Lviv Gezi Rehberi – Bilmeniz Gereken Herşey
Lviv, tarihi, kültürü, mutfağı ve çılgın gece hayatı ile Ukrayna seyahatlerinin vazgeçilmez duraklarından biri. Ukrayna’nın batısında yer alan bu güzel şehir insanı adeta kendine aşık ediyor. Enfes şehir mimarisiyle baş döndüren kent, ziyaretçilerini sanki Avrupa’daymış gibi hissettiriyor. Dolayısıyla fırsatınız varsa mutlaka Lviv gezisi ve şehir turu yapın derim. Peki Ukrayna Lviv nerede, nasıl gidilir, gezilecek yerler nereler, ne yapılır, ucuz mu, ne yenir gibi soruların cevaplarını bu gezi rehberi blog yazısında bulacaksınız.
İçerik Listesi
- 1 Lviv Gezi Rehberi
- 1.1 Lviv Nerede?
- 1.2 Lviv’e Nasıl Gidilir?
- 1.3 Lviv Havaalanı Şehir Merkezi Arası Ulaşım
- 1.4 Ne Zaman Gidilir?
- 1.5 Ukrayna Lviv Hakkında Bilgiler – Gezi Rehberi
- 1.6 Lviv Nerede Kalınır – Konaklama Gezi Rehberi
- 1.7 Ukrayna Lviv Gece Hayatı – Gezi Rehberi
- 1.8 Lviv Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
- 1.9 Lviv Alışveriş
- 1.10 Ukrayna Lviv Mutfağı – Ne Yenir
- 1.11 Son Olarak
Lviv Gezi Rehberi
Arnavut kaldırımlı sokakların farklı bir güzellik kattığı bu şehir aynı zamanda Orta Avrupa ülkeleriyle de ilişkilerini tarih boyunca sürdürmüş. Avrupai mimarisi ve Sovyet mimarisinin iç içe geçtiği bu güzel kent bana Polonya’nın Krakow şehrini hatırlatmıştı. Sanki minik Krakow gibi bütün sokak şehrin kalbi olan Rynok Square’e çıkıyor.
Ukrayna’nın 7’nci büyük kenti olan Lviv gezilecek yerler listesiyle de turistik ve tarihi bir kent. 750 yıllık köklü kültürünün yanı sıra sınırsız gece hayatı ile de Lviv gezginlerin kalbinde taht kurmuş bir destinasyon.
Ukrayna’nın vizesiz ülkeler 2022 listesinde olmasından mütevellit Türkiye’den de çok sayıda insan buraya ziyarete gidiyor. Ayrıca Ukrayna pasaportsuz gidilebilen ülkeler arasında da bulunuyor. Dolayısıyla uçak bilet alıp gitmek çok kolay.,
Ukrayna Lviv turu için Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur diye merak ediyorsanız bu yazımı mutlaka okuyun.
Lviv Nerede?
Öncelikle Ukrayna nerede, hangi kıtada bulunuyor sorularından başlayalım. Ukrayna Karadeniz’e kıyısı olan ve Türkiye’nin tam kuzeyinde yer alan bir ülke.
Lviv nerede? Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri olan Lviv ülkenin batı bölgesinde bulunuyor. Polonya’ya yakın bir konumda olması sebebiyle ülkenin Avrupa’ya açılan kapısı gibi. Gerek trenle gerekse otobüsle buradan Avrupa’ya da rahatlıkla geçebilirsiniz.
Lviv’e Nasıl Gidilir?
Lviv gezi rehberi blog yazısında bahsetmek istediğim konulardan birisi de nasıl gidilir konusu. Çünkü ulaşım alternatifi çok olan bir destinasyon burası.
Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul’dan Lviv’e yılın her günü uçak seferi var. Uçakla kaç saat sürer diye sorarsanız yaklaşık 2 saat yolculuk sürüyor. Vize ve pasaportsuz olması sebebiyle buraya kolayca yolculuk yapabilirsiniz.
Lviv’e Ukrayna’nın Kiev, Odessa, Kharkiv gibi diğer şehirlerden gelmek isteyebilirsiniz. Bu şehirler arasında havayolunun haricinde tren ve otobüs seferleri de çok sık şekilde düzenleniyor. Alternatif rotaları araştırmak için rome2rio adlı seyahat sitesinden bakabilirsiniz. Ucuz uçak bileti bulmak için ise skyscanner adlı siteye göz gezdirebilirsiniz.
