Mersin Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi

Mersin gezilecek yerler bakımından ülkemizin tarihi ve turistik kentlerinden bir tanesi. Kilikya Bölgesi’nin merkezi olan bu coğrafya dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Ayrıca Mersin mütevazı tatil yerleri ile deniz turizmi konusunda da yaz aylarında çok sayıda turist ağırlayan şehirlerimizden. Kısacası burada herkes için bir şeyler var. Peki Mersin nerede, nasıl bir yer, nasıl gidilir, plajları ve denize girilecek yerleri güzel mi’ gibi konuları bu gezi rehberi yazısında bulabilirsiniz.

Yerköprü Şelalesi nerede Ülkemizin doğal güzellikleri

Yerköprü Şelalesi nerede – Ülkemizin doğal güzellikleri

Köklü geçmiş, renkli doğası, elverişli iklimi ile turizm konusunda tatilcilerin beklentilerini karşılayan bir şehir. Oldukça büyük olan şehirde gezilecek o kadar çok yer ki 2-3 gün anca yeter. O yüzden öncelikle olarak gezmek istediğiniz yerleri güzelce planlayın derim.

Mersin Gezilecek Yerler

Plajları ve koyları ile insanların ilgisini çeken Mersin, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahip. Akdeniz’in diğer tatil cenneti Antalya’nın gölgesinde kalan kent yine de beklentilerin üzerinde bir destinasyon.

Cennet Cehennem Obrukları, Yerköprü Şelalesi, Kızkalesi, St. Paul Kilisesi gibi yerleri en çok ziyaretçi ağırlayan noktalar. Görülecek yerler daha çok Silifke, Erdemli tarafında yoğunlaşıyor. Ama müzeler, Marina gibi Mersin merkezde gezilecek yerler de görülmeli.

13 tane ilçesi bulunan Mersin ilinin tarihi ve turistik yerleri birbirlerine çok yakın sayılmaz. O yüzden gezmek vakit alıyor. Özel aracınız varsa rahat rahat gezebilirsiniz. Ama dağlar ve virajlı yolları aşmak zaman alabiliyor.

 1- Yerköprü Şelalesi

Etkileyici güzelliği ile bir doğa harikası olan Yerköprü Şelalesi Mut ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Göksu Nehri’ni besleyen Ermenek Çayı’nın meydana getirdiği şelalenin yüksekliği 30 metre.

Şelalenin döküldüğü yerde oluşan göl ile birlikte doyumsuz bir manzara ortaya çıkmış. Sarkıtları, eşsiz bitki örtüsüyle cennet gibi bir yer. Bu güzellik Yerköprü Şelalesi Tabiat Anıtı olarak koruma altına alınmış.

Mersin nasıl bir yer Yerköprü Şelalesi Gezi Rehberi

Mersin nasıl bir yer – Yerköprü Şelalesi Gezi Rehberi

Yerköprü Şelalesi nerede, nasıl gidilir? Mersin gezilecek turistik yerler arasındaki şelale, Karaman il sınırına yakın bir konumda bulunuyor. Yani sahil şeridinden oldukça iç kısımda. Milli Park’a giriş ücreti ise arabayla 12 Türk Lirası.

2- Cennet Cehennem Obrukları (Mağaraları)

Türkiye’nin en güzel doğa harikalarından biri olan Cennet Cehennem Obrukları milyonlarca yıl önce Miyosen Çağ’da oluşmuş. Zamanında mağara olan obruklar, tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş.

Oldukça ürpertici görünüme sahip olan Cennet Cehennem Mağaraları’ndan 70 metrelik Cennet Çukuru’na inebiliyorsunuz. Önceden merdivenle inilen obruğa şimdilerde ise asansörle inebilirsiniz. 1’inci derece doğal sit alanı olan obruklara bu asansörün yapılmasının bayağı tartışmaları olmuştu.

Mersin gezilecek yerler Cennet Cehennem Obrukları nerede

Mersin gezilecek yerler – Turistik Cennet Cehennem Obrukları nerede

Cennet Obruğu’na bazı kiliseler bulunuyor. Helenistik Dönem özellikleri gösteren Zeus Tapınağı ile Meryem Ana Kilisesi’ni aşağıya inerseniz görebilirsiniz

Cehennem Obruğu’nun dibine ise inilmiyor. Bu obruğun yüksekliği ise 128 metre. Yani yaklaşık 40 katlı binaya karşılık geliyor. Burada yukarıdan da olsa bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Cennet Cehennem Obrukları nerede? Silifke’nin Narlıkuyu Mahallesi’ne bağlı. Akdeniz sahil şeridine yakın konumda. Giriş ücreti ise 60 TL olup, Müze Kart sahiplerine ise ücretsiz.

