Safranbolu Gezilecek Yerler – Tarihi Evleri ve Daha Fazlası

Safranbolu gezilecek yerler denilince akla ilk olarak Karabük sınırları içerisindeki tarihi Osmanlı evleri geliyor. Osmanlı şehir mimarisi ile ünlü ilçe günümüze kadar oldukça korunmuş şekilde gelmiş. Göz kamaştıran geleneksel ahşap Türk evleri, yaşam kültürü, zengin mirası, kültürü, gelenek ve görenekleriyle bambaşka bir dünya burası. Ayrıca meşhur yemekleri için bile Safranbolu gezisi yapılmalı. ‘Safranbolu nerede, nasıl gidilir, turistik yerler neresi, kalınacak oteller hangileri’ gibi konular hakkında bilgiler bu gezi rehberi blog yazısında.

safranbolu gezilecek yerler tarihi osmanlı evleri nerede

Safranbolu gezilecek yerler listesi – Tarihi Osmanlı evleri nerede, hangi bölgededir, nasıl gidilir

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasında bulunan Safranbolu, özellikle arabayla Karadeniz turu yapanların uğrak noktası. Tarihi ve doğal güzellikleri ile insanı mutlu eden yapısı var buranın. Bozulmamış tarihi dokusu ile Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1994’te girmeyi başaran kültür varlıklarından. Bu arada Safranbolu’da Nerede Kalınır yazısına göz atarak kalınacak konaklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu tarihi ve müthiş doğasıyla özellikle İstanbul’dan hafta sonu gidilebilecek en güzel yerler arasında gösteriliyor. Şehir stresinden bunalanlar için güzel bir kaçamak noktası. Görülecek cazibe merkezleri ve leziz yemekleriyle zaten yılın her günü çok sayıda turist ağırlayan kentlerimizden.

Karabük’ün bu güzel ilçesinin geçmişi Milattan Önce 3000li yıllara kadar uzanıyor. Zamanında Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı İmparatorluğu gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Stratejik olarak da önemli bir konumda bulunuyor. Örneğin İstanbul – Sinop kervanyolu üzerinde yer alması sebebiyle ticaret konusunda gelişmiş. Gelişmenin etkisiyle meşhur tarihi Safranbolu evleri de Osmanlı döneminde inşa edilmiş.

Safranbolu Nerede, Nereye Bağlı, Hangi Bölgede

Türkiye’de kışın gezilecek yerler listesinde de yer alan Safranbolu nerede, hangi bölgede? Anadolu’nun en güzel şehirleri arasındaki kent Batı Karadeniz Bölümü’nde bulunuyor. Aynı zamanda Karabük’ün de en görkemli ilçesi. İsmini safran bitkisinden alan şehre hemen hemen her ilimizden ulaşım çok kolay.

safranbolu nerede hangi bölgede nereye bağlı nasıl gidilir gezi rehberi haritası

Safranbolu nerede, hangi bölgede, nereye bağlı, nasıl gidilir, kaç km – Gezi rehberi haritası

Roma İmparatorluğu döneminde ise bu topraklar Paflagonya olarak adlandırılırmış. İlçe, Karabük il merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Diğer şehirlere ise mesafesi şöyle;

  • Bartın’a 77 km mesafede.
  • Karadeniz’in incisi Amasra ilçesiyle arasında 92 kilometre bulunuyor.
  • Kastamonu ile Zonguldak’a 109 km mesafede.
  • Başkent Ankara’ya 227 km uzaklıkta.
  • İstanbul ile arası 410 kilometre.
  • Bolu’ya 147 kilometre mesafede konumlanmış.
  • İzmir’e ise 765 km uzaklıkta bulunuyor.

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin kültür turizmi merkezleri arasında gösterilen Karabük Safranbolu, konumuyla seyahat etmesi çok kolay bir noktada. Özellikle başkent Ankara ve metropol kent İstanbul’a yakın olması sebebiyle hafta sonu kaçamaklarının en çok yapıldığı yerlerden. İster özel aracınızla ister şehirler arası otobüsle isterseniz de hava yoluyla buraya rahatlıkla gelebilirsiniz.

