Sarıkamış Gezilecek Yerler – Kristal Karlar Diyarı

Sarıkamış gezilecek yerler bakımından Kars ilinin en güzel ilçelerinden biri. Tarihi ve doğal güzellikleri ile özellikle kış aylarında göz kamaştıran bir görünüme bürünüyor. Örneğin Sarıkamış Kayak Merkezi, Alp Dağları’nda da görülen kristal toz yapılı kar özelliğine sahip olmasından dolayı kış turizminin gözde noktalarından. Bunun yanında kültür gezisi yapmak isteyenlerin de beklentilerini karşılayan bir şehir. ‘Sarıkamış nerede, nasıl gidilir, tarihi Şehitliği nasıl bir yer, kalınacak oteller hangileri’ gibi konuları bu gezi rehberi blog yazısında bulabilirsiniz.

sarıkamış şehitliği nerede kars gezilecek yerler

Sarıkamış Şehitliği nerede – Anma Yürüyüşü – Kars gezilecek yerler

Doğu Ekspresi rotasının vazgeçilmez duraklarından biri olan Sarıkamış Türkiye’nin benzersiz noktalarından. Bu coğrafya birçok savaş ve uygarlığa ev sahipliği yapmış. O yüzden daha çok tarihi olaylarla akla gelen şehirlerimizden. Ama doğal güzellikleri ile de baş döndüren güzellikle. Buraya seyahat edecekseniz bu yazıyla birlikte Kars Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi blogunu da okumanızı tavsiye ederim.

Kars Sarıkamış Gezilecek Yerler

Sarıkamış tarihi ve harika doğasıyla kış aylarında gezginlerin favorisi konumunda. Türkiye’de kışın gezilecek yerler rotalarında her zaman yerini alan kent ile çevresi kış tatili için muhteşem destinasyonlardan biri. Sarıkamış, kayak merkezi, tarihi şehitliği, Rus izlerini taşıyan Baltık Mimarisi ve yemekleriyle insanı kendine hayran bırakıyor.

Sadece yerli turistler değil yabancıların da tercih ettiği tatil yerlerinden. Çok fazla ziyaretçi ağırlamaya başlayınca Sarıkamış, konaklama ve otel bakımından da zenginleşti diyebiliriz. Zaten Alpler’den tek eksik yanı çok fazla bilindik olmaması. Dolayısıyla kışın tatile nereye gidilir diye kararsız kaldıysanız bu blog size yardımcı olacak.

Sarıkamış Gezilecek Yerler Listesi

Son yıllarda Doğu Ekstresi turunun popüler olmasıyla buraya gelenlerin sayısı oldukça arttı. Bölge tam bir cazibe merkezine dönüştü. Sadece şehir içi değil civardaki Ani Harabeleri, Çıldır Gölü gibi yerler sosyal medyada sıkça paylaşılmaya başladı. Ayrıca sarıçam ormanları, 2000 metre rakımın üstündeki yaylalar gibi envai çeşit doğa harikası görebilirsiniz. Lafı uzatmadan ‘Sarıkamış’ta ne yapılır, nereler gezilir’ konusuna geçelim.

1- Sarıkamış Kayak Merkezi

Burası, Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri sıralamasında üst sıralarda bulunmayı hak eden tesislerinden. Bunun nedeni ise Alpler’deki gibi kar kristal yapısına sahip olması. Bu durum burayı dünyada kayak yapmak için en iyi merkezlerden biri yapıyor. Elverişli kar kalınlığı, hava durumu, pistleri, çam ağaçları, doğasıyla Sarıkamış Kayak Merkezi, gezilecek yerler listesinde birinci basamakta olmayı hak ediyor.

sarıkamış kayak merkezi fiyatları

Sarıkamış Kayak Merkezi fiyatları 2020, otelleri, hava durumu, canlı kamera

Her ne kadar ülkemizde Uludağ, Palandöken, Erciyes Dağı gibi yerler popülerliğini korusa da burası daha ucuz. Sarıkamış Kayak Merkezi fiyatları ve skipass ücretleri 2020 yılında hafta içi günlük 50 Türk Lirası iken, hafta sonu 70 TL idi. 2021 sezonu için fiyatları daha sonra güncelleyeceğim. Kayak kıyafeti, ekipman gibi şeyleri kiralamak da makul fiyatlarda.

Sarıkamış Kayak Merkezi nerede, nasıl gidilir? İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan tesislere ister kendi arabanızla isterseniz de toplu taşıma otobüsleriyle gidebilirsiniz. Burada konaklamak için ise şu sitedeki otel listesine bakın derim. Burada ayrıca Sarıkamış Kış Oyunları Festivali düzenleniyor. Şubat ayında organize edilen festivalde offroad ralli, uzaktan kumandalı araba yarışı, kaşar kovalamaca, snowboard, kayak yarışmaları gibi etkinlikler düzenleniyor.

