Kamboçya Gezi Rehberi ve Seyahat Notları
Kamboçya gezi rehberi yazısında sizlere bu güzel ülke ile ilgili çok yararlı ve önemli seyahat notları hazırladım. Çünkü Kamboçya, Güneydoğu Asya’nın en otantik ülkelerinden biri. Yakın tarihte yaşadıkları iç savaş ve soykırım nedeniyle turizm bakımından adını son yıllarda duyurmaya başladı. Her ne kadar sınır komşuları Tayland veya Vietnam kadar öne çıkmasa da gizemli tapınakları ile insanda merak uyandırıyor. Özellikle dünyanın en büyük tapınağı olan Angkor Wat Tapınağı için milyonlarca turist Siem Reap kentine akın ediyor. Lafı çok fazla uzatmadan ‘Kamboçya turu yaparken nerede gezilir, gezilecek yerler nereler, nasıl gidilir, ne zaman tatil yapılır, yemekleri ve gece hayatı nasıl’ gibi konular hakkında bilgi vermeye başlayalım.
İçerik Listesi
- 1 Kamboçya Gezi Rehberi
- 1.1 Kamboçya Tarihi
- 1.2 Kamboçya Nerede ve Nasıl Gidilir
- 1.3 Kamboçya Hakkında Genel Bilgi
- 1.4 Kamboçya Hava Durumu Nasıl, Ne Zaman Gidilir?
- 1.5 Kamboçya Vize İstiyor Mu – Gezi Rehberi
- 1.6 Kamboçya Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
- 1.7 Kamboçya Gece Hayatı – Gezi Rehberi
- 1.8 Alışveriş
- 1.9 Yemekler – Kamboçya Gezi Rehberi
- 1.10 Nerede Kalınır
- 1.11 Son Olarak
Kamboçya Gezi Rehberi
Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kamboçya, Uzakdoğu turlarının kültürel mirası en zengin rotalarından bir tanesi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan çok sayıda tarihi eser ve doğal güzelliklere sahip. Sadece kültür gezisi olarak değil deniz kum güneş turu yapabileceğiniz veya gece hayatı eğlencelerini tadabileceğiniz eşsiz bir ülke Kamboçya. O yüzden burada ne ararsanız var diyebiliriz.
Diğer Güneydoğu Asya ülkelerine nazaran sade bir yaşamı olsa da insanları kendine hayran bırakıyor. Ayrıca turistler için daha güvenilir bir hale gelmesinden dolayı burayı ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Harika yeşil doğası, küçük köyleri, insanlar, tarihi eserleri ve güzel sahillerine hayran kalmamak elde değil zaten. Ülkede görülmesi gereken noktalar ile ilgili notları Kamboçya gezilecek yerler blog yazısında bulabilirsiniz.
Bu Kamboçya gezi rehberi yazısında ise gezilecek yerler haricinde ülke hakkında detaylı bilgi ve notlar vereceğim. Kamboçya tarihi, kültürü, yemekleri, ulaşım, nasıl gidilir, alışveriş nerede yapılır gibi başlıklar halinde bu güzel ülkeyi tanıtmaya çalışacağım. İsterseniz ilk önce tarih konusundan başlayalım.
Kamboçya Tarihi
Kamboçya insanları soylarının 10’uncu yüzyılda bölgede hakim olan Angkor İmparatorluğu’nun kurucu Khmer soyundan geldiğini söylüyor. Ülke, Angkor İmparatorluğu döneminde görkemli tapınakları ve yerleşik hayat düzeni ile Asya’nın en önemli merkezlerinden biri olmuş. Haliyle hem dini hem de kültürel anlamda zengin bir geçmişe sahip.
Geçmişte Khmer İmparatorluğu olarak da anılan ülke 1863 yılında Fransa sömürgesi olmuş. Böylece Fransız Çinhindi Yarımadası’nın bir parçası olarak 1953 yılına kadar Fransız himayesi altında varlığı devam etmiş. Dolayısıyla ülkede Fransız kolonisine ait çok sayıda eser görmek mümkün.
1953’te bağımsızlığı ilan eden ülkede maalesef acı dolu yıllar bitmiyordu. 1975-1979 yılları arasında Çin destekli Pol Pot önderliğindeki Kızıl Khmerler rejimi (Khmer Rouge) ülkede kanlı katliam yaptı. Sorgusuz insafların yapıldığı gibi ülkede mayın döşeli ölüm tarlalarında net olmamakla birlikte 3,3 milyon civarında insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor. Ve ülkede hala 9 milyona yakın aktif mayının bulunuyor. Ne yazık ki bu mayınların tam olarak nerede olduğu ile ilgili bir bilgi yok.
