Çeşme Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Çeşme gezilecek yerler bakımından İzmir ilinin en güzel ilçelerinden bir tanesi. Bu güzel ilçe özellikle Ege Bölgesi yaz tatili rotalarının vazgeçilmez duraklarından biri haline geldi. Denize girilecek yerleri, güzel plajları, tekne turları ile Çeşme muhteşem bir tatil beldesi. ‘Peki Çeşme nerede, nasıl gidilir, tarihi yerler var mı, otelleri pahalı, gece hayatı’ nasıl gibi soruların yanıtlarını bu gezi rehberi yazısında bulacaksınız.

Çeşme gezilecek yerler gezi rehberi

Çeşme gezilecek yerler gezi rehberi

Çeşme daha çok denizi ile anılsa da tarihi olarak köklü bir geçmişe sahip. Özellikle şehrin limanı Ege’nin en önemli limanları arasında tarih sahnesinde yer almış. Böylece kültür gezisi yapmak isteyenlerin de gezip görebileceği bir kent burası.

İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

Yaz tatili denilince akla gelen ilk rotalardan biri olan Çeşme’nin ünü Türkiye sınırlarını da aşmış durumda. Güzel plajları, hareketli gece hayatı, tarihi ve doğal güzellikleri ile İzmir’in bu güzel ilçesinin atmosferi herkesi büyülüyor.

Kent merkezinin yanı sıra çevredeki kasaba ve köyler de görülmeyi sonuna kadar hak ediyorlar. Örneğin Germiyan, Alaçatı, Ilıca Plajı gibi destinasyonları da Çeşme turu veya gezisi sırasında ziyaret edebilirsiniz.

1- Çeşme Kalesi – Gezilecek Tarihi Yerler

Kent, 1472 ve 1501’de Venedikliler tarafından saldırıya uğramış. Dolayısıyla kenti savunmak için bu kale inşa edilmiş.

Tarihi Çeşme Kalesi’nin geçmişi Osmanlı Dönemi’ne dayanıyor. 1508 yılında inşa edildiğinde Osmanlı tahtında Sultan II. Bayezıd oturuyormuş.

Çeşme Kalesi nasıl bir yer İzmir tarihi yerler

Çeşme Kalesi nasıl bir yer – İzmir tarihi yerler

Kalenin girişinde Kaptan-ı Derya Hasan Paşa heykeli bulunuyor. Mimarisi ve ihtişamıyla insanları kendine hayran bırakan Kalenin içerisinde İstanbul Topkapı Sarayı’ndan getirilen bazı silahlar da sergilenmesi için açılan Çeşme Arkeoloji Müzesi de yer alıyor. Günümüzde ise bu müzede Erythrai Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler, kalıntılar sergileniyor.

Mutlaka görülmeyi hak eden Çeşme Kalesi giriş ücreti ise 18 Türk Lirası. Müze Kart sahibiyseniz ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

2- Altınkum Plajı

Altınkum Plajı 500 metrelik kumsalıyla deniz kum güneş keyfi yapabileceğiniz güzel noktalardan. Tertemiz kumsalı ve deniziyle tatilcilerin uğrak noktası.

Adını altın rengindeki kumsalından alan plajda çeşitli işletmeler bulunuyor. Giriş ücretsiz olsa da şezlong ve şemsiye kiralamak için belli bir miktar ödemeniz gerekiyor. Bazı noktalarda ise havlunuzu yazıp ücret ödemeden güneşlenebilirsiniz.

Çeşme plajları koyları Altınkum

Çeşme plajları ve koyları – Altınkum Plajı

Çeşme Altınkum Plajı nerede, nasıl gidilir? Kent merkezine yaklaşık 10 dakikalık mesafe bulunuyor. Özel aracınızla veya şehiriçi dolmuşlarla ulaşım son derece kolay.

En İyi Seyahat Uygulamaları ile kendinize yol arkadaşı bulun.

3- Ilıca Plajı

Çeşme denize girilecek yerler arasındaki diğer güzel sahil ise Ilıca Plajı. Burası ayrıca bölgenin Ege’nin en önemli tatil beldelerinden birisi.

Ilıca Halk Plajı 3 kilometre uzunluğu sahip. Uzun olmasına karşın yaz aylarından özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Yine de güzel bir gün geçirmek için ideal.

Ilıca Plajı Çeşme denize girilecek sakin yerler gezilecek sahiller

Ilıca Plajı – Çeşme denize girilecek sakin yerler, gezilecek sahiller

Ilıca Plajı’nın özelliği ise yeraltı kaynak sularına yakın olması. Böylece su hem sıcak hem de bol mineralli. Ayrıca sığ olması sayesinde çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için harika bir seçenek.