2- Katerina Köşkü

Katerina Köşkü, Ruslar’ın 40 yıl süren Kars işgali sırasında ‘Baltık Mimarisi’ tarzda inşa ettikleri av köşkü. İsmini dönemin Rus Çarı Nikola’nın eşi Katerina’dan alan köşk Çar Nikola Köşkü olarak da biliniyor. Burayı ilginç kılan şey ise 19’uncu yüzyılda inşa edilen yapıda tek bir çivi bile kullanılmamış.

Zamanında askeriye bağlı olan köşk şimdilerde harabe halinde. Buna rağmen görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zaten şehrin sembol yapılarından olduğu için Kars tarihi yerler arasında bulunuyor. Özgün mimarisi ve hikayesi ile ünlü Kars Katerina Av Köşkü nerede diyenler için Kazım Karabekir Mahallesi’nde bulunuyor.

kars katerina av köşkü

Kars Katerina Av Köşkü nerede, nasıl gidilir – Tarihi yerler ve doğal güzellikler

3- Sarıkamış Şehitliği

Tarih derslerinden hatırlayacağımız gibi buranın hüzünlü bir hikayesi var. Sarıkamış Harekatı sırasında Allahuekber Dağları’nda 60000 Mehmetçiğimiz burada 1914 Aralık ayının soğuğunda donarak şehit oldu. Amaçları Rus işgali altındaki Kars’ı geri almaktı ama kurşun bile sıkamadan şehit düştüler.

Bundan dolayı tarihi öneme sahip. Geçmişi daha iyi anlamak için buraya kesinlikle gelinmeli. Özellikle Ocak ayında düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne en azından hayatta 1 kere katılmak gerek diye düşünüyorum. Şehitlikler, Allahuekber Dağları Milli Parkı sınırlarında yer alıyor.

sarıkamış gezilecek yerler allahuekber dağları milli parkı şehitliği

Sarıkamış gezilecek yerler blog – Allahuekber Dağları Milli Parkı Şehitliği

4- Sarıkamış Kültür Evi

Aslında burası bir restoran. Müzisyen Rasim Kaya’nın kendi imkanlarıyla kurduğu bu mekanda hem yöresel Kars yemeklerini tadıyorsunuz hem de eski evlerde kullanılan araç gereçlere tanıklık ediyorsunuz. Rus işgali döneminden kalma silahlar, mermiler ve diğer savaş kalıntıları da sergilenen nesneler arasında.

Otantik eşyalarla süslenmiş duvarlar göze çok hoş geliyor. Burada sanki müzeydeymiş gibi hissediyorsunuz. Evelik çorbası ile çoban kavurma burada çok tutulan yiyeceklerden. Ayrıca kahve içerek kış günlerinde içinizi ısıtabilirsiniz.

kars sarıkamış kültür evi gezilecek yerler gezi rehberi

Kars Sarıkamış Kültür Evi – Doğu Anadolu Gezilecek Yerler, Gezi Rehberi, Tatil Notları

5- Kazım Karabekir Camii

Sarıkamış gezilecek yerler listesinde olması gereken destinasyonlardan biri de Kazım Karabekir Camii. 19’uncu yüzyılda Ruslar şehre hakimken inşa ettikleri Yanık Kilise, daha sonra camiye dönüştürülmüş. Rus Baltık Mimarisi stilini sunan yapı Kazım Karabekir Camii olarak ibadete açılmış.

İnönü Mahallesi’nde yer alan bu ihtişamlı yapı, kenti tekrar geri aldığımızda kilise hizmetine kapatılmış. 1970 yılına kadar ara ara sinema olarak hizmet vermiş. Burada çıkan yangın sonra camiye dönüştürülmesi kararlaştırılmış. Hala etkileyici bir mimariye sahip olduğundan mutlaka gezilip görülmeli.

kazım karabekir camii yanık kilise

Kazım Karabekir Camii – Yanık Kilise – Kars Baltık Mimarisi

6- Ani Harabeleri

Kars Sarıkamış yakınlarında gezilecek tarihi yerler arasında olan Ani Harabeleri Ermenistan sınırına yakın bir konumda bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Ani Örenyeri ayrıca ‘1001 Kilise Kenti’ olarak biliniyor. Ermeni Bagratuni Hanedanlığı, Bizanslılar, Karsaklılar, Selçuklular, Gürcüler, Osmanlılar gibi birçok devlet burada bulunmuş. Burası insanı Orta Çağ’da bir yolculuğa çıkarıyor adeta.