1998 yılında Pol Pot ölünce Kızıl Khmerler de dağıldı. Artık insanlar acılarını unutmaya ve geleceğe ümitle bakmaya başladı. Bununla birlikte turizm konusunda gelişerek dünyanın en önemli destinasyonlarından biri oldu. Kamboçya tarihi ile ilgili belgesel tadında bir film izlemek isterseniz Netflix’de bulunan Angelina Jolie’nin yönettiği ‘First They Killed My Father‘ adlı filmi izlemenizi öneririm.
Kamboçya Nerede ve Nasıl Gidilir
Kamboçya nerede diye soranlar için gezi rehberi yazısında belirtmeden geçmeyelim. Bu güzel ülke Güneydoğu Asya’da bulunuyor. Çinhindi Yarımadası’nın bir üyesi. Sınır komşularından söz etmek gerekirse kuzey ve batısında Tayland, kuzeydoğusunda Laos ve doğusunda Vietnam bulunuyor. Ayrıca Tayland Körfezi’ne de sahil şeridi bulunmakta. Tropikal adalarda deniz keyfi yapmak veya gece hayatı için Tayland‘a gitmenize gerek.
Nasıl Gidilir? Türkiye İstanbul Kamboçya uçak bileti almak isteyenler için maalesef aktarmasız uçuş bulunmuyor. Onun için Emirates, Etihad, Qatar Airwars, Singapore Airlines gibi firmaların sitelerinden aktarmalı bilet bulabilirsiniz. Bu arada ucuz bilet almanın en bilindik yollarından birinden bahsedeyim; bu firmalara e-mail abonesi olursanız kampanyalı uygun fiyata bilet satın alabilirsiniz.
Ülkemizden Tayland’ın başkenti Bangkok ve Malezya başkenti Kuala Lumpur gibi şehirlere uygun fiyatlı uçuş bulma şansı daha yüksek. Bu destinasyonlara uygun uçuş bulursanız hiç kaçırmadan o bileti satın alın derim ben. Daha sonra ise bölgenin en büyük ‘low cost’ hava yolu firmalarından olan Air Asia ile Kamboçya şehirleri Siem Reap, Phnom Penh veya Sihanoukville’e ucuza uçabilirsiniz. Hatta Bangkok’tan Siem Reap şehrine otobüs bileti bile alarak ucuz bir şekilde kara yolu ile sınırı geçebilirsiniz.
Genel olarak ucuz seyahat konusunda daha detaylı bilgileri daha önce yazmıştın. En ucuz uçak bileti siteleri ve ucuz uçak bileti nasıl bulunur adlı yazılarımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Alternatif rota oluşturmak için ise skyscanner veya rome2rio adlı sitelerden tatilinizin ulaşım konusunda planlamasını yapabilirsiniz. Kamboçya turu yaparken gezini kolaylaştıracak en iyi seyahat uygulamaları adlı gezi rehberi yazısına da göz atmanızı öneririm.
Kamboçya Hakkında Genel Bilgi
- Kamboçya nüfusu yaklaşık 17 milyon.
- Başkenti Phnom Penh olan ülkenin resmi adı Kamboçya Krallığı olarak geçiyor.
- Nepal ve Bangladeş ile birlikte Uzakdoğu Asya ülkelerinin en fakir ülkeleri arasında bulunuyor.
- Ekonomi bakımından gelir kaynağını oluşturan en büyük sektörler tekstil ve turizmdir.
- Dünyanın en büyük tapınağı olan Angkor Wat Tapınakları ülkenin en büyük turizmi gelirini oluşturuyor.
- Bayrağında ülkenin simgesi olan Angkor Wat Tapınağı’nın silüeti bulunuyor.
- Hep sıcak olan ülkeler arasında bulunuyor. Yani kışın gidilecek sıcak tatil yerleri arasında değerlendirebilirsiniz.
- Kamboçya dini Theravada Budizmi’dir. Halkın %95’i Budisttir.
- Resmi dili; Khmer Dili.
- Uluslararası havaalanlarının bulunduğu şehirler: Siem Reap, Phnom Penh ve Sihanoukville.
- Kamboçya para birimi Riel’dir. Fakat ülkenin her yerinde Amerikan Doları geçiyor. O yüzden para bozdurmanıza gerek kalmıyor. Sadece dikkat etmeniz gereken nokta ise dolar ile alışveriş yaparsanız para üstü olarak Riel verebilirler. Örneğin 30 Dolarlık hesaba 100 Dolar verirseniz size para üstü olarak 70 dolar değerinde Riel getirebilirler. Bunu ödeme yapmadan bunu netleştirin derim. Hatta 1, 5 veya 10 dolarlık banknotları gitmeden hazır edin bence.
