaşadığı bir şehir burası. Bunu zaten kentin sokaklarında yürüdüğünüz zaman anlıyorsunuz.
Mostar, Orta Çağ zamanlarında Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde bulunuyormuş. Ama yeteri kadar kaynak olmadığı için bu dönemle ilgili karanlık dönem diyebiliriz. O yüzden burada Osmanlı mimarisine sahip yapılar daha ön planda.
Evliya Çelebi Mostar seyahati hakkında şöyle demiş: ‘Mütevazı bir insan olarak 27 yıl boyunca dünya üzerinde sürekli dolaştım. Gördüğüm binlerce mimari eser arasında böylesine muhteşem ve benzersiz bir köprüye hiç rastlamadım.’
Sonuç olarak Mostar, vizesiz Balkan turu yapacakların rotalarında olması gereken yerlerden. Zaten gerek doğası gerekse zengin kültürel varlıklarıyla gezginleri kendine hayran bırakıyor. Lafı çok uzatmadan gezilecek yerler listesine geçelim artık.
1- Mostar Köprüsü
Gezilecek yerler listesinin birinci sırasındaki tarihi Mostar Köprüsü 1557-1566 yılları arasında inşa edilmiş. Köprünün tasarımını Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin üstlenmiş. Köprünün Bosna dilindeki yerel adı (Boşnakça) ise ‘Stari Most’dur.
İlginç bilgi; Genelde köprüler adını bulunduğu şehirden alırken burada durum tam tersidir.
Neretva Nehri’nin her iki yakasını birbirine bağlayan köprünün nehirden yüksekliği 24 metredir. Zaman zaman bu muhteşem kemer köprünün en tepe noktasından nehre atlayan insanları görebilirsiniz. Bu aslında Boşnaklar’ın geleneğiymiş. Ama günümüzde turistlerden bahşiş toplamak amacıyla atlayanlar oluyor.
Köprünün uç taraflarında Halebiye ve Tara adında 2 adet kule bulunuyor. Kulelere yerleştirilen askerler şehre gelebilecek tehlikeyi önlüyorlarmış.
UNESCO Dünya Mirası Liste’sindeki Mostar Köprüsü, 1993’te Hırvat topçu birliklerinin kente top yağdırması sonucu yıkıldı. Bunun görüntülerini YouTube’da izleyebilirsiniz. Savaştan sonra Avrupa Kalkın Bankası, Türkiye, İtalya Hollanda ve Hırvatistan’ın katkılarıyla bir Türk şirketi köprüye günümüzdeki şekli ile tekrar inşa etti.
Tarihi Mostar Köprüsü nerede? Kentin merkezinde yer alan bu şahane yapıya yürüyerek kolaylıkla gelebilirsiniz.
2- Karagöz Bey Camii
Osmanlı mimarisinin özelliklerini çok güzel şekilde ziyaretçilerine sunan tarihi Karagöz Bey Camii 1557 yılında yapılmış. Caminin mimari ise Mimar Sinan’dır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde vezirlik ve sadrazamlık görevlerini yerine getiren Rüstem Bey’in kardeşi Karagöz Bey tarafından yaptırılmış.
Caminin yerel dildeki adı ise Karađozbegova Džamija şeklindedir. Bosna Savaşı’nda hasar gören yapı 2002-2004 yılları arası restore edilmiş. Savaş sırasındaki hasar gören halinin fotoğrafları ise camide sergilenen şeyler arasında.
3- Tara Kulesi
Mostar Köprüsü’nün doğu ucunda bulunan Tara Kulesi Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılırmış. Kulenin duvar kalınlıkları ise 3 metre. Buraya gelirseniz beşinci katına çıkarak eşsiz şehir manzarasını izleyebilirsiniz.
Balkanlar’daki Osmanlı tarihi eserlerinden biri olan kulenin üst bölümünde Tabakhane tarafından gelebilecek tehlikeleri önlemek için askerler nöbet tutuyorlarmış. Şehir Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na geçince tüm özelliklerini yitirmiş.
4- Koski Mehmet Paşa Camii
Mostar gezisi yapıyorsanız uğramanız gereken duraklardan biri de Koski Mehmet Paşa Camii olmalı. 1618 yılında ibadete açılan cami aynı zamanda kentin ikinci büyük camisidir. Tarihi Mostar Köprüsü ile Neretva Nehri’nin manzarasını en güzel biçimde buradan seyredebilirsiniz.
İç kısmı oldukça sade. Burada Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in hediye ettiği halıları görebilirsiniz. İç savaş sırasında Hırvat bombalarından etkilenen caminin yeniden yapımı ise 2001’de bitirilmiş.