Binlerce yıllık Ani Harabeleri National Geographic dergisinde de tanıtım yazısı çıktı. Yine de dünyaca çapında bir yer olması gerekirken hak ettiği ilgili tam anlamıyla hala göremiyor bana sorarsanız. Ama buraya gidenlerin kesinlikle hayran kaldığını söyleyeyim.

kars ani harabeleri örenyeri

Kars Ani Harabeleri Örenyeri – Türkiye’nin En Güzel Antik Kentleri

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kars Ani Harabeleri giriş ücreti 2020 yılında 15 TL. Müze Kart sahiplerine veya kamuda öğretmen olanlara ise ücretsiz. Görülmesi gereken noktalardan Ani Harabeleri nerede derseniz Sarıkamış ilçe merkezine 103 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Burada ayrıca St. Gregory Kilisesi, Horomos Manastırı, Tigran Honents Kilisesi, Ebu’l Menûçihr Camii gibi yerleri görebilirsiniz. Bütün bu yapılar Kars Sarıkamış tarihi yerler olarak keşfedilmeyi bekliyor.

7- Çıldır Gölü

Şehir merkezi dışında yer alan Çıldır Gölü kış aylarında bildiğiniz buz tutuyor. 1959 metrelik rakımıyla oldukça büyüleyici güzelliği bulunan göl sizlere farklı deneyimler sunuyor. Örneğin buzu testereyle kırdıktan sonra balık tutabilir veya atlı kızaklara binerek donmul göl üzerinden tur atabilirsiniz. Bunun yanında bol bol Instagramlık fotoğraf çekebilirsiniz. Doğa fotoğrafçılığı yapanlar arasında da popüler yerlerden.

Gölde farklı farklı etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri ve en popüler olanı Çıldır Gölü Festivali ve Aşık Şenlik Anma Paneli. Kış aylarında düzenlenen aktiviteleri denk gelirseniz kaçırmayın derim. Sarıkamış gezilecek yerler listesindeki Çıldır Gölü, Kars – Ardahan il sınırında yer alıyor. Arabayla Doğu Anadolu turu yapanlar kesinlikle uğramalı.

çıldır gölü türkiye'de kışın gezilecek yerler

Çıldır Gölü – Türkiye’de Kışın Gezilecek Yerler – Trenle Doğu Anadolu turu

8- Kızlar Kalesi

İlçenin güneydoğusunda Keklik mevkiindeki ormanda inşa edilmiş olan Kızlar Kalesi mimari özelliklerinden dolayı Urartular’a ait olduğu tahmin ediliyor. İç ve dış kale kısımlarından oluşuyor. Oldukça sarp, yüksek bir tepe üzerine kurulmuş.

Buraya doğa sporlarıyla uğraşanlar, trekking ve yürüyüş severler ara sıra tur veya organizasyon düzenliyor. Kısa yürüyüş rotalarında yürüyerek atmosferdeki temiz oksijenini soluyabilirsiniz.

9- Zivin Kalesi

Zivin Kalesi, bölgede bulunan görkemli kalelerden diğeri. Zivin Köyü’nde bulunan kale ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyor. Gerek harpler gerekse zamanın etkisiyle deformasyonlara uğrayan kalenin tam tarihi ise bilinmiyor.

Kızlar Kalesi gibi Urartular zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Haliyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması muhtemel. Ayrıca çalışmalar sonucunda kalenin bir tarafında yer altı tüneli olduğu ortaya çıkmış. Günümüzde bu tünel kapalı olduğundan işlevini yitirmiş durumda.

sarıkamış gezilecek yerler tarihi zivin kalesi nasıl bir yer

Sarıkamış gezilecek yerler – Tarihi Zivin Kalesi nerede, nasıl bir yer

10- Micingert Kalesi

Kars Sarıkamış gezilecek yerler ve gezi rehberi yazısının son destinasyonu ise Micingert Kalesi. İlçe merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer alan kale İnkaya Köyü’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Dev kaya kütlesi üzerine inşa edilen kalenin mimari planı dikdörtgendir. 7’nci yüzyıla ait taş süslemeleri görülse de önceki dönemlere ait izlere tanıklık etmek mümkün.

Oteller, Nerede Kalınır – Sarıkamış Gezilecek Yerler

Kış turizminin bölgede gelişmesiyle konforlu konaklama tesislerinde artış meydana geldi. Çeşitlilik arttı. Burada konaklama için aslında 2 seçeneğiniz var. Ya Sarıkamış Kayak Merkezi otellerinde kalacaksınız ya da ilçe merkezinde. İlçe merkezi tahmin edebileceğiniz gibi daha ucuz. Uygun fiyatlı otellere hotelscombined bu sitesindeki bu listeden bakabilirsiniz. Başlıca tavsiye edilen kalınacak yerler ise şöyle:

Ucuza konaklama yöntemleri için otel rezervasyon siteleri yazısını okumanızı öneririm. Ayrıca ev konforunda tatil yapmak için Airbnb sitesinden uygun evleri günlük veya haftalık kiralayabilirsiniz.