Otobüs tercih edecekler için çoğu şehirden buraya günlük sefer düzenleniyor. Eğer hafta sonu tatili için seyahat edecekseniz otobüs biletini birkaç gün önceden almanızı tavsiye ederim. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yoğunluk olabiliyor.

tarihi osmanlı evleri mimarisi gezi rehberi

Tarihi Osmanlı Evleri mimarisi, özellikleri – Karabük Gezi Rehberi

Havayolunu tercih edecekler için buraya yakın havalimanı Kastamonu’da. Fakat buraya çok sık günlük sefer düzenlenmiyor. Onun için Ankara Esenboğa Havaalanı’nı düşünebilirsiniz. Her iki durumda da uçaktan indikten sonra ilk önce belediye otobüsü veya Havaş servisleriyle otogara geçmelisiniz. Ondan sonra Safranbolu’ya otobüs bileti almanız gerekiyor. Diğer seçenek ise havaalanında araç kiralamak.

Uçakla gelmeyi düşününler için hatırlatma yapayım. Uygun fiyata uçmak için ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ blog yazılarını okumanızı tavsiye ederim. Bununla birlikte ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ yazısında hem Android hem iOs için hayat kurtaracak bilgiler içeriyor.

Ne Zaman Gidilir

Safranbolu gezi rehberi yazısının önemli konularından biri de ‘ne zaman gidilir’ konusu. Yılın her günü ziyaret edebileceğiniz bir şehir olan Safranbolu özellikle bahar başlangıcından yaz sonuna kadar turist akınına uğruyor. Onun için kabalık ortamlardan hoşlanmazsanız kış aylarında seyahat etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca karlar altındaki masalsı görünümü sizi de büyüleyecek.

Türkiye’de kışın gezilecek yerler arasında bulunan bu kente için resmi veya bayram tatillerinde de gidebilirsiniz. Örneğin 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi resmi bayramlarda günü birlik seyahat edebilirsiniz. Onun dışında daha önce de belirttiğim gibi hafta sonu nereye gidilir diye kararsız kalırsanız hiç düşünmeden buraya doğru yol alın derim.

Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi

Tarihi evleri ile ünlü Safranbolu, ‘şehir’ ve ‘bağlar’ olmak üzere iki kısımda toplanmış. Bağlar kısmı yazlık, şehir kısmı ise kışlık olarak biliniyor. Bağlar Mahallesi yazın serin olduğu için tercih ediliyormuş. İlçe merkezinde görülecek yerlerin çoğu bu bölgede bulunuyor.

Görülmesi gereken çoğu cazibe merkezi birbirlerine yürüme mesafesinde olmasına rağmen arazinin engebeli, yolların yokuşlu olmasından dolayı gezmek yorucu olabiliyor. Ama yine de buna değiyor. Yürümek istemeyenler bisiklet kiralayarak Arnavut kaldırımlı yollarda kenti keşfedebilirler. Ayrıca golf arabalarıyla da şehri gezebilirsiniz. Görülmesi gereken başlıca noktalar aşağıdaki listede.

1- Tarihi Safranbolu Evleri Gezisi

Osmanlı şehir mimarisini çok iyi bir şekilde yansıtan Tarihi Safranbolu Evleri, gezilecek yerler listesinin ilk sırasında olmayı hak ediyor. Şehrin simgesi olan evler oldukça kültürel değere sahip. Birer inci tanesi gibi sıralanan evler Türkiye’nin turistik anlamda tanıtım videolarında da sıkça yer alıyor.

tarihi safranbolu evleri nerede karabük gezilecek yerler

Tarihi Safranbolu evleri nerede – Karabük gezilecek yerler – Arabayla Karadeniz turu, kültür gezisi

18. ve 19. yüzyılda inşa edilen evler adeta sanat eseri gibi ilgi görüyor. Yapıların hem iç dekorasyonu hem dış mimarisi oldukça merak uyandırıyor. Zarif detayları ile hayran bırakan bu evler, birbirlerinin ışığını kesmiyormuş.