4- Erythrai Antik Kenti

Kırmızı renkli toprağından dolayı adını Yunanca’da ‘Kızıl Kent’ anlamına gelen Erythrai’dan alan kalıntılar Ildırı Köyü’nde bulunuyor. Bazı kaynaklarda ise kentin adı kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’dan geldiği yazıyor.

Çeşme tarihi yerler arasındaki Erythrai Antik Kenti, zamanında 12 İyon kentinden birisiymiş. Arkeolojik kazılar sonucu tiyatro, Matrone Kilisesi, Kybele Kayalıkları, Heroon ve Athena Polias Tapınağı gibi kalıntılar sergileniyor.

Çeşme gezilecek tarihi yerler Erythrai Antik Kenti Arabayla Ege turu

Çeşme gezilecek tarihi yerler – Erythrai Antik Kenti – Arabayla Ege turu

Çeşme Erythrai Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar? Kalıntılar ilçe merkezine 26 km uzaklıkta Ildırı Köyü’nde bulunuyor. Dolmuş, özel araç veya motor kiralayarak gidebilirsiniz. Giriş ücreti ise bulunmuyor.

5- Aya Haralambos Kilisesi

Çeşme Merkez gezilecek yerler arasındaki Aya Haralambos Kilisesi, ilçedeki tek kilise olarak dikkat çekiyor. 1830’lu yıllarda inşa edilen kilise, Rum Ortodoks kilisesidir.

Rumlar’ın şehri terk etmesi sonucunda zamanla kilise tahrip olmuş. Çeşme Belediyesi ise bu güzel yapıyı restore ederek 2012 yılında kültür merkezi olarak aktif hale getirmiş.

Aya Haralambos Kilisesi Yazın tatile nereye gidilir

Aya Haralambos Kilisesi – Yazın tatile nereye gidilir

Çeşme otelleri için tıklayın.

6- Aya Yorgi Koyu

Çeşme plajları arasındaki en meşhur yerlerden olan Aya Yorgi Koyu Sakarya Mahallesi mevkiinde bulunuyor. Koyda birkaç tane beach club tarzı işletme olduğundan girişler ücretli.

Ege Çeşme gezilecek girilecek yerler gezilecek noktalar Aya Yorgi Koyu

Ege Çeşme gezilecek girilecek yerler, gezilecek noktalar – Aya Yorgi Koyu

Ege Bölgesi’nin doğal güzelliklerinden biri olan Aya Yorgi Koyu özel yatların ve tekne turlarının da uğrak duraklarından. Dingin ve tertemiz bir koy.

Denize girilecek yerler arasındaki Aya Yorgi Koyu ayrıca Çeşme gece hayatı eğlencelerinin en hareketli yaşandığı noktalardan biri. Çünkü geceleri DJ performansları, konserler gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

En Ucuz Uçak Bileti Siteleri adlı yazıyı okuyarak ucuza seyahat edebilirsiniz.

7- Delikli Koy

İzmir Çeşme kamp alanları arasında en çok tercih edilen yerlerden olan Delikli Koy Ovacık mevkiinde bulunuyor. Son yıllarda daha da popüler olmayı başladı.

Delikli Koy İzmir kamp alanları

Delikli Koy – İzmir kamp alanları

Ayrıca Denize girilecek sakin yerler arayışında olanlar için güzel bir seçenek. Sessiz ve huzurlu ortamıyla şehir stresinden kaçamak yapmak için bile buraya gelebilirsiniz.

Alaçatı’ya konum olarak yakında bulunan Delikli Koy’da herhangi bir işletme bulunmuyor. O yüzden biraz bakımsız gibi. Ama yine de doğa ile iç içe olmak harika. Ayrıca güneş batımı sırasında efsane manzara ortaya çıkıyor.

8- Alaçatı

Son yıllarda Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinden biri haline gelen Alaçatı’da yaz ayları çok hareketli yaşanıyor. Özellikle yerli turist adeta buraya akın ediyor.

Alaçatı sokakları Çeşme gezilecek yerler gezi rehberi

Alaçatı sokakları – Çeşme gezilecek yerler & gezi rehberi

Alaçatı ayrıca rüzgar sörfü alanında adını dünyaya duyurmuş bir tatil beldesi. Bunun gibi diğer su sporlarını da burada yapmak uygun. Ayrıca Çeşme gece hayatı için Alaçatı’yı tercih eden çok sayıda insan oluyor.

Çok güzel bir yer ama aynı oranda artık çok pahalı. O yüzden burada birşeyler yiyip içmek veya konaklamak biraz tuzlu olabilir. Yine de Çeşme gezilecek yerler rotasına mutlaka olmalı.