3- Astım Mağarası

Cennet Çöküğü’ne 300 metre uzaklıktaki Astım Mağarası’na uzun bir demir merdiven kullanılarak iniliyor. Üçüncü jeolojik dönemin özellikleri gösteren mağaranın nem oranı çok yüksek. Bu yüzden astım hastalarının derdine şifa olduğu söyleniyor.

Astım Mağarası nerede Türkiye'nin doğal güzellikleri

Astım Mağarası nerede Türkiye’nin doğal güzellikleri

Silis minerallerinin oluşturduğu sarkıt ve dikitler ziyaretçilere görsel şölen sunuyor. Coğrafi anlamda Mersin nasıl bir yer diye merak ediyorsanız burası kesinlikle keşfedilmeli.

Mağara, bazı yerlerde Dilek Mağarası olarak da geçiyor. Bunun nedeni insanlar ağaç ve çalılara bez parçası bağlayıp dilek dilemelerinden kaynaklanıyor. Bazı kaynaklarda ise Köşekbükü Mağarası olarak da duyabilirsiniz.

4- Gilindire Mağarası (Aynalıgöl Mağarası)

Ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olan Gilindire Aynalıgöl Mağarası eşi benzeri bulunmayan destinasyonlardan. Oluşumu Buzul Çağı’na dayanan mağara Türkiye’nin en güzel mağaraları arasında gösteriliyor. Mağara içerisinde ayna gibi yansıyan, en derin yeri 46 metre olan bir göl bulunuyor.

Mersin gezilecek yerler tatil noktaları Aynalıgöl Gilindere Mağarası

Mersin gezilecek yerler & tatil noktaları – Aynalıgöl Gilindere Mağarası

Karstik özellikleri, dikitleri ve sarkıtlarıyla göz kamaştıran mağaranın uzunluğu 555 metre. Mağara girişler Akdeniz’e bakan falezler üzerinden yapılıyor. Buraya merdiven platform kurmuşlar.

Burayı kirpi yakalamaya çalışan bir çoban tesadüfen keşfetmiş. Gilindire Mağarası nerede diye sorarsanız Mersin şehir merkezinden 176 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Aydıncık ilçesine bağlı.

5- Adamkayalar – Mersin Gezilecek Yerler

Dik yamaç üzerine yapılan insan kabartmalarından adını alan Adamkayalar’ın Milattan Önce 1’inci yüzyılda civarlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Dünyada eşine az rastlanır olan Adamkayalar Mersin tarihi yerler arasında dikkat çeken destinasyonlardan.

Adamkayalar Mersin tatil yerleri Turistik gezi rehberi

Adamkayalar – Mersin tatil yerleri – Turistik gezi rehberi

Burada 4 kadın, 11 erkek, iki çocuk, bir dağ keçisi, Roma kartalı kabartmaları bulunuyor. Burayı görmek isterseniz biraz zorlanabilirsiniz. Taşlı patikada yürümek efor gerektiriyor. O yüzden spor ayakkabısıyla gelmekte fayda var.

Burası Şeytan Deresi Kanyonu’nda bulunuyor. Kızkalesi’ne yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Adam Kayalar Mersin Erdemli gezilecek yerler listesinde ziyaret edilmesi gereken noktalardan.

6- Uzuncaburç Antik Kenti

Mersin turistik yerler arasında Uzuncaburç Antik Kenti aynı zamanda ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden biri. Helenistik Dönem özellikleri gösteren Olba Territoriumu’nun (Olba Krallığı) ibadet yeriymiş.

Mersin gezilecek tarihi yerler Silifke Uzuncaburç Antik Kenti

Mersin gezilecek tarihi yerler – Silifke Uzuncaburç Antik Kenti

Antik kentte dikkat çeken yapılardan Zeus Tapınağı, burç, piramit çatılı anıt mezar gibi eserler Helenistik Dönem mimarisi özelliklerini gösteriyor. Sütunlu cadde, tören kapısı, tiyatro, Şans Tapınağı, antik çeşme, Zafer Kapısı gibi yapılar ise Roma dönemine ait kalıntılar olarak karşımıza çıkıyor.