Minaresine çıkmak için 98 basamak çıkmanız gerekiyor. Çıktığınızda ise her yer ayağınızın altında oluyor. Bu arada karnınız acıkırsa caminin hemen yanındaki yerde cevapi (Boşnak köftesi) yiyebilirsiniz.
Caminin ayrıca güzel bir bahçesi var. Eğer yaz aylarında giderseniz bahçesindeki şadırvanın buz gibi suyu serinleme imkanı tanıyor. Bahçesinde çay – kahve içebileceğiniz alan da mevcut. Burada tarihi köprünün altından akan nehir olan Neretva Nehri’nin o doyumsuz manzarasını izlerken huzur bulabilirsiniz.
5- Eski Köprü Müzesi
Tara Kulesi’nin hemen altındaki bulunan Eski Köprü Müzesi’nde tarihi Mostar Köprüsü hakkında önemli bilgileri edinebilirsiniz. 2006 yılında açılan müze bir nevi arkeoloji müzesi gibi.
Müzede köprünün yıkılmadan önceki orijinal taş parçalarıyla çok daha önceleri taş köprünün yerinde duran ahşap köprünün kalıntıları sergilenen eserler arasında. Bunun yanında köprünü restorasyon süreci hakkında bilgiler, görseller, resimler yer alıyor.
6- Eğri Köprü – Mostar Gezilecek Yerler
1558 yılında inşa edilen Eğri Köprü Boşnak dilinde ‘Kriva Cuprija’ olarak geçiyor. Gezilecek yerler listesindeki Mostar Köprüsü’nün küçük versiyonu, minyatürü gibi. Bundan dolayı bazı kaynaklarda deneme amaçlı inşa edildiği bile yazıyor.
Balkanlar’daki Osmanlı’dan kalma eserlerden olan Eğri Köprü, Neretva Nehri’ni besleyen Radobolja Deresi üzerinde bulunuyor. Savaş sırasında zarar gördüğü yetmemiş gibi 2000 yılında meydana gelen sel nedeniyle bu taş köprü tamamen yıkılmış. UNESCO ve Lüksemburg’un katkılarıyla orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiş.
Yeşillikler arasındaki köprü fotoğrafçılıkla uğraşanlar için de güzel kareler yakalamayı vaat ediyor. Civardaki restoranlarda ise manzara eşliğinde Bosna Hersek’in meşhur yemeklerini de tadabilirsiniz.
7- Biscevica Evi – Mostar Gezilecek Yerler
Geleneksel Türk evi mimari özellikleri gösteren Biscevica Evi 1635 yılında yapılmış. Şahane ahşap işçiliği ile görülmeyi sonuna kadar hak ediyor.
Ulusal anıt statüsünde olup koruma altında olan yapı 2 katlıdır. Toplamda ise 3 odası bulunuyor. En üst katta bulunan ‘divanhane’ bölümünde bulunan pencerelerden çevreyi de gözlemleyebilirsiniz.
Yapının mutfağı ise evden ayrı olarak bahçede bulunuyor. Bosna Hersek Mostar gezilecek yerler listesinde bulunan Biscevica Evi hakkında daha detaylı bilgi almak için evin avlusuna girmeden sol taraftaki hediyelik eşya dükkanını işleten kişiye danışabilirsiniz. Size Türkçe olarak güzel bilgiler verecektir. Burada ayrıca sevdikleriniz için hediyelik süs eşyası alabilirsiniz.
8- Müslüm Bey Konağı
Müslüm Bey ve ailesinin ikametgah adresi olan Müslüm Bey Konağı’nın inşası 17’nci yüzyılda tamamlanmış. Osmanlı İmparatorluğu dönemi izlerini taşıyan konak, hala bu ailenin soyundan gelenlere ait.
Konağın bazı bölümleri müze olarak sergilenirken bazı bölümleri de otel olarak hizmet veriyor. Mostar şehrinde nerede kalınır diye sorarsanız burada kalmayı düşünebilirsiniz. Düğün, iş toplantıları gibi organizasyonların da düzenlendiği bir yer ayrıca burası. Giriş ücreti 4 KM’dir.
9- Blagay Tekkesi (Blagaj Tekija)
Blagay Tekkesi, 13 kilometre uzaklıktaki Blagay Köyü’nde bulunuyor. Alperenler Tekkesi veya Sarı Saltuk Tekkesi olarak da isimlendiriliyor. Tekkenin en önemli özelliği ise bu topraklarda İslamiyet’in benimsenmesinde önemli rol oynamasıymış. Tekke şimdilerde ise Nakşibendi tekkesi olarak işlevini devam ettiriyor.