Giriş katları taş, üst katları ahşaptan inşa edilmiş. Görselliğinin yanı sıra depreme dayanıklı olmasıyla da dikkat çekici. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu evlerden bazıları turistik ziyarete açık. Ahşap işlemeleri, tavan detayları, dolap çeşitleri geleneksel Türk evi tarihine ışık tutan cinsten.

2- Safranbolu Eski Çarşı – Gezilecek Yerler

Safranbolu Eski Çarşı bölgesinde görebileceğiniz yapılar kent tarihine ışık tutuyor. Burada kendinizi Osmanlı döneminde alışverişe çıkmışsınız gibi hissedeceksiniz. Özellikle Demirciler Çarşısı ve Yemenici Arastası (Yemeniciler Çarşısı)’nda esnaflarla sohbet ederek şehir hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.

Safranbolu’dan ne alınır diye merak ediyorsanız Eski Çarşı’ya mutlaka uğrayın derim. Hediyelik eşya gibi şeylerin fiyatları uygun diyebiliriz. Alan dar olduğu için buraya yürüyerek gitmenizi öneririm. Kahve içmeyi, lokum yemeyi unutmayın.

safranbolu eski çarşı gezilecek yerler gezi rehberi

Safranbolu Eski Çarşı – Ne Alınır – Gezilecek yerler & gezi rehberi

3- Cinci Hamamı ve Hanı

Gezilecek yerler listesindeki Cinci Hamamı ve Hanı, Safranbolu gezisi sırasında en göze çarpan yapılardan birisi. Bu muazzam yapıt, Padişah I. İbrahim devrinde Kazasker olan Hüseyin Efendi tarafından kente kazandırılmış. Yapının ismi, Hüseyin Efendi’nin lakabı Cinci Hoca olmasından geliyor.

Kesme ile moloz taşlardan oluşan yapı 1650li yıllarda inşa edilmiş. 20’nci yüzyıla kadar kervansaray olan kullanılan Cinci Han günümüzde ise otel, restoran, cafe, alışveriş merkezi olarak ziyaretçilerini bekliyor. Giriş kapısı, kilidi ve anahtarı demir işçiliğinin harika örneği olarak insanların ilgi odağı oluyor.

cinci hanı ve hamamı

Cinci Hanı ve Hamamı – Batı Karadeniz Tarihi Yerler & Konaklar

Çeşme Mahallesi’ndeki Cinci Hamamı ise günümüzde ‘Yeni Hamam’ olarak adlandırılıyor. Harem –  selamlık olarak kadın ve erkeklere ayrı bölümlerde hizmet veren hamam eski tarihi özelliklerini hala koruyor. Burada hamam keyfi yaparak hem yorgunluğunuzu atabilir hem de ilginç bir deneyim elde edebilirsiniz.

4- Hıdırlık Tepesi

Safranbolu gezisi sırasında yapmanız gerekenlerden biri Hıdırlık Tepesi Seyir Terası’na çıkarak o muhteşem evleri izlemek. Muhteşem bir manzara burada sizleri bekliyor. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz Instagramlık bir yer burası.

Kuşbakışı şehir manzarasını sunan Hıdırlık Tepesi ayrıca kentin ilk yerleşim yerlerinden. Burada ayrıca Hızır Paşa‘nın makamı, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesi ile Kurtuluş Savaşı kahramanı Dr. Ali Yaver Ataman‘ın anıt mezarı da bulunuyor. Ayrıca burası Hıdırellez gibi bazen çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

hıdırlık tepesi seyir terası safranbolu gezisi

Hıdırlık Tepesi Seyir Terası – Safranbolu gezisi – Görülmesi gereken yerler, konaklar

5- Kent Tarihi Müzesi

Kent Tarihi Müzesi, önceden Hükümet Konağı olarak hizmet vermiş. Şimdi ise şehirle alakalı kültürel, tarihi ve sosyal zenginliği tanıtmaya amaçlayan bir müze olarak tatilcileri ağırlıyor. Müze, Kale Tepesi üzerinde bulunuyor.