Yol arkadaşı olup hayat kurtaran En İyi Seyahat Uygulamaları listesi bu sayfada. Mutlaka okuyun derim.
Lviv Havaalanı Şehir Merkezi Arası Ulaşım
Lviv havaalanı şehir merkezi arası ulaşım nasıl, şehir içine nasıl gidilir? Resmi adı Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havalimanı (LWO) olan havaalanı şehir merkezinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Küçük bir havaalanı olmasına rağmen Ukrayna’nın en işlek havalimanları arasında gösteriliyor. Haliyle buraya çok sayıda yabancı turist geliyor.
Peki şehir merkezine nasıl ve hangi araçla gidilir? Öncelikle benim önerim Uber Taxi’yi kullanmak. Çünkü şehir merkezi çok uzak olmadığı için çok fazla taksi ücreti tutmayacak. Zaten birkaç kişi birlikte gidiyorsanız en uygun alternatif bu. Normal taksileri yabancılar için önermiyorum. Malum her yerde normal taksiler yabancılara veya o yeri bilmeyenlere zorluk çıkartabiliyorlar. Ukrayna’da ayrıca Uber gibi Bolt Taxi adlı uygulama da aynı işlevi görüyor. Onu da belirtmek istedim.
Ucuz yollu ulaşım için otobüse binebilirsiniz. Bilet fiyatı 5 Ukrayna Grivnası olan 48 nolu hat en ucuz olan ulaşım şekli. Terminal A denilen yerden kalkan otobüsün son durağı ise Halytske perekhrestia Rynok adlı durak. Fakat sizin buraya gelmeden önce Rynok Square Durağı’nda inmeniz gerekiyor. Bu hat 07:00 ve 22:00 saatleri arasında aktif.
Lviv gezi rehberi yazısında havaalanı şehir merkezi arası ulaşım için bir alternatif daha belirtmek isterim. O da trolleybus. 29 nolu trolleybus yine Terminal A’dan kalkıyor. Ivan Franka Durağı’nda indikten sonra 2 dakika yürüdükten sonra şehir merkezine varıyorsunuz. Bu hat 06:10 ve 22:15 arasında hizmet veriyor.
Yukarıda saydıklarım haricinde bir kaç opsiyon daha var aslında. Özel shuttle servis, havaalanında araç kiralama ve express otobüs gibi… Bunlar yukarıda saydıklarımdan elbet bir miktar pahalı. Çok özel durumunuz yoksa bu işlere hiç girmeyin derim.
Ne Zaman Gidilir?
Ukrayna Lviv gezisi veya tatil turu yapmayı planlıyorsanız zamanlamayı da dikkate almalısınız. Çünkü Ukrayna malum kış aylarında oldukça soğuk bir ülke. Eğer ‘kışın gezilmez ya’ diye düşünüyorsanız sizi bahar veya yaz aylarında burada bekleriz. Ama bana sorarsanız kışın gezilecek ülkeler arasında sayarım.
Kışın Lviv hava durumu sıcaklık bakımından soğuk olsa da bence gezmek için herhangi bir engel teşkil etmiyor. Çünkü bazı yerler kış aylarında daha bir güzel geliyor insanın gözüne. Burası da o yerlerden biri bana sorarsanız.
Ama genel olarak yılın her günü ve mevsimi gidebileceğiniz bir destinasyon. Özellikle İstanbul’dan hafta sonu kaçamağı için giden çok oluyor. Dolayısıyla Ukrayna ucuz uçak bileti bulursanız zamana takılmayın derim ben.
Ukrayna Lviv Hakkında Bilgiler – Gezi Rehberi
Lviv gezi rehberi blog yazısında hem bu tarihi kent hem de Ukrayna ile ilgili bilmeniz gereken hap niteliğindeki bilgilerden bahsetmeye geldi sıra. Çünkü ‘Lviv güvenli mi, ucuz mu, kaç gün kalınır, Ukrayna para birimi ne kadar’ gibi sorular çok sık soruluyor.