9- Kervansaray

Çeşme Merkez gezilecek yerler arasındaki tarihi Kervansaray Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiş. Yapı, Osmanlı mimarisini en güzel biçimde ziyaretçilerine sunuyor.

Kaleye yakın konumdaki Kervansaray’da alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca konaklama için de burayı tercih edebilirsiniz.

10- Germiyan Köyü

İzmir Çeşme gezi rehberi yazısında tanıtmak istediğim destinasyonlardan biri de şirin Ege köyü olan Germiyan. Şehir merkezine 23 kilometre uzaklıktaki Germiyan özellikle gastronomi meraklıların ve gurmelerin ilgisini çekiyor.

Ege'nin en güzel köyleri Germiyan Köyü

Ege’nin en güzel köyleri – Germiyan Köyü

Çünkü Türkiye’nin ‘Slow Food’ hareketine katılan ilk köyü olması. Bu hareket sayesinde yerel ve doğal köy ürünleri daha verimli şekilde kullanılıyor.

Çeşme’de ne yenir diye merak ediyorsanız hurma zeytini, kopanisti peyniri, bazina, şekeriçi damat lokumu, pirinçli mantı gibi bu köye has ürünleri deneyebilirsiniz. Köye kendi aracınızla veya minibüslere binerek gelebilirsiniz.

11- Çeşme Ilıcaları – Gezilecek Yerler

Sadece deniz kum güneş veya kültür gezileri değil sağlık turizmi için de Çeşme ilçesini tercih eden çok sayıda insan var. Termal turizmde iddialı olan Ilıcalar’ın binlerce kişiye şifa olduğu belirtiliyor.

Denizin ortasından çıkan termal suyun sıcaklığı 42-55 santigrad derece aralığında. Romatizma, deri hastalıkları, sindirim sistemi, kadın hastalıkları gibi rahatsızlara iyi geldiği söyleniyor.

Sizin de rahatsızlığınız varsa termal sulardan yararlanırken aynı anda deniz keyfi yapabilirsiniz. Bu şekilde üzerinizdeki stresi de atarsınız diye düşünüyorum.

12- Eşek Adası

Çeşme tekne turları ile gidebileceğiniz Eşek Adası, masmavi denizi, tertemiz koyları ve eşekleriyle meşhur. Birçok tatilci bu turlara katılarak bu güzel adayı keşfediyor.

Özel yatların da açıklarına demirlediği Eşek Adası genel olarak Akdeniz ikliminin bitki örtüsü olan makiyle kaplı. Ada sadece turizm amaçlı kullanıldığı için burada konaklama veya kamp yapmak yasak.

Eşek Adası Çeşme tekne turları denize nerede girilir

Eşek Adası – Çeşme tekne turları – Denize nerede girilir – Denize girilecek yerler

Burada sualtı güzelliklerini de gözlemleme imkanı bulabiliyorsunuz. Yani dalış yapabileceğiniz noktalardan.

Burayı mutlaka gelip görün derim. Böylece Çeşme gezi rehberi blog yazısında görülecek yerlerle ilgili anlatacaklarım bu kadar. Şimdi gelelim nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir gibi konulara.

Çeşme Nerede & İzmir Çeşme’ye Nasıl Gidilir?

En popüler Ege Bölgesi tatil yerlerinden biri olan Çeşme nerede? Bu güzel tatil beldesi Türkiye’nin en batı noktalarından biri. İzmir İl Merkezi’yle arası yaklaşık 87 kilometre.

Ege Denizi’ne kıyısı bulunan ilçeye ulaşım son derece rahat. İster özel aracınızla ister toplu taşıma ile kolayca buraya gelebilirsiniz. Kendi özel aracınız varsa zaten trafik levhalarını veya Google yol tarifini takip ederek rahatlıkla ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Eğer otobüsle gelecekseniz bazı illerimizden buraya direkt otobüs seferi bulunuyor. En kötü ihtimal İzmir Otogarı’na gelerek aktarma yapmanız gerekiyor.

Eğer uçakla seyahat edecekseniz şehre en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havaalanı’dır. Havaalanından Çeşme ve Alaçatı Havaş’ın servisleri bulunuyor. Ya da havaalanında araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Havayolunu kullanacaksanız ‘En Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur‘ başlıklı yazıyı okuyun derim.

Ne Zaman Gidilir?

Genellikle yazın gezilecek yerler arasında değerlendirilen Çeşme aslında her mevsim gidebileceğiniz bir destinasyon. Deniz keyfi yapmak için yaz ile sonbahar mevsimlerinde buraya gelebilirsiniz.