Safranbolu gezilecek yerler arasında Kent Tarihi Müzesi, 3 kattan oluşuyor. Müzenin Esnaf Ve Zanaatkarlar Çarşısı bölümü oldukça ilginç. Bunun yanında yöresel kıyafetlerle Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait madeni paralar ve eşyalar sergilenen nesnelerden. Cüzi miktarda giriş ücreti olan müze kesinlikle görülmeyi hak ediyor.

6- Kaymakamlar Gezi Evi

Kültür ve Turizmi Bakanlığı tarafından kentin tarihini tanıtmaya amaçlayan yerlerden biri de Kaymakamlar Gezi Evi. Müze şeklinde hizmet veren konak ahşaptan yapılmış. Burada bu topraklarda yaşayan insanların yaşam tarzlarını, kullandıkları eşyaları vs gözlemleyebilirsiniz.

Karabük Safranbolu gezilecek yerler arasındaki Kaymakamlar Gezi Evi içerisindeki her bir detay göz kamaştırıyor. Ahşam işlemeler, iç dizayn, dekorasyon, duvarlar, pencere pervazları gibi eşsiz detayları başka yerde bulamazsınız. Hıdırlık Yokuşu Sokağı’nda bulunan evin bahçesinde safran çayının tadına da bakabilirsiniz.

Kaymakamlar Gezi Evi Geleneksel Türk Evi Rehberi

Kaymakamlar Gezi Evi – Geleneksel Türk Evi Rehberi

7- Saat Kulesi

Tarihi Saat Kulesi, Anadolu’nun ilk saat kulelerinden biri olarak Safranbolu Gezi Rehberi blog yazısında olmayı hak ediyor. Padişah III. Selim döneminde Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. İnşası 1794 – 1797 yıllarında olmak üzere 3 sene sürmüş.

Hükümet Konağı bahçesinde bulunan saat kulesinin yüksekliği 12 metre. Kulenin saati ise İngiltere’den özel olarak getirtilmiş. 200 yıldan fazla süredir halen çalışıyor. Kültür turizmi yapmak isteyenler Saat Kulesi’ni kesinlikle görmeli.

Tarihi Saat Kulesi Safranbolu gezilecek yerler

Tarihi Saat Kulesi gezisi – Safranbolu gezilecek yerler

8- Cam Teras

Safranbolu gezilecek yerler arasında olması gereken noktalardan birisi de Cam Teras. Kristal Teras olarak da duyabileceğiniz Cam Teras Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunuyor. 80 metre yüksekliğindeki yapılmış olan cam seyir terasında Tokatlı Kanyonu’nun ihtişamını en iyi şekilde görebilirsiniz.

Uçurum kenarında olması sebebiyle insanın adrenalin seviyesini yükseltiyor. Cam terasa adım attığınız anda heyecanlanmaya başlıyorsunuz. Güzel bir atmosferi bulunan Cam Terası yaz-kış ziyaret edebilirsiniz. Oldukça turistik bir yer.

Safranbolu gezilecek yerler Tokatlı Kanyonu Cam Teras turu

Safranbolu gezilecek yerler blog – Tokatlı Kanyonu Cam Teras turu – Doğal güzellikler

Fotoğraf tutkunlarının mutlaka uğraması gereken terasın giriş ücreti kişi başı 7 Türk Lirası civarında. Aracınızı park edebileceğiniz hem ücretli hem de ücretsiz ücretsiz otopark bulunuyor.

9- Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu Karadeniz’in doğal güzelliklerini sunan enfes bir yer. Kanyonun uzunluğu 9 kilometre. Gezilecek yerler arasındaki kanyon, Tokatlı Köyü ile Safranbolu Eski Çarsı arasında bulunuyor. Yemyeşil doğasıyla oksijen deposu olan kanyon yerli – yabancı herkesin beğenisini kazanıyor.