Mersin Diocaesarea Uzuncaburç Antik Kenti nerede? Silifke’nin yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde konumlanmış. Giriş ücreti 15 Türk Lirası olup Müze Kart sahipleri, çocuklar ile kamuda aktif öğretmenlik yapanlara ücretsiz. Buraya gelmişken Olba Antik Kenti’ne de uğrayın derim.

7- Kızkalesi, Erdemli Gezilecek Yerler

Akdeniz sahillerinin en meşhur yerlerinden biri de tarihi Kızkalesi’dir herhalde. Gerek efsane hikayesiyle gerekse tarihiyle çoğu kişi tarafından bilinen Kızkalesi Erdemli ilçesi sınırlarında bulunuyor. Kızkulesi olarak da bilinen kale sahile 600 metre açıklıkta ada üzerine kurulmuş.

Deniz Kalesi ismiyle de anılan kale 1199 yılında I Leon tarafında inşa ettirilmiş. Daha sonra Kıbrıs Krallığı’na geçen kale Bizans ve Ermeniler tarafından çok fazla önemsenmemiş. Amasyalı Yunan gezgin ve coğrafyacı Strabon’a göre kale Roma Dönemi’nde korsanların barınaklarındanmış.

Erdemli Kızkalesi tarihi nerede nasıl bir yer

Erdemli Kızkalesi – Tarihi, nerede, nasıl bir yer – Arabayla Akdeniz turu duraklarından

Kızkalesi hikayesi çok biliniyor ama yine de kısaca anlatma istiyorum. Kral baktırdığı falda kızının yılan sokması sonucu öleceğini öğreniyor. Bunun önüne geçmek için denizin ortasına kale yaptırarak hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye gönderiyor. Bir gün kızın canı ‘Tarsus Beyazı’ üzümü çeker. Kaleye gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan yılan kızı sokarak zehirler.

Kızkalesi nerede, nasıl gidilir? Mersin Erdemli gezilecek yerler arasında kale, Erdemli ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta Kızkalesi tatil beldesi açıklarında bulunuyor. İlçeler arası minibüslerle buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Kaleye çıkmak için ise deniz bisikleti, tekne gibi seçenekleri kullanabilir ya da yüzebilirsiniz. Giriş ücreti 15 TL. Müze Kart geçerli.

8- Kanlıdivane Antik Kenti

Kanlıdivane Antik Kenti, Tarihi anlamda Mersin nasıl bir yer diye merak eden gezmesi gereken noktalardan birisi. Dağlık Kilikya Bölgesi sınırları içerisinde kentin geçmişteki adı Kanytella imiş. Yapılan arkeolojik çalışmalara ve elde edilen bulgulara göre Helenistik Dönem’den, Geç Antik Dönem’e kadar kentte yaşam aralıksız sürmüş.

Mersin gezilecek tarihi turistik yerler Kanlıdivane Antik Kenti gezi rehberi

Mersin gezilecek tarihi turistik yerler – Kanlıdivane Antik Kenti gezi rehberi

Zamanında Olba Krallığı’nın liman kenti görevini gören Kanlıdivane Antik Kenti’nde görülesi çok sayıda kalıntı ziyaretçilerini bekliyor. Hellenistik Kule, Kanlıdivane Obruğu, Armaronxas Aile Kabartmaları, Ev kalıntıları, Kilise, Çanakçı Nekropolü görebileceğiniz eserlerden birkaçı.

Zamanında önemli bir ticaret merkezi olan Kanlıdivane Antik Kenti nerede? Erdemli ilçesinin Ayaş Beldesi’nde konumlanmış. İçel il merkezine ise 63 kilometre mesafede. Mersin’de gezikecek yerler listesindeki Kanlıdivane Ören Yeri’ne giriş ücreti ise 15 TL.

9- Tisan Koyu

Akdeniz’in saklı cenneti olarak anılan Tisan Koyu, yemyeşil doğası, masmavi denizi ile beklentilerin üzerinde güzelliğe sahip. Mersin denize girilecek yerler arasında gösterilen nefis bir yer. Anlatılana göre Tisan’ı Kıbrıs Barış Harekatı sırasında helikopterle uçuş yapan albay rütbesindeki bir subayın keşfetmiş.