Ukrayna Lviv güvenli mi, şehir gezisi yaparken sıkıntı yaşar mıyım? Turistik bölgeler yani Rynok Square (Old Town) oldukça güvenli. Zaten insanların yoğun olarak bulunduğu bir bölge oluyor burası. Dolayısıyla bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değil.
Ukrayna vize istiyor mu? Yazının girişinde de belirttiğim gibi burası hem kimlikle gidilebilen hem de vize istemeyen ülkeler arasında bulunuyor. Yani bilet alıp seyahatinizi gerçekleştirebiliryorsunuz. Sadece pasaport kontrolünde yanınızda otel rezervasyonu, dönüş bileti ve eğer covid durumu için isteniyorsa seyahat sağlık sigortası olsun.
Ukrayna hangi dili konuşuyor? Ülkede Ukraynaca konuşuluyor. Ama herkes Rusça biliyor. İngilizce konusunda da genç kesimin İngilizce bildiğini söyleyebilirim.
Ukrayna para birimi Grivna kaç TL? 1 Amerikan Doları (USD) yaklaşık 28 Grivna (UAH) ediyor. Ona göre kaç Türk Lirası olduğunu güncel kur üzerinden hesaplayabilirsiniz.
Ukrayna’nın dini nedir? Ülke nüfusunun çoğunluğu Hristiyandır. Hristiyanlığın büyük bölümünü de Ortodokslar oluşturuyor. Ondan sonra Katolik ve az sayıda da Protestanlar geliyor.
Lviv nüfusu ne kadar? 700000’in üzerinde nüfusa sahip bu tarihi kentte Ukraynalı kadınların sayısı erkeklerin sayısından daha fazla olduğu istatistiksel bilgi olarak göze çarpıyor.
Lviv Nerede Kalınır – Konaklama Gezi Rehberi
Ukrayna’nın en güzel gezilecek yerler listesinde bulunan turistik Lviv şehrinde nerede kalınır, konaklama için nelere dikkat edilmeli? Bölge olarak ilk tercihiniz Old Town bölgesi yani meşhur Rynok Square meydanının yakınları olsun. Çünkü daha önce de yazdığım gibi kentin kalbi burada atıyor.
En ucuz ve en güvenli Lviv otel listesini hotelscombined veya booking sitelerinde bulabilir, gezginlerin yorumlarına ve puanlarına göre konaklamak istediğiniz yeri seçebilirsiniz.
Rynok Square bölgesi ayrıca turistler için oldukça güvenli bir bölge. Günün her saati dışarıda olsanız daha bir problemle karşılaşmazsınız. Zaten turistlere yönelik oteller bu çevrede yoğunlaşmış vaziyette bulunuyor.
Peki Lviv otelleri pahalı mı, gecelik ne kadar? Aslında her bütçeye uygun konaklama tesisi şehirde mümkün. Her şey dahil 5 yıldızlı oteller, günlük-haftalık-aylık kiralık daireler, sırt çantalı gezginler için ucuz hosteller… Yani her kesim için alternatif mevcut.
Yurtdışında ucuz konaklama nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını En İyi Otel Rezervasyon Siteleri yazısında bulabilirsiniz.
Otel haricinde Ukrayna’da ev kiralamak için Airbnb uygulamasını kullanabilirsiniz. Mutfağı, televizyonu, interneti evlerde konaklayarak kendi eviniz gibi konforlu şekilde tatilinizi geçirebilirsiniz. Bu arada ‘Airbnb nedir, yurtdışında nasıl kullanılır‘ konulu yazımı da okuyun derim.
Kalınacak Yerler
Lviv gezi rehberi yazısında sıra geldi konaklayabileceğiniz birkaç otel tavsiyesi vermeye. Aşağıdaki oteller ve hosteller son derece güvenli olup gezginlerden yüksek not almış yerler. O yüzden bütçenize hangisi uygunsa gönül rahatlığıyla online rezervasyon yapabilirsiniz.
- Dream Hostel: Hem ucuz hem temiz hem de son derece güvenli bir hostel. 4 kişilik odalarda kalabileceğiniz gibi kendinize ait tek veya çift kişilik odalarda da konaklayabilirsiniz.