Safranbolu Tokatlı Kanyonu yürüyüş parkuru Gezi rehberi

Safranbolu Tokatlı Kanyonu yürüyüş parkuru – Nerede, Nasıl gidilir – Gezi rehberi

Yemyeşil ağaçlarının yanı sıra gürül gürül akan suları, şelaleleri ile doğa severler için cennet gibi bir yer. Burada farklı aktiviteleri de deneyimleyebilirsiniz. Doğa yürüyüşü, paintball, atla gezi, zipline gibi etkinlikler yapabileceğiniz aktivitelerden sadece birkaçı. Ayrıca burada kamp yapabilir, çadır kurabilirsiniz.

Safranbolu Tokatlı Kanyonu nerede, nasıl gidilir? İlçe merkezinden 8 kilometre uzaklıkta. Kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi toplu taşıma veya tur otobüsleriyle de buraya gelebilirsiniz.

10- İncekaya Su Kemeri – Safranbolu Gezilecek Yerler

Tokatlı Kanyonu üzerinde inşa edilmiş İncekaya Su Kemeri’nin tarihi Osmanlı Dönemi’ne uzanıyor. Sadrazam İzzet Paşa tarafından yaptırılmış yapı ihtişamlı mimarisiyle göz kamaştırıyor. Asıl amacı şehre su getirmek olan İncekaya Su Kemeri şimdilerde ise Safranbolu gezilecek yerler rotalarının gözde mekanlarından.

60 metre yüksekliğindeki yapı, 6 adet kemerden oluşuyor. Kıvrımlı yapısı suyun debisi, akış hızını dengelemek için düşünülmüş. 116 metre uzunluğundaki kemerden geçen su ilk olarak Asmazlar Konağı’ndaki su terazisine, oradan da diğer çeşmelere dağıtılırmış. Zaten şehirde çok sayıda tarihi çeşme görmek mümkün.

incekaya su kemeri türkiye'de kışın gezilecek yerler

İncekaya Su Kemeri nasıl bir yer – Türkiye’de kışın gezilecek yerler – Safranbolu gezisi

11- Demirciler Çarşısı

Safranbolu tarihi yerler arasında bulunan Demirciler Çarşısı kimine göre şehrin en güzel noktası olarak gösteriliyor. Osmanlı Çarşısı görünümünü halen koruyor. Her türlü hediyelik eşya bulabileceğiniz gibi bakır malzemelerden yapılan mutfak ve ev eşyalarıyla dikkat çeken dükkanlar bulunuyor. Safranbolu’dan ne alınır diyenler buraya mutlaka uğramalı.

Cezve, buğurdanlık, kapı tokmağı, tepsiler gibi şeyler çoğunlukta. Çarşı içerisinde yürüyüş yaparken alın teriyle çalışan esnaflarla sohbet edebilirsiniz. Otantik özelliği ile dikkat çeken çarşıda alışveriş haricinde bol bol fotoğraf da çekebilirsiniz. Safranbolu gezisi yapanlar Demirciler Çarşısı’na mutlaka uğramalı.

demirciler çarşısı klasik dönem osmanlı mimarisi

Demirciler Çarşısı – Klasik dönem Osmanlı mimarisi özellikleri

12- Yemeniciler Arastası

Lonca Çarşısı olarak da bilinen Yemeniciler Arastası iki adet sokaktan oluşuyor. Köprülü Mehmet Paşa Cami’si yakınlarındaki çarşıda 48 adet dükkan bulunuyor. Çarşı planı Osmanlı dönemine uzanıyor. Kendine özgü mimarisiyle ilgi odağı olan noktalardan. Yorgancılar, yastıkçılar, Kastamonu dokumasından yapılmış kıyafetler, hediyelik eşyacılar, deri işleri gibi pek çok ürünü burada bulabilirsiniz.

13- Yörük Köyü

Yörük Köyü Safranbolu gezilecek yerler listesinde olması gereken destinasyonlardan. Anadolu’da Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerini görebileceğiniz köylerden. Zaten burası bir Türkmen Köyü. Dar sokakları, cumbalı evleriyle insanı kendine aşık eden farklı bir atmosferi var. Zaten Cumalıkızık gibi Türkiye’nin en güzel köyleri arasında gösteriliyor.