Tisan Koyu Yarımadası Akdeniz tatil yerleri

Tisan Koyu Yarımadası – Akdeniz Bölgesi tatil yerleri, denize girilecek en güzel sahiller

Beyaz evleriyle Akdeniz’in Bodrum’u olarak anılan Tisan Yarımadası cennet gibi koya sahip. Bembeyaz kumlu plajları ile sanki tropikal ülkelerden Filipinler’de veya Tayland’da tatil yapıyormuş hissi uyandırabilir. Burada turkuaz renkli denizinde yüzebileceğiniz sualtı dünyasını dalış yaparak keşfedebilirsiniz.

Eski adı Aphrodisias Antik Kenti olan Tisan Koyu, Silifke’nin Antalya istikametine doğru 43 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kilikya Afrodisiası diye de anılan Tisan Plajı deniz turizmi açısından görmeye değer tatil beldelerinden. Yaz tatili rotalarına ekleyin derim.

10- Kisecik Kanyonu

Yöre halkı tarafından ‘saklı cennet’ diye bilinen Kisecik Kanyonu dedikleri kadar var gerçekten. Ülkemizin doğal güzelliklerini en iyi şekilde ziyaretçilerine sunan Kisecik Kanyonu Saklı Cennet, Çamlıyayla ilçesinde bulunuyor. Muhteşem manzaraya sahip dik yamaçlar arasındaki kanyon içerisinden Tarsus Çayı geçiyor.

Mersin tarihi ve turistik yerleri Kisecik Kanyonu nasıl bir yer

Mersin tarihi ve turistik yerleri – Kisecik Kanyonu nasıl bir yer

Kanyonda sal turu yapabileceğiniz gibi buz gibi suyunda yüzebilirsiniz. Yaz aylarındaki kavurucu sıcaktan kaçıp serinlemek için gidilebilecek yerlerden. Suyun en derin noktasını 16 metreymiş. Yüzmeden dönmeyin derim. ben.

Kanyon girişi mesire alanı olarak düşünülmüş. Dolayısıyla burayı Mersin piknik yerleri arasında da düşünebilirsiniz. Yeşil ve mavinin ahenkle dans ettiği kanyona ulaşım dar ve virajlı yollardan sağlanıyor. Tarsus’a 46 km uzaklıkta.

11- Alahan Manastırı

Mersin gezi rehberi yazısında olması gereken destinasyonlardan biri de Alahan Manastırı. Göksu Vadisi’ne karşı dik bir yamaçta bulunan manastır deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde burası için ‘Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor’ demiş.

440-442 yıllarında inşa edilen Alahan Manastırı’nın kilise binaları İstanbul’daki Ayasofya Camii ile benzer mimari özelliklerini taşıyor. Zamanında burada Hristiyanlar gizli gizli ibadet edermiş. Hristiyanlar için kutsal olan Alahan Manastırı aynı zamanda hac noktası olarak da kabul ediliyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini alan Alahan Manastırı nerede derseniz Mut ilçesine bağlı. Mut’tan Karaman istikametine giderseniz yol üstünde bulunuyor. Mersin gezilecek tarihi yerler arasında kesinlikle görülmeli.

12- Tarsus – Mersin Gezilecek Yerler

Kilikya Bölgesi’nin merkezi olarak kabul edilen Tarsus gezilecek turistik yerler bakımından Mersin ilinin en önemli ilçelerinden. Hristiyanlığın önemli ismi olan St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu dikkat çeken noktalardan. Ayrıca hepimizin öyle ya da böyle duyduğu Yedi Uyurlar Mağarası da Tarsus’da nereler gezilir sorusunun yanıtlarından.

Tarsus Şelalesi Mersin gezilecek yerler Ülkemizin görülecek doğal güzellikleri

Tarsus Şelalesi – Mersin gezilecek yerler listesi blog – Ülkemizin görülecek doğal güzellikleri

Tarsus turizm potansiyeli açısından Türkiye’nin çok zengin kentlerinden. Aşağıda sadece isim şeklinde belirttiğim görülecek noktaları Tarsus Gezilecek Yerler & Gezi Rehberi blog yazısında detaylıca inceleyebilirsiniz.