- Bazı yerlerde kredi kartı geçmiyor. O yüzden restaurantlara girmeden bu konuda bilgi alın, eğer kredi kartı ile ödeme yapacaksanız.
Kamboçya Hava Durumu Nasıl, Ne Zaman Gidilir?
Tropikal iklime sahip ülke yıl boyunca sıcak ve nemli bir havaya sahip. Yani 4 mevsim sıcak olan ülkeler arasında diyebiliriz. Yıllık sıcaklık ortalamasından bahsetmek gerekirse; Mayıs ve Ekim ayları arasında 25 derece civarında iken Kasım ve Nisan ayları arasında ise 40 derecelere çıkabiliyor. Çünkü burada yağış sezonu ve kuru sezon olmak üzere 2 mevsim yaşanıyor. Muson yağmurlarının hayatı felç ettiği yağış sezonu Mayıs ve Ekim ayları arasında yaşanıyor. Kuru sezon ise Kasım – Nisan arası.
Ne zaman gidilir? En uygun dönen yağmurun çok yağmadığı kuru sezondur. Tatil planınızı ona göre ayarlamanızı öneririm. Yani kışın gezilecek ülkeler arasında bulunuyor. Ayrıca kışın denize girilecek bir ülkeye gitmek güzel bir tecrübe olacaktır. Ama yağış konusunda iş biraz şansınıza kalıyor. Ben Haziran ayında yani bizdeki yaz mevsiminde gitmiştim ama hiç yağmura yakalanmadım.
Kamboçya Vize İstiyor Mu – Gezi Rehberi
Kamboçya Vizesi nasıl alınır diye sık sık soruluyor? Gözünüz korkmasın. Dünyadaki alması en kolay vizelerden birisidir. Çünkü ayak bastı parası gibi parayı veriyorsunuz vizeyi alıyorsunuz. Vizeyi sınır kapılarında 30 Amerikan Doları karşılığında alıyorsunuz. Bu söylediklerim bordo pasaport sahipleri için geçerli. Çünkü burası yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler listesindeki bulunuyor. Daha vize hakkında daha detaylı bilgi Kamboçya Vizesi nasıl alınır yazısında.
Kamboçya Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
Kamboçya gezi rehberi yazısına başlarken belirtmiştim. Ülke turizm yönünden çok hızlı gelişiyor. Bunun nedeni dünyadaki en büyük tapınaklara ev sahibi yapması olarak gösteriliyor. Haliyle Kamboçya gezilecek yerler listesinin başında Angkor Wat Tapınağı turu geliyor. Ayrıca tapınağın bulunduğu Siem Reap şehri ülkenin en turistik bölgesi. Gezilecek diğer yerlerden de bahsedelim biraz.
Başkent Phnom Penh: Savaş etkileri ve Fransız kolonisi izlerini hala görebileceğiniz bir yer.
Koh Rong Adası: Denizin doyasıya keyfini çıkaracağınız Koh Rong, Türk Adası olarak da biliniyor. Çünkü adada çok sayıda Türk işletmeci bulunuyor. Ayrıca backpackerların yani dünyayı dolaşan sırt çantalı gezginlerin de uğrak duraklarından bir tanesi. Siem Reap gibi Kamboçya gece hayatı burada da çok hareketli.
Koh Rong Sanloem: Lüks otelleri ve plajları ile ümlü bir ada. Kışın balayına nereye gidilir diye düşünüyorsanız burası güzel bir yer. Denize girilecek sakin yerler bulunuyor. Burada huzurlu ve kafa dinlemelik bir tatil geçirebilirsiniz.
Sihanoukville: Ülkenin güneyinde deniz kum güneşi ile ünlü bir tatil beldesi. Ucuz konaklama seçenekleri ile uygun fiyatlı otel ve hostellerde kalarak ucuz bir tatil yapabilirsiniz. Uzakdoğu turlarının vazgeçilmez bir durağı.
Burası bu saydıklarımdan çok daha fazlasına sahip. Kampot, Kep, Kampong Cham ve Battambang gibi şehirler önemli destinasyonlar. Genel olarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyorlar. Görülmesi gereken noktalar hakkında detaylı gezi notları içeren Kamboçya gezilecek yerler blog yazısına bir göz atın.
Kamboçya Gece Hayatı – Gezi Rehberi
Gece hayatı güzel olarak ülkeler arasında bulunan Kamboçya ucuzluğu ile dikkat çekiyor. Güneydoğu Asya’nın diğer ülkeler gibi hareketli geceler yaşanıyor. Özellikle Siem Reap, başkent Phnom Penh ve Koh Rong Türk Adası’nda gece hayatı çok canlı.