Açık hava müzesi olarak nitelendirebileceğimiz Yörük Köyü, 11’inci yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. Zengin kültürüyle dikkat çeken köye 1996 yılında koruma altına alınmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. Gidilecek yerler arasındaki Yörük Köyü’nde ayrıca Sipahioğlu Konağı’na mutlaka uğrayın. Gözleme – çay keyfi yapın.

Safranbolu gezilecek yerler Yörük Köyü gezi rehberi

Safranbolu gezilecek yerler – Yörük Köyü nasıl bir yer – Gezi rehberi

14- Bulak Mencilis Mağarası

Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Mağara oluşumunun 3 milyon yıl öncesine dayandığı biliniyor. Kireçtaşı oluşumlu mağarada rengarenk damlataşlar, sarkıtlar, sutünlar, dikitler bulunuyor. Göz kamaştıran güzellikte gerçekten.

Yatay olarak gelişme gösteren mağarada fosil bölümü dikkat çekiyor. Mağaranın 6 kilometre uzunluğunda olsa da sadece 350 metrelik bölümünde aydınlatma ve ışıklandırma sistemi var. Safranbolu gezisi yapacakların görmesi gereken duraklardan olan Bulak Mencilis Mağarası, ilçe merkezinden sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

bulak mencilis mağarası nerede

Bulak Mencilis Mağarası nerede – Karadeniz Bölgesi Doğal Güzellikler

Bulak Mencilis Mağarası giriş ücreti 2022 yılında öğrenciler için 8Türk Lirası iken, yetişkinlere 10 TL’dir. Rehber eşliğinde mağaranın iç kısımlarına girmek isterseniz ise 150 TL ödemeniz gerekiyor. Bu arada Bulak Mencilis Mağarası şifa ve güzellik çamuru ile faydalı bir yer olarak biliniyor.

15- Köprülü Mehmet Paşa Camii

Tarihi Köprülü Mehmet Paşa Camii, Safranbolu turistik ve simgesel yerler arasında dikkat çeken yapılardan. Konumu itibariyle eski çarşı içerisinde ziyaretçilerini ağırlıyor. İbadete açık olan camiyi gezebilir, isterseniz namaz da kılabilirsiniz.

Dış mimarisi ile göze çarpan Türk-İslam eserlerinden. Şehrin hemen hemen her noktasında da görülüyor. Caminin bahçesinde bir de güneş saati bulunuyor. Çok özellikli değil ama zamanında namaz vakitlerini takip etmek için kullanılmış. Safranbolu gezi rehberi blog yazısında olmayı hak eden turistik yerler arasında gösteriliyor.

Safranbolu gezi rehberi Tarihi Köprülü Mehmet Paşa Camii

Safranbolu gezi rehberi blog -Tarihi Köprülü Mehmet Paşa Camii – Karabük gezilecek yerler

16- Havuzlu Asmazlar Konağı

Karabük Safranbolu gezilecek tarihi yerler denilince akla ilk gelen noktalardan olan Havuzlu Asmazlar Konağı göz kamaştıran güzellikte. Oldukça ilgi çekici olan ev 1989 yılından bu yana otel olarak hizmet veriyor. Bu özelliği yapıya Türkiye’nin otele dönüştürülen ilk tarihi konağı ünvanını kazandırmış.

Havuzlu Asmazlar Konağı, adı üstünde kentin önde gelen ailelerinden Asmazlar ailesine ait. 19’uncu yüzyılda inşası tamamlanmış. Kocaman havuzu ile bahçesi bulunuyor. Burada konaklamasanız bile kahve içmek için uğrayabilirsiniz. Restoranında yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Tarihi Havuzlu Asmazlar Konağı Kalınacak yerler

Tarihi Havuzlu Asmazlar Konağı – Kalınacak yerler

17- Mehveş Hanım Konağı

Mehveş Hanım Konağı, Safranbolu evleri nasıl bir yer diye soranların keşfetmesi gereken yapılar arasında bulunuyor. Eski dönemlerin ruhunu, dokusunu, kokusunu hissedebileceğiniz önemli bir konak. Gezilecek yer olma özelliğinin yanı sıra ayrıca kalınacak yer olma özelliği de var. Online rezervasyon yapmak için şu linki kullanabilirsiniz.

