Laodikeia Antik Kenti – Denizli

Laodikeia Antik Kenti Denizli ilinin en büyük tarihi yapılarından bir tanesi. Şehrin Lykos Irmağı’nın güneyinde kurulmasından dolayı kenti adı bazı kaynaklarda ‘Lykos’un kıysındaki Laodikeia’ olarak da geçmektedir. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri burada inşa edildiği için Hristiyan dünyasının kutsal topraklarından biri olarak kabul ediliyor. Laodikya Antik Kenti olarak da duyabileceğiniz ve Helenistik Dönem özellikleri gösteren bir yer olan Laodikeia nerede, Denizli Merkez’den nasıl gidilir, tarihi nedir? Bütün bu gizemli kenti ile ilgili her şey aşağıdaki gezi rehberi blog yazısında.

Laodikeia Antik Kenti Denizli tarihi eserleri

Laodikeia Antik Kenti nerede – Denizli Tarihi Eserleri ve Turistik Yerler

Arkeolojik kazı çalışmalarından çıkarılan bulgulara göre kent zamanında Batı Anadolu’nun en önemli ticaret, finans ve dini merkezi konumundaydı. Denizli Pamukkale Travertenleri yakınlarında bulunan Laodikeia, Tripolis ve Hierapolis Antik Kenti’ne komşu diyebiliriz. 5 kilometrekarelik alana kurulmuş kent, tarihi eserler bakımından Türkiye’nin bazı ‘en’lerini içeriyor. Buraya gelmeye karar verirseniz şu yazıları da okumanızı öneririm.

Laodikeia Antik Kenti

Denizli antik kentleri arasında en kutsal noktalardan biri olan şehrin tarihi MÖ 3’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Helenistik dönem mimarisi ve özelliklerinin hakim olduğu kent Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından kurulmuş. Şehir adını ise kralın karısının adı olan Leodike’den almış.

laodikeia antik kenti denizli gezilecek yerler

Laodikeia Antik Kenti – Tarihi sütunlar – Denizli gezilecek yerler

Yapılan kazı çalışmaları sonucu Laodikya Antik Kenti MS 7’nci yüzyıla kadar kesintisiz insanların yaşadığı bir yer olmuş. Önceleri Bergama ve Pontus Krallıklarının egemenliği altında olan bölge MÖ 130 ve 129 yıllarında tamamen Roma Cumhuriyeti’ne geçti. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun önemli kentlerinden biri olmuş. UNESCO Dünya Kültür Geçici Listesi’nde bulunan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropol seviyesinde dini bir merkeze dönüştü.

Romalılar’ın çok büyük önem verdiği kent depremlerden çok çekmiş. Zaman zaman depremlerden yerle bir olan Laodikeia, bir şekilde ayağa kaldırılarak yaşam devam etmiş. Özellikle MS 60 yılındaki depremin çok etkili olduğu kaynaklarda belirtilen önemli konulardan. Her şeye rağmen şehri önemli yapan etkenlerden biri de Kibyra (Gölhisar-Horzum) Conventus’unun merkezi olması.

Laodikeia Antik Kenti Tarihi

Şehir MÖ 3 kurulsa da kentin tarihi çok öncelerine dayanıyor. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda MÖ 5500 yıllarındaki Erken Kalkolitik Dönem’den (Bakır Çağı) itibaren yerleşik hayat olduğuna dair bulgular elde edildi. Ayrıca kentte Geç Kalkolitik Çağı ve İlk Tunç Çağı’na özgü seramik ve çakmak taş gibi buluntular görülmüştür. Kentte yaşam MS 7’inci yüzyıla kadar aralıksız devam etti.

MÖ 50’li yıllarda Romalı devlet adamı ve hatip Çiçero kenti ziyaret etmiş. Hukuk sorunlarını çözmeye çalışmış. Bu da Roma Yönetimi’nin buraya ne kadar önem verdiğini gösteriyor. İmparator Caracalla döneminde ise şehir adına kaliteli sikke bastırıldı. Anıtsal yapılara önem verildi.