- Swiss Hotel: 4 yıldızlı bu otelde konforlu bir şekilde gecenizi geçirebilirsiniz.
- Danylo Inn: Oldukça merkezi olan bu tesis, beklentilerinizi tam anlamıyla karşılıyor.
- Nobilis Hotel: 5 yıldızlı her şey dahil olan Nobilis Hotel, Lviv gezilecek yerler listesinde de olan Rynok Square’a biraz uzak olsa da buna değer.
- CITY Aparts: Bu konaklama tesisi ev veya daire kiralamak isteyenlerin değerlendirebileceği güvenli bir apart otel.
Hazır Ukrayna’ya gitmişken Kışın Avrupa’da Gezilecek Yerler adlı yazıyı da okuyarak seyahatinize yeni rotalar ekleyebilirsiniz.
Ukrayna Lviv Gece Hayatı – Gezi Rehberi
Ukrayna denilince akla ilk gelen konulardan bir tanesi de gece hayatı meselesi. Peki Ukrayna en güzel gece hayatı nerede? Gece hayatı hareketli olan tatil yerleri arasında Ukrayna’nın başkenti Kiev, Odessa, Kharkiv ve Lviv başta geliyor.
Lviv gece hayatı oldukça hareketli ve çılgınca yaşanıyor. Güneş battıktan sonra hareketlenen sokaklar gece yarısına doğru daha da coşuyor. Mekanlarda eğlenceler neredeyse sabaha kadar devam ediyor.
Gece kulübü bakımından oldukça tatmin edici olan şehirde barların da enerjisi yüksek. Bana sorarsan gece kulübü haricinde atmosferi etkileyici yer Pravda Beer Theater. Rynok Square’de bulunan mekanda cuma ve cumartesi akşamları orkestra ve cover rock grubu eşliğinde insanlar biralarını içerek eğleniyor. Kesinlikle deneyin derim.
Ukrayna gece hayatı fiyatları Avrupa’ya nazaran ucuz. Fakat Dolar – Türk Lirası kurunun yüksek olması sebebiyle artık bize de pahalı geliyor diyebiliriz. Ukraynalı güzel kızların, gençlerin gecelere renk kattığı bu şehirde aşağıdaki mekanlar öne çıkıyor:
- Malevich Night Club
- Zanzibar Gece Kulübü
- The Cult
- Metro Club
- Numbers Bar
- The Gas Station
- !FESTrepublic
- Bidon Bar
- Picasso Nightclub
- De Luxe
- Piana Vyshnia (Burası için bar denemez ama buraya yol üstü uğrayıp kesinlikle vişne likörünü deneyin.)
Lviv Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
Bİr önceki gezi rehberi blog yazısında zaten Lviv gezilecek yerler listesinden bahsetmiştim. Şehirde görmeniz gereken en güzel 20 destinasyonu o yazıda bulabilirsiniz. Bu başlık altında da kısaca değineceğim.
Burası Ukrayna’nın en tarihi kentlerinden biri. Buraya sadece gece hayatı için değil bu kültürü, coğrafyayı, mimariyi keşfetmek için de gelinmeli. Çünkü UNESCO Dünya Mirası listesinde olan çok güzel yerler sizi bekliyor. Aşağıdaki turistik noktaları Lviv gezisi ve şehir turu sırasında mutlaka görün.
- Rynok Square
- Lviv Belediye Binası – Gezilecek Yerler
- Lviv Opera Binası
- Lychakiv Mezarlığı
- Potocki Sarayı (Potocki Palace)
- St. George Katedrali
- Virmenska Caddesi
- Lviv High Castle
- Ivan Franka Parkı
- Lviv Etnografya Müzesi, Sanat ve El Sanatları
- Dominikan Katedrali ve Manastırı
- Kornyakt Sarayı & İtalyan Avlusu (Italian Courtyard)
- Lviv Ermeni Katedrali – Gezilecek Yerler
- Lviv Silahhane Müzesi
- Taras Shevchenko Meydanı
- Yerel Mimari ve Kırsal Yaşam Müzesi
- Eczacılık Müzesi (Pharmacy Müzesi)
- Boim Şapeli
- Kayıp Oyuncaklar Müzesi
- Bernardine Kilisesi
Lviv Alışveriş
Lviv’den ne alınır, alışveriş nereden yapılır? Kenti yürüyerek keşfedecekseniz zaten hediyelik eşya satan küçük küçük dükkanları göreceksiniz. Bu yerlere çekinmeden girebilirsiniz. Sevdiklerinize veya kendinize anı olarak saklayabileceğiniz güzel şeyler var.