18- Safranbolu Tabakhane – Gezilecek Yerler

Deri tabakhanesi, kentin 800 yıllık dericilik geçmişine ışık tutuyor. Müze olarak hizmet veren tabakhaneyi, Sarıtunç Gezi adında da duyabilirsiniz. Türkiye’nin ilk ve tek gezi tabakhanesidir aynı zamanda. ‘Tabakhaneye bok yetiştirmek’ deyiminin hikayesi burada daha iyi anlayabilirsiniz. Harika bilgiler öğreneceksiniz.

İç dekorasyonuyla göze hoş gelen müzenin üst katında kahve içebileceğiniz bölüm bulunuyor. Farklı tatlardaki kahveleri burada deneyebilirsiniz. Safranbolu turu için görülesi yerlerden.

Safranbolu gezilecek yerler Tabakhane gezi rehberi

Safranbolu gezilecek yerler – Tabakhane gezi rehberi – Kahve Evi nerede

19- Tepetaklak Konak

Safranbolu gezilecek yerler listesindeki en ilginç destinasyonları arasında gösterilen Tepetaklak Konak 2018’de hizmete açılmış. Çocuklu ailelerin çocuklarıyla güzel vakitler geçirebileceği yerlerden. Nostaljik ev eşyalarıyla dizayn edilmiş olan evde tahmin edeceğiniz üzere her şey tepetaklak şekilde bulunuyor.

Burada bol bol eğlenceli, Insgtagramlık resim çekebilirsiniz. Aslında bu tip evleri İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerde görmek mümkün. Yani vaktiniz varsa uğrayın. Yoksa çok önemli değil bana sorarsanız.

20- Çikolata Müzesi

Karabük Safranbolu gezi rehberi blog yazısının son destinasyonu olan Çikolata Müzesi’nden bahsederek bu kısmı bitirmek istiyorum. Kültür gezisine mola vermek isteyenlerin Tepetaklak Konak gibi gidebileceği eğlenceli duraklardan biri. Burada her şeyin çikolatadan maketi yapılmış. Örneğin han, hamam, çeşme, cami, köprü kemer, cam teras, Osmanlı konağı, safran çiçeği, mağara gibi şeyleri çikolata şeklinde görebilirsiniz.

Siyasi ve devlet adamlarının da çikolatadan portresi sergilenen şeyler arasında. Akçasu Mahallesi’nde bulunan müzeye giriş ücreti 10 Türk Lirası. Tablet çikolata, sıcak çikolata gibi ikramlar ücrete tabii. Bunun yanında farklı tatlardaki hoşunuza giden çikolataları satın alabilirsiniz. Çikolata severler mutlaka uğramalı diye düşünüyorum.

Çikolata Müzesi

Çikolata Müzesi gezisi – Safranbolu gezilecek yerler & Karabük gezi rehberi

Ne Yenir, Ne İçilir

Safranbolu gezi rehberi blogunun en önemli konularından birisi de ‘nerede ne yenir, meşhur yemekleri nelerdir’ konusu. Hafta sonu gidilecek yerler arasındaki Batı Karadeniz’in bu muhteşem ilçesinde hem gözünüz hem karnınız doyacak. Geleneksel lezzetleri, restoranları sizi son derece tatmin edecek cinsten.