Sarıkamış Nerede, Nereye Bağlı?

Kars’ın en güzel ilçeleri arasındaki Sarıkamış nerede? İl merkezine 58 km mesafede bulunuyor. Çevre illerden Ardahan’a 148, Erzuruma’a ise 156 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık 17 bin nüfusuyla oldukça sakin kentlerimizden.

Sarıkamış’a Nasıl Gidilir

Ulaşım konusu çok rahat. Her türlü imkan mevcut. İster uçak, ister otobüs, isterseniz de trenle buraya gelebilirsiniz. Özel aracınız varsa zaten sıkıntı yapılacak bir durum yok. Eğer özel arabanız yoksa bölgedeki cazibe merkezlerini görmek için araba kiralamak daha cazip olabilir.

Kente trenle gelmek isteyenler meşhur Doğu Ekspresi’yle uzun ama keyifli bir yolculuk sonrasında buraya gelebilir. Kars’tan önceki son duraklardan. Zamanınız bolsa trenle yola çıkıp buraya gelmek muhteşem bir tecrübe olacaktır.

sarıkamış nerede hangi bölgede kaç km nasıl gidilir gezilecek yerler haritası

Sarıkamış nerede, hangi bölgede, nasıl gidilir, kaç km – Kars gezilecek yerler haritası

Sarıkamış gezilecek yerler bölgesine otobüsle gelmek isteyenler için çoğu ilimizden buraya günlük otobüs seferleri bulunuyor. Ayrıca Kars merkezden ilçeler arası çalışan otobüsleri de kullanabilirsiniz.

Uçakla Sarıkamış’a nasıl gidilir? İlçeye en yakın havalimanı 57 kilometre uzaklıktaki Kars Harakani Havaalanı’dır. Havaalanına indikten sonra belediye otobüsleriyle ilk önce Kars Şehir Merkezi’ne gidiyorsunuz. Ardından özel halk otobüsleriyle bu güzel ilçeye varabilirsiniz. Havaalanında araç kiralamak da değerlendirebileceğiniz diğer opsiyonlardan.

Hava yolunu tercih etmek isteyenlere önerilerim olacak. ‘Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ blog yazılarına göz atın. Böylece ucuza uçmanın yolunu bulabilirsiniz. Ayrıyeten ‘en iyi seyahat uygulamaları‘ yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Ne Zaman Gidilir

Kars Sarıkamış gezilecek yerler için bence en iyi zaman kış aylarıdır. Çünkü bembeyaz karlar altındaki bu şehir görsel şölen sunuyor. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi kayak merkezine giderseniz kristal yapılı karlar üzerinde kayak yapmak bambaşka deneyim olacaktır. Kış mevsiminin tek dezavantajı ise soğuk olması.

Aslında kayak veya Doğu Ekstresi tren turu yapmayacaksanız yılın her günü gezilebilir. İlkbahar, sonbahar, yaz fark etmez bana sorarsanız. Tamamen size kalmış.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Sarıkamış’ta ne yenir konusuna gelecek olursak çok sayıda doğal ve organik ürünü burada deneyebilirsiniz. Ama özellikle Kars’ın bu ilçesinde kaz etini, evelik çorbasını, kaşarını, gravyerini, çoban kavurmasını yemeden dönmeyin. Hatta bazı lokantalarda Erzurum’un meşhur cağ kebabını bile harika yapıyorlar. Gidebileceğiniz bazı restauranlar ise şunlar;

  • Kültür Evi
  • Sarı Çam Cağ Kebabı
  • Ormancı Cağ Kebap
  • Çatkapı Yöresel Kahvaltı Ve Ev Yemekleri
  • Özcan Baba
Ne yenir kaz eti

Ne yenir, ne içilir – Yöresel yemeklerden kaz eti

Son Olarak Sarıkamış Gezilecek Yerler

Köklü tarihi ile ünlü Sarıkamış şehrinde gezilecek yerler nerede konusunda bu gezi rehberi blogunda anlatacaklarım bu kadar. Umarım seyahatlerinizde faydalanırsınız. Doğal güzellikleri, antik kentleri, ormanları, kışın bembeyaz örtüsü ile görülesi bir şehir gerçekten. Tekrar hatırlatayım önceliğiniz burada kış tatili yapmak olsun.

Cevapla