Bu arada Sarı Saltuk kimdir diye sorarsanız Anadolu’nun ve Rumeli’nin fethedilmesinde önemli görevler üstlenen halk kahramanlarından biriymiş.
Blagay Tekkesi, doğa ile iç içe konumda bulunuyor. Buna Irmağı’nın kaynağı olan mağaranın hemen yanı başında inşa edilmiş. Balkanlar’da kültür gezisi yaparken bol bol fotoğraf çekebileceğiniz yerlerden.
Eğer vaktiniz varsa tekne turları ile yeraltı mağarasını gezdiren tekne turlarına da katılabilirsiniz.
10- Kujundžiluk – Mostar Gezilecek Yerler
Türkçe ‘kuyumcular’ veya ‘bakırcılar çarşısı’ olarak çevrilen Kujundžiluk, İngilizce’de ise ‘Old Bazaar’ olarak geçiyor. Çarşı, meşhur köprüye açılan güzel bir yürüyüş yolu gibi. Burada keyifle yürürken Bosna Hersek’e özgü yöresel hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.
Sokakta yürürken üzerinde ‘Don’t Forget 93′ yazan taşları görebilirsiniz. Yani ’93 yılını unutma’ diyor. Yaşanan acılar insanlarda çok fazla derin izler bırakmış.
Mostar Nerede?
Mostar, vizesiz Balkan ülkeleri arasındaki Bosna Hersek’in efsane bir şehri. Bosna Hersek’i aynı zamanda güzel bir Avrupa ülkesi olarak sayabiliriz. Ülkenin Adriyatik Denizi’ne açılan kapısı durumdaki şehir ayrıca Hersek Bölgesi’nin en büyük kenti. Hersek Neretva Kantonu’nun da başkenti.
Evleriyle tipik bir Anadolu şehrini andıran bu güzel şehir, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya 129 kilometre uzaklıktadır. Hırvatistan’ın gezilecek en turistik yerlerinden biri olan Dubrovnik’e ise 131 kilometre mesafededir. Dubrovnik denilince akla tabii ki meşhur ‘Game Of Thrones’ dizisinin King’s Landing şehri geliyor.
Mostar’a Nasıl Gidilir?
Ülkemizden buraya direkt olarak ulaşım bulunmuyor. İlk önce Bosna Hersek başkenti Saraybosna’ya uçakla gitmeniz gerekiyor. Bu arada ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘En Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ başlıklı yazılarımı hatırlatmak isterim. Ardından tren veya otobüsle Mostar’a geçiş yapabilirsiniz.
Otobüs seferleri daha sık olduğu için ben otobüsle yolculuk yapmıştım. Otobüs kalkış saatlerini buraya geldiğinizde ilk iş olarak not alın derim. Yeşillikler arasında yolculuk yapmak oldukça keyifliydi. Yol yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor.
Otobüslü vizesiz Balkan turu yapıp Dubrovnik’ten buraya gelmek isterseniz yol 2 buçuk saat civarı sürüyor. Karadağ‘ın en güzel yeri Kotor’dan buraya gelmek isterseniz dikkat etmeniz gereken bir husus var. Çünkü çoğu otobüs Dubrovnik üzerinden gidiyor. Dolayısıyla çok girişli Schengen Vizesi‘ne sahip olduğunuzdan emin. Aksi takdirde Hırvatistan sınırından içeri almazlar.
Eğer arabayla Balkan turu yapıyorsanız da ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Böylece daha hızlı bir şekilde istediğiniz yere varabilirsiniz.
Bu arada Pocitelj gibi çevredeki bazı doğal güzellikleri görmek için hem otobüs kullanabilir hem de araba kiralayabilirsiniz. Ayrıca konaklayacağınız otel veya hostelin sahibi sizi belirli bir ücret karşılığında görmek istediğiniz yerleri gezdirebilir.
İnternet çekmeyen yerlerde bulunmanız durumunda En İyi Seyahat Uygulamaları listesindeki Maps.Me aplikasyonunu telefonunuza indirmenizi öneririm. Yol arkadaşım uygulaması olarak her daim telefonunuzda bulunsun derim.
Ne Zaman Gidilir?
Mostar gezilecek yerler liçin yılın her günü seyahat edebilirsiniz. Sadece kış aylarında Balkanlar’ın o meşhur soğuğundan nasibinizi alabilirsiniz. Ama kışın gezmenin keyfi de ayrı oluyor diyebilirim. Dolayısıyla kışın Avrupa’da gezilecek yerler listesine burayı da ekleyebilirsiniz.
Vizesiz ülkeler 2021 listesindeki Bosna Hersek’e Türkiye’den her gün uçak seferi olduğu için ne zaman isterseniz o zaman tatilinizi gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Uçuş süresi yaklaşık 2 saat. Yani hafta sonu bile kaçamak yapmak için gidebileceğiniz tatil rotaları arasında düşünebilirsiniz.