İlkbaharda ise belki denize giremeyebilirsiniz. Fakat bahar aylarında burası o kadar kalabalık olmadığı için daha rahat şekilde gezme imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca Ege’nin doğal güzellikler bahar aylarında bambaşka oluyor.

Eğer vaktiniz var ise Türkiye’de kışın gezilecek yerler rotalarına İzmir bölgesini ekleyebilirsiniz. Akdeniz iklimine sahip olan bu coğrafya kış aylarında hava durumu ılıman oluyor. Yani gezmeye elverişli. Tabi şiddetli yağmura yakalanmazsanız.

Çeşme gezi rehberi İzmir gezilecek yerler

Çeşme gezi rehberi – İzmir gezilecek yerler

Çeşme Nerede Kalınır & Oteller

‘Çeşme nerede kalınır, kalınacak yerler nereler,  konforlu oteller hangileri, kamp alanları var mı’ gibi konular gezi rehberi yazısının önemli konularından. Turizm sektöründe adını çok sık duyuran bu şehirde konaklayabileceğiniz çok sayıda otel, kiralık apart evler, ucuz aile pansiyonları ve kamp alanları mevcut.

İnternetten online rezervasyon yapmak için Çeşme Otelleri listesine göz gezdirin derim. Uygun fiyatlı otelleri diğer müşterilerin yorumları veya puanları sayesinde kolayca bulabilirsiniz.

Ev, günlük kiralık apart daire, havuzlu lüks villa gibi yerleri kiralamak isterseniz Airbnb uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca ucuza konaklama yöntemleri hakkında daha fazla bilgileri ‘Popüler Otel Rezervasyon Siteleri‘ adlı yazıda bulabilirsiniz.

Çeşme gezilecek yerler listesindeki noktalara yakın konumda bulunan önerebileceğim bazı oteller aşağıdaki gibi:

Çeşme Yöresel Yemekleri – Gezilecek Yerler

Çeşme nasıl bir yer veya kültürü nasıl diye merak ediyorsanız bölgeye has bazı ürünleri tatmanız gerekiyor. Ege mutfağının en leziz yemeklerini burada da mutlaka denemelisiniz. Gerek ilçe merkezinde gerekse Alaçatı’da…

İzmir'de ne yenir Kumru Gezi rehberi

İzmir’de ne yenir – Meşhur Kumru – Gezi rehberi

Özellikle meşhur kumrusunu ve sakızlı dondurmasını mutlaka tatmalısınız.

Çeşme’de aslında her türlü yemek bulabilirsiniz. Yani isterseniz deniz ürünü, ister kırmızı veya beyaz et, ister fast-food tarzı… Çok sayıda alternatif var. Yemek yiyebileceğiniz başlıca mekanlar ise şöyle:

  • Kumrucu Şevki
  • Dost Pide & Pizza
  • Yusuf Usta Ev Yemekleri
  • Doruk Döner
  • Sedir Kahvaltı

Çeşme Gece Hayatı Gezilecek Yerler

Çeşme gezi rehberi kapsamında son olarak gece hayatı konusundan biraz bahsetmek istiyorum. Çünkü burası gece hayatı hareketli tatil yerleri arasında olduğu için geceleri çok canlı yaşanıyor.

Eğlenmeyi ve alem yapmayı seviyorsanız burası sizin için ideal. Özellikle beach clublar tatilcilerin eğlenmek için en çok tercih ettiği mekanların başında geliyor.

Gece hayatı hareketli olan tatil yerleri Çeşme gezi rehberi

Gece hayatı hareketli olan tatil yerleri – Çeşme gezi rehberi

Ünlü sanatçıların da akın ettiği bu kentte çeşitli etkinliklere de katılabilirsiniz. Özellikle konserler, DJ performansları burada geceleri hareketlendiren şeylerden.

Eğlenmek için gidebileceğiniz başlıca mekanları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sole Mare Beach Club
  • Quente Beach Club
  • Dusk Gece Kulübü Alaçatı
  • Star Bar
  • Barcode Bar

Son Olarak İzmir Çeşme Gezilecek Yerler

Türkiye’de tatil yapılacak yerler listesinde de bulunan Çeşme gezilecek yerler ve gezi rehberi blog yazısının sonuna geldik. Ege’nin tarihi ve doğal güzellikleri en iyi şekilde yansıtan, leziz yemekleri, plajları, çılgın gece hayatı ile insanı kendine hayran bırakan ‘Çeşme nasıl bir yer’ diye merak edenleri tatmin eden bir yazı olmuştur umarım.

Son olarak arabayla veya otostopla Ege kıyıları turu yapıyorsanız aşağıdaki yazıları okuyarak güzel tatil rotaları oluşturabilirsiniz.

Cevapla