  • St. Paul Kilisesi
  • St. Paul Kuyusu Ören Yeri
  • Yedi Uyurlar Mağarası (Ashab-ı Kehf Mağarası)
  • Kırkkaşık Bedesteni
  • Tarsus Şelalesi
  • Şahmeran Hamamı
  • Kleopatra Kapısı
  • Roma Hamamı (Altından Gçme)
  • Eski Tarsus Evleri
  • Donuktaş Roma Tapınağı
  • Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı
  • Danyal Peygamberin Mezarı
  • Antik Yol & Roma Yolu
  • Gözlükule Höyüğü
  • Justinianus (Baç) Köprüsü
  • Eski Camii
  • Karboğazı Kuvayı Milliye Anıtı
  • Yarenlik Alanı

13- Mamure Kalesi – Mersin Anamur Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en büyük kaleleri arasında gösterilen Mamure Kalesi Anamur ilçesinde bulunuyor. Akdeniz’in binlerce yıllık tanığı olan Mamure Kalesi, Romalılar zamanında inşa edilmiş. 23500 metrekarelik alana sahip kalede ayrıca Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı dönemlerinden izler görmek mümkün.

Güçlü sur duvarları ile dikkat çeken Mamure Kalesi bana Hırvatistan’ın Adriyatik kıyılarında olan bazı tarihi şehirlerini anımsatıyor. Dışarıdan bakınca oldukça etkileyici manzaraya sahip. Dolayısıyla kale, Mersin tatil yerleri rotalarında olması gereken destinasyonlardan. Ayrıca Alanya Kalesi’ne de benzetiliyor.

Tarihi Mamure Kalesi Mersin gezilecek yerler turistik gezi rehberi

Tarihi Mamure Kalesi – Mersin gezilecek yerler & turistik gezi rehberi

14- Anemurium Antik Kenti

Anamur ilçesi yakınlarından Anemurium Antik Kenti’nde yerleşimin ne zaman başladığı bilinmiyor. Ama bazı yazılı kaynaklara göre İsadan Önce 4’üncü yüzyılda şehrin var olduğu biliniyor. Yani 2000 yıldan fazla geçmişi olan Anamurium Antik Kenti’nin Türkçe karşılığı ‘rüzgarlı yer veya burun’ demek.

Kilikya Bölgesi’nin en korunmuş tarihi eserlerine ev sahipliği yapan kent, Kommagene Kralı IV. Antiochos ele geçirilmiş. Zamanla gelişen şehirde Kral IV. Antiokhos adına sikke bastırılmış. Burada nekropol, su kemerleri, tiyatro, odeon, hamam, mozaikler gibi kalıntıları tanıklık edebilirsiniz.

Anemurium Antik Kenti nerede nasıl bir yer

Anemurium Antik Kenti nerede, nasıl bir yer? Mersin gezilecek tarihi yerler

Mersin gezisi yapıyorsanız buraya mutlaka uğrayın derim. Anamur Burnu üzerindeki antik kent, ilçe merkezine ise 7 buçuk kilometre uzaklıkta bulunuyor. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

15- Yumuktepe Höyüğü

Arkeolojik kazı çalışmalarının halen sürdüğü Yumuktepe Höyüğü Mersin merkezde gezilecek yerler arasında bulunuyor. Burada Neolitik Çağ’dan başlayan yerleşik hayat günümüze kadar geliyor. Düşünün 9000 yıl önce burada insanlar yaşamış. Oldukça tarihi…

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Yumuktepe Höyüğü’de 9 bin yıl öncesine ait geçmiş yıllarda mühür bulundu. Bunun gibi birçok eser halen çıkarılmakta. Ayrıca burası tarımın ilk yapıldığı yerler arasında gösteriliyor.

Geçmişe ışık tutan höyükte heykeller, ok uçları, vazo, testi gibi çıkarılan araç ve gereçler müzede sergileniyor. ‘Medeniyetler Beşiği’ Mersin nasıl bir yer sorusunun en güzel yanıtlarını burada bulabilirsiniz. Her döneme ait eserleri burada görmek mümkün.

16- Latin İtalyan Katolik Kilisesi

Kültür gezisi yapacakların not alması gereken noktalardan birisi de Latin İtalyan Katolik Kilisesi. Kent merkezindeki kilisenin diğer adı ise Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi’dir.

Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi nerede Merkezde gezilecek yerler

Tarihi Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi nerede – Merkezde gezilecek yerler

Katolikler için kutsal olan kilisenin inşasına Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid Han’ın fermanı ile başlanmış. 1855’te inşası tamamlanan yapının yanına ayrıca Kapusenler Manastır Okulu yapılmış.

Yeni Mahalle’de konumlanan Latin İtalyan Katolik Kilisesi’ne giriş ücreti bulunmuyor. Mersin gezi rehberi blog yazısında farklı kültürleri tanıtmak amacıyla bahsettiğim bu kiliseyi mutlaka ziyaret edin derim.

17- Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Oldukça köklü tarihi olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ni Rodoslu koloniciler MÖ 700’lü yıllarda kurmuş. Güneşin Şehri olarak tanımlanan kent zamanında önemli bir liman kentiymiş. Özellikle Hellenistik Dönem’de Seleukos uygarlığı altındayken en parlak çağlarını yaşamış. Ticaret yapa yapa zenginleşen kentte ayrıca sikke basılmış.

Soli Pompeiopolis Antik Kenti Nasıl bir yer Gezi rehberi

Soli Pompeiopolis Antik Kenti nasıl bir yer – Gezi rehberi

Neolitik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait birçok kalıntıya burada tanıklık edebilirsiniz. Persler’in de hakim olduğu Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde Sütunlu Cadde, Soli Höyük, Liman gibi bölümleri gezebilirsiniz. Ayrıca burası Hıristiyan dünyası için önemli bir piskoposluk merkeziymiş.

En güzel Mersin tarihi ve turistik yerleri arasındaki Soli nerede? Merkezde gezilecek yerlerden Mezitli’de bulunuyor. Toplu taşıma ile gidebilirsiniz.

18- Gülek Kalesi – Mersin Çevresi Gezilecek Yerler

Son yıllarda özellikle Instagram gibi sosyal medya paylaşımlarında dikkat çeken Gülek Kalesi uçurum temalı fotoğrafların fenomeni haline geldi. Uçurum kenarındaki kayaya oturup otoyol izlenen o meşhur fotoğraflar burada çekiliyor.

Efsane Gülek Boğazı manzarasına sahip olan kale, Kilikya Ermeni Krallığı’nın Toros Sıra Dağları’nın geçiş yoluna yaptığı kalelerden biri. Burası ayrıca ‘Toroslar’ın Damı’ olarak da biliniyor. Tarsus Ankara otoyolu üzerindeki Gülek Kalesi’ne Tarsus ilçe merkezinden 61 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Gülek Kalesi Gülek Boğazı nasıl gidilir

Gülek Kalesi (Gülek Boğazı)’na nasıl gidilir – Mersin gezilecek yerler

19- Narlıkuyu – Mersin Gezilecek Yerler

Narlıkuyu huzurlu atmosferi ile en çok tercih edilen Mersin tatil yerleri arasında bulunuyor. Cennet Cehennem Obruklarına oldukça yakın konumuyla yol üstü uğrayabileceğiniz destinasyonlardan.

Akdeniz’in tüm güzelliğini sunan Narlıkuyu, Orta Çağ’daki eski ismi Porto Calamie imiş. Burada dikkat çeken şey ise Üç Güzeller Mozaiği’ne ev sahipliği yapan Narlıkuyu Mozaik Müzesi’dir. Burayı gezdikten sonra isterseniz güzel bir restoranda denize balık keyfi yaparak gezinize mola verebilirsiniz.

Mersin Narlıkuyu gezilecek yerler Denize girilecek plajlar

Narlıkuyu Mersin gezilecek yerler – Denize girilecek plajlar

20- Göksu Deltası Kuş Cenneti

Türkiye’nin en önemli doğal yaşam alanlarından biri olan Göksu Deltası, adeta her türlü canlıya hayat veriyor. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda caretta caretta, nil kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından.

Göksu Nehri’nin beslediği deltada sürüngenler, amfibiler, kurbağa, yılan gibi hayvanları da gözlemlemek mümkün. Kış aylarında ve göç dönemlerinde ise çok sayıdaki kuş türünü bir arada görebilirsiniz. Doğa fotoğrafçılığı ile ilgilenenlerin ziyaret edebileceği yerlerden.

Gezilecek Mersin turistik yerler arasındaki Göksu Deltası nerede? Burası, Silifke ilçesine bağlı. İlçe merkezine olan uzaklığı ise 15 kilometre.

Mersin Plajları – Gezilecek Yerler

Zengin kültürel varlıklarının yanı sıra Mersin denize girilecek yerleri, plajları ve koyları ile tatilcileri tatmin etmeye devam ediyor. Yazın gezilecek yerler arasında en başta gelen Antalya’nın gölgesinde kalsa da buraya gelerek farklı noktalar keşfederek deniz tatili yapabilirsiniz. Peki Mersin’de nerede denize girilir, en güzel tatil köyleri hangileri?