Burası her ne kadar dünyanın en fakir ülkeleri arasında bulunsa da turistlerin gecelere akması için her şey mevcut. Kaliteli restaurantlar, atmosferi yüksek gece kulüpleri, enerjik barlar, gece pazarları ve seyyar içki tezgahları gibi yerler gecelerin renkli geçmesini sağlıyor. Ucuz içkileri, farklı kokteylleri, dans etmek için elverişli gece kulüpleri eminim beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak. Lafı çok fazla uzatmak istemiyorum şehir şehir bilgi içeren Kamboçya gece hayatı yazısını kesinlikle okuyun derim.
Alışveriş
Kamboçya alışveriş bakımından ucuz sayılabilecek bir ülke. Ülkede çok fazla alışveriş merkezi olmadığı için çok fazla sokak ve gece pazarları kuruluyor. Haliyle daha ucuza alışveriş yapabiliyorsunuz. Gece pazarlarında çeşit çeşit ülkeye özgü ve meşhur ürünleri gözlemyebilirsiniz. Gece pazarları turistlerin ilgisini çok çekiyor.
Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri tekstil olduğu için hem geleneksel hem de modern elbiseleri bol bol göreceksiniz. İster hediyelik olarak ister anı olarak satın alabilirsiniz. Özellikle Kamboçya ipeği kullanılarak yapılmış şalları sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Ayrıca hazır giyim ürünleri de yok değil.
Yemekler – Kamboçya Gezi Rehberi
Kamboçya mutfağı yemekleri bizim Türk mutfağına hiç de yakın değil. Ama bu demek değildir ki aç kalacaksınız. Yukarıda da dediğim gibi turistik şehirlerde uluslararası mutfak servisi yapan restoranlar çok fazla. O yüzden yerel yemekleri tadabileceğiniz gibi hiç riske girmeden bilindik yemekler ile de karnınızı doyurabilirsiniz.
Restoranlar haricinde Asya’da sokakta yemek yemek aslında bir kültür. Asya turu yapıyorsanız nereye giderseniz gidin her yerde sokak yemekleri göreceksiniz. Plajda, en tenha sokaklarda, gece pazarlarında ve hatta restoran önlerinde bile tezgah açıldığını görebilirsiniz. Kamboçya ülkesinde sokak yemekleri çok yaygın.
Kamboçya’nın en meşhur yemeği ise ‘amok’. Özellikle ‘fish amok’ en popüleri. Gelmişken deneyin derim. Ayrıca ülke genelinde timsah eti de yaygın. Denemek isterseniz ben timsah etli pizza denemiştim. Gayet lezzetliydi diyebilirim.
Nerede Kalınır
Kamboçya gezi rehberi yazısının sonlarına gelirken nerede kalınır ve oteller konusuna gelelim. Konaklama açısından ülke çok ucuz. Hosteller 4 Amerikan Doları’ndan falan başlıyor. Gecelik otel oda fiyatları da yerine göre 10 Dolar civarından başlıyor. Çoğunda kahvaltı ve ücretsiz havaalanı pick-up servisleri oluyor. Yani ‘tuk tuk’lar ile sizi havaalanından almaya geliyorlar.
Siem Reap’te nerede kalınır diyorsanız size önerim şu oteller; Rose Royal Suite, Lotus Blanc Resort, Unity Hostel ve Blossoming Romduol Boutique.
Uygun fiyatlı Phnom Penh otelleri ise şunlar; Sla Boutique Hostel, Aurea Central Hotel ve Penh House & Jungle Addition.
Koh Rong Adası otelleri ve hostelleri ise şunlar; Ariya Resort, Sweet Jungle Bungalows ve Lonely Beach.
Ülke genelinde konaklama tesislerinde yer ayarlarken ücretsiz iptal seçeneği olan booking sitesini kullanmanızı tavsiye ederim. Ucuza konaklama yöntemlerinden bahsettiğim ‘otel rezervasyon siteleri‘ yazısını da okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Alternatif olarak Airbnb ve Couchsurfing gibi uygulamalar ile de yurtdışında ucuza konaklayabilirsiniz.
Son Olarak
Kamboçya gezi rehberi yazısında Asya turu veya tatil yapacaklar için bu güzel ülke hakkında anlatacaklarım bu kadar. Şimdiden iyi tatiller dilerim. Sormak veya paylaşmak istedikleriniz var ise bana yazabilirsiniz. Ayrıca instagram hesabımı da takip etmeyi unutmayın lütfen.