Suriye Caddesi

Suriye Caddesi – Kentin En Önemli Yollarından

Hristiyanlığın en önemli şehirlerinden biri olan Laodikya’da MS 4’üncü yüzyıldan itibaren ‘Kutsal Hac Merkezi’ olmuş. İncil’de de adı geçen ve Küçük Asya’nın 7 kilisesinden biri olan Laodikeia Kilisesi burada bulunuyor. Rast gelirseniz burada düzenlenen ayinlere katılabilir veya gözlemleyebilirsiniz.

Amasyalı gezgin Strabon’un notlarına göre şehirde, kuzguni siyah yününün yumuşaklığı ile ünlü bir koyun türü yetiştiriliyordu. Bu nedenle kentte tekstil sektörü de gelişmişti. Bununla birlikte hububat, canlı hayvan pazarı ve mermer ticareti ile kent oldukça zengindi.

Laodikeia Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir

Laodikya Antik Kenti yazının girişinde de belirttiğim gibi Denizli ilinde bulunuyor. Denizli tarihi eserleri arasında çok öneme sahip olan kent, il merkezi, Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ne çok yakın bir mesafede yer alıyor. Pamukkale Yolu’nu takip ederek ve trafik tabelaları yardımıyla ulaşımı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

  • Pamukkale’ye yaklaşık 12 km uzaklıkta.
  • Denizli Şehir Merkezi’ne 8 kilometre uzaklıkta.
  • Eskihisar, Gonca ve Bozburun Köyleri (Mahalle) sınırları içerisinde bulunuyor.

Toplu taşıma ile nasıl gidilir diye sorarsanız Pamukkale’ye giden şehir içi minibüsleri ile buraya rahatlıkla gelebilirsiniz. İsterseniz seyahat acentaları aracılığı ile tur satın alarak da burayı gezebilirsiniz.

laodikya antik kenti nerede nasıl gidilir

Laodikya Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, kaç km

‘Denizli’ye nasıl gidilir’ sorusuna da açıklık getirelim. Kara yolu ile gelebileceğiniz gibi demir yolu ve hava yolu ile de ulaşımı sağlayabilirsiniz. Kendi özel aracınız yoksa şehirler arası otobüslerle yolculuk yaparak horozu ile ünlü olan bu kente gelebilirsiniz. Demir yolu alternatifi olarak ise Eskişehir’den ve İzmir’den tren seferleri düzenleniyor. İstanbul gibi daha uzak şehirlerden gelecekler hava yolunu düşünebilirler. Şehre en yakın havaalanı Denizli Çardak Havalimanı’dır.

Uçakla gelmeyi planlayanlar için bir hatırlatma yapmak istiyorum. Ucuz uçak bileti siteleri ve en ucuz uçak bileti nasıl bulunur yazıları ekonomik tatil için faydalı ipuçları ve tüyolar içeriyor. Malum seyahat masraflarının büyük kısmını uçak biletleri oluşturuyor. Ayrıca en iyi seyahat uygulamaları listesindeki aplikasyonlar seyahatlerinizi ve tatillerinizi kolaylaştıracaktır.

Laodikeia Antik Kenti Tarihi Yapıları

Ege Bölgesi’nin en tarihi yerlerinden biri olan Denizli Laodikya, Helenistik Dönem mimarisi ve Roma Dönemi kalıntıları ile yerli ve yabancı turistin hayran kaldığı bir nokta. 2 adet tiyatro, Anadolu’nun en büyük stadyumu, 5 adet agora, 4 hamam, perystilli evler, 2 adet anıtsal giriş kapısı, 5 nymphaeum, bouleuterion, tapınak, kilise gibi yapılarıyla benzersiz bir kent. Ayrıca Hristiyanlar için kutsal sayılması burayı ayrıca değerli kılan nedenlerden bir tanesi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki kent yeni yeni gün yüzüne çıkarılıyor. Halen bazı bölümlerde kazı çalışmaları devam ediyor. Bazı eserler depremler nedeniyle ve zamanla zarar görmüş olsa da olsa da yapı önündeki panolarda eserin yıkılmadan önceki resimleri insanı hayrete düşürüyor. Kültür gezisi yapacaklar için antik kentte gezebileceğiniz yapılardan bahsedelim.