  • Yapraklı Koy: Silifke Atakent’te bulunan sahil Akdeniz’in en güzel koylarından.
  • Akçakıl Koy: Taşucu’nda yer alan Akçakıl Plajı, aynı zamanda bölgedeki kamp alanlarından biri. Kamp yapmak veya çadır kurmak isteyenler Akçakıl Camping işletmesini tercih edebilir.
  • Tisan Yarımadası: Mersin gezi rehberi kapsamında yukarıda detaylı olarak bahsetmiştim. Kesinlikle ziyaret edilmeli.
  • Yeşilovacık Halk Plajı: Denize girilecek sakin yerler arasında.
  • Mavikent Sahili: Çam ormanları içerisinde doğa ile iç içe deniz keyfi yapabileceğiniz bir nokta.
  • Boğsak Koyu: Mavi bayraklı plajlardan biri olan Boğsak Koyu, caretta caretta kaplumbağalarında uğrak duraklarından. Şanslıysanız onlarla birlikte yüzebilirsiniz.
  • Kızkalesi Plajı: Burada, kentin simgesi Kızkalesi manzarası eşliğinde yüzebilirsiniz. Masmavi suyu var. Fakat hafta sonları çok kalabalık oluyor.
  • Susanoğlu Plajı: Oldukça turistik plajlardan.
Mersin plajları Yapraklı Koy Denize nerede girilir

Mersin plajları – Yapraklı Koy – Denize nerede girilir & gezilecek turistik yerler

Mersin Nerede & Mersin’e Nasıl Gidilir?

Yukarıda Mersin nasıl bir yer diye merak edenler için gezilecek yerler hakkında tatil notları vermeye çalıştım. Şimdi sıra geldi Mersin nerede ve nasıl gidilir konusuna?

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biri olan Mersin ile Adana arası yaklaşık 80 kilometre. Bunun yanında kentin 4 tane daha komşu ili bulunuyor. Bunlar; Antalya, Karaman, Niğde ve Konya’dır. Kente en yakın havalimanı ise Adana Şakirpaşa Havaalanı’dır.

Türkiye’nin bütün şehirlerin buraya otobüs bileti alarak ulaşmak mümkün. Uzak olmasına rağmen başkent Ankara, İstanbul, İzmir gibi yerlerden bile otobüsle ulaşım mümkün.

Havayolunu tercih edeceklerin ilk önce Adana’ya gelmesi gerekiyor. Ardından araç kiralama, Havaş otobüs servisi, taksi veya şehirler arası otobüs ile Mersin iline gelebilirsiniz. Uçakla ucuza uçmak için ‘En Ucuz Uçak Bileti Siteleri‘ ile ‘Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ yazılarını okuyun derim. Ayrıca gezi arkadaşı olabilecek ‘En İyi Seyahat Uygulamaları‘ listesine de göz gezdirin.

Ne Zaman Gidilir?

Deniz turizmi yapacaksanız yaz mevsiminde gidebilirsiniz ama çok kalabalık olabilir haliyle. O yüzden tatilinizi Eylül, Ekim gibi sonbahar aylarında ayarlarsanız bence daha rahat edersiniz.

Kültür gezisi yapmak amacıyla Mersin gezilecek tarihi ve turistik yerler turu yapacaksanız yılın her günü buraya gelebilirsiniz. Bu coğrafyada Akdeniz iklimini hakim olduğu kış aylarında bile hava ılıman oluyor. İlkbahar aylarında ise doğa daha da yeşil olup insanı kendine hayran bırakıyor.

Mersin Nerede Kalınır & Oteller

‘Mersin’de nerede kalınır, kalınacak yerler nereler,  güvenli oteller hangileri, kamp alanları’ gibi konular gezi rehberi blog yazısının önemli başlıklarından. Şehir turizm yönünden geliştiği için konaklayabileceğiniz çok sayıda otel, aile pansiyonları, kiralık apart evler ve kamp alanları bulunuyor.

İnternetten online rezervasyon yapmak için Hotelscombined sitesinde Mersin otelleri listesine bakarak tesisinin aldığı puanlarına, müşteri yorumlarına göre karar verebilirsiniz.

Ev, apart daire, havuzlu villa gibi yerleri kiralamak isterseniz Airbnb nedir yazısındaki tüyolara göre bu siteden uygun fiyatlı kalacak yer bulabilirsiniz. Ucuza konaklama metotları hakkında daha fazla bilgiler bulabileceğiniz ‘Popüler Otel Rezervasyon Siteleri‘ adlı blog yazısını okumanızı şiddetle öneririm.