Opera Binası’nın olduğu yerden Rynok Square’e doğru giderken yol kenarında kurulu olan ufak bir pazar göreceksiniz. Burada yöresel giysiler, el yapımı tablolar vs satılıyor. Burada da size ilginç gelen şeyleri görebilirsiniz.
Gezi rehberi yazısında bahsetmek istediğim şeylerden biri de kentteki en büyük alışveriş merkezi olan Forum Lviv. Şehir merkezine yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Burada elektronik eşyalardan, markalı giyim mağazalarına kadar çoğu şeyi burada bulabilirsiniz.
Son olarak Lviv’in ayrıca peyniri ve kahvesi de meşhur. Herhangi bir markete girip peynir de alabilirsiniz. Kahve için ise meydanki Lviv Coffee Mining Manufacture’e mutlaka uğrayın. Kahveyle birlikte cheesecake de deneyebilirsiniz.
Ve kesinlikle uğramanız gereken dükkanlardan biri de Lviv Homemade Chocolate. Burada çeşit çeşit çikolatalar satılıyor. 3 katlı binanın ilk katında oturup sıcak çikolata, erimiş çikolata gibi şeyleri deneyebilirsiz. Üst katta ise birbirinden lezzetli çikolata çeşitleri satılıyor. Sevdiklerinize ve kendinize çikolata alın derim. Benim favorim tarçınlı çikolata bu arada.
Ukrayna Lviv Mutfağı – Ne Yenir
Gerek tarihi gerek kültürü gerek gece hayatı ile anılan Lviv ayrıca mutfağı ile de fark yaratan şehirlerden. Hem atıştırmalık hem de ana yemekleriyle Ukrayna lezzetlerini en güzel biçimde ziyaretçilerine sunuyor.
Öncelikle şehirde kruvasan oldukça meşhur. Lviv Croissant adlı mekanda kruvasan ekmeğinden sandviçler yapılıp satılıyor. Muz-nutella ikilisi, ton balığı, tavuk eti gibi birbirinden farklı tatlı veya normal sandviçleri sunuluyor. Denemenizi öneririm.
Yöresel lezzet olarak strudel’i denemenizi tavsiye ederim. Farklı farklı çeşitleri olan bir börek var. Meydanda bulunan Galician Cheesecake and Strudel Bakery adlı fırın-cafe tarzındaki mekana sırf bunun için gidin derim. Gerçi bana biraz tuzsuz gelmişti strudeller ama yine de afiyetle yemiştim.
Öğün yemeklerinden bahsetmek gerekirse kahvaltı için kruvasan yiyebilirsiniz. Ya da Cukor Red adlı mekanda güzelce kahvaltınızı yapabilirsiniz. Öğle ve akşam yemeği için Arsenal adlı et lokantasına mutlaka gidin. Önünde uzun kuyruk oluşsa da sabırla bekleyin buna değiyor. Ayrıca meydanda bulunan ‘Slava Ukraine’ adlı parola ile girilen Kryivka mekan oldukça otantik ve yemekleri lezzetli.
Son Olarak
Ukrayna Lviv gezi rehberi blog yazısında anlatacaklarım bu kadar. Bu rehberde sizlere ulaşım, yemek, gece hayatı, alışveriş, gezilecek turistik yerler gibi konular hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur ve keyifle okumuşsunuzdur.
Bu güzel şehirle ilgili sizin de paylaşmak istedikleriniz varsa aşağıdaki yorum kısmından deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca sorularınız varsa da mutlaka yazın.
Bu arada bu yazıları yazarken Rusya Ukrayna’yı işgal etmeye başladı maalesef. Maalesef Rusya Ukrayna savaşı başladı. Umarım bir an önce biter.
Son olarak Bir Acayip Gezi Instagram hesabını da takip etmeyi unutmayın.