Safranbolu gezilecek yerler listesinde rotalar görüldükten sonra enerji almak için yiyebileceğiniz başlıca yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cevizli yayım: Cevizli erişte.
  • Bükme pide: Leziz bir pide çeşidi.
  • Peruhi: Mantıya benzeyen hamur işi yemeği.
  • Kuyu kebabı: Çoğu ilimizde yapılan kuyu kebabını burada da deneyin derim.
  • Safranlı lokum: Adını safrandan alan bu şehre gelip de safranlı lokum yemeden ayrılmak ayıp olur. Safran demişken hatırlatayım: Safranlı kolonya, safranlı sabun gibi bölgeye özel ürünleri de satın alabilirsiniz.
  • Safranbolu simidi: Bildiğimiz simidin susamsız olanı.
  • Ev baklavası: Tatlı ihtiyacınızı giderecek. Özellikle Ramazan aylarında her evde yapılıyor.
  • Bağlar Gazozu: Bölgenin kendine has gazozunu mutlaka için.

Peki Safranbolu yemekleri nerede yenir? Gidebileceğiniz en gözde restoranları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Bu mekanların Tripadvisor seyahat sitesinde puanları oldukça yüksek.

  • Atiş Butik Restaurant: Yöresel mutfağın en iyisini sunan restoran Eski Çarşı’da bulunuyor.
  • Çizgi Cafe: Özellikle rum mantısını harika yapıyorlar.
  • Taşev Sanat ve Şarapevi: Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yiyebileceğiniz Avrupai bir mekan.
  • Nil Yörem Mutfak Cafe Restaurant: Yöresel tatlar için gidilebilecek restoranlardan.
  • Zencefil Yöresel Lezzetler: Peruhi, safranlı etli pilav, karışık sarma gibi ürünleri çok lezzetli olan mekanlardan.

Oteller ve Nerede Kalınır – Safranbolu Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Safranbolu otel ve konaklama bakımından son derece gelişmiş bir yer. Alternatifi bol olan bu şehirde ister lüks otellerde isterseniz de eski konaklarda konaklayabilirsiniz. Buraya hafta sonu gidecekseniz talep çok olduğu için önceden rezervasyon yapmanızı öneririm. Safranbolu otel listesini bu linkte bulabilirsiniz.

Safranbolu gezilecek yerler Nerede kalınır Eski Çarşı

Safranbolu gezilecek yerler – Nerede kalınır – Eski Çarşı gezisi

Gecelik oda fiyatları genelde 150 TL’den başlıyor. Eğer otel yerine ev kiralamak isterseniz Türkiye’de de yasal olan Airbnb sitesi aracılığıyla daire tutabilirsiniz. Bunun için ‘Airbnb nedir, nasıl kullanılır‘ yazısını okumanızı tavsiye ederim. Genel olarak online kalınacak yer ayarlamak için ‘otel rezervasyon siteleri‘ yazısına göz atın derim. Kalabileceğiniz başlıca tesisleri aşağıda derledim. Rezervasyon için otel ismine tıklayınız.

Son Olarak Karabük Safranbolu Gezilecek Yerler

Karabük Safranbolu gezi rehberi blog yazısında ‘gezilecek tarihi yerler, yemekler, oteller’ gibi konular hakkında anlatacaklarım bu kadar. Günümüze kadar korunarak gelmiş bu muhteşem kent umarım bundan sonraki yıllarda da böyle devam eder. Her kesimden insanın gelip keyifle gezebileceği bir yer.

Yalnız Safranbolu gece hayatı beklentisi olanlar hiç zahmet etmesin. Gün nasıl sakinse, gece de bir o kadar sakin ve huzurlu şekilde devam ediyor. Bunun da ayrı bir güzelliği var bana sorarsanız.

Yukarıdaki listeye ek olarak, bonus niteliğindeki Karabük Kent Ormanı, Konarı Gölü ile Hadrianapolis Antik Kenti’ni de ziyaret etmenizi öneririm. Tabii ekstra vaktiniz varsa.

Safranbolu UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olmasıyla ayrıca dikkat çeken kent, hafta sonlarının vazgeçilmez rotası. Yabancı turistlerin özellikle Uzakdoğu Asyalı insanların gözdesi olan bu güzel kenti kısa zamanda sizin de keşfetmeniz gerekir. Konuyla alakalı sorularınız veya paylaşmak istedikleriniz varsa aşağıdan bana yazabilirsiniz.

Son olarak BirAcayipGezi Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

Cevapla