Mersin şehir merkezi kalınacak yerler önerisi olarak en güvenilir otelleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Mersin Yöresel Yemekleri – Gezilecek Yerler

Evet sıra geldi Mersin’de ne yenir konusuna. Mersin nasıl bir yer veya kültürü nasıl diye merak ediyorsanız yapılması gereken şeylerden biri bölgenin yöresel yemeklerini tatmaktır. Yemeklerde yörük kültürü esintileri olup kentin kendine has mutfağı var. Yakın coğrafyadaki Hatay, Gaziantep veya Adana gibi yemek konusunda ün yapamasa da gurmeleri memnun eden tatları sahip.

Mersin’in en meşhur yemeği ise tantunisidir. Tatlı olarak ise antep fıstıklı, hindistan cevizli cezeryedir. Geziniz boyunca bunlar gibi çok sayıda yöresel yemekleri tadabilirsiniz. Ayrıca şehir, kahvaltı yapılacak güzel mekanlara sahip. Peki Mersin’de ne yenir?

  • Tantuni: Karburga etinden veya biftekten yapılan 2 çeşidi var. Lavaş veya ekmek arası tüketiliyor.
  • Ciğer şiş: Özellikle Ciğerci Apo’dan yemenizi tavsiye ederim. Yufka, envari çeşit meze ve ayranla birlikte ciğerin tadına hayran kalacaksınız.
  • Cezerye: Tatlı krizine girerseniz deneyin derim. Hatta sevdiklerinize paket halinde hediye olarak da alabilirsiniz.
  • Kerebiç: İrmikten yapılmış sıkı, gevrek, az şekerli kurabiyenin içine antepfıstığını içli köfte gibi bol bol dolduruyorlar. Üzerine çöven otu köpüğü dökerek servis ediyorlar. Kalorisi oldukça yüksek. Bunu yedikten sonra Adana’ya koşarak gidebilirsiniz.
  • Mavi yengeç: Deniz ürünü denemek isterseniz Dalyan’daki restoranlara gidebilirsiniz.
  • Batırık: İnce bulgur, yer fıstığı, domates ve salatalıktan oluşan sulu salatadır.
Mersin ciğeri yöresel yemekleri nasıl ne yenir gezi rehberi

Mersin ciğeri – Bölgenin yöresel yemekleri nasıl, ne yenir – Gezi rehberi & Gezilecek yerler

En iyi lokantalar nerede?

  • Memoş Tantuni: Tantuni için gidilecek en güzel mekan.
  • Ciğerci Apo: Ciğer yemek için en doğru adres.
  • Narlıkuyu Lokmacısı Öğretmenin Yeri: Narlıkuyu’ya giderseniz burada lokma yemeden ayrılmayın.
  • İskele Marin Restaurant: Deniz mahsüllerinin en güzel lezzetlerini burada tadabilirsiniz. Ayrıca ikram edilen harika mezeleri var. Kağıtta levrek popüler olan yemeklerden.
  • Şerife’s Restaurant: Erdemli bölgesinde bulunan restaurant Belçika, Deniz Mahsülleri, Avrupa, Türk, Lokanta, Akdeniz mutfağının yanı sıra güzel kahvaltı yapmak için de uygun.

Son Olarak Mersin Gezilecek Yerler

Türkiye’de tatil yapılacak yerler arasında popüler olan Mersin gezilecek yerler gezi rehberi blog yazısında anlatacaklarım bu kadar. Köklü tarihi, doğa harikası olan yerleri, yemekleri ile Mersin nasıl bir yer diye merak eden gezginleri tatmin ederek yolluyor. Dolayısıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerimizden.

Bu arada Mersin gece hayatı konusuna hiç değinmediğimin farkındayım. Şehirde gece hayatı bakımından gidilecek güzel kafeler, barlar, türkü evleri falan bulunuyor. Hangisini gözünüz tuttuysa o mekanı deneyebilirsiniz.

Blog yazımı beğendiyseniz Bir Acayip Gezi Instagram hesabını takip ederek bana destek olabilirsiniz. Son olarak arabayla veya otostopla Akdeniz turu yapıyorsanız aşağıdaki yazıları okuyarak güzel bir tatil rotası çizebilirsiniz.

Cevapla