Mostar Nerede Kalınır
Mostar gezilecek yerler görüldükten sıra geldi konaklamaya. Şehir çok küçük olmasına rağmen yine de konaklama açısında zengin seçenekler sunuyor. Gerek otel odası gerek hostel yatakhanesi gerekse ev kiralama seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Aslında günü birlik gezmenin yeterli olduğu kentte, Bosna’nın o güzel kültürünü daha yakından tanımak için en azından 1 gece kalın derim. Yurt dışı konaklama nasıl yapılır derseniz Otel Rezervasyon Siteleri başlıklı yazıya okumanızı tavsiye ederim. Mostar otelleri için bu listeye göz atarak online rezervasyon yapabilirsiniz. Bosna Hersek Mostar nerede kalınır derseniz aşağıdaki otelleri tavsiye edebilirim.
Eğer ev kiralamak isterseniz Airbnb uygulamasını kullanabilirsiniz. Airbnb nedir, nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız ilgili yazımı mutlaka okuyun. İlk defa üye olacaksanız şu linkten üye olursanız ciddi bir indirim/seyahat kredisi kazanacaksınız. Ayrıca yurtdışı ücretsiz konaklama yöntemlerinden olan Couchsurfing uygulaması aracılığıyla Bosnalı yerel insanların evinde misafir olabilirsiniz.
Ne Yenir Ne İçilir – Mostar Gezilecek Yerler
Bosna Hersek’te ne yenir, Bosna’nın en meşhur yemekleri nedir? Balkanlar’ın yemek kültürü bizim Türk mutfağına benziyor. Örneğin kırmızı etten yapılan cevapi (Boşnak köftesi) ve Boşnak böreği (burek) burada deneyebileceğiniz iki güzel lezzet.
Cevapi inanılmaz lezzetli bir yemek. Pide ve soğan ile sunulan köfteye isteğe göre kaymak da ilave ediliyor.
Boşnak böreğinin peynirli, kıymalı gibi farklı çeşitleri var. Bazı yerlerde sosla birlikte sunuluyor.
Fasulye çorbası, ražnjići, begova çorbası, lonac, klepe gibi lezzetleri de tadabilirsiniz. Peki şehirde gidilecek en iyi restoranlar veya kafeler hangileri?
- National Restaurant Cevabdzinica Tima Irma: İkramlar ile yemeklerinin porsiyonları oldukça doyurucu. Fiyatları da uygun.
- Cafe de Alma: Şehirde en iyi kahve deneyimini Türk lokumuyla birlikte burada yaşayabilirsiniz.
- Restoran Lagero: Gezilecek yerler listesindeki Tarihi Mostar Köprüsü eşliğinde yemek yiyebileceğiniz güzel manzaralı bir restoran.
- Pablo’s Restaurant & Club: Yerel lezzetlerin yanı sıra menülerinde Akdeniz, Avrupa mutfağı da yer alıyor. En iyi biftek restoranlarından.
- Restoran Hindin Han: Etleri çok beğenilen bu restoran Eski Çarşı’nın merkezinde bulunuyor.
- Sadrvan: Öğle veya akşam yemeği için tercih edilebilecek uygun fiyatlı mekanlardan.
Son Olarak Bosna Hersek Mostar Gezilecek Yerler
Mostar gezilecek yerler, yeme içme, ulaşım gibi konular hakkında bilgiler içeren gezi rehberi blog yazısını burada sonlandırıyorum. Tarihi, kültürü, insanları, doğasıyla sonuna kadar görülmeyi hak ediyor. Umarım siz de buraya yakın zamanda giderek bu mükemmel şehre tanıklık edersiniz.
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama Mostar gece hayatı hakkında hiç bilgi vermedim. Çünkü buradaki gece hayatı Saraybosna‘daki kadar hareketli değil. O yüzden gece hayatı hareketli tatil yerlerinden Bosna Hersek başkenti Saraybosna’yı eğlenmek için tercih edebilirsiniz.
Yazımı sonlandırırken Vizesiz Balkan ülkeleri turu yapacaklar aşağıdaki yazılarımı da okumak isteyebilirler.
- Üsküp Gezilecek Yerler
- Makedonya Başkenti Üsküp Gezi Rehberi
- Kuzey Makedonya Gezilecek Yerler
- Priştine Gezilecek Yerler
- Prizren Gezilecek Yerler
- Sırbistan Gezilecek Turistik Yerler
- Budva Gezilecek Yerler
Son olarak Bir Acayip Gezi Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın. Şimdiden iyi tatiller dilerim…