1- Laodikeia Kilisesi

Bu kilise ‘Küçük Asya’nın yani Anadolu’nun ilk 7 kilisesinden biri (The Seven Churches of Asia Minor). İncil’de de bahsedilen bir kilise olmasından dolayı çok kutsal bir yer. Hristiyanlar için ‘Hac Merkezi’ olmuş bir yapı. Yılın belirli dönemlerinde ayinler düzenleniyor.

2010 yılındaki kazılarda tespit edilen Laodikeia Kilisesi, Roma İmparatoru Büyük Constantinus döneminde (MS 306-337) inşa edilmiş. 313 yılındaki Milano Fermanı ile Hristiyanlığın serbest bırakılmasından sonra yapılmış. Kilise gayet büyük ama çatısı yıkıldığı pek ayakta kaldığı söylenemez. Bundan dolayı kiliseyi iklim koşullarından korumak adına mimari doku ile uyumlu olan çelik konstrüksiyonların taşıdığı polikarbonat paneller ile bir çatı örtüsü yapılmış.

laodikeia kilisesi

Laodikeia Kilisesi – Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri – İncil’de adı geçiyor – Kutsal Hac Merkezi

2- Antik Tiyatro

Anadolu’nun en büyük antik tiyatrolarından birisi burada bulunmaktadır. Aslında burada biri büyük diğer küçük olmak üzere 2 adet tiyatro var. Büyük olan tarihi amfitiyatro yaklaşık 20000 kişi kapasitelidir. Dik bir yamaca kurulu olan büyük tiyatro biraz bakımsız gibi duruyor. Çünkü tam anlamıyla bir Aspendos veya Efes Tiyatroları gibi gün yüzüne çıkarılmış değil. Ama yine de hayranlık uyandırıyor.

Grek tipindeki Laodikeia Antik Kenti Küçük Tiyatrosu ise 15000 kişi kapasitelidir. Büyük tiyatronon 300 metre ilerisinde yapılmış. Sahnesi tamamen yıkılmış. İzleyicilerin oturduğu bölümlerde ise diğerinde olduğu gibi bazı bozulmalar varmış. Ben gittiğimde kazı çalışmaları devam burada devam ettiği için tam olarak göremedim açıkçası.

büyük tiyatro

Büyük Tiyatro nerede – 20000 kişi kapasiteli tarihi bir amfitiyatro – Laodikeia Antik Kenti

3- Tapınak A

Büyük bir kutsal avlusu bulunan tapınak Suriye Caddesi’ne ulaşan Sütunlu Ana Cadde’nin kuzey tarafında bulunuyor. Tapınak girişinde 7 basamaklı bir merdiven bulunuyor. Giriş kapısı ve burgulu sütunları ayakta. Kapıdan geçtiğinizde ise size cam teras karşılıyor. Burada camın alt tarafındaki tarihi kalıntıları gözlemleyebiliyorsunuz.

tapınak giriş kapısı

Tapınak A Giriş Kapısı – Laodikeia Antik Kenti

4- Stadyum ve Gymnasium

Anadolu’nun en büyük stadyumu burada inşa edilmiş. Stadyumun ek yapıları ise Gymnasium bir bütünlük teşkil edecek şekilde kullanılmış. Stadyumu uzunluğu 350 metre, genişliği ise 65 metredir. Seyircilerin oturma alanı ise amfitiyatro şeklinde olup 24 basamaklıdır.

Stadyum MS 79 yılında inşası tamamlanmış. Gimnazyum ise MS 2’nci yüzyılda ise Proconsul Gargilius Antioius tarafından yaptırılmış. Yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla Gymnasium İmparator Hadrianus ve eşi Sabina’ya ithaf edilmiş. Günümüzde ‘Stadyum ve Gymnasium’un büyük bir kısmı tahrip olmuş durumdadır.

5- Anıtsal Çeşme

Çoğu Roma şehirlerinde olduğu gibi burada da anıtsal bir çeşme bulunuyor. Şehrin en büyük caddesinde bulunuyor. 2 tane havuzu ve nişleri bulunan çeşme 2 cepheli olacak şekilde yapılmış. Çeşme, Roma İmparatoru Caracalla’nın 215 yılındaki ziyareti anısına yapılmış.

Çeşmeyi ilk kez gün yüzüne çıkarak ise Fransız arkeologlar. Fransızlar, 1961 ve 1963 yılları arasında Kanada Quebec Üniversitesi adına kazı çalışması yapmış. Yapılan araştırmalar sonucunda MS 5 yılındaki son onarımdan sonra çeşmenin vaftizhaneye dönüştürüldüğü belirtiliyor.  Çeşme havuzunun korkuluk duvarlarında ise mitolojik olayları anlatan muhteşem kabartmalar bulunuyor.

laodikeia antik kenti

Laodikeia Antik Kenti nerede – Ege Bölgesi Tarihi Yerleri – Kültür Turizmi

6- Meclis Binası

Denizli Laodikya Antik Kenti güneybatı bölümünde bulunan meclis binası ön kısmındaki Güney Agora’ya bitişik şekilde yapılmış. Yapımında traverten ve mermer blokları kullanılmış.

 7- Agora

Denizli Laodikeia Antik Kenti sınırları içerisinde 5 adet agora bulunuyor. Roma Dönemi ve Helenistik mimarisi özelliklerini gösteren agoralar görmeye değer. Özellikle Kutsal (Kuzey) Agora’nın yapısı çok güzel. 3D restütisyon çizimlerine baktığınız zaman ne kadar eşsiz olduğunu anlayabilirsiniz. Şimdilerde ise alanda havuz, devasa sütunlar ve kilise temeli gibi kalıntılar bulunuyor.

taş duvar

Taş Duvar – Resimlerle süslenmiş eşsiz bir yapı – Laodikeia Antik Kenti nerede

Giriş Ücreti

Denizli Laodikya giriş ücreti 25 Türk Lirası. Müze Kart sahiplerine ve öğretmenlerine ücretsiz geçiş hakkı bulunuyor. Örenyeri girişindeki gişe aynı zamanda Müze Kart Satış Noktası. Kart alarak giriş yapmanızı tavsiye ederim. Böylece Türkiye’deki bütün antik kentleri, örenyerlerini ve müzeleri ücretsiz gezebilirsiniz.

Kültür turizminin en önemli noktalarından Laodikeia Antik Kenti nerede ve ne zaman ziyaret edilir? Ege Bölgesi’ndeki kent için ziyaret saatleri yaz döneminde saat 8’den 19’a kadar iken, kış döneminde 8’den 17’ye kadar. Eğer yaz aylarında gezecekseniz yanınıza su ve şapka almanızı öneririm.

Denizli Laodikya Otel – Nerede Kalınır

Denizli gezilecek yerler listesinde çok sayıda tarihi ve doğal güzellikler bulunuyor. Hepsini bir günde gezmek imkansıza yakın. O yüzden buraya tatile geldiyseniz en azından 1 gece konaklayın derim. Uygun fiyatlı kalınacak yer bulabileceğiniz Denizli oteller listesine bir bakın derim. Ücretsiz iptal seçenekleri ve güvenilir kullanıcı yorumları ile hotelscombined sitesi kullanışlı bir otel rezervasyon sitesi. Ucuz konaklama tüyoları içeren otel rezervasyon siteleri yazısını da okumanızı öneririm.

Laodikeia nerede kalınır? Şehirde kalabileceğiniz ve tavsiye edebileceğiniz başlıca oteller ise şunlar;

Son Olarak Denizli Laodikya Antik Kenti

Sadece Ege Bölgesi’nin değil Türkiye’nin de en önemli kentleri arasında gösterilen Denizli ilinde Laodikeia Antik Kenti mutlaka görülmeyi hak ediyor. Bölgeye yolunuz düşerse veya arabayla Ege turu yapıyorsanız buraya kesinlikle bir uğrayın. Bonus olarak Pamukkale, Hierapolis ve Karahayıt Termal Kaplıcaları’nı da görme şansı elde ediyorsunuz.

UNESO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan kent için sorularınız veya paylaşmak istedikleriniz var ise aşağıdaki yorum kısmından bana yazabilirsiniz. Blog yazısını beğendiyseniz BirAcayipGezi Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın. Şimdiden keyifli tatiller dilerim